Category: News

Petrit Vasili: 6 pyetjet që Qeveria dhe Prokuroria duhet t’u përgjigjen për 613kg e kokainës

Bashkëbisedimi me gazetarët i Kryetarit të Grupit Parlamentar të LSI-së, Petrit Vasili

Jemi në këtë komunikim së bashku, sigurisht do ta konceptojmë dhe si një bashkëbisedim për disa momentë të cilat kanë qenë dhe momente më të spikatura, jo vetëm të ditës së djeshme politike, por edhe zhvillimeve të orëve më të fundit. Dje ne patëm mundësi që të diskutojmë gjerësisht një nga çështjet më të dhimbshme të shoqërisë shqiptare dhe që ka lidhje me varfërinë ekstreme. Ajo që besoj është pjesa më tragjike me të cilën shoqëria shqiptare përballet. Dëgjuam dhe pamë qartazi për herë të parë një qeveri pa alternativë, ku shqiptarët nga dje kuptuan që janë qartësisht pa drejtim dhe në krahun tjetër u evidentua qartë një opozitë shumë e përgjegjshme, dhe njëherazi me një alternativë shumë të qartë zgjidhje për çështjen. Ka qenë një nga momentet më të rëndësishme në sallën e Parlamentit, kur Kryetarja e Lëvizjes Socialiste për Integrim, znj.Monika Kryemadhi ka paraqitur alternativën dhe paketën Anti-varfëri dhe që lidhet me mbi 200.000 familje shqiptare dhe në tërësinë e tyre do të thotë rreth 800.000 qytetarë shqiptarë. Është një përgjigje shumë e fortë për një fashë e cila është e dhimbshme nga ana sociale, por mund të përbëjë dhe një moment tronditës për ekuilibrat shoqëror të shoqërisë shqiptare. Në krahun tjetër pamë shumë qartë që qeveria nuk kishte as alternativë, pasqyroi një skemë, e cila ishte një skemë përjashtuese dhe selektive. Përjashtonte në mënyrë skandaloze mijëra familje në gjëndje të mjeruar dhe njëherazi u bë e qartë publikisht që ishte një skemë teknikisht e rrënuar, me gabime dhe gafa të frikshme, aq sa detyronte siç dëgjuat dhe ju, që ndonjë që nuk fitonte për një apo dy pikë, mund të shkonte ta merrte në bashki, dhe pastaj dikush tjetër me tre pikë, ku sdihej se ku do ta merrte në njësitë administrative, pra kritere të shthurrura dhe një aprofesionalizëm, një paaftësi shtetërore nga më të frikshmet, ndërkohë që kemi të bëjmë me përgjigje të qarta që duhet tu jepeshin shtresës që ndodhet në vështirësinë më të madhe të saj. Kam ngritur dje në sallën e Parlamentit që paketa që ofroi apo ndihma ekonomike që qeveria ofron nuk garanton minimumin jo jetik, por minimumin biologjik. Kam parasysh këtu atë që është ushqyerja minimale e njeriut shqiptar, sipas çmimeve të shportës, pra çmimeve minimale të ulëta. Pra Shqipëria e këtij kryeministri nuk lufton dot as urinë, dhe jo më varfërinë. Ndaj alternativa shumë e qartë e opozitës, e demonstruar nga Kryetarja e Lëvizjes Socialiste për Integrim është në tavolinën e qeverisë dhe alternativa është shumë e thjeshtë, të heqin dorë nga koncensionet kriminale që hanë qindëra milionë euro, sepse shumë më pak nga këto koncensione mjaftojnë për ti dhënë përgjigje në mënyrë të menjëhershme ndihmës ekonomike, jo për mbijetesën shoqërore, por mbijetesën nga uria. Po e përsëris, që nga dje është fare e qartë që shqiptarët janë pa drejtim shtetëror. Kanë një kryeministër që nuk di se çfarë flet, të padhimbshur nga pikëpamja shoqërore, dhe I cili është gati të përbuzë çdo gjë, pasi është e qartë që ka vetëm një objektiv, të shpërdorojë miliona lekë nëpër sheshe qytetesh pa asnjë leverdi, duke I lënë pikërisht këto qytete pa aktivitete kulturore minimale të domosdoshme dhe shoqërore. Është I gatshëm ti shpërdorojë për palma të thara dhe të rimbjellë pisha të reja me qindëra milionë, ndërsa të varfërit atje nuk sigurojnë dot paratë për të përballuar urinë. Një tjetër çështje e madhe, e cila dje për fat të keq, shënoi një ditë të zezë ishte çështja e Drejtësisë shqiptare. Opozita shqiptare përsëri dje me alternativë, përkundjet paaftësisë dhe mungesës së alternativës së qeverisë, vuri në tavolinë alternativën kushtetuese zgjidhjen për të futur Reformën në Drejtësi përsëri në shinat e Kushtetutës, pasi kjo reformë ka dalë nga shinat e Kushtetutës. Ka dalë përfundimisht nga shinat e Kushtetutës. Për fat të keq, për faj të kësaj mazhorance që vetëm ka dëshirën e shfrenuar për ta rrëmbyer e për ta kapur Drejtësinë sepse duhet të mbylli çështjet dhe aferat e saj afruam një alternativë që nuk kishte të bënte as me një emër kandidat të caktuar të opozitës shqiptare, as një person të caktuar, asgjë, por standarde kushtetuese të reja. Pasi Kushtetuta I kishte humbur të gjitha prerogativat për zgjedhjen e Kryeprokurorit të Përgjithshëm, pasi afatet 8 mujore të përcaktuara në Kushtetutë kishin ikur, 84 votat që Kushtetuta I thotë në mënyrë të qartë dhe Venecia I kërkon nuk u respektuan dhe u zgjodh me 69. Pra opozita ofroi përsëri alternativë kundrejt mungesës së alternativës së qeverisjes, që e kam thënë dhe e them prapë, për fat të keq shqiptarët janë pa drejtim, ofroi një alternativë për të shpëtuar Reformën, dhe një shans të mirë për mazhorancën së paku për të pastruar fytyrën e bërë pis me këtë Reformë, të cilës ja humbi kredibilitetin. Kjo nuk ndodhi. Për fat të keq ja u them këtë, ja them edhe mazhorancës që ta dijë. Dje në sallën e Parlamentit u vendos një standard I ri, që reforma mund të bëhet pavarësisht nga ato që ka parashikuar ligji. Pra I lind e gjithë e drejta mazhorancës së nesërme, që po me 36 vota siç kanë përfunduar këta, ta shkarkojë siç ngarkuan këta Prokurorin e Përgjithshëm, ta shkarkojë Prokurorin e Përgjithshëm. Me 69 vota, siç bën këta, të zgjedh Kryeprokuror të ri, të zgjedh organe drejtësie të reja, pra do të thotë që ajo Reformë nuk ka më vlerë. Precedenti politiko-parlamentar dhe juridik që krijoi kjo mazhorancë është shumë negativ për Reformën. Ja u humbet përfundimisht kredibilitetin Reformës në Drejtësi, por vendosja në sallën e parlamentit legjitimoi që mazhorancat e nesërme të bëjnë të njëjtën gjë, pa ju dridhur syri, pasi Partia Socialiste dhe Rilindja Socialiste që përdori këtë standard, nuk mund të pretendojë nesër që tia mohojë këtë të drejtë dhe të tjerët. Kjo është një ditë e zezë për Reformën në Drejtësi. Ky është një antistandard dhe atje ku Venecia foli qartë, Partia Socialiste foli kundër saj, duke e rrënuar Reformën.

Z.Vasili keni folur për kriminalizim të ekonomisë, çfarë nënkuptoni ju me këtë? Dhe pyetja tjetër, ditën e djeshme keni kërkuar Vetting të koncensioneve, ku konsiston kjo kërkesë e juaja ndërkohë që keni thënë që këtë Vetting duhet ta bëjë Prokuroria.

Sigurisht që po. Ka pasur në zyrën e Prokurorisë shqiptare hetime të filluara për çështjen e koncensioneve. Kam dëgjuar Prokuroren e Përgjithshme e cila ka thënë dje, diku në një nga mediat ku ajo është prononcuar, që ka gjetur çështje të vjetra të cilat nuk I kanë penguar të hetohen dhe I ka inkurajuar. Jam plotësisht dakord me Prokuroren e Përgjithshme. Skam asnjë vërejtje. Jam këtu që ta inkurajoj publikisht që një çështje e hapur, siç është çështja e koncensioneve, të rimerret fort, pasi këto koncensione që janë tashmë të kriminalizuara, që janë një shkatërrim I madh për ekonominë shqiptare, që krijojnë premisa për kriminalizimin e ekonomisë, pasi krijojnë premisa të forta për pastrimin e parave të pista. Nuk janë konstatime të miat, thjesht unë po u jap jehonë atyre që Organizatat më të rëndësishme ndërkombëtare siç është më Fondi Monetar Ndërkombëtar apo Banka Botërore kanë bërë të qartë jo për mua, por për ju të gjithë. Kur këto konstatime kaq të rënda dhe të frikshme vijnë që nga larg, se këto insitutucione funksionojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, kalojnë oqeanin dhe vijnë në Shqipëri, sigurisht veshët e hapur të Prokurorisë duhet të jenë shumë të vëmendshëm. Prokuroria ka një mekanizëm shumë të rëndësishëm në dorë, që edhe sikur të mos kishte hetime të hapura, ndonëse I ka, të fillonte dhe hetime kryesisht për çështje të kësaj natyre. Pasi bëhet fjalë e para për një shkelje të madhe të Kushtetutës dhe të ligjit, pasi këto janë borxhe, të cilat duhet të parashikoheshin në borxhin e madh publik të Shqipërisë, I cili raportohet në mënyrë të gënjeshtërt, po kjo është një gënjeshtër kriminale, më I vogël seç është, pasi shoqëria shqiptare ka hyrë në borxh. Dhe ky borxh duhet llogaritur, pasi është një borxh që bie mbi kurrizin e çdo shqiptari. Dhe çdo shqiptar duhet ta dijë përse bie në borxh dhe përse ekonomia shqiptare do futet në një krizë të re, për shkak të një borxhi të madh të rritur, që do shkojë rreth 80%, po të kalkulosh dhe koncensionet. Edhe koncensionet e reja, FMN ka folur qartë duke thënë se duhet të ndalen koncensionet. Përse duhet të ndalen, pasi janë vërejtur negativitete të jashtëzakonshme të karakterit ligjor, që hapin mundësi për spekullim dhe abuzim. Shumë gjëra të cilat kanë të bëjnë me koncensionet të cilat funksionojnë në mënyrë kriminale janë denoncuar nga ju dhe kolegët tuaj në media. Mjaftojnë ato konstatime, qoftë për CHECK-up mjekësor, qoftë për të tjera, të cilat do ti mjaftonin Prokurorisë Shqiptare, jo njëherë, por 10 herë të hapte çështje për kryesisht. Në mjaft emisione investigative kanë dalë fakte nga më të shëmtuarat dhe tronditëse që kanë të bëjnë me paratë e shqiptarëve. Janë me qindëra milion euro në mes, ndërkohë që ne diskutuam paraditen e djeshme, për bukën dhe mbijetesën e qytetarëve shqiptarë. Ndaj kam thënë hapi I parë është ndalja, hapi I dytë është boll e penguan prej dy vjetësh projektligjin që LSI ka sjellë për koncensionet. Ka dy vjet I bllokuar në Parlament. Pyetja e madh është, përse e bllokon Partia Socialiste prej dy vjetësh? E bllokonte dhe kur ishim në mazhorancë me ta. Cila është frika? Cili është halli? Përse nuk e miratojnë? Ligji ka vetëm një element thelbësor; transparencë ndaj publikut dhe ndaj parlamentit. Kë tremb transparenca? Transparenca sigurisht tremb ata që kanë një veprimtari të ndotur, pse jo dhe me elemente kriminale Brenda.

Z.Vasili në një bashkëbisedim të disa javëve më parë ju u shprehet skeptikë për rolin që ka prokuroria. Sot është prokurori I krimeve të rënda, z.Besim Hajdarmataj, I cili së bashku me kreun e Antimafias së Rajonit të Pulias kanë dhënë detaje mbi operacionin e përfunduar tre ditë më parë ku ka më shumë se 40 të arrestuar dhe 2.5 tonë drogë të sekuestruar. A do ta përshëndesni këtë operacion?

Është një moment shumë I rëndësishëm ky. Ju jam mirënjohës për pyetjen tuaj.  Sot ju keni parë që është komunikuar qartë, që një rrjet kriminal, pasi 40 persona janë një rrjet kriminal, ku 21 prej tyre janë edhe shqiptarë, dhe për 21 prej tyre janë prerë dhe urdhërarrestet, për një sasi droge që është disa milionë euro. Po në Shqipëri çfarë ndodhi pak javë më parë? U kapën 613 kg kokainë me një vlerë 180 milion euro, shumë herë më të madhe se sa kjo, sa janë të arrestuar në Shqipëri për një aferë kriminale dhjetëra herë më të madhe? Një shofer dhe një menaxher? Çfarë kemi kërkuar ne? Cilat kanë qenë pyetjet që kemi bërë? I kam bërë unë publikisht, po I bëj sot prapë. Po I përsëris që ti dëgjojë Prokuroria Shqiptare. Cili është rrjeti?  Pse u pengua për të shkuar deri te pakua e fundit që do shpërndahej në kontenierin që erdhi, siç ju raportuat të gjitha mediat në mënyrë korrekte, ishin me kode të caktuara të cilat do shkonin në destinacione të shkarkuara.  Përse nuk u lanë që të shkonin në destinacionet e caktuara dhe të ndiqej dhe të hetohej I gjithë rrjeti kriminal, pra që të kishim disa dhjetëra të arrestuar, sikurse ka ndodhur në Italinë fqinje për një vlerë droge shumë herë më të vogël. Prokuroria shqiptare u thirr në momentin kur droga u kap apo u thirr që në momentin droga po shoqërohej? Pyetja e katërt dhe shumë e rëndësishme, pamë sot një bashkëpunim të Prokurorisë shqiptare me Prokurorinë Italiane, bukur. Momenti që droga u konstatua, sepse siç e dini, droga u konstatua dhe u shoqërua për të parë se deri ku do shkonte. Pyetja ishte, që në momentin që u kostatua përse nuk u njoftuan shërbimet partnere të bëheshin pjesë e këtij operacioni për ta evidentuar së më mirë dhe profesionalisht, për ti shkuar rrjetit deri në fund. Ne e dimë, ju e dini shumë mirë, që Policia shqiptare ka bashkëpunuar me partnerë për të organuizuar operacione se si do kontrollohej protesta e opozitës në 27 janar, apo jo? A ka raportuar kështu? Në 27 Janar, Ministria e Brendshme tha: së bashku me partnerët kemi bërë një plan shumë të mirë masash për të përballuar opozitën shqiptare, “armiqtë e Shqipërisë”. Sic thonë vetë, droga u konstatua atje në port, dhe po e shoqëronin në destinacion, këta thanë që nuk bashkëpunuam me asnjë njeri. Çfarë I ndali të bashkëpunonin me shërbimet ndërkombëtare? A mos ndërkombëtarët do të insistonin që të shkohej deri te rrjeti dhe këta nuk kishin interes që rrjeti të zbulohej? Në mënyrë që rrjeti të jetë atje në gatishmëri, që kur të vijjnë ngarkesa të tjera dhe të gjejnë pika që mund të çaheshin të ndodhen atje? Dhe pyetja e fundit, kush janë garantuesit e kësaj, garantët e kësaj droge në Shqipëri? Pasi i zoti i bananeve, po e banalizojmë, ishte i qetë në Gjermani. Sot dhe një tregëtar i zakonshëm kur i vinë 100 kg mall rri atje te koka që ta shpërndaj, ky rri kaq i qetë që 180 milion euro drogë mund të rrinte fare qetë në Gjermani, se këtu kishte kush e qeveriste. Pra garantët politikë, garantët shtetrorë ishin këtu, kjo është fare e qartë. Kushdo nga ju që do të hapte një biznes të vogël do ti rrinte te koka kur ka një ngarkesë. Ndërsa ky rrinte kaq i qetë, sepse ka kush i qeveris 180 milion euro. Dhe në këto pyetje të mëdha, 6 pyetje të mëdha nuk po i qëndroj pyetjes përse kanë kaq frikë të mohojnë bashkëpunimin me ndërkombëtarët, ndërkohë që kryeministri, ky e ka zakon gënjeshtrën, as nuk skuqet dhe as nuk zverdhet, tha nuk bashkëpunuam dhe doli e bërtiste në media, sitet zyrtare të Ministrisë së Mbrojtjes Kolumbiane keni një deklaratë të konfirmuar të bashkëpunimit me autoritetet shqiptare për kapjen e 613 kg kokainë. Cili është interesi politik që e fshehin? Këto janë pyetje kokëforte. Konferenca e sotme e shtypit e Prokurorisë bëri kontrastin e madh me çduhet të bëhet nga ana profesionale, se operacioni ka ndodhur në Itali, nuk ndodhi në Shqipëri, ky që u deklarua sot, dhe çfarë ndodh në Shqipëri. Pa i dhënë përgjigje këtyre pyetjeve do të thotë që qeveria është në një pozicion nga më të kriminalizuarit që mund të ekzistojë ndonjëherë, sepse ka qenë ajo që e ka drejtuar operacionin, dhe prokuroria nuk është në pozicionin e saj. Pasi sot, vetëm për këto veprime për ndaljen e operacionit, prokuroria duhet të kishte prerë urdhërarrestet pikërisht në nivelet më të larta, qofshin policore, qofshin politike për ata që e ndalën çështjen që të shkonte deri në fund, që edhe ju të përcillnit lajmin se 20 apo 30 njerëz të një grupi kriminal kishin të bënin me 180 milion euro kokainë. Kurse 2.5 ton kanabis, për ata që merren me këto punë, e dinë vlerën, që është shumë herë më e vogël si vlerë monetare, bëhet një operacion shembullor nga autoritetet italiane, për tu përshëndetur, standard i shkëlqyer policor dhe profesional. Po këtu? Prandaj këto tregojnë një kriminalizim kaq të thellë dhe kaq të skajshëm, saqë nuk mund të rrëshqitet. Asnjë kryeministër, jo ky, por askush, nuk mund ti bëj dot bisht një përgjegjësie të rëndë dhe të pashlyeshme që ka marrë përsipër.

Z.Vasili në mjaft takime të znj.Kryemadhi ju kemi parë si krahu i djathtë i saj. Në media ditët e fundit po flitet për një takim mes saj dhe kryeministrit, që është mbajtur jashtë vëmendjes së medias. Të paktën kështu aludohet në media. A keni ju informacion për këtë gjë dhe a keni qenë prezent ju?

Nuk ka pasur, nuk ka, dhe nuk do të ketë asnjë takim të zonjës Kryemadhi me kryeministrin e vendit. Zonja Kryemadhi ka pohuar dhe ka vendosur një standard, të cilin unë e përshëndes shumë fort, edhe si pjesëtar i politikës, transparencën absolute në takimet politike. Takimet transparente politike, të cilat janë një standard që ajo ka vendosur, është forma e cila u jep përgjigje të gjitha çështjeve, dhe përsa i takon pozicionimit, orientimit dhe luftës sonë, LSI dhe sigurisht bashkë me LSI-në Monika Kryemadhi që e udhëheq LSI-në, janë të vendosur shumë qartë në opozitë. Salla e parlamentit dje e tregonte mësë miri këtë gjë. Veprimet politike në parlament treguan të njëjtën gjë. Koordinimi politik edhe Brenda sallës së parlamentit, edhe në sinkronet e deklaratave politike, dhe në sinkronin e votimit ishte në masën 100%. Pra, dje jo vetëm për opozitën shqiptare, por edhe për të dy liderët e saj, qoftë për znj.Kryemadhi, qoftë për z.Basha, ka qenë një ditë e një kulmimi politik, pasi opozita dhe dy liderët e saj treguan përpara shqiptarëve dy çështje të mëdha: përfundimisht shqiptarët nuk kanë drejtim, dhe e dyta shqiptarët kanë një alternativë fare të qartë, të artikuluar dhe që i nxjerr ata nga problemet e rënda dhe kritike që kanë siç është varfëria, por edhe çështje të mëdha politike siç ishte çështja e Kryeprokurorit. Dhe këtë alternativë e përfaqëson kjo opozitë, e cila ka dy kompontete shumë të rëndësishëm dhe shumë të fortë siç është LSI dhe PD. Sigurisht ka dhe pjesë të tjera politike të opozitës, shumë të vlefshme dhe ato, të cilat e bëjnë një opozitë jo vetëm të madhe, jo vetëm kompakte, jo vetëm me shumë ide Brenda, por edhe me një përbërje shumë të gjerë, falë edhe kontributeve të  forcave të tjera politike, por edhe faktorëvë të tjerë të shoqërisë civile dhe me gjerë se kaq. Dhe dimensioni i shoqërisë civile do të vazhdojë të jetë sinjifikativ dhe përfaqësues në politikën e opozitës shqiptare, pasi opozita shqiptare sot shikon më shumë se kurrë ndaj qytetarëve, pasi ju e kuptoni shumë mirë që kur tradhëtohen edhe qytetarët që vuajnë për bukën e gojës, pra nuk ekziston as keqardhja më e vogël për t’i mbrojtur por egziston dëshira për t’i shtypur ata në varfërinë e tyre, detyra e patjetërsueshme e opozitës është që t’i përfaqësojë. Dhe dita e djeshme në Kuvend ishte një demonstrim i një opozite, jo vetëm shumë serioze dhe me alternativë por edhe kompakte në sinkronin e saj politik.

Z. Vasili do të doja të dija mendimin tuaj rreth një deklaratë të sapo bërë nga ana e Kryeministrit i cili e vlerëson emigracionin si diçka normale dhe madje të mirë. Shprehet se nuk i duhet qarë halli atyre që e lënë Shqipërinë. Cili është komenti juaj?

Së pari duhet të kuptoni një gjë. Duhet të bëjmë një interpretim korrekt, edhe politik por edhe psiqik. Shumë deklaratë të Kryeministrit kanë të bëjnë me një tronditje që është e karakterit mendor, nuk kanë të bëjnë me një analizë politike. Se të flasësh kështu për emigracionin do të thotë që mendja ka një problem. Se nga vjen tronditja, vjen nga hallet, vjen nga kapjet, vjen nga substanca të caktuara që përdoren vend e pavend kjo është një çështje tjetër. Për t’i dhënë një përgjigjë këtij shkollëpakti, sot Shqipëria ka emigracionin më të lartë të moshave të reja 7 deri në 17 vjeç në Evropë, e certifikuar jo nga unë por nga organizatat ndërkombëtare. Kjo është shuplaka më e fortë për një të paditur dhe shkollëpakët, përveçse mizor ndaj shqiptarëve. Pra niveli i fatkeqësisë ka arritur në atë pikë ku edhe të mitur ikin nga vendi. Shqipëria është me numrin më të madh në Evropë. Vetëm ky fakt, nuk po flas për ato 400 mijë që është raportuar nga ndërkombëtarët, është jo thjesht këmbanë alarmi por kjo do të thotë që situata është kaq tragjike saqë dëshpërimi shoqëror detyron moshën 7 deri në 17 vjeç të iki nga Shqipëria. Ju e kuptoni çfarë do të thotë të ikë një 12-13 vjeçar. Çfarë tragjedie është në një botë jashtëzakonisht të madhe me të panjohura dhe rreziqe pafund.  Kjo është një situatë shumë e rëndë dhe varfërisë sot i duhet dhënë përgjigje. Dhe ky përgjigjen ia jep që meqë ka emigracion sot në Senegal apo në Tongo, apo në Kamerun, nuk ka problem që ka edhe në Shqipëri. Ky është një njeri që gabimisht ka desantuar në zyrën e Kryeministrit. Në një Shqipëri të varfër si kjo Kryeministri duhet të ishte gjithmonë shumë i menduar, gjithmonë i pakënaqur me veten e tij, shumë i shqetësuar dhe i mërzitur për barrën e madhe të problemeve që kërkojnë përgjigje. Këtu kemi të bëjmë me një të çartur dhe të marrë që vetëkënaqet dhe këput nga këto deklaratat idiote lart e poshtë. Ndërkohë që drama është atje. Një Shqipëri me 2 milion e 800 mijë që i ikin 400 mijë njerëz nuk është parë. Kjo nuk është parë as në vitet më të frikshme të emigracionit evropian para 120 vitesh. Bëhet fjalë para Luftës së Parë Botërore, që ishin momente të një trazimi të madh botëror. Shqipëria sot përballet me një krizë të tillë. Fakti që kemi numrin më të madh të grupmoshës 7 deri në 17 vjeç kjo është jo thjesht një kambanë alarmi por damka e turpit për një Kryeministër, i cili jo thjesht t’i qaset kokëulur dhe i turpëruar këtij problem flet me krenari “Ani se ska problem”. Këta 7-17 vjeçarë që nuk kanë mundësi të mbushin barkun me bukë shkokan për turizëm në Evropë, sipas këtij shkollëpakti.

A mendoni se përballë kësaj situate mungon realisht një aksion i qartë opozitar? Në fillim kishte protesta dhe tani nuk flitet më për protesta dhe duke sikur nuk ka një koordinim të aksioni opozitar.

Duhet ta davarisim një herë e përgjithmonë këtë punë. Nuk dua të jem agresiv me pyetjen tuaj, mos më keqkuptoni, por kjo është një tezë që e ngre qeveria. Për çfarë arsye? Në sallën e parlamentit dje kryetarja e LSI-së paraqiti paketën Anti-Varfëri. Alternativë e qartë se çfarë duhet bërë, ku duhet marrë nga buxheti i shtetit që t’i japim përgjigje këtij problemi. Përkundrejt kësaj kemi edhe një Kryeministër që thotë s’ka gjë se ikin edhe nga Kroacia. Cila është alternativë? Kjo është alternativë, që ka instrumentet, ka zgjidhjen, ka buxhetin dhe thotë që 800 mijë shqiptarë i nxjerr nga varfëria. Po ky tjetri çfarë alternative ka? E dyta, në sallë të Kuvendit dje për 10 orë është demonstruar më së miri se si është varfëria në mënyrë kapilare. Janë cituar edhe raste dhe emra. Është dhënë edhe rrugëzgjidhja. Është oponencë shumë e fortë dhe e kualifikuar, një opozitë shumë e artikuluar? Në qoftë se Shqipëria dhe shqiptarët dhe ju të gjithë mendoni se protesta është i vetmi instrument opozitar keni gabuar të gjithë. Është dhe mbetet një nga instrumentet e opozitës , i rëndësishëm por absolutisht jo i vetmi. Një opozitë që mbetet vetëm tek opsioni i protestës mbetet në një dimension populist, nuk tregon mendon dhe nuk tregon alternativë. Ne nuk do të lodhemi që ta formësojmë shumë qartë alternativën dhe faktin që kemi një qeveri pa drejtim. Sot kryeministri u ka thënë qartë shqiptarëve: shkoni ku të doni. Edhe këta 7 deri në 17 vjeç që përfundojnë rrugëve në kriminalitetin ordiner në Evropë nuk ka ndonjë problem sipas tij sepse ikin nga të gjitha vendet. Dhe opozita shqiptare është këtu me alternativë shumë të qartë. Kush nuk do ta shohë është një njeri që ka një vokacion dhe dashuri të madhe për një qeveri të falimentuar. Secili vlerësohet dhe respektohet për dashuritë e tija por dimensioni publik dhe madhor u dha në protestë, një dimension i jashtëzakonshëm. Por në qoftë se nuk bëjmë detyrën e përditshme për të çmontuar këtë mosqeverisje një për një të gjithë të tjerët do të thonë që çfarë problemi keni ju, qeverisja në rregull ishte. Ne po i tregojmë çdo ditë që këta nuk qeverisin dhe tallen. Halli i tyre është që të marrin paratë dhe të ikin. E kuptoni që kemi një qeveri që e ndan me një pikë bukën e gojës, njërin që do të vdesë nga uria dhe tjetrin që do të rrojë. Pra një sistem profesionalisht i rrënuar, moralisht i tronditur dhe politikisht inekzistent. Këto janë dimensionet e kësaj qeverisjeje. Dhe përballë kësaj ka një opozitë shumë të artikuluar dhe shumë të qartë. Me sillni ju një argument që ky shtet është në rregull dhe po funksionon dhe unë jam gati t’ju përgjigjem. Vetëm dje u tregua shumë qartë që kishte kryetarë të PS-së që merrnin ndihmë ekonomike. Kaq. Kjo është historia. Kështu që opozita është shumë e vendosur në detyrën e saj. E patë në protest që janë mijëra e mijëra qytetarë që e mbështesin. Por qytetarët duhet të binden dhe të jeni shumë të qetë që duke mbështetur opozitën kanë një alternativë të qartë se si u jepen përgjigje këtyre problemeve kritike për vendin.

Ka një interes publik për sa i përket të ardhmes politike të opozitës. LSI në zgjedhjet e ardhshme vendore do të jetë në një bashkëpunim me PD-në?

Ne sot kemi një bashkëpunim politik i cili është shumë i qartë. Çdo vendim do të jetë në kohën e duhur por në të gjitha rastet zgjedhjet vendore janë zgjedhje administrative, nuk janë zgjedhje politike. Kjo nuk ndryshon asgjë nga sinkronizimi dhe bashkëpunimi politik opozitar. Sot, kur ne kemi një Shqipëri ku kapen 180 milionë euro drogë dhe kapet një shofer dhe një administrator, ndërkohë që kapet kanabis në Itali dhe kemi një rrjet kriminal të tyrë që kapet me 40 vetë. Dhe këtu prokuroria mbyll sytë  dhe qeveria mbron rrjetin duke sabotuar aksionet. Kur Shqipëria rrezikohet nga një kriminalizim kapilar dhe i skajshëm, në radhë të parë jemi të thirrur t’i japim përgjigje këtyre çështjeve të mëdha politike. Sigurisht që zgjedhjet administrative atje janë dhe të gjithë strategjitë do të përpunohen në rrugë e sipër duke pasur parasysh edhe kandidatët më të suksesshëm. Pra është një argument absolutisht i dorës së dytë në raport gjendjen në të cilën ndodhemi ne, në raport edhe me ndërkombëtarët. Duhet të dini që edhe regjimi i vizave Shengen rrezikohet. Jo më larg se 2-3 ditë më parë ministri Avramopulos në një konferencë shtypi tregoi problematikat ku edhe Shqipëria ishte me tregues të tillë. Pra një arritje madhore, që nuk është e këtij Kryeministri që do iki pa asnjë arritje, që ishte lëvizja e lirë e shqiptarëve, që u fitua me meritë, e kemi të rrezikuar seriozisht edhe atë. Kjo është çështja themelore.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Petrit Vasili: 6 pyetjet që Qeveria dhe Prokuroria duhet t’u përgjigjen për 613kg e kokainës

Edmond Panariti: Insistojmë të respektohet sugjerimi I FMN-së për pezullimin urgjentisht të kontratave koncensionare

Fjala në Kuvend e deputetit të LSI-së, Edmond Panariti

Në fakt thelbi I diskutimit tim nuk ka të bëjë dhe as nuk do të merret me korrigjimin e një gabimi të cilësuar material në shtesën e kontratës koncensionar të Porto-Romanos. Unë mendoj që kjo nuk duhet të kishte ardhur fare sot në parlament, për arsye se ju, besoj e dini kush është qëndrimi I Fondit Monetar Ndërkombëtar, tashmë I shpallur, në raport me kontratat koncensionare. Dhe kjo është një kontratë koncensionare, që lipset ti ishte nënshtruar pikërisht sugjerimit dhe rekomandimit që ka ardhur nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, I cili shprehet hapur që në këtë drejtim, lidhja e kontratave koncensionare pa fizibilitet do të disbalancojë financat publike, do të rrisë borxhin dhe do të kompromentojë ekonominë kombëtare. Pa llogaritur faktin, që në përgjegjësi këto projekte të tipit koncensionar synojnë të anashkalojnë dhe procedurat normale të prokurimit publik, duke u bërë dhe shkak për korrupsion të hapur. Mungesa e transparencës në kontrata të tilla koncensionare është një faktor tjetër që e bën të domosdoshme rishikimin në tërësi të kontratave, sidomos të respektohet, dhe për këtë ne insistojmë fuqimisht, rekomandimi I ardhur nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, që të pezullohen urgjentisht kontratat e reja koncensionare. Unë e kam ndjekur me shumë kujdes prononcimin e zotit Rajnke, që është dhe shefi I zyrës së FMN-së në Tiranë, dhe po e citoj atë. Ai shprehet: Kemi deklaruar që kuadri institucional për menaxhimin e koncensioneve mbetet I papërshtatshëm dhe kjo kërkon kohë. Këshillojmë qeverinë të pezulloj dhënien e koncensioneve të reja. Ndër të tjera thotë: koncensionet jepen pa një analizë të qartë mes kostove që paguajnë qytetarët dhe përfitimet që ato sjellin. Pra mendoj që FMN ka një arsye që shqetësohet për inefektivitetin, për abuzivizmin nga kontratat koncesionare. Thjesht ne kërkojmë që të respektohet ky sugjerim, ky rekomandim, I bërë publik nga FMN. Prandaj ishte e panevojshme të kalonim sot në këtë rend dite korrektimin e kësaj kontrate koncensionare, kur dhe kjo sikurse dhe shumë kontrata të tjera koncensionare, duhet ti nënshtrohet një procesi thelbësor rishikimi në raport me rekomandimet e ardhura nga FMN. Dhe në këtë pikëpamja ne nuk e shikojmë si oportune si grup parlamentar që të jemi pjesë e këtij votimi.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Edmond Panariti: Insistojmë të respektohet sugjerimi I FMN-së për pezullimin urgjentisht të kontratave koncensionare

Silva Caka: Kapja e institucioneve të drejtësisë, motivi i ekzistencës politike të maxhorancës

Fjala në Kuvend e deputetes së LSI-së, Silva Caka

Faleminderit Zoti kryetar,

Të nderuar kolegë deputetë,

Çdo projektligj apo amendament kushtetues që i nënshtrohet punimeve të këtij kuvendi sigurisht që vjen gjithnjë i argumentuar me një relacion shoqërues. Edhe nisma jonë e përbashkët pë të ndryshuar një pikë të nenit 179 të Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë, sigurisht që ka një arsyetim të bashkëlidhur dhe unë sinqerisht nuk di nga tia nis me argumentat dhe arsyet që na detyruan të sillnim këtë amendament kushtetues. Për t’ia rikujtuar edhe njëherë atyre që ose e kanë harruar ose bëjnë sikur e kanë harruar. Në 7 dhjetor të vitit të kaluar Prokurorit të Përgjithshëm i përfundoi mandati 5-vjeçar i qëndrimit në detyrë. Sipas parashikimeve ligjore duhej që brenda 8 muajve nga hyrja në fuqi e ndryshimeve kushtetuese të cilat i miratuam së bashku me unanimitet në 22 korrik do të duhet që të ngrihej Këshilli i Lartë i Prokurorisë i cili do të vlerësonte kandidaturat për Prokuror të Përgjithshëm dhe do ti propozonte Kuvendit të Republikës së Shqipërisë tre kandidaturat më të vlerësuara. Këshilli i Lartë i Prokurorisë edhe sot e kësaj dite nuk është ngritur. Janë zgjedhur me ato vezët “kinder sorpresa” vetëm anëtarët jo prokurorë të këtij këshilli të cilët ju e dini shumë mirë se cilët janë. Janë njerëz të cilët i përjashtoi ONM-ja për arsye tepër ordinere, siç ishte kopjimi i platformës prezantuese apo anëtarë të cilët kanë paqartësi për deklarimet e tyre financiare për aktivitetin e tyre në shoqëri civile apo për papajtueshmëri funksioni, apo të tjerë që nuk përmbushin kriterin e vjetërsisë në profesion, ashtu siç ju e dini mirë që kemi dhe anëtarë të cilët Shërbimi Informativ Shtetëror iu ka sjellë një raport katran të zi ku iu ka thënë shumë qartë dhe shumë prerë se anëtari i Këshillit të Lartë të Prokurorisë i zgjedhur me gogla është sekser, është edhe u korruptuar. Unë kam një pyetje për kolegët e mazhorancës. Kur do ta bëni publik këtë raport të Shërbimit Informativ Shtetëror? Ose më saktë kur do të merrni masa për ta zbatuar atë që është shkruar në atë raport? Gjithsesi rikthehemi tek procedura e zgjedhjes së Prokurorit të Përgjithshëm. Kushtetuta nuk kishte parashikuar se çfarë do të ndodhte me Prokurorin e Përgjithshëm në rast të mos ngritjes së Këshillit të Lartë të Prokurorisë. Madje në Kushtetutë nuk është parashikuar as mundësia e mos ngritjes në fakt të Këshillit të Lartë të Prokurorisë. Mirëpo specialistët në kapjen e reformës në drejtësi e gjetën kleçkën për të kapur edhe funksionin e Prokurorit të Përgjithshëm. Gjykata Kushtetuese ka bërë të qartë një parim për funksionet kushtetuese të organeve atë që nuk ka dashur ta bëjë Kushtetuta nuk mund ta bëjë ligji. Mirëpo këta që nuk pyesin as për vendime të Gjykatës Kushtetuese e as për Kushtetutë i veshën Kuvendit një kompetencë që nuk i takonte dhe pikërisht atë të hapjes së konkursit për Prokuror të Përgjithshëm dhe të përzgjedhjes, bazuar në një propozim tërësisht politik dhe që të jem më e qartë do ta shpjegoj me 4 hapa. Së pari Kuvendi dhe konkretisht Komisioni i Ligjeve shpalli vakancën dhe hapi konkursin për funksionin kushtetues të Prokurorit të Përgjithshëm dhe asgjëkundi nuk shkruhet që këtë procedurë duhet ta bëjë Kuvendi dhe aq më pak Komisioni i Ligjeve. Me votat e tyre, me votat e deputetëve vetëm të mazhorancës vendosën dhe e bënë shpalljen. Së dyti ishte përsëri Komisioni i Ligjeve, pa asnjë tagër kushtetues edhe ligjor, i cili vlerësoi kandidaturat dhe hartoi dhe miratoi një raport vetëm me votat e deputetëve të mazhorancës të cilin ju e dini shumë mirë sesi e hartuat. Së treti, ishin vetëm 28 deputetë të mazhorancës që mbështetën dhe propozuan vetëm një kandidaturë dhe këtë procedurë e keni shpikur sipas qejfit. Së katërti, keni votuar me vetëm 69 vota dhe as 71 minimalisht të paktën, kandidaturën e propozuar nga vetë ju, pra nga 28 firmat tuaja. Këto 4 hapa për të zgjedhur Prokurorin e Përgjithshëm të Përkohshëm përbëjnë atë që unë shpesh e kam quajtur si një nga procedurat më obskure të kapjes së organit të akuzës. Kjo procedurë është jo vetëm anti kushtetuese, jo vetëm anti ligjore por edhe një procedure tërësisht parlamentare dhe politikisht e njëanshme. Ju kujtoj që zgjedhja e organeve të reja, por edhe të vjetra të reformës në drejtësi me shumica të cilësuara dhe jo me shumica të thjeshta, ka qenë një nga kërkesat më elementare të Komisionit të Venecias. Ju rikujtoj se në Venecia kanë thënë shprehimisht se në vendet ku Prokurori i Përgjithshëm zgjidhet nga parlamenti, garancia e vetme për shmangien e politizimit të procesit është aplikimi i shumicave të cilësuara. Sigurisht ju nuk pyesni për Kushtetutën e vendit, as Kushtetutën e qytetarëve të të cilëve jeni në shërbim. Ju nuk pyesni as për rekomandime të Komisionit të Venecias dhe në vend që të operoni me shumica të cilësuara apo qoftë edhe me shumica të thjeshta ju as këto nuk i preferoni në fakt. Ju operoni me shumica momentale, me çfarë keni në sallë, hajde ta votojmë edhe ta mbarojmë këtë punë. Dhe nuk e votoni Prokurorin e Përgjithshëm i cili është i të gjithë shqiptarëve as me minimumin e 71 votave që i duhen një ministri që në fund të fundit është një funksion kryekëput politik për tu besuar si ministër. E risolla edhe njëherë në vëmendje të qytetarëve këtë procedurë të zgjedhjes së Prokurorit të Përgjithshëm të Përkohshëm për t’iu thënë edhe njëherë qytetarëve se kjo formë e shpikur nga sikleti i asaj që quhet “miza nën kësulë” nuk shkeli vetëm ligje dhe parime e rekomandime por sigurisht betonizoi edhe njëherë bindjen që reforma në drejtësi me kapjen e funksionit të Prokurorit të Përgjithshëm ka vdekur njëherë e mirë dhe çdo kapje tjetër që ju i keni bërë deri tani apo që keni në plan për t’i bërë në vijim institucioneve të drejtësisë sigurisht nuk është asgjë tjetër përveç se vandalizma që i bëhen një kufome të pakallur duke vërtetuar edhe njëherë se ju të vrisni natën dhe të qani ditën. Dukë shpresuar se procedura për zgjedhjen e Prokurorit të Përgjithshëm dhe votimi i datës 18 dhjetor të vitit të kaluar ishte një lajthitje momentale, u dhamë edhe njëherë mundësinë për të reflektuar dhe për ta zgjedhur Prokurorin e Përgjithshëm me një procedurë të dakordësuar dhe me shumicë të cilësuar duke përfshirë institucione kushtetuese në këtë proces. Konkretisht kemi kërkuar që së bashku me 3/5 e anëtarëve të këtij Kuvendi të caktojmë një Prokuror i cili do të ushtrojë funksionet e Prokurorit të Përgjithshëm deri në zgjedhjen e këtij funksionari sipas parashikimeve ligjore të nenit 148/a të Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë. Ky prokuror i caktuar nga Kuvendi do të propozohet nga Gjykata Kushtetuese në mesin e disa kandidatura të tjera që me përparsi dhe në mënyrë të përshpejtuar do ti nënshtrohen procesit të rivlerësimit, procesit të quajtur ndryshe Vettingu. Prokurori i Përgjithshëm i Përkohshëm as në kohën kur u zgjodh dhe as në kohën kur kandidonte nuk iu nënshtrua procesit të Vettingut. Aktualisht ne nuk kemi ende një rezultat për rivlerësimin kalimtar të Prokurorit të Përgjithshëm të Përkohshëm. Pra ne nuk dimë ende ligjshmërinë e pasurisë së këtij prokurori. Nuk dimë ende pastërtinë e figurës së prokurorit të Përgjithshëm të Përkohshëm dhe ne nuk dimë ende a është e aftë apo jo profesionalisht Prokurorja e Përgjithshme e Përkohshme. Sepse ne nuk i kemi rezultatet e Vettingut. Ajo çka propozojmë ne me projektligjin që kemi sjellë dhe amendimet kushtetuese është, largimi i organit që përfaqëson akuzën në emër të shtetit jo vetëm thjesht nga duart e politikës sepse duket shume parimore por realisht është heqja nga disa duar kriminale të disa njerëzve brenda kësaj salle që sigurisht përfaqësojnë mazhorancën të cilëve prokurori i përgjtihshëm iu duhej pikërisht për të shpëtuar nga ajo që do thosha më përpara “miza që i digjte në kësulë”. Propozimit tonë ja dhatë votën në parim kundër edhe pse në relacionin dhe argumentin tuaj keni thënë që ka qëllime shumë të larta. Ju e dini se pse mund ta votoni kundër një amendim kushtetues që ka qëllime shumë të larta.  Ia dhatë votën kundër dhe shkelja e Kushtetutës, e ligit, mosrespektimi i Gjykatës Kushtetuese nuk janë thjesht një lajthitje momentale nga ana juaj ashtu siç shpresova se  mund të ishte votimi i datës 18 dhjetor. Shkelja e Kushtetutës, shkelja e ligjit, mosrespektimi i Gjykatës Kushtetuese, zbatimi i disa standardeve të ligjit dhe njëkohësisht kapja e institucioneve të drejtësisë janë parimi themelor i punës suaj, janë motivi i ekzistencës suaj politike, jeni vetë ju, jeni identiteti juaj politik dhe midis këtyre fenomeneve negative që përmenda dhe jush mund të vendoset vetëm shenja e barazimit. Në arsyetimin e sjellë nga deputetët e mazhorancës kundër amendimeve tona kushtetuese për refuzimin e projektligjit sigurisht gjejmë arsye qesharake dhe aspak thelbësore.  Së pari thoni që nuk ka kohë për ta vënë në zbatim. Koha nuk mbaj mend ndonjëherë të ketë qenë kriter edhe në procedurën e përzgjedhjes së Prokurorit të Përgjithshëm të Përkohshëm. Së dyti thoni që nëpërmjet procedurës së ndjekur për të zgjedhur Prokurorin e Përgjithshëm të Përkohshëm ju nuk keni zgjedhur në fakt prokurorin e Përgjithshëm por një prokuror që do të kryejë funksionet derisa Prokurori i Përgjithshëm të zgjidhet sipas parashikimeve të nenit 148 të Kushtetutës. Edhe ne nuk pretendojmë që me këtë procedurë dhe me këtë amendim kushtetues të zgjedhim Prokurorin e Përgjithshëm.  Edhe ne kemi pretenduar që të caktojmë  një  prokuror që do të kryejë funksionet e Prokurorit të Përgjithshëm deri në momentin që ky funksion të zgjidhet sipas parashikimeve të nenit 148 të Kushtetutës. Një tjetër argument dhe ky është i fundit për ti vënë kapakun është ai që Prokuroria është në detyrë dhe po e kryen funksionin e saj më së miri madje shumë më mirë se më parë. Sigurisht përveç jush nuk mund ta thoshte askush tjetër këtë gjë. “Jemi te sigurt që Prokuroria e Përgjithshme e Përkohshme po e kryen më se miri detyrën, edhe më mirë se më parë sepse tani ju po bëni ç’të doni me Prokurorinë.Vetëm tani ju mund ti riktheni pashaportën ish-Ministrit të Brendshëm. Vetëm tani ju mund te nxirrni në arrest shtëpie  njerëz që nuk dinë të shpjegojnë si dhe pse kanë qindra euro në makinë, njëkohësisht ca patenta të ish-ministrit të Brendshëm. Ju mund te mbyllni çështjen e Kryeministrit për thirrjen antikushtetuese drejtuar policisë së shtetit me këtë Prokuror të Përgjithshëm të Përkohshëm. Ju mund të mos nisni hetimin edhe pse ka raporte nga Kontrolli i Lartë i Shtetit për ministra që më veprimtarinë e tyre i kanë shkaktuar një dëm ekonomik vendit prej 650 milionë eurosh. Ju mundet që nëpërmjet këtij Prokurori të Përgjithshëm të Përkohshëm të mos nisni hetimet për deputetë, ministra apo edhe Kryetar Bashkish të cilët janë të përfshirë në mënyrë direkte për vjedhjen masive të votës sidomos atë të Bashkisë së Dibrës. Ju me këtë Prokurori të Përgjithshme të Përkohshme sigurisht ia keni mbyllur gojën prokurores e cila duhet të bëjë shurdh-memecen në rastin e ekstradimit të Seitaj. Ju me këtë Prokurore të Përgjithshme të Përkohshme mund të mos nisni procedim penal për ministren e drejtësisë e cila ka shkelur me të dyja këmbët ligjin për ekstradimin. Ka shumë arsye të  tjera pse ju e doni prokurorin e Përgjithshëm të Përkohshëm. Pse ju mendoni që po e bën punën e saj më së miri se dhe më parë, sepse më kujton pikërisht atë lepurin që e kapin nga veshët dhe është e pamundur për të reaguar. Dhe ju të njëjtën gjë keni bërë me Prokurorin e Përgjithshëm të Përkohshëm. E keni kapur nga veshët dhe e ka të pamundur të reagojë edhe sikur të dojë sepse ashtu e zgjodhët në fund të fundit dikush që është zgjedhur në mënyrë të paligjshmëri edhe veprimtarinë kështu do e ketë. Megjithatë meqënëse rregullorja e Kuvendit ne të gjithëve na i ka dhënë një shans të fundit atë që kolegu Alibeaj e quan last call. Unë nuk e di a do ta shfrytëzojnë last call-in këta por nuk ma do mëndja. Shpresoj shumë që të reflektoni edhe mëqë vetë e keni quajtur një projektligj me qëllime shumë të larta ta votoni në fund të ditës sepse i vetmi qëllim është largimi i Prokurorit të Përgjithshëm si funksion nga duart e mafias, krimit dhe politikës.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Silva Caka: Kapja e institucioneve të drejtësisë, motivi i ekzistencës politike të maxhorancës

Nora Malaj: Heqja e mijëra familjeve nga skema e ndihmës ekonomike dhe fushata e fajësimit të të papunëve është thjesht vazhdim i fushatës së qeverisë që etiketohet si luftë kundër të varfërve

Fjala e Deputetes së LSI-së, Nora Malaj në Kuvend

I nderuar kryetar i seancës,

Të nderuar kolegë deputetë,

Të nderuar zonja dhe zotërinj ministra.

Debati i  sotëm dhe mocioni i kërkuar nga deputetët e opozitës për të thirrur në interpelancë kryeministrin e vendit  lidhet me një nga  problemet  më madhore, që  ka  në fokusin e saj  zgjidhjen  e mbijetesën dhe dhënien e bukës së  gojës dhe për t’u siguruar qytetarëve  standardin e jetesës, që qeveria  duhet t’ua sigurojë dhe Parlamenti duhet t’ua mbrojë shtetasve të saj, pasi kjo është  një  e drejtë Kushtetuese dhe e pa tjetërsueshme. Pyetja që mundon secilin prej nesh sot është se varfëria është shkak apo pasojë ? A duhet ta pranojmë apo ta anashkalojmë dhe  cili është  minimumi jetik që ka përcaktuar shteti për kategorinë e qytetarëve , për t’i futur në skemën e ndihmës ekonomike? Të pranosh varfërinë në një vend ku çdo ditë e më shumë po flitet për largime nga vendi, për papunësi në rritje, për pasje vende pune dhe mospasje punonjës të kualifikuar, do të thotë që  duhet ta  shohësh problemin në sy dhe të bësh përballje frontale për të dhënë edhe rrugët e saj të zgjidhjes. Personalisht  nuk  e konsideroj  turp  varfërinë. Për mua turp është  kush e shmang dhe nuk e vlerëson. Banka Botërore deklaron se 70 për qind e familjeve më të varfëra në Shqipëri janë të përjashtuara nga ndihma ekonomike. Prej fillimit të vitit 2018 janë hequr nga skema e ndihmës ekonomike më shumë se njëzet mijë familje në vetëm shtatë qarqe, për të cilat ka të dhëna nga zyrat shtetërore.

Edhe  skema  e “re”  e ndihmës ekonomike, duket se është thjesht aplikimi i skemës së vjetër. Nëse i referohemi Shërbimit Social Shtetëror, skema aktuale e ndihmës ekonomike është e njëjtë më atë të vitit 2014. Prej fillimit të këtij viti, zbatimin e kësaj skeme e ka shoqëruar një fushatë denigruese e qeverisë, kundër të varfërve dhe garës së pa precedent që po realizohet në mënyrë shumë fyese e diskretituese  ndërmjet  personave në pamundësi ekonomike. Akuzat dhe etiketimi i të papunëve si përtacë, parazitë apo qylaxhinj kanë mbushur kronikat televizive, rrjetet sociale dhe çdo takim propagandistik qeveritar. Por përkundrejt kësaj retorike urrejtjeje klasore dhe politikave diskriminuese ndaj të varfërve, të cilat veç janë shtuar vit pas viti, shifrat janë të qarta dhe kokëforta. Nga të dhënat  në qarqe (Berat, Dibër, Gjirokastër, Lezhë, Korçë, Kukës e Shkodër) dhe një bashki (Kamëz) rezultojnë 21,524 familje të hequra nga skema e ndihmës ekonomike pas “ndryshimeve” në të. Në shumë raste zyrat e punës raportojnë 0 vende pune të lira, edhe pse mijëra familje janë hequr nga lista e ndihmës ekonomike. Ky është rasti i qarkut Shkodër, ku janë hequr nga skema 4,291 familje, dhe i bashkisë Mirditë, ku janë hequr 896 familje.  E njëjta tablo është në Delvinë, Devoll, Finiq, Himarë, Klos, Kolonjë, Konispol, Kukës, Libohovë, Memaliaj, Pogradec, Poliçan, Pustec, Selenicë, Ura Vajgurore. Në  qarkun e  Kukësit, sipas raportit të Bankës Botërore mbi varfërinë dhe pabarazinë në vitin 2015  ishte qarku më i varfër në vend, rezulton me 3,360 familje të hequra nga skema dhe me vetëm 77 vende të lira pune. Zbatimi i kësaj skeme lë 97.7% të familjeve në Kukës pa ndihmë ekonomike e pa mundësi punësimi. Qarkut të Dibrës i janë hequr 3,884 familje nga skema e ndihmës ekonomike, por numri i vendeve të punës, sipas të dhënave nga zyrat e punës, është vetëm 24,  gjë që i lë 99.4% të familjeve të hequra nga skema pa asnjë mundësi punësimi.

Përballë situatës me dhjetëra mijëra vetë të lënë në mes të katër rrugëve dhe pa asnjë mundësi reale punësimi,  qëllimi  është i qartë , po bëhen përpjekje ,  për të mbuluar faktin që modeli ekonomik i ndjekur nga qeveria , ka dështuar së krijuari vende pune.

Heqja e mijëra familjeve nga skema e ndihmës ekonomike dhe fushata e fajësimit të të papunëve është thjesht vazhdim i fushatës së qeverisë  që etiketohet  si luftë  kundër të varfërve: luftë kundër tregtarëve ambulantë, represion ndaj mijëra qytetarëve në pamundësi për të paguar energjinë elektrike, mostolerim i  zbatimit të kushteve minimale të punës për dhjetëra mijëra punëtorë dhe, së fundmi, spastrim nga skema e ndihmës ekonomike i mijëra familjeve në mjerim. Fatkeqësisht, sistemi ynë ekonomik po merr gjithnjë e më shumë trajtat e kapitalizmit për të varfrit dhe shtetit social për të pasurit.  Skema e ndihmës ekonomike në Shqipëri ka qenë historikisht e denatyruar, duke mos shkuar te më të varfrit. Programi pilot , i cili përfundon në dhjetor të këtij viti, parashikonte një sistem të ri për përcaktimin e familjeve që trajtohen me ndihmë. Deri këtu të gjithë u dakordësuam që të ndihmohen familjet dhe ata që ishin pjesë e skemës  për t’u aftësuar dhe më pas për të dalë nga skema e për të hyrë në tregun e punës.  Po  realisht çfarë  po ndodh?

Asnjë transparencë për pilotimin.  Thjeshtë dhe qartë po  thellohet gjithmonë e me shumë hendeku i njerëzve që jetojnë në varfëri. Numri i familjeve që jetojnë në skajet e varfërisë po bëhet  gjithnjë e më i lartë. Po cilat  janë disa nga problematikat që shfaq sot skema:

  1. Janë hequr padrejtësisht familje që i kanë të gjithë anëtarët të papunë, për arsye se sistemi është i pa përditësuar.

2.. Janë hequr nga skema padrejtësisht të gjithë familjet që kanë fëmijë student, familje të varfëra dhe pa të ardhura familjare.

  1. Sistemi nuk ka të dhënat e përditësuara mbi pronësinë e automjeteve. Kjo ka shkaktuar përjashtimin e padrejtë të familjeve që nuk disponojnë realisht mjete.
  2. Sistemigjeneron familje që rezultojnë me dy gjendje civile ( në dy qarqe ose në dy bashki të ndryshme).  Rastet e familjeve që kanë anëtarë të burgosuar janë përjashtuar padrejtësisht.

 

 

  1. Sistemi është jo transparent. Askush nuk ka informacion lidhur me kriteret e llogaritjes së pikëve. Sistemi i pikëzimit nuk sqaron pamjaftueshmërinë e pikëve për familjet me një ose me më shume anëtarë.Kjo ka shkaktuar konfuzion dhe revoltë për të gjithë familjet që janë përjashtuar dhe që deri më tani Bashkitë i kanë trajtuar me ndihmë ekonomike.
  2. Përgjithësisht sistemi ka penalizuargratë kryefamiljare më në nevojë. (nuk favorizon familjet një prindërore me fëmijë)
  3. Sistemi ka penalizuarnjë numër shumë të madh të familjeve  të personave  me aftësi të kufizuar ose invalidë pune.

Qëllimi i skemës është për ato kategori që  jetojnë në minimum jetikë, që nuk plotësojnë dot  në nevojat bazike  për të jetuar dhe që të mos ndjehen të diskriminuar.

Aktualisht në vendin tonë, mungojnë të dhëna zyrtare lidhur me treguesin e minimumit jetik. Ende sot në Shqipëri askush nuk mund t’ I përgjigjet pyetjes se kush quhet  realisht I varfër . Ende nuk kemi statistika dhe indeks  të qarta për varfërinë. Ideja e skemës  u nis e mirë ,por rruga që po ecet dhe si është vepruar deri më tash është shumë e gabuar:   Ajo që duket qartë dhe që jep një impakt social shumë problematikë lidhet me mekanizmin që nuk funksionojnë . Po si duhet të realizohet kjo?   Jo si është realizuar deri më sot.  Duhet një model tjetër, që paratë e taksapagueve të mos shkojnë në drejtim të paditur, po në interesin e programeve dhe zhvillimit të kapitalit human, për të cilët ka nevojë zhvillimi I ekonomisë. Të realizojë arsimimin  me cilësi e standard të rinjve sot është detyrë e të gjithëve dhe  detyrim Kushtetues.   Sot ka nevojë imediate për formim profesional  ,pasi  dhe nëse arsimimi i tyre do kohë, t’u jepet  Shansi i  një formimi  profesional, që të  krijojnë mundësinë e punësimit , nëpërmjet  këtij formimi.  Dhe ata që janë të aftë për punë pasi   kualifikimit  në një fushë të  dalin  nga skema e ndihmës ekonomike  Kjo do të thotë të ndërtojmë një një data-base shumë të saktë dhe informacion  të përditësuar nga profesionistët e fushës,  në mënyrë që njerëzit të mos i heqim nga skema,  në mënyrë arbitrare dhe jo  profesionistë e të pastudiuar. Pse është i rëndësishëm ky debat sot në këtë seance? Shqipëria po vazhdon në 2018-ën ende  tranzicionin e tejzgjatur , i cili fatkeqësisht  e ka çuar ekonominë në kaos   duke ndërtuar një  ekonomi të  paqëndrueshme dhe oligarke.  Ende nuk po mendojmë dhe jemi shumë larg  paktit  kombëtar për realizimin  e   një  ekonomi e të qëndrueshme  të vendit.. Shteti ka detyrime ligjore që t’u garantojë qytetarëve sigurimin e jetesës dhe një standard jetese më të mirë.  Nganjëherë, ne mendojmë se varfëri do të thotë vetëm të jesh i uritur, i zhveshur e pa shtëpi. Varfëria e të qenit i padëshiruar, i padashur, pa njeri që të kujdeset për ty, kjo është varfëria më e madhe. Ne duhet të fillojmë  të gjithë së bashku  për t’i dhënë fund kësaj lloj varfërie. Shqipëria po kalon situata shumë të vështira sot. Me  gjithë problematikat e mbartura dhe për fatin tonë të keq, sot  ajo është kthyer, nga një vend që duhet të ishte  e listuar  për turizmin , për mjedisin, për zhvillimin e traditës e kulturës, kulinarisë e resurseve të tjera,  fatkeqësisht  është kthyer në qendrën e luftërave   që lidhen me drogën dhe krimin. Realiteti që na shfaqet sot nuk është aty që duam . Duhet ta pranojmë me dhimbje  këtë realitet dhe duhet të punojmë së bashku të gjithë për një Shqipëri ndryshe. Është detyra jonë, që të kthejmë  debatin  politikë në interes të qytetarëve,   për të bërë politika të mira sot, të cilat duhet të  zbatohen siç duhen dhe që nuk lidhet me siglën partiake, por me detyrimet që ne kemi përpara betimit që kemi bërë ditën që u bëmë deputet. . E dyta, duhet që qeveria dhe Ju Zoti kryeministër, të dilni mbi veten tuaj dhe të shikoni mbi , palët për të mirën e vendit dhe bashkëqytetarëve tanë që jetojnë nën minimum jetik të varfërisë , pasi të varfërit na japin më shumë seç u japim ne atyre. Ata janë njerëz kaq të fortë, duke jetuar ditë për ditë pa ushqim. Dhe ata kurrë nuk mallkojnë, as nuk ankohen. Ne nuk duhet t’u japim atyre simpatinë, por duhet të mësojmë nga ata. Se treti , lidhet edhe me  të qenurit patriot dhe atdhetar.. Të jesh patriot ,nuk do të thotë të jesh i tillë vetëm në ditët e shënuara, por do të thotë që secili prej nesh në punën e tij të bëjë më të mirën e mundshme për vendin  dhe familjet shqiptare,  Se katërti , për të ndihmuar cilindo dhe për t`i dhënë shansin e munguar atyre që ndihen të përbuzur dhe të lodhur nga varfëria që nuk e meritojnë, po që iu është kthyer situatë në  varfëri eksplozive.   Njëkohësisht edhe  për të kuptuar  që Shqipëria nuk është e pushtetarëve, por është e shqiptarëve dhe si e tillë,  duhen mbështetur shtresa më  të varfra , për t’i dhënë shansin e munguar. . Së   pesti , për nevojat që kemi  për zhvillimin e vendit ,  sidomos  adresuar  të rinjve  që të mos ikin nga vendi I tyre. Të mos harrojmë  që deri më tash janë larguar rreth 360 mijë shqiptarë, rreth 70%  e të cilëve janë të rinj nga mosha 17 deri 34 vjeç,  që është mosha më aktive në punë. Në fund ,  të gjithë së bashku të mbështesim paketën antivarfëri , si paket kombëtare, për të treguar që jeta duhet jetuar me dinjitet, duke  shkuar drejt  zerimit të varfërisë dhe duke ngritur kultin  e punës, dijes dhe mirënjohjes.  Për të mos vërtetuar thënien e Konicës,  që thotë se : “Në qoftë se Shqipëria do të vdiste ndonjëherë, atëherë në epitafin e saj duhet të shkruhet: “Shqipëria lindi nga Zoti, shpëtoi nga rastësia, vdiq nga politikanët” le ta mbështesim paketën antivarfëri në emër të Kombit dhe vendit.

 

 

 

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Nora Malaj: Heqja e mijëra familjeve nga skema e ndihmës ekonomike dhe fushata e fajësimit të të papunëve është thjesht vazhdim i fushatës së qeverisë që etiketohet si luftë kundër të varfërve

Endrit Braimllari: Skema e re e ndihmës ekonomike, strategji tipike diktatoriale për të varfëruar shqiptarët

Fjala në Kuvend e deputetit të LSI, Endrit Braimllari

Të nderuar koleg, i nderuar drejtues i seancës. Sot është ndoshta seanca më e rëndësishme e këtij parlamenti sepse do diskutojmë për çështje shumë të ndjeshme që prek drejtpërdrejtë qytetarët, por kryesisht familjet në nevojë të këtij vendi. Është bërë normale tani në Shqipëri, për shkak të keqqeverisjes, të kemi një sërë problemesh  që shqetësojnë jetën e përditshme të çdo shqiptari. Kjo qeveri nuk flet për politika konkrete në shërbim të familjeve në nevojë, për politika fiskale që çlirojnë biznesin dhe krijojnë një cikël korrekt të funksionimit të ekonomisë për të hapur vende të reja pune.  Është e vështirë të flitet për investime të huaja në vend, të cilat do e kthenin Shqipërinë në një vend të rëndësishëm ekonomik, ku shumë qartë raporti i fundit i BERZH për investimet e huaja e deklaron qartë që Shqipëria është vendi i fundit në Ballkan. Pra, nuk ka investime të huaja pasi këtë vend e drejton një qeveri pa vizion, pa një politikë të qartë në këtë drejtim sepse kjo qeveri nuk ofron besueshmëri tek investitorët për shkak të lidhjes me krimin dhe korrupsionin qeveritar, të cilët e kanë kthyer Shqipërinë në një vend të pasigurtë me një klimë jo pozitive për investimet e huaja dhe biznesin vendas. Skema e vetme e qartë e kësaj qeveri ka të bëjë më mënyrën e pastrim të parave të drogës, duke i futur nëpërmjet buxhetit të shteti dhe duke i lënë shqiptarët gjithmonë dhe më të varfër dhe të pashpresë.

Kjo është qeveri e oligarkisë. E kuptoj që ju dhemb kjo fjalë por kjo tanimë është realitet. Çdo ligj që ju sillni jo vetëm në parlament, por edhe projektvendimet që vijnë nga kryetarët tuaj të bashkive, bëhen në zyrat e oligarkisë. Kjo gjë bëhet në kurriz të familjeve të thjeshta të këtij vendi që me mund dhe djersë kanë arritur të ndërtojnë dhe të investojnë në këtë vend. Papunësia në këtë vend çdo ditë e më shumë rritet, kjo tanimë është një realitet. Nga INSTAT-i raportohet për rritjen e papunësisë në disa qytete të Shqipërisë. Një ndër këto është dhe Vlora që ju e keni shumë për zemër, pra një qytet turistik dhe nuk arrin të ulë normën e papunësisë. Kjo është e qartë e cila ka të bëjë nga paaftësia juaj qoftë në pushtet qendror por dhe në atë lokal. Ekonominë e vendit e keni çuar në ditët më të zeza. Qeveria  ka rritur taksat dhe tatimet. Tarifat lokale të bashkive janë rritur ndjeshëm. Keni 3-fishuar taksën e biznesit e cila prek të gjitha familjet shqiptare. Përfshirja në skemën e TVSH-së së biznesit të vogël, do të sjellë falimentimin e bizneseve, do të rrisë çmimet e konsumit dhe do të nxjerrë pa punë më mijëra qytetarë.  Ju i keni varfëruar çdo ditë e më shumë shqiptarët falë një politike arrogante dhe pa perspektivë.

Shqiptarët nuk kanë nevojë për show-un tuaj qeveritare, por kanë nevojë për vende të reja punë, për politika rinore që krijojnë mundësi punësimi këtu në vendin tonë. Biznesi ka nevojë për çlirim dhe jo për inspektor pafund që i shkojnë çdo ditë duke i bërë presion. Ju nuk duhet ta trajtoni biznesin si një instrument që vendosen gjoba pa fund vetëm sepse drejtoritë tuaja duhet të realizojnë planin mujor. Politika juaj nuk është politika e punësimit. Sot çdo ditë e më shumë shqiptarët mbeten të papunë, të rinjtë me këtë qeveri nuk gjejnë shpresë për një të ardhme më të mirë, papunësia e të rinjve në Shqipëri është shumë e lartë. Ju po e orientoni rininë drejt drogës sepse këtë mundësi i keni lënë nuk i keni dhënë mundësinë e punësimit. Nuk ka kjo qeveri asnjë vizion për punësimin e të rinjve, nuk dëgjon asnjë përfaqësues të kësaj qeveri të flasë për këto çështje kaq të rëndësishme. Ju e përdorni qeverinë për presion ndaj të varfëve. Nuk flisni ju për mundësi punësimi sepse nuk e ofroni dot, nuk shoh asnjë strategji të tillë  ku të stimuloni bizneset me stimuj fiskal dhe subvencionues për të punësuar të rinj, nuk jepni grante për bizneset START-up në pronësi të të rinjve. Drejtoni pjesën më të madhe të bashkive në vend dhe nuk ka asnjë politikë fiskale në shërbim të të rinjve. I vetmi shërbim që bëni ju është shërbimi i oligarkisë së kullave dhe mbështetja e trafikantëve.

Shkoni dhe shikoni se çfarë bëhet në qytetet kryesore të Shqipërisë, të rinj që rrinë rrugëve dhe të pashpresë, familje që vajtojnë në varfëri ekstreme, dhe nga ana tjetër shikojmë pushtetarë të oborrit tuaj, që me arrogancën e tyre tallen më djersën e qytetarëve. Ju keni në mendje vetëm sesi do ndani pushtetin e partisë tuaj në çdo bashki. Po bëhen barsoleta pa fund për përfaqësuesit tuaj qesharak që zihen e grihen me njëri tjetrin se kush merr më shumë terren për të emëruar ndonjë drejtor, që më pas ta ketë si sponsor personal për të mbuluar tekat dhe qejfet e tij. Kjo është politika që ju i ofroni sot shqiptarëve, një politikë klienteliste dhe aspak në shërbim të qytetarëve të këtij vendi. Ju nuk mendoni për njerëzit në nevojë, i keni hequr ndihmën ekonomike më shumë se 20.000 familje pa një qartësi sesi ka ndodhur ky proces.  Ato familje janë në pikën e hallit në një varfëri ekstreme, ju shkoni dhe i hiqni ndihmën ekonomike duke bërë përzgjedhje selektive politike sepse ju këtë qëllim keni: varfëro gjithmonë dhe më shumë shqiptarët me synimin që ato të mos kenë mundësi të ngrenë zërin. Kjo është strategji tipike diktatoriale.  Kryetarët e organizatave të partisë shtet përcaktojnë se kush do marrë ndihmë ekonomike. Çdo gjë e përcakton partia. Ky mekanizëm që ju po instaloni është një mekanizëm kriminel. Njerëzit e  këtij vendi nuk do t’jua falin kurrë sepse ju po luani me jetën e shqiptarëve për kapitalin tuaj politik. Është mizore sesi ju përcaktoni ndihmën ekonomike në zonat e ndryshme të Shqipërisë. Sot Shqipëria ka nevojë për një qeveri të përgjegjshme që nuk bën politikë me fatkeqësinë e shqiptarëve, por prodhon politika kombëtare në shërbim të vendit.

 

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Endrit Braimllari: Skema e re e ndihmës ekonomike, strategji tipike diktatoriale për të varfëruar shqiptarët

Petrit Vasili: Rilindja e çoi vendin nga varfëria në mjerim.

Fjala në Kuvend e Kreut të Grupit Parlamentar të LSI-së, Petrit Vasili

E nderuar drejtuese e seancës, të nderuar kolegë deputetë! Në diskutimin e sotëm sigurisht të gjithë ne prisnim një qasje kokulur përpara një problemi që është në dimensionet e një dramë të vërtetë, siç është problemi i asistencës sociale dhe për më shumë, duke pasur parasysh që qeveria ka nisur riemërimin e saj politik nëpërmjet Rilindjes, duke cituar shpesh edhe bijtë e shekullit të ri. Bijtë e shekullit të ri ka qenë një marrje nga diku, nga Migjeni i madh, i cili ka folur njëherazi dhe ka shkruar dhe ‘Poemën e Mjerimit’. Po e vërtetë, është një objektivë e realizuar, një hap i madh që qeveria ka hedhur për të kaluar nga varfëria në mjerim. Pra, ky hap i madh epokal, nga varfëria në mjerim është arritur nga qeveria. Është një arritje shumë e madhe dhe thelbësore. Njëherazi, ka arritur që në vend që t’i japë përgjigje një çështjeje të tillë kaq madhore për sa i takon potencialit social që ka, përgjigja alternative ka qenë: Ecim përpara me koncesione qindra-milionëshe dhe me koncesionarë që trashen dhe kemi të varfër që thahen, pasi të tëra këto para që shkojnë dhe shpërdorohen dhe ku koncesionarët shumëfishojnë fitimet e tyre në më pak se 2-3 vjet, këtu mungojnë paratë për të trajtuar njerëz, të cilët kanë të bëjnë me mbijetesën e tyre biologjike. Shumë nga kolegët e mi harruan ta nënvizojnë që bëhet fjalë për mbijetesë biologjike. Këto para të vendosura në dispozicion nuk respektojnë dhe realizojnë dot as ushqimin më minimal bazik. Po të merrni të kalkuloni artikujt e shportës dhe po të merrni minimumin e ushqyeshmërisë së një njeriu dhe sa jep ndihma ekonomike, as këtë kjo ndihmë nuk e realizon. Dëgjuam këtu, me neveri mund t’ju them, që pas 25 vitesh kemi një ngjarje epokale që po ndodh sot dhe po e bëjnë këta. Tani t’ia kursejmë këtë lloj mashtrimi opinionit dhe t’i referohemi vetëm fakteve që janë të shkruara, jo fakteve opozitare. Vazhdojmë t’i qëndrojmë kësaj norme që unë kam vendosur për komunikimin në këtë sallë. Projekti i modernizimit të asistencës sociale ka filluar në vitin 2012 dhe përfundonte si projekt i Bankës Botërore, punët e tij, formësimin e tij në 2018-n. Po pesë vjet, 2013-2015 a nuk ka qenë po kjo qeveri, në këtë sektor specifik të ndihmës shoqërore, a nuk e ka pasur vetë tepsinë dhe timonin? Po këto pjesë vjet të kujt janë? Asgjë? Rri në ajër? Kush e ka përgjegjësinë për këto? Kujt t’ia kërkojmë këtë përgjegjësi? Pse paska ndodhur sot pas 25 viteve, nuk ndodhi përpara 5 viteve ku ishin po vetë? Apo, ditën që ishte interpelanca, ditën që ka hallin dhe sikletin që duhet të shpjegohet Kryeministri, historia filloi sot, pikërisht ditën e sotme, datën e sotme, në orën e sotme. Ky është një turp i padëgjuar që nuk ka çon asgjëkund dhe përkundrejt betejave shumë të forta dhe fuqisë së madhe edhe shpjeguese, që qeveria harxhon për të shpjeguar se si do japi, se si do falë Teatrin Kombëtar për të bërë ca kulla, si do të japë koncesionin e radhës, edhe Varrezat e Dëshmorëve duan t’i japin me koncesion. Çështja është këtu, meqenëse japim kaq shumë koncesione dhe për të varfrit nuk mendojmë: Në këtë sallë këtu është përmendur me qindra herë fjala veting. Vetingu do bëjë këtë, vetingu do bëjë atë, të gjitha gjërat do bëheshin. Meqë është kjo sevda kaq e madhe për vetingun, po këtë vetingun e koncesioneve që na gllabërojnë qindra milion euro, përse nuk e bëjnë? Ç’ka këtu që të gjitha vetingjet i duan dhe këtë nuk e dashkan? Se këtu janë edhe paratë e ndihmës ekonomike. Janë paratë e atij minimumit biologjik që thamë më lart, bukës së gojës. U fol këtu për një ngjarje të jashtëzakonshme në pikëpamje të riorganizimit, strukturimit, funksionimit. Hajde t’i qëndrojmë edhe kësaj teme. T’i japim edhe kësaj një përgjigje. Po këtu dëgjoj unë, që meqenëse mund të ketë probleme sistemi, por ta lëmë sistemin, meqenëse mund të ketë disa që janë djegur për një pikë apo për dy pikë etj., këtë çështje tani e trajton pushteti lokal. Kam një pyetje si një njeri që ka punuar jo pak në administratën shtetërore . Çfarë kriteresh janë këto, serioze apo karagjoze? Ka vetëm një kriter kur përdor sisteme evropiane, ku ose i përmbush ose jo. Nëse nuk përmbushet për një apo dy pika do dërgohet në pushtetin lokal. Ne flasim për këtë klientelizmin lokal të ndihmës, i cili do dërgohet atje sepse kemi 6%-shin. Po pse vetëm 6%? Pse nuk del qeveria të thotë që nuk e kemi futur në sistem? Hajde të bëjmë një sistem nga e para dhe të funksionojë ashtu siç duhet. Po nëse një i varfër nuk e ka përmbushur dot për 2 pika? Po ai që nuk e ka mbushur për tre pikë, çfarë do i themi? Ku është logjika këtu, por modernizimi i sistemit? Çfarë është kjo, një llastik që e tërheq kryetari i bashkisë dhe pjesën tjetër e tërheq Kryeministri? Nëse është ndihma sociale një llastik elektoral dhe politik, ku duket qartë që është i tillë me anë të kritereve që ose përmbusheshin, ose jo, kjo tregon qartë se si qëndron kjo çështje. E ardhmja e kësaj çështje sigurisht që është pa zgjidhje për këtë qeveri, por të paktën t`i japin një përgjigje Bankës Botërore, e cila thotë që 70% e familjeve të varfra janë përjashtuar nga ndihma ekonomike. Meqenëse kanë shumë siklet t`i përgjigjen opozitës, ç`mund të thonë për këtë konstatim që nuk është i joni? Opozita me të drejtë do e marrë si një shqetësim që vjen nga ata që kanë asistuar programin, për të cilën janë shpenzuar para. Ku është përgjigja për këtë? Apo përgjigja alternative për këtë 70%-shin është se sa më shumë na thuhet nga Banka Botërore, aq më shumë do çojmë koncesione. Sa herë t’u themi ne bëni vetingun e koncesionit, ata do përgjigjen me marrjen e të tjerave ku do e hedhin edhe teatrin përtokë e do bëjnë ca kulla të tjera. Në fund të fundit, çfarë ndodhi? Ndodh kjo, do trashen koncesionarët e do thahen të varfrit, do mpaket Shqipëria jonë, ku do i hahet edhe kocka e fundit. Profesoresha Duka tha pak më parë që vjen në revoltë popullore, por këta e dinë këtë gjë pavarësisht se meraku i tyre është që të ikin ashtu siç bëjnë tradhtarët, të marrin thesarin me vete dhe ta çojnë përtej.

Viktor Tushaj: Ekonomia, nën drejtimin e qeverisë së Tepsisë, në gjendje regresi të thellë

I nderuar drejtues i seancës,

Të nderuar kolegë,

Të nderuar qytetarë

Në fakt, çdo seancë në këtë Parlament, duhet të fillojë me një interpelancë parlamentare me kryeministrin e vendit.

Për të shpjeguar situatën e degraduar ekonomike të vendit, rrënimin financiar të biznesit dhe bashkë me të të familjeve shqiptare, pasigurinë kudo në vend, paralizimin e administratës publike shtetërore përmes asaj të ashtuquajturës reformë,  sikur Shqipëria në vitin 2017 fillon vitin zero dhe, për të arritur pastaj te droga,  korrupsioni dhe krimi i organizuar dhe ai ordiner, tentakulat e falangave të të cilit, dirigjojnë politikën ekonomike dhe çdo sektor tjetër të këtij vendi.

Por sot e filluam me çështjen më të ndjeshme, me më të varfërit e këtij vendi, me ata qe për shkak të varfërisë së tyre dhe pamundësisë për t’u gjetur punë, çdo shtet serioz u akordon një shumë financiare për të përballuar minimumin jetik. Kush ka patur fatin të punojë në pushtetin vendor, ka parë dhe prekur çdo ditë varfërinë e tejskajshme të këtyre familjeve, por edhe shumë të tjerave, të cilat për shkak të kritereve që vendoste ligji kryeneç, nuk arrinin të ishin pjesë e skemës ekonomike. Të gjithë ne kemi qenë të bindur se kjo çfarëiu jepet familjeve në nevojë, as nivelin e lëmoshës nuk e arrin. Çfarë mund të bëjë një familje me 4 apo 5 mijë lekë në muaj? A mundet të jetojë një familje prej 4 vetash me një masë të tillë ndihme? A e dini ju se në Zvicër, në masën e ndihmës ekonomike janë të llogaritura të gjitha ushqimet bazë të shportës që garantojnë minimumin jetik, është bileta e trasportit publik falas si dhe një herë në javë bileta për në kinema. Këto janë standartet e nje qeverie që di ta udheheqë popullin e vet, që di të bëjë një politikë fiskale që inkurajon investitoret dhe biznesin për hapje vendesh të reja pune, që di të hartojë strategji, programe e projekte zhvillimore që ndikojnë portofolin familjar. Shteti dhe qeveria nuk janë vetëm për oligarkët, vetëm për  të pasurit, vetëm për ata që nuk ja kanë nevojën shtetit për të jetuar, por është para sëgjithash shteti dhe qeveria e të varfërve, e atyre që për një arsye apo për një tjetër, kanë mbetur në kufijtë e nevojës.

Dhe një e majtë e përgjegjshme sociale duhej ta kishte në genin e saj vullnetin për përmirësimin e cilësisë së jetës së kësaj shtrese.

Por kjo nuk është e thënë në këtë vend.

Kur ne po pritnim të fillonte diskutimi i reformimit të ligjit, i përcaktimit të kritereve të reja, shumë më reale, për të qenë pjesë e kësaj skeme, vjen vendimi drastik i qeverisë për heqjen e 20.000 familjeve nga skema e lëmoshës.

 

Në fakt nuk do ta kisha besuar po mos të shikoja,  nga njëra anë insistimin e kryeministrit duke sjellë shembuj abuzimi në disa qytete, dhe nga ana tjetër,  shumë më tepër shembuj,  tëbërë mediatike, të atyre familjeve që edhe pse në varfëri ekstreme, ishin fshirë nga skema.

Vetëkuptohet se sa larg është shteti shqiptar nga parametrat e vendeve perëndimore.

Në fakt, me heqjen e përdhunshme të familjeve shumë të varfëra nga skema ekonomike, Shtetit Social ka rënë përfundimisht.

Në këtë sallë dëgjuam dhe do të vijojmë të dëgjojmë paradë shifrash, suksesesh imagjinare, rritje të mirëqënies që vetëm qeveria e sheh.

Dëgjuam dhe do të dëgjojmë akuzat qeveritare kundër opozitës, e cila, sipas kabinetit, nuk e kupton se sa mirë kanë punuar ministrat për rritjen ekonomike të vendit.

Sot, kushdo nga ne e ka shumë të thjeshtë që të dëshmojë lakuriqësinë e programeve qeveritare dhe dështimin e saj në mbrojtjen e shtresave më të varfëra.

Mjafton të hedhësh një sy të lirë jashtë kësaj salle dhe jashtë asaj kutisë televizive e mediatike, e cila gjendet sot nën diktatin qeveritar për të kuptuar se vështirësia ekonomike dhe skamja janë ulur këmbëkryq ndër shqiptarë.

Kryeministri dhe qeveria jonë zënë be e rrufe se 20 mije familjet e përjashtuara nga skema ekonomike kanë abuzuar me paratë e shtetit.

 

I nderuar kryemnister!

Po abuzoni Ju me varfërinë e këtyre mijëra familjeve. Po godisni shtresat më të pamundura, duke u hequr kafshatën që u takon për të mbajtur frymën gjallë.

Në Lezhë janë me qindra familje që këto ditë nuk kanë asnjë mundësi reale që të dërgojnë në shtëpinë e tyre ushqimet bazë.

Këto ditë, së bashku me stafin tim dhe aktivistë të Lëvizjes Socialiste për Integrim, kam prekur nga pranë vuajtjet e shumë prej këtyre familjeve që janë përjashtuar nga skema e ndihmës ekonomike.

Nuk jam në gjendje të përshkruajë skenat migjeniane që shikon në këto familje.

 

Të nderuar qeveritarë!

 

Ata nuk kanë bukë të hanë. Edhe atë copë që mund të blinin me lëmoshën shtetërore, Ju jua hoqët me një të rënë të lapsit.

Me po atë laps që, pa iu dridhur dora, firmoset konçensione e PPP për oligarkët dhe bizneset tuaja partiake.

Situata ekonomike, nën drejtimin e qeverisë së Tepsisë, është në një gjendje regresi të thellë.

Qeveria jonë servir disa pamje të ngjyrosura të Tiranës për të bindur njerëzit se jeta në Shqipëri është fushë me lule. Në fakt, duke filluar nga periferia e Tiranës e deri në cepat më periferikë të vendit, njerëz të papunë pushtojnë rrugët, rrugicat e sheshet e qyteteve dhe fshatrave.

Nuk janë njerëz dembelë. Janë turma të papunësh, të cilët rrinë me shpresën se do të krijohen mundësi punësimi.

Nuk janë njerëz të paaftë, por janë fatkeqë, të cilët drejtohen nga një kabinet qeveritar i paaftë.

Qeveria, në përpëlitjet e saj për t’i shpëtuar përkohësisht problemeve që krijoi me përjashtimin e 20 mijë familjeve nga skema e ndihmës ekonomike, hedh në treg ide të çoroditura.

Me këto politika shkatërruese për punësimin, qeveria jonë nuk ka as mundësi dhe as aftësi për të krijuar vende të reja pune.

Qeveria e tepsisë nuk është në gjendje të thotë se cilat biznese të mëdha ndërkombëtare ka afruar në Shqipëri. Asnjë.

Jo vetëm kaq, por edhe ato pak marka ndërkombëtare u përzunë nga vendi ynë, pasi qeveria mendon që vendin e tyre e zënë më së miri oligarkët.

As ambasadorët tanë në botë, të cilët qeveria synoi t’i shndërronte në agjentë marketingu të rëndomtë, nuk kanë arritur të sigurojnë afrimin e kompanive të huaja.

Dhe kjo, jo për shkak të paaftësisë së diplomatëve për të siguruar kontakte. Problemi qëndron tek qeveria jonë. Për te është e mjaftueshme vetëm propaganda.

Prandaj, pretendimi për uljen e papunësisë është fyerje inteligjence për shqiptarët. Por, më shumë është fyerje për varfërinë e mijëra familjeve që janë në kushte mbijetese.

Të vetmet vende të reja pune që janë hapur, janë ato që gjenden në strukturat e mbingarkuara qeveritare. Janë ata militantë, të cilët pasi vodhën e blenë vota për “Rilindjen”, sot duan pjesën që u takon në administratën publike.

Janë ata që flisnin për tepsi, kusi, tenxhere e që, pas zgjedhjeve, të fituara në pjesën më të madhe me paratë e kanabisit, sot janë mbledhur të gjithë në kusinë e Rilindjes. Vetëm aty ka vende të reja pune. Askund tjetër.

Pak ditë më parë, kryeministri kërcënoi në thonjëza ministrin e tij të Energjitikës që, nëse nuk përfundonte rrugën Tiranë-Elbasan, duhet të largohej nga detyra e tij.

Por këtij ministri dhe askujt tjetër ofiqar nuk iu kërkua llogaria se përse hapi portat e hidrocentraleve, duke përmbytur hektarë pa fund të Lezhë e Shkodër.

Madje, jo vetëm që nuk iu kërkua llogari, por e gjithë shpura qeveritare u angazhua të justifikojë se përmbytjet e tokave, të mbjellave dhe shtëpivë në segmentin Lezhë-Shkodër ishin si pasojë e shirave.

Përse duhej i gjithë ky angazhim qeveritar për të fshehur që përmbytjet ishin për shkak të keqmenaxhimit të hidrocentraleve?

Sepse, qeveria nuk do të marrë përsipër për të dëmshpërblyer banorët e dëmtuar. Qindra hektarë në zonën e Lezhës, të mbjella me jonxhë, tashmë janë nën ujë. Dhe, bima që shërben si lëndë e parë për ushqimin e bagëtive, tashmë është shkatërruar.

Por, është jonxhë dhe për këtë bimë, qeveria jonë nuk ka asnjë lloj ndjeshmerie.

Kanabisi ka vendin ekskluziv në shijet e kësaj qeverie. Lënda narkotike sjell para, blen vota dhe siguron pushtetin e Rilindjes. Ndërsa jonxha e atyre fshatarëve të mjerë në Lezhë e Shkodër nuk shoqërohet me fitime për Rilindjen.

 

Të nderuar qytetarë!

 

Kjo qeveri nuk jep asnjë sinjal se do të mendojë për qytetarët. Qeveritarët tanë mendojnë vetëm për te pasurit dhe sot kanë krijuar sistem qeverisjeje oligarkik.

Opozita ka detyrën madhore që të dëshmojë me fakte se saështë shkalla e keqqeverisjes aktuale.

Opozita nuk ka mundësi të rivalizojë qeverinë në aspektin propagandues. Qeveria ka pushtetin, paratë, oligarkët, ka diktat në media, ka edhe këtë sallë, që e ka shndërruar në një zyrë të thjeshtë noteriale për aktet e saj.

Nuk do të lodhem duke e përsëritur se opozita nuk duhet të harxhojë energji, kohë dhe nerva në këtë sallë me një qeveri që mendon vetëm për oligarkët dhe fasadën.

Ne si opozitarë kemi detyrën kryesore që të jemi aty ku janë të varfërit. T’u japim atyre zë. Në këtë sallë ne thjesht konsumojmë debat pa asnjë produkt.

Ato 20 mijë familjet që sot nuk kanë ndihmë ekonomike, duan zgjidhjen tonë. Qeveria nuk ka asnjë plan për të qenë pranë tyre.

Ndaj ne, si shqiptarë, të udhëhequr më së pari nga ndjenja humane, duhet të jemi në vatrat e tyre, për të gjetur zgjidhjen.

 

Ju faleminderit!

 

 

 

 

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Viktor Tushaj: Ekonomia, nën drejtimin e qeverisë së Tepsisë, në gjendje regresi të thellë

Kejdi Mehmetaj: Qeveria po varfëron shqiptarët. Asnjë alternativë përballë papunësisë më të lartë që prej 90-ës

Fjala në Kuvend e deputetes së LSI-së, KejdiMehmetaj

Të nderuar qytetarë! Nëse ka një mënyrë më të mrië për të kuptuar se sa I interesuar është kryeministri apo dhe qeveria e tij në lidhje me varfërinë apo pasurimin e qytetarëve shqiptarë mjafton të shikoni këtë seancë të sotme, që ose u mbizotërua nga batutat në filim ose nga mungesa e tij në vazhdim. Dhe kjo tregon që asak nuk ju intereson varfëria juaj, përkundrazi jo se I mungojnë dhe lekët për të dhënë ndihmën ekonomike, por mendon në syrin e tij, në qënien e tij si kryeministër, më e rëndësishmja është që ju të shkoni të varfër përpara tij, me lot në sy e me pamundësi, ti kërkoni mëshirë sepse vetëm kështu e ndjen veten të plotfuqishëm edhe përpara jush që nuk keni bukë të vini përpara fëmijëve tuaj. Kryeministri nuk e kupton që sot shqiptarët janë të pashpresë, shqiptarët nuk e dinë se çfarë po ndodh sot, nuk dinë se sa siguri mund të kenë sot për familjet e tyre, e jo më se sa do kenë nesër. Nuk dinë nëse nesër do të kenë mundësi që të kenë aq para sa të paktën të vendosin bukë në tryezën e fëmijëve të tyre, sepse tashmë përveç bukës çdo gjë tjetër për familjet shqiptare është kthyer në luks. Është për të ardhur keq q    ë të vetmet rekorde të kryeministrit dhe të qeverisë së tij janë ato rekorde që e rendisin Shqipërinë të parën, përsa u takon qytetarëve që kërkojnë azil në vendet e Europës. Fatkeqësi që rekordet më të mëdhaja të qeverisë shqiptare janë ato që e rendisin Shqipërinë në numrin më të madh të banorëve që duan ta lënë këtë vend dhe duan të jetojnë diku gjetkë. Madje duke u krahasuar dhe me vendet që sot zhvillohet luftë si Siria, SriLanka etj. Po ashtu është për të ardhur keq që I vetmi rekord që kjo qeveri mund të arrijë është që ta rendisë të fundit Shqipërinë në Europë dhe ndër të fundit në botë përsa I takon indikatorëve të lumturisë. Madje është për tu theksuar që në 5 vitet e fundit është rritur ndjeshëm. Mund të jemi nga 8 apo 9 vendet në botë, që në pesë vitet e fundit jeta jonë është bërë më e varfër dhe më e vështirë për tu jetuar në Shqipëri. E si mund të jenë të lumtur shqiptarët, kur nuk kanë siguri për të sotmen? Nuk kanë siguri për të nesërmen? Si mund të jenë të lumtur kur gati 1/3 e shqiptarëve jetojnë sot ose në varfëri ekstreme, ose me aq pak para sa të blejnë vetëm ushqimet bazë. Si mund të jenë të lumtur shqiptarët, kur papunësia rritet? Dhe ndryshe nga ajo që vjen e thotë ministri për demagogji përpara meje, në fakt të gjitha shifrat zyrtare të ardhura nga çdo institucion që merret dhe I mat ato, thonë që sot kemi nivelin më të lartë të papunësisë, që Shqipëria ka parë ndonjëherë qysh prej viteve 90-të. Si mund të jenë të lumtur shqiptarët, kur nuk mund të sigurojnë të ardhmen e fëmijëve të tyre? Nuk mund tu sigurojnë ushqim, veshmbathje, shkollim. Nuk arrijnë ti mbrojnë dot ata nga rruga, nga krimi, nga e keqja. Po çfarë ka më të shtrenjtë për familjen shqiptare, se sa të rrisë fëmijët me dinjitet? Asgjë tjetër. Po ja që edhe kjo qeveri merr edhe ato pak para që familjet arrinin të siguronin në muaj, që të paktën fëmijët e tyre të kishin bukë, e jo më për veten  e tyre që nuk e mendonin fare. Nga ana tjetër të gjithë mund të thonë në këtë sallë që ne po tregohemi ekzagjerues, që nuk po e themi realitetin ashtu siç është, por kjo është vetëm e kundërta. Sepse kjo, që ne po themi, ajo që thashë më sipër, në fakt është vetëm tabloja, pa asnjë ngjyrë të tepëruar të realitetit të hidhur të shqiptarëve që kjo qeveri në fakt nuk është e zonja ta shohë, sepse është atje lart mbi kulla dhe mendjen e ka vetëm se si të bëjë dhe të marrë para nga koncesionet, nga tenderat. Dhe kuptohet që kur flet për miliona dhe miliarda euro nuk të hyjnë në sy as tre mijë lekë të vjetra, as katër mijë lekë të vjetra që në fund të muajit nuk mjaftojnë për këto ministra, as për të fshirë këpucët.  Ndërkohë që në të gjithë Europën e pasur qeveritë financojnë më shumë për të pamundurit, qeveria dhe qeveritarët tanë të pasur në Shqipërinë e varfër, heqin 20.000 familje nga skema e ndihmës ekonomike. E mirë që i heqin por asnjë gjë nuk është transparente në gjithë dixhitalizimin e skemës që ka ngritur ne lidhje me ndihmën ekonomike. Pse asnjëri nga ministrat që foli më parë, nuk u tregua i qartë sesi bëhet sistemi i pikëzimit pra sa pikë merr familja qoftë edhe për dollapin që ka në shtëpi apo frigoriferin që mund tja ketë dhënë dikush për ta ndihmuar. Qoftë edhe për televizorin që në pjesën më të madhe të rasteve e ka gjetur aty të lënë e të përdorur në rrugë në cepa për ato familje të pasura që nuk kanë pasur nevojë për të. Pse nuk ka transparencë sa i takon sistemit të pikëzimit. Arsyeja është vetëm një. Që edhe me grahmën tuaj të fundit të shpresës për të pasur sado pak lekë në muaj për ta kaluar muajin dhe për të ngrënë bukë këta këtu mbrapa të kenë mundësi që të përfitojnë. Pra e gjithë skema është korruptive që në fund të ditës të nxjerrin e të heqin kë të duan. E për të mos thënë më keq që të gjithën këtë ta shfrytëzojnë kur të vijnë zgjedhjet e tjera, këtë pak gram që na ka mbetur ne do tua japim vetëm duke na dhënë votën. Ose akoma më keq sepse kështu votën tuaj e blejnë akoma më lirë sepse pamundësia juaj do të jetë akoma dhe më e madhe. Por cila do të jetë alternativa që kjo qeveri jep pa mirë që po ju heq nga skema. Ju sot shkoni në zyrat shkoni në zyrat e punës por aty në fakt nuk ka punë. Ka drejtora, ka nënpunësqë disaprejtyrevetë ikanë pushuarpakditë më parë ngapunapërpaaftësi, përpamundësisepse e thashë seancën e kaluar, e vetmjagjë që ndodhnë këtozyrapune është njerëztë rinj apo të vjetërqë luajnë me letër e domino dhenukkanë ç’bëjnë tjetër. Se në fakt punë nuk ka.

Se dëgjova disa ditë më parë një përfaqësues të qeverisë të thoshte që qenkan 5 mijë vende të reja pune te këto zyra por mirë këto 20 mijë familje që ishin të detyruar të kalonin nga zyrat e punës për të marrë vërtetimin për të qenë pjesë e skemës e për të marrë ndihmën ekonomike, nuk patët mundësi ti kanalizonit më parë? Kur ka 50 mijë lekë të vjetra në muaj për tia dhënë një skemë tjetërkorruptive siç është ajo e aftësimit profesional, nuk gjenden aty lekë për tua dhënë këtyre familjeve që nuk kanë mundësi as për të kaluar ditën. Në fund e vetmja gjë që mund tu them të nderuar ministra për aq sa ndërgjegje mund tu ketë ngelur lidhur me qytetarët shqiptarë, përpara se të vini këtu të bëheni demagogë se e kuptoj të gjithë keni kaluar në shkollën e Ramës para se të emëroheni ministra, përpara se te fitoni arrogancën e tij, batutat e tij ikni, hiqni dorë nga ajo e përditshmja.

 

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Kejdi Mehmetaj: Qeveria po varfëron shqiptarët. Asnjë alternativë përballë papunësisë më të lartë që prej 90-ës

Klajda Gjosha: Përpara se t’u shisni shqiptarëve suksesin e dixhitalizimit të shërbimeve, ofrojuni atyre mundësinë e një arsimi profesional

Fjala në Kuvend e deputetes së LSI-së Klajda Gjosha

Në këtë parlament janë diskutuar shumë çështje, projektligje të rëndësishme që padiskutim kanë një ndikim të drejtë për drejtë në jetën qytetarëve shqiptarë, por kjo që diskutojmë sot mendoj se ka një vlerë të veçantë për të gjitha ato familje të prekura padrejtësisht për heqjen e ndihmës ekonomike dhe që e kanë shumë të vështirë të ngrenë zërin, sepse nuk dinë as ku të drejtohen dhe për më të tepër ata s’kanë asnjë shpresë se mund t’i dëgjojë ndokush.

Ka disa javë që ka pasur shumë diskutime mbi këtë problematikë të evidentuar së fundmi, dhe fatkeqësisht kam dëgjuar 2 argumenta nga qeveria:

E para është faji i sistemit që disa prej këtyre familjeve edhe pse në të drejtën e tyre për të përfituar ndihmën ekonomike, kanë dalë jashtë skemës si pasojë e gabimeve kompjuterike! Dhe e dyta se ka shumë familje që paskan përfituar në mënyrë abuzive!

Patjetër që skema ka nevojë për rregullim, për t’u përmirësuar e për të qënë më e drejtë për qytetarët, por ajo çka nuk kuptoj është instikti i menjëhershëm për t’u shfajësuar në mënyrën më të habitshme për atë që ka ndodhur dhe fyerja e paprecedent që ju i bëni këtyre familjeve duke i keqtrajtuar ata si të ishin hajdutët më të mëdhenj të këtij vendi dhe duke i vënë gishtin në plagë për ti bërë ata të vuajnë më shumë se vuajtja e tyre e përditshme duke jetuar në varfëri të plotë.

E duke mos u mjaftuar me ofendimin verbal, keni kaluar edhe në një tallje çnjerëzore që bëni duke punësuar të gjithë ata emra të denoncuar nga opozita, duke i përdorur ata për teatrin tuaj të rradhës. Unë çdo gjë mund të kisha besuar por që kryeministri do të kthehej në një zyrë punësimi, t’ju them të vërtetën nuk ma ka kishte marrë mendja. Por është pikërisht ky teatër që ju ka bërë ju të largoheni me kilometra të tëra larg realitetit, duke e izoluar ekonominë shqiptare dhe duke e kthyer atë në një ekonomi që gërryen vetveten dhe që ska se si të japë asgjë në këmbim.

Rëndësia e ndihmës ekonomike duket qartë në asgjësimin e asaj instance që merrej në mënyrë të drejtëpërdrejtë me këtë çështje dhe ajo pikërisht Ministria e Mirëqenies Sociale. Por ndoshta dhe kjo pjesë e administratës ishte normale të shkrihej në kuadër të çorganizimit të organizuar që ndodh sot në institucionet tona. Kemi parë të gjitha kriteret që duhet të plotësojnë familjet për të qënë përfituese të ndihmës ekonomike. Ato janë të publikuara në faqen zyrtare të shërbimit social. Por ajo çka mungon në këtë faqe është transparenca mbi pikëzimin që i bëhet çdo familje që është brenda skemës apo që kërkon të aplikojë dhe fatkeqësisht debati ka degraduar deri në atë pikë, ku kemi dëgjuar se nëse familja ka deklaruar se ka një televizor nuk meriton të përfitoj atë pagesë, e cila është më shumë një lëmoshë se sa në fakt një mundësi për secilën nga këto familje. Dhe për më tepër të mendosh që pjesa më e madhe e tyre mund të kenë një televizor të falur nga dikush por që çdo darkë fle në qiell të hapur sepse i ka rënë çatia, apo i vë fëmijët në gjumë pa bukë, sepse ajo shumë që i jepet është  tepër e vogël për të mbajtur frymën gjallë.

A e dini ju Z. Kryeministër që të gjithë këta njerëz tepër të shqetësuar, pasi janë ndeshur me shpërfilljen totale të qeverisë dhe të zyrave të shërbimit social i janë drejtuar sërish zyrave të punës, disa edhe me lotë në sy, duke kërkuar dhe duke u lutur për një punë çfarëdo. Por edhe Zyrat e Punesimit janë të pafuqishme për t’i ndihmuar ata. Sepse e para të gjesh punë sot është kthyer në lluks dhe dyta edhe kur këto zyra janë munduar me të gjitha mundësitë ti ndihmojnë, këta njerëz nuk kanë pasur mundësine të marrin asnjë trajnim, asnjë arsim professional për të përmbushur kriteret që kërkohen sot nga tregu i punës.

Ndaj para se ti shisni shqiptarëve suksesin e dixhitalizimit të shërbimeve, ofrojini atyre mundësinë e një arsimi professional që ata të kenë një zanat me të cilën mund të ushqejnë familjet e tyre. Dhe me vjen në mendje një shprehje e vjetër e cila thotë “Jepi njeriut një peshk dhe ai do të ushqehet sot, mësoji se si ta kap peshkun dhe ai do të ushqehet gjithë jetën”. Sot çdokush nga ne që kërkon një marangoz në shpi, një elektriçist, hidraulik apo çfarëdolloj profesioni të këtij lloji, nuk di ku të drejtohet për të kërkuar një të tillë. Ambientet dhe kurset e arsimit profesional janë kaq të reduktuara si për nga numri i atyre që ka mundësi shteti të trajnojë, por edhe nga mungesa e ambienteve të përshtatshme që nevojiten për këto trajnime.

Ndaj hiqni pak nga shifrat e mëdha të buxheteve tuaja për ti vënë në dispozicion të këtyre institucioneve, por edhe të atyre familjeve ku skamja është pjesë e jetës tyre të përditshme. Sepse të jesh i varfër nuk është zgjedhje Z. Kryeministër, në më të shumtën e rasteve është një pamundësi e dhimbshme me shumë faktorë, fizikë, socialë, ekonomikë dhe ndonjëherë edhe pasojë e paaftësisë së një qeverie, të cilës i mungon vizioni për të ndihmuar qytetarët e saj. Sepse para se të jeni politikanë, në rradhë të parë jeni njerëz, dhe njeriut zoti i ka falur edhe shpirtin edhe mendjen që veprimet t’i bëjmë me llogjikë, por edhe duke futur pjesën njerëzore në të.

Kjo çështje është sot në vëmendjen tonë edhe për një element tjetër, atë të abuzimit që ndodh jo pak herë me skemën dhe përdorimit të këtyre familjeve për ti marrë atyre votën. Po të analizoni listën e familjeve që përfitojnë ndihmën ekonomike gjatë periudhave të fushatave zgjedhore, fryrja e skemës është alarmante. Unë mendoj se analiza juaj duhet të kishte filluar pikërisht këtu, pasi nuk është faji i këtyre qytetarëve që mundohen të përfitojnë sado pak pasi nuk kanë asnjë alternativë tjetër për të siguruar të ardhura, por abuzuesit e vërtetë janë ata që japin direktiva të tilla dhe detyrojnë punonjësit të regjistrojnë sa më shumë familje në këmbim të votës! Besoj që kjo është më kriminale se çdo gjë tjetër.

Në të njëjtën kohë Banka Botërore deklaron se 70 për qind e familjeve më të varfëra në Shqipëri janë të përjashtuara nga ndihma ekonomike. Të dhënat janë bërë publike në një raport auditimi mbi projektin e modernizimit të asistencës sociale.

Raporti ka analizuar familjet që përbëjnë 10 përqindëshin më të varfër të popullsisë, ose 75 mijë familjet më të varfëra të vendit. Sipas tij, vetëm një e treta e tyre janë të mbuluara nga ndihma ekonomike, ndërsa pjesa tjetër jo.

Kjo do të thotë se, nga 75 mijë familjet më të varfëra të vendit, vetëm 22 mijë prej tyre marrin ndihmë ekonomike, ndërkohë që 53 mijë familje të tjera nuk përfitojnë.

Por ndihma ekonomike nuk është i vetmi problem që kemi ne sot, pasi zgjidhja për daljen nga varfëria të këtyrë qytetarëve do të duhej të kërkohej me alternativa të tjera. Alternativa që kanë të bëjnë me prioritizimin e sektorëve kyç për ekonominë e vendit duke i mbështetur ato me buxhet, me mundësi financimi nga donatorë të huaj, por edhe me vizion strategjik të atyre që drejtojnë institucionet. Duhej të mbështetej me një klimë më të favorshme ndaj biznesit, duke mos i zhytur ata thellë në taksa dhe gjoba dhe duke i detyryar më pas të shkojnë drejt falimentit.

Raporti i fundit i BERZH për investimet e huaja është realisht një këmbanë alarmi për situatën në të cilën ndodhet Shqipëria. Raporti deklaron se Shqipëria është vendi me stokun më të ulët të investimeve të huaja për frymë popullsie në Ballkan, me diferencë të theksuar me vendet e tjera. Shqipëria i ka investimet për frymë vetëm pak më shumë se 1 mijë euro, kur vendi i parafundit, Bosnja, e ka këtë tregues gati 2 mijë euro. Dhe për të mos shkuar më tej për t’u krahasuar me Serbinë 3 mijë euro apo Malin e Zi 6000 mijë euro.

Situata ekonomike sa vjen dhe rëndohet më shumë dhe ajo çka duhet të na shqetësojë është se qeveria vazhdon të propagandojë të kundërtën, duke refuzuar të shikoj realitetin dhe rrënimin që i bëhet çdo ditë tryezave të familjeve shqiptare.

Mijëra biznese po mbyllen, mijëra qytetarë të papunë. Edhe të vetmet investimet të huaja që kemi, TAPI dhe Devolli, po shkojnë drejt fundit. Është tronditëse të analizosh shifrat e shqiptarëve që po largohen nga vendi, ku kryesisht dominon rinia dhe shtresa e mesme!

E nëse investimet të huaja nuk ka, bizneset vendase po mbyllen, vendet e punës shkurtohen çdo ditë e më shumë, mijëra shqiptarë largohen, nuk di çfarë duhet të ndodhë tjetër që kjo qeveri të zgjohet nga gjumi i rëndë ku ka rënë?!

Lëvizja Socialiste për Integrim ka ardhur sot këtu me një alternativë që lidhet drejtë për drejtë me daljen nga varfëria ekstreme. Ka qënë pjesë e programit tonë elektoral dhe ne do ishim të lumtur ta ndanim me ju për ta diskutuar, por pse jo edhe për ta vënë në zbatim nëse realisht ajo mund të zgjidhë një pjesë të problemeve të familjeve shqiptare. Sepse ne mendojmë që të ofrosh shpresën sot është një domosdoshmëri për të mbijetuar, është një mundësi që i duhet dhënë brezave për të ndërtuar ëndrrën e tyre këtu në Shqipëri.

Vlerësimi më i mirë që mund t’i bëhet cxdo shoqërie është nga mënyra se si ne kujdesimi për fëmijët tanë, për familjet tona. Me bukuritë që i ka falur zoti Shqipërisë dhe me gjithë resurset e saj, normalisht asnjë qytetar s’duhet të jetojë në varfëri, por realiteti është më i dhimbshëm se kurrë sepse çdo natë janë mijëra fëmija që flenë të pangrënë, janë mijëra nëna të frikësuara dhe me lot në sy sepse e nesërmja i duket më e errët se sot. Kthejeni edhe një herë kokën te ato 20.000 familje që sot ndjehen të braktisura, pa asnjë drejtim, e ndoshta po të kërkoni edhe pak më shumë do të shikoni që mjafton të hiqni vetëm pak nga vetja do të mjaftonte për t’i mbajtur këto familje brenda skemës së ndihmës ekonomike.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Klajda Gjosha: Përpara se t’u shisni shqiptarëve suksesin e dixhitalizimit të shërbimeve, ofrojuni atyre mundësinë e një arsimi profesional

Floida Kërpaçi: Plani i LSI, e kthen vendin nga një shtet në kontroll të oligarkëve, në një shtet social që mendon për njerëzit në nevojë

Fjala në Kuvend e deputetes së LSI-së, Floida Kërpaçi

Në emër të të gjithë familjarëve të dëmtuar nga largimi i skemës së re të ndihmës ekonomike do doja të flisja në këtë seancë për problematikat e tyre dhe pengesat që hasin në jetën e përditshme dhe mungesën e gjerave bazike që shumë prej deputetëve këtu i marrin për të mirëqëna.

Por më parë, doja të trajtoja një element shumë të rëndësishëm të skemës së ndihmës ekonomike që mendoj se duhet sqaruar për cilindo qytetar, edhe për ata që sot nuk karakterizohen si pjesë e grupimit të familjeve në nevojë.

Skema e ndihmës ekonomike, nuk është e rëndësishme vetëm për familjet në nevojë, për të ndihmuar ato familje në vështirësi, por sipas çdo studimi sociologjik dhe ekonomik, këto skema po aq të rëndësishme për familjet që përfitojnë ndihmën janë po aq të rëndësishme për pjesën tjetër të shoqërisë.

Çdo studim ndërkombetar ka treguar dhe mbështet skema të tilla sociale e solidare, që çdo njeri në nevojë të ndihmohet nga pjesa tjetër e shoqërisë, pasi nëse nuk e bëjmë këtë, në shoqëri rriten sjelljet deviante, rritet kriminaliteti, pasiguria, depresioni, dhe shumë fenomene të tjera të cilat e prishin të gjithë shoqërinë në tërësi.

Të nderuar qytetarë,

Është folur e stërfolur për një reformim në programin e ndihmës ekonomike është premtuar jo më larg se tre muaj më parë nga Ministria e Shëndetësisë dhe e mbrojtjes sociale se do të trefishoheshin pagesat për familjet në nevojë. E sigurisht jo vetëm që nuk ndodhi kjo gjë, por plot 20 mijë familje u përjashtuan nga ndihma ekonomike.

Familje këto që nuk kanë burim tjetër të ardhurash, familje ku pjestarët e tyre janë të papunë, njerëz të thjeshtë që nuk kanë ku të përplasen për të siguruar ushqimin e ditës. Çfarë do ti themi ne këtyre qytetarëve? Si do të mbajmë përgjegjësi që lejojmë diçka kaq kriminale të ndodhë. Në emër të tyre ne nuk mund të heshtim përballë asnjë padrejtësie.

Të korruptuarit që po qeverisin sigurohen mirë që të largohen dhe ato pak Shqiptarë që kanë mbetur këtu ndërkohë që pjesen tjeter I varfëron edhe më tepër. Rriten taksat, rriten çmimet e me të njëjtin ritëm rritet dhe korrupsioni dhe ulet besimi në sistemin e drejtësisë, kështu largohen edhe ato pak investitor të huaj. Duke marr me vete dhe ato vende pune që kishin hapur, kështu mbeten të tjerë të papunë, e tani akuzohen si jo profesionista prandaj nuk e kanë një vend pune e me këtë arsyetim nuk i jepet një ndihmë financiare sado minimale qoftë. Por harrohet se këtu nuk ka mundësi, nuk hapen vende të reja pune ku njerëzit të punësohen sepse nuk ka siguri, nuk ka mundësi për një të ardhme më të mirë për aq kohë sa shteti drejtohet nga krimi dhe bandat që blejnë çdo institucion.

Ne duhet te jemi një shtet social demokratik ku detyrë e qeverisë është ti sigurojë qytetarëve me pamundësi ekonomike të ardhurat bazike, në të kundërt heqja e këtyre të ardhurave, pra kjo qe ju keni bërë pa asnjë lloj transparence dhe arsyeje, është krim ndaj popullit, jo vetëm ndaj qytetarëve në nevojë por ndaj të gjithë Shqiptarëve.

Kriteret e reja të kësaj ndihme bazike janë të padrejta, e të gjithë ekspertët e shkencave sociale i quajnë si subjektive dhe tepër abuzive. Sipas përgjigjes së qeverisë, nëse një familje ka tualet brenda banesës, lavatriçe apo sobë me dru apo pa dru, qeveria e skualifikon nga skema e ndihmës.

Siç vihet re në dokumentin e ri të skemës, qeveria vazhdon të fshehë sistemin e pikëve, që merr secili kriter dhe si përllogariten në çdo zonë ku po aplikohet kjo skemë. Një skemë qartësisht e kontrollueshme sipas interesave të qeverisë, e kush mund ta përjashtoj rastin se si mund të përdoret për qëllime politike duke i kërcënuar familjet për ti dhënë votën në periudha fushate përndryshe do të përjashtohen nga ndihma.

Qeveria jo vetëm ju ka hequr bukën e gojës fëmijëve, të moshuarve apo personave me aftësi ndryshe, por edhe nuk iu jep asnjë sqarim mbi ç’baza dhe cilat kritere janë përjashtuar nga skema e ndihmës ekonomike.

20 mijë të përjashtuar do të thotë largimi i 30% të familjeve që kishin nevojë për këtë ndihmë. Por a shpreh kjo se më parë të gjithë familjet shqiptare që kishin nevojë merrnin ndihmë ekonomike. I përgjigjet mjaft qartë Banka Botërore kësaj pyetje kur thotë se plotë 70% e familjeve në nevojë nuk marrin para nga shteti për të siguruar të ardhurat bazike. Banka Botërore deklaron se 70 për qind e familjeve më të varfra në Shqipëri janë të përjashtuara nga ndihma ekonomike.

Pavarësisht diferencave politike dhe raportit personal qe secili me ne ka me veten, me popullin dhe me vendin, e kemi thirrur këtë mocion me debat sot që edhe ti kërkojmë qevrisë dhe ju deputetë të mazhorancës të ndaloni masakrën dhe shkatërrimin e vlerave të shoqërise shqiptare dhe të bëni gjënë më të thjeshtë që keni në dorë, të nxirrni nga varfëria popullin.

Ndaj dhe Lëvizja Socialiste për Integrim ju ka bërë sot publike dhe ju fton të gjithëve të përkrahni propozimin tonë për Paketën Anti Varfëri.

Kjo paketë e LSI-së, garanton nxjerrjen nga varfëria brenda 2 viteve të më shumë se 320.000 personave. Jo vetëm kaq, por siguron edhe ndihmë ekonomike dinjitoze, ku për një familje me 4 anëtarë llogaritet mesatarisht që familja të marrë 240$ në muaj për çdo familje, pra 2 $ në ditë për çdo të varfër të këtij vendi. Ky është edhe minimum jetik sipas çdo standarti ndërkombetar dhe të gjitha familjet në nevojë këtë pagesë duhet ti kerkojnë qeverisë, dhe ta ndalojnë që popullit ti jepet vetëm një lëmoshë sepse parate e shtetit për fasada e ndërtesa kullash për oligarkët, por t’i çojnë financat e shtetit për të nxjerrë shqiptarët nga varfëria.

Të nderuar kolegë!

Kjo paketë e LSI, e kthen shtetin tonë nga një shtet autoritar i kontrolluar nga oligarkët dhe ku 1% e biznesmenëve të lidhur me qeverinë dhe këta rilindas të makutërisë dhe vjedhjes deri në qindarkën e fundit të parave të qytetarëve, në një shtet social që mendon për njerëzit e popullin në nevojë. LSI beson se shpëtimi nga varfëria absolute e mbi 14% të popullsisë është financiarisht e mundur dhe realiste. Mjaftojnë dy vjet, mjafton vullneti politik i qeverisë dhe arrihet të nxjerrim familjet nga varfëria, të ulim numrin e njerëzve që marrin ndihmë ekonomike pasi shumica e familjeve që do jenë në skemë do aftësohen me njohuri për të kryer punë të vogla e të punësohen dhe kjo do të përmirësojë shoqërinë tonë në tërësi, sepse një shoqëri pa varfëri është një shoqëri e shëndetshme. Një shoqëri ku i varfri lihet në mëshirë të fatit e të zotit, është e destinuar të pësojë vetëm shkatërrim dhe degradim të mëtejshëm ekonomik, social, kulturor.

Mundësitë janë, alternativën ja ku e keni, jeni edhe parti e majtë, opozita është gati ta bëjmë realitet që çdo familje e varfër të marri të paktën 240$ në muaj deri sa të dali nga varfëria absolute.

Të lëmë politikën mënjanë, pavarësisht se ju e keni sëmundje sharjen e shpifjen, por ejani të bëjmë të gjithë detyrën tonë morale e politike, të nxjerrim popullin nga varfëria e te rindezim shpresen që ka shuar Edi Rama e oligarkët e tij nga boshllëku që ka shkaktuar në tavolinat, frigoriferët, shtëpitë, xhepat e shpirtrat e njerëzve të thjeshtë të këtij vendi.

Ju faleminderit!

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Floida Kërpaçi: Plani i LSI, e kthen vendin nga një shtet në kontroll të oligarkëve, në një shtet social që mendon për njerëzit në nevojë