Category: News

Pojana: Edi Rama si Napoleoni, në ”Fermën e Kafshëve”

Nga: Klevi Pojana, nënkryetar i LRI-së

Cilido që e ka lexuar librin e jashtëzakonshëm të George Orwell ‘Ferma e Kafshëve’ e ka të pamundur të mos e paralelizojë personazhin politik ‘Edi Rama’ me personazhin e ‘Napoleonit’, derrit i cili përfaqëson në vepër shëmbëlltyrën e liderëve diktatorial. ‘Ferma e Kafshëve’ është një novelë alegorike që tregon se si idealizmi i masave dhe dëshira për liri mund të shndërrohen nga një formë tiranie në një tjetër, hap pas hapi dhe në mënyrë graduale falë vendimeve autokrate të atyre që qeverisin. Një satirë fantastike që na sillet nëpërmjet dëshirës së kafshëve për t’i shpëtuar ‘regjimit’ të njerëzve, por që rreshket në një ‘regjim’ po aq të rrezikshëm të prodhuar nga vetë ata, si pasojë e mungesës së reagimit ndaj vendimeve shtypëse të ‘parisë’.

Kjo na tregon se kur sistemi mbetet po njësoj, me në krye një lider me tipologji egocentriste, pak rëndësi ka nëse ai që e drejton është një njeri apo një derr, rezultati që do të prodhojë është shtypja dhe pabarazia. Eleminimi i kundërshtarit me forma të ulëta, paranoja se gjatë gjithë kohës të ekspozohet një rrezik imagjinar që të rrezikon pushtetin, shtypja e ndërgjegjes dhe të drejtave të popullsisë nën moton ‘Napoleoni, pra lideri, ka gjithmonë të drejtë’, tjetërsimi i vlerave dhe katapultimet e të paaftëve në drejtim, korrupsioni dhe ligjërimi me ligj i të paligjshmes janë element që Orwell i pasqyroj në veprën e tij, e cila godiste fort komunizmin si një nga regjimet me totalitare.

Napoleoni, derri i cili ndërtoi një regjim që prodhonte shtypje dhe vriste demokracinë, duke i hequr kohë pas kohe të drejta banorëve të fermës arriti kulmin e pushtetit të tij kur i atribuoi vetes çdo pushtet, duke mos i lejuar më të tjerët as të shprehen e as të zgjedhin me votë. Ai u veçua nga të gjithë, filloi të prodhonte lajme të paqena dhe t’i vendoste vetes grada e spaleta. Ai mblodhi rreth vetes vetëm ata që mendonin si ai, dhe për të mbajtur të pa prekur fronin nuk u kursye as t’i vriste ‘armiqtë imagjinar’, duke e ushqyer jetëgjatësinë e tij në drejtim edhe me gjak. Ai siguroi forcën duke krijuar një shpurë me qen, të cilët i mori që në vegjëli e edukoi me kultin e tij, që e mbronin dhe kërcënonin këdo që mund t’i dilte atij kundër.

Fundi i derrit Napoleon, erdhi atëherë kur ai filloi të krijonte aleanca fluide me ata, të cilët deri dje i kishte konsideruar armiq dhe duke tradhëtuar popullin e tij. Ndoshta dikush deri më tani nuk e ka kuptuar se pse unë nuk e kam përfshirë në asnjë rresht të vetëm Edi Ramën, bëmat e tij apo shpurën e ‘Rilindjes’, por më besoni se ata janë nën çdo rresht e nën çdo fenomen. Ata janë personazhet e Orwell në Shqipërinë e vitit 2019. Diktaturat nuk lindin nga hiçi, ato nuk ngrihen në një ditë, ato janë produkt i një shoqërie në krizë, ndërgjegjja e lënduar e së cilës përdoret nga liderë populist. Fundi i Edi Napoleonit, ose Edi derrit, është në ‘countdown’, detyra jonë është të reagojmë dhe të mos lejojmë që nën heshtjen tonë një diktature e re të lind në këtë vend…!

LSI i përgjigjet Veliajt: 2.5 milion eurot e pishave nuk kemi votuar, jo ndihmën ekonomike

Grupi i LSI-së në Këshillin Bashakiak të Tiranës i përgjigjet kryebashkiakut Veliaj i cili tha se LSI nuk ka votuar ndihmën ekonomike. Por, grupi i LSI-së sqaron se ata nuk kanë votuar 2.5 milion eurot e pishave, dhe jo ndihmën ekonomike.

“Sot Kryetari i Bashkisë akuzoi padrejtësisht dhe në mënyrë të gënjeshtërt se Grupi Këshilltarëve të LSI nuk ka votuar ndihmën ekonomike! Në fakt e vërtetë është e kundërta! Grupi i LSI jo vetëm e ka votuar ndihmën ekonomike por e ka theksuar këtë edhe duke marë pjesë nē mbledhjet që opozita e bashkuar ka bojkotuar, vetëm e vetëm për të qënë përkrah interesit qytetar.
Por kryetari Veliaj e di fort mirë për çfarë ka votuar kundër Grupi i LSI, ka votuar kundër për ritjen e çmimit të ujit për banorët e Tiranës që sot mezi përballojnë faturën nga varfëria, për 2.5 milion euro për blerjet e pishave të buta ndërkohë që banorëve të Bregut të Lumit u shkatërohen banesat, për tarifën 0 të parkingjeve për rezidentët, ku dhe sot ende nuk po gjen zbatim por banorët e Tiranës paguajnë parkin sikur janë turistë në qytetin e tyre, për përgjysmimin e taksave të oligarkëve të ndërtimit ndërkohë që shumë familje të reja mezi paguajnë qeranë mujore, dhe për shumë vendime të tjera në dëm të qytetarëve të Tiranës, e për të cilat jemi krenarë për qëndrimin tonë.
Grupi këshilltarëve të LSI i siguron qytetarët e Tiranës se do të jetë gjithmonë avokat dhe gardian i interesave të tyre duke mos lejuar që të nëpërkëmben nga askush, dhe i kujton kryetarit Veliaj se 13 Tetori po afron, ku në zgjedhjet e drejta dhe me standarte europiane, qytetarët do të japin verdiktin e tyre të lirë”, thekson Grupi i LSI-së në Këshillin Bashakiak të Tiranës.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on LSI i përgjigjet Veliajt: 2.5 milion eurot e pishave nuk kemi votuar, jo ndihmën ekonomike

Klajda Gjosha: Asnjë vend demokratik nuk mund të pranojë autokracinë në Shqipëri. Vendi ndodhet në anarki

Opozita do të jetë fituese vetëm nëse do të arrij të përmbysë këtë regjim, duke sensibilizuar qytetarët se kemi nevojë për ndryshim rrënjësor të mentalitetit qeverisës. Ndryshimet duhet të nisin që nga Kushtetuta dhe ndarja e pushteteve

Asnjë vend demokratik nuk mund të pranojë autokracinë në Shqipëri

Klajda Gjosha, ish ministrja e Integrimit në intervistën për gazetën “Telegraf” shprehet se tërheqja e vëzhguesve të KiE nga 30 qershori tregon se nuk do të njihet nga palët. Zonja Gjosha shprehet se zgjedhjet i certifikojnë shqiptarët dhe jo disa ambasadorë, ndërkohë që pohon se me kryeministrin nuk ka asgjë për të diskutuar, derisa ai është i vendosur ta çojë deri në fund çmendurinë e tij, për shkeljen e Kushtetutës.

-Zonja Gjosha cila është domethënia e tërheqjes së Vëzhguesve të KiE nga zgjedhjet e 30 qershorit në Shqipëri?

– Këshilli Evropës është një organizëm që gjithmonë ka luajtur një rol kyç në monitorimin e zgjedhjeve dhe sidomos në zgjedhjet lokale, duke prodhuar një raport në kuadrin politik dhe të respektimit të të drejtave të njeriut. Nga kjo pikëpamje, në këto zgjedhje është tërhequr trupa kryesore e vëzhguesve, të cilët nuk kanë pranuar të monitorojnë zgjedhje që shkelin të drejtën e votuesve për të zgjedhur! Përveç kësaj, arsyet e tërheqjes së vëzhguesve janë shumë domethënëse sepse kanë të bëjnë me paqartësitë e kuadrit ligjor në të cilat zhvillohen, pasigurinë si dhe përfaqësimin me një kandidaturë të vetme. Kjo tregon se 30 Qershori është një datë e cila në të gjitha rrethanat do të ketë kontestime dhe nuk do të njihet nga palët, por edhe nga Gjykata Kushtetuese në momentin e ngritjes së saj!

– A mendoni se ky veprim politik i KiE do të ketë ndikim në udhëheqjen e Re të Bashkimit Evropian që do të zgjidhet në shtator? Po a do të reflektojnë në qëndrimin e tyre edhe ato qeveri të BE që deri tani ose e mbështetin qeverinë e Ramës ose janë neutral?

-Të jeni të bindur që nuk ka asnjë vend demokratik që mund të pranoj autokracinë në Shqipëri. Kjo do të ketë ndikim shumë të fortë në vlerësimin që do t’i bëhet vendit tonë në tetor sa i takon mundësisë për çeljen e negociatave.

-Po OSBE/ODIHR pse ende nuk reagojnë sikurse KiE?

– Është e drejtë e tyre të vëzhgojnë zgjedhjet. Pyetja kryesore është, a do të munden dot t’i certifikojnë ato? Ky raport për zgjedhjet do të jetë thjesht një konstatim, por kurrsesi vlerësim i procesit zgjedhor!

-. Pse ambasadorë në Tiranë ditët e fundit bëjnë takime të shpeshta në selitë e PD dhe LSI e jo në PS e Kryeministri? 

– Nuk besoj se ka mbetur më diçka për të diskutuar me Kryeministrin, i cili ka vendosur ta çoj deri në fund çmendurinë e tij për shkeljen e ligjit, Kushtetutës dhe mos respektimit të institucioneve. Nuk mund të diskutohet me dikë që nuk pranon shansin që iu dha nga Presidenti i Republikës për të dialoguar dhe për të gjetur një zgjidhje.

– Thuhet se Kryeministri Rama ka mbështetjen e SHBA e BE që të bëjë zgjedhje në 30 Qershor edhe pse Presidenti i Shqipërisë i ka shfuqizuar. Ka bazë kjo?

– Unë nuk besoj se Kryeministri ka gëzuar ndonjëherë mbështetjen e cilësdo prej kancelarive partnere. Klasa politike shqiptarë sot po kalon një sprovë të rëndësishme, atë të maturisë dhe përgjegjësisë politike. Ndërkombëtarët gjithmonë kanë dashur të shohin apo të zbulojnë lidership vendas në zgjidhjen e krizave. Kjo është një sfidë që duhet ta kalojnë të gjitha vendet për të mbyllur fazën e tranzicionit dhe për të filluar një epokë të re qeverisjeje. Ndaj dhe situata sot duket sikur është lënë në rënie të lirë nga partnerët tanë. Politika jonë duhet të mësoj tē dialogojë, të qeverisë, të respektoj qytetarët dhe të jetë e aftë të vetë zgjidhë kriza të çdo lloj natyre!

– A nuk përbën precedent të rëndë Kushtetues që Kryeministri dhe institucione Kushtetuese të mos duan të zbatojnë Dekret të Presidentit të Republikës të shpallur edhe në gazetën zyrtare?

– Ky është precedenti më i rëndë i këtyre vetive sepse pas datës 30 Qershor i jep të drejtën çdo qytetari apo force politike të mos njohë asnjë ligj, institucion apo edhe vendim të Këshillit të Ministrave. Një shtet që funksionin jashtë kuadrit ligjor dhe Kushtetues rrezikon anarkinë dhe fatkeqësisht Shqipëria është shumë pranë këtij sistemi!

– Zonja Gjosha ju si e shpjegoni që SHBA dhe BE Shtetet e fuqishme të Evropës nuk kanë kaq Ndjeshmëri që në Shqipëri bëhen zgjedhje Pa Opozitën?

– Siç e thashë dhe pak më lart, nuk kemi të bëjmë me indiferencë nga ndërkombëtarët, por me një provë politike. Unë besoj edhe qëndrimi i tyre do të jetë shumë më i fortë pas datës 30 Qershor!

– Nëse zgjedhjet bëhen në 30 qershor ju si mendoni: Do të njihen nga SHBA dhe BE ndërkohë që Opozita nuk do t’i njohë?

– Pyetja nuk është a i njohin zgjedhjet ShBA dhe BE, por a i njohin zgjedhjet qytetarët shqiptarë? A do të njihen zgjedhjet nga Gjykata Kushtetuese? Ky është thelbi i një shteti të përgjegjshëm dhe demokratik!

– A mund të shkojë Opozita në zgjedhje të parakohshme parlamentare pas 30 qershorit por pa u përsëritur zgjedhjet vendore të 30 qershorit 2019?

– Opozita duhet t’i shkoj kauzës së saj deri në fund. Nuk bëhet më fjalë për të marrë pjesë në votime, por për të pasur standarde dhe një sistem që të jetë i barabartë për të gjithë. Opozita do të jetë fituese vetëm nëse do të arrij të përmbysë këtë regjim, duke sensibilizuar qytetarët se kemi nevojë për ndryshim rrënjësor të mentalitetit qeverisës. Ndryshimet duhet të nisin që nga Kushtetuta dhe ndarja e pushteteve dhe deri te mënyra se si cdo qytetar duhet të ushtroj të drejtën për t’i kërkuar llogari politikës!

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Klajda Gjosha: Asnjë vend demokratik nuk mund të pranojë autokracinë në Shqipëri. Vendi ndodhet në anarki

Djegia e KZAZ në Bushat, reagon ashpër Kryemadhi: Distancohemi nga dhuna, plan i inskenuar nga Edi Rama

Kryetarja e Lëvizjes Socialiste për Integrim, Monika Kryemadhi është distancuar menjëherë nga dhuna e ushtruar në KZAZ e Bushatit.

Kryemadhi ka theksuar se asnjë simpatizant i LSI nuk ka marrë pjesë në këtë ngjarje.

Postimi i Kryemadhit:
Dënojmë me forcë djegien e KZAZ në Bushat.

Asnjë mbështetës i Lëvizjes Socialiste për Integrim nuk ka asnjë lidhje me këtë ngjarje.

Dënojmë me forcë deklaratën kriminale dhe mashtruese të Ministrit të Brendshëm të inkriminuar gjer në fyt, si pjesë e një skenari të parapërgatitur nga qeveria për të tensionuar në mënyrë të qëllimshme dhe të inskenuar situatën

U bëjmë thirrje mbështetësve tanë, qindra mijëra qytetarëve të tjerë tu qëndrojnë larg këtyre provokimeve të fëlliqura dhe që të mos bien pre e këtij skenari dhune të inskenuar nga Edi Rama dhe Sandër Lleshaj.

Qeveria do të zhvillojë zgjedhjet e Partisë Socialiste,me KZAZ e Partisë Socialiste në qendrat e votimit të Partisë Socialiste,me komisionerët e Partisë Socialiste,me numëruesit e Partisë Socialiste për ti dorëzuar në fund në KQZ socialiste.

Ne e njohim dhe jemi shumë mirë të informuar për planin kriminal të hartuar nga Edi Rama,personat e ngarkuar me emra të vërteta dhe emrat e rreme, planet operative kohën e fillimit e të mbarimit dhe që ka disa ditë që po tentohet të vihet në jetë por edhe që do të demaskohet shumë rreptë nga ne.

Ky plan është totalisht i dështuar, pavarësisht propagandës konfliktuale , përhapjes së panikut tek qytetarët dhe bizneset private.

Të gjithë tashmë e njohim këtë plan kriminal dhe kush mbyll sytë para tij është bashkëfajtor me të.

LSI dhe e gjithë Opozita e bashkuar do ti mposhtë me fuqinë e pamasë të paqes,masivitetit dhe dashurisë e dhimbjes për vendin që këta kriminelë në qeverisje duan ta shkatërrojnë për interesat e trafiqeve,krimit dhe mafias.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Djegia e KZAZ në Bushat, reagon ashpër Kryemadhi: Distancohemi nga dhuna, plan i inskenuar nga Edi Rama

Dekreti, Nënkryetarja e LSI për ”KJ”: Shansi i fundit për PS, opozita…

Për nënkryetaren e LSI-së, Kejdi Mehmetaj, dekreti i ri i Presidentit të Shqipërisë, Ilir Meta për 13 tetorin si datën e re për zgjedhjet lokale, është shanci i fundit për stabilitet dhe rivendosje të paqes sociale. Në një prononcim për “Koha Jonë”, e pyetur sesi e komenton këtë dekret, ajo thotë se ky është shansi i fundit për PS-në por jo shans që shkon për Ramën. “Dita e re e zgjedhjeve e dekretuar sot nga Presidenti i Republikës është shansi i fundit që i jepet vendit për të gjetur rrugën drejt stabilizimit të demokracisë dhe rivendosjes së paqes sociale. Është shansi i fundit që i jepet jo më Ramës por Partisë Socialiste për të reflektuar dhe për tu larguar nga paligjshmëria”.

Mehmetaj ka bërë dallimin mes Ramës dhe Metës. “Sot Presidenti i Republikës na bëri që të shohim më qartë dallimin ndërmjet një burri shteti dhe një burreci pushteti. Ky i pari ka në interes të parë vendin dhe të ardhmen europiane, ndërsa i dyti karrigen dhe mirëqënien e tij personale. Sipas Kushtetutës është Presidenti ai që nëpërmjet dekretit vendos datën e zgjedhjeve, ndaj zgjedhjet lokale do të jenë në datën 13 tetor. Kjo është e vetmja datë që i bën ato legjitime”.

E pyetur sesi e komenton këmbënguljen e qeverisë për të zhvilluar zgjedhje më 30 qershor, Mehmetaj nënvizon se kokëfortësia dhe arroganca e Ramës dëshmojnë se ai është thellësisht i zhytur në llumin e krimit dhe korrupsionit që i ofroi Shqipërisë gjatë viteve të qeverisjes së tij. “Përtej çmendurisë së Ramës, dekreti i sotëm hap dritare të reja komunikimi dhe dialogu në të mirë të vendit dhe ne si klasë politike duhet ti shfrytëzojmë këto hapësira që krijohen. Përgjigjet e Ramës vetëm shtojnë gabimet e tija. Kokëfortësia dhe arroganca e Ramës dëshmojnë se ai është thellësisht i zhytur në llumin e krimit dhe korrupsionit që i ofroi Shqipërisë gjatë viteve të qeverisjes së tij”.

Çfarë do të bëjë opozita? Nënkryetarja e LSI-së, përsërit qëndrimin e qartë të opozitës se nuk do të hedh asnjë hap pas për rrugën që ka nisur për demokraci dhe zhvillim. “Frika ndaj ndëshikimit e ka shtyrë Ramën drejt çmendurisë politike, drejt shkatërrimit të institucioneve dhe pushtimit të tyre me kërcënime të fortësh. Pavarësisht reagimit të Ramës, opozita është e vendosur të ndjekë rrugën që ka nisur për demokraci dhe zhvillim”.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Dekreti, Nënkryetarja e LSI për ”KJ”: Shansi i fundit për PS, opozita…

Malaj: Edo vëri gishtin kokës, reflekto!

Nga Nora Malaj-

Datën 13 Tetor , Presidenti e shpalli ditën e zgjedhjeve për pushtetin lokal.
Sërisht , si një burrë shteti , pasi dërgoi ftesën për dialog e priti përfaqësues të partive politike , ambasadorë, gazetarë , pozitarë e opozitarë , Presidenti i Republikës shpalli datën e zgjedhjeve , duke ju dhënë shancin , mbështetur në Kushtetitë, të gjithë palëve, që të reflektojnë e të pergatiten për fushatën zgjedhje me kandidatë alternativë , nga pozita e opozita , për të shpetuar Shqipërinë , për të mos lejuar instalimin e nje farse zgjedhore, që ishte data 30 qershor, e cila di tę përfundonte në modelin më të keq, që çon në instalimin e një neodiktature.
E ndërsa orët kalojnë , (KM alias Luigji 14 ), nuk ka ndërment të tërhiqet nga marrezia e tij.
Po unë prapë sot , po të drejtohem ty Edi, jo si kryeministër , po si djalë Tirana dhe shok fëmijërie, ke shansin e jetës tēnde , që të refletosh dhe të ngrihesh mbi palët e të bēhesh burrë shteti. Ti mund të më thuash me të drejtë , po nuk kam nga të lëviz. Më kanë kapur në vend të lig e nuk mundem të bëj dot asgje me .
E di që ti je thjeshtë mekanizmi ( më kujton atë filmon Portokalli mekanik) , pasi të tjerë janë ata që drejtojnë , po unë po të them , sërisht, bëhu nje herë burrë , si shok fëmijërie që të kam. Ka gjithmon një herë të parë.
Reflekto , se përsëri shansi t’u dha ty , po përtej teje , ju dha të gjithë shqiptarëve .
Mos ua digj shqiptarëve shancin për negociata .
Ndaj të këshilloj të reflektosh , duke bërë detyrën tënde , si burrit të shtetit. Mos bëj si uthll e fortë se pastaj enën tënde do të thyesh.
Hiq dorë nga llafet , kafet, filxhanet e bejtet , po tregohu që je burre shteti dhe e do këte vend si askush tjetër. Sot është koha të vlerësosh mundësinë që pęrsëri të është dhenë . Nëse ti nuk e kupton që ky është stacioni i vetëm për ty, atëhere historia për ty do të jetë e pamëshirshme.

Tavo: Le të votojnë shqiptarët më 13 tetor, jo të ndarë

Nga Vangjel Tavo –

Në as edhe një vend të botës, e në veçanti në kontinentin evropian, ku edhe lindi demokracia, u zhvillua dhe u konsolidua në këtë pikë ku gjendet sot, e mishëruar më së miri me familjen e madhe evropiane, rrallë gjendet një vend ku procesi zgjedhor bëhet me një kandidat të vetëm, dhe ku një popull i tërë ndahet e përçahet kaq keq e kaq thellë sa në Shqipëri.

Në vend të një dite bashkimi, 30 qershori ka rrezikuar të bëhej një simbol kaosi, një moment i errët i cili do na kthente 30 vite pas vendin e do mbyllte për një kohë e kohë të gjatë dyert drejt BE-së.
Përgjegjësia për të gjithë këtë ndarje kaq të thellë midis qytetarëve dhe fshatarëve të thjeshtë bie drejtpërdrejtë mbi qeverinë, e cila me një papërgjegjshmëri të plotë nuk tregoi as dashurinë dhe përkujdesjen më të vogël për popullin e vet. Përkundrazi, përdori gaz lotsjellës, me mijëra forca policore, përdori autoblindë dhe makina ushtarake për të shpërndarë materialet zgjedhore, e shumë elementë të tjerë të cilat po krijojnë një imazh të shëmtuar të Shqipërisë në të gjitha mediat e botës. Kjo është Shqipëria me ëndrra evropiane e jo Shqipëria e terrorit dhe e shndërruar në marrëzi e turp botëror.

Data e re e zgjedhjeve e sapo dekretuar nga Presidenti i Republikës është një shans jo vetëm i mirë për dialog por edhe një mundësi e shkëlqyer të arrimë e marrim një rekomandim pozitiv për hapjen e negociatave në tetor.

Reflektim, reflektim, reflektim. Kaq duhet për t’i mundësuar sërish shansin e BE-së të gjithë shqiptarëve.

Sot qeveria, e madje e gjithë politika ka përgjegjësinë më të madhe në 30 vitet e fundit, pasi ky është momenti i zgjedhjes: të shohim dhe ecim përpara apo të vuajmë mallkimin e një kthimi pas të cilin historia dhe brezat e ri nuk do na e falin kurrë.

Shqiptarët duhet të jenë misioni mbi çdo kokëfortësi. Rinia duhet të jetë e para mbi çdo egoizëm.E ardhmja evropiane duhet të zbusë zemrat dhe ulë hundët më krenare.

Turp për çfarë përjetoi vendi këto ditë e javë të tëra. Ka ardhur koha për të shpalosur integritetin politik dhe njerëzor në të mirë të vendit.

Le të votojnë shqiptarët më 13 tetor jo të ndarë, pa frikë, në mënyrë të lirë, të ndershme dhe demokratike, të denjë për një vend të NATO-s dhe aspirante e denjë për në BE.

13 tetori, shansi më i mirë për të ecur përpara në emër të një populli.

Vasili: 30 qershori puç për rikthimin e monizmit

Deklarata për mediat e Nënkryetarit të LSI-së, Petrit Vasili

Të nderuar qytetarë!

Jemi në këtë komunikim se bashku në një moment vërtetë kritik për vendin, pasi përfundimisht është zbuluar edhe ndërkombëtarisht i gjithë puçi institucional kushtetues i Edi Ramës dhe i rilindjes për të kthyer monizmin në Shqipëri.

Pra përfundimisht të nderuar qytetarë, 30 Qershori do të ishte data e rivendosjes së monizmit dhe totalitarizmit në Shqipëri. Ky shqetësim madhor, ky shkatërrim i vendit, ky rikthim i vendit në ditët më të zeza ishte planifikuar dhe orkestruar gjatë nga Edi Rama dhe të tijtë për tu kaluar pa u vënë re për të humbur vëmendjen në mënyre të veçantë të opinionit ndërkombëtar, por ndërkohë është përballur rreptësishtë  nga opozita shqiptare, e cila nuk ka pranuar të bëjë asnjë hap pas e të pranojë rivendosjen e regjimit të zi të monizmit në Shqipëri.

Dje ka pasur një qëndrim përfundimtar që i ka vënë vulën kësaj tentative moniste pasi Kongresi i Autoriteteve Lokale të KE-së ka refuzuar të vëzhgojë zgjedhje pa pjesëmarrjen e opozitës, pra zgjedhje pa opozitën për Europën nuk ekzistojnë. Për shqiptarët, për mbi 90% të tyre ky vendim ishte i marrë me kohë, ndërkohë ky konfirmim tronditës nga Evropa dhe kundrejt aspiratës Europiane që ne kemi, e cila kërkon demokraci

E cila kërkon demokraci funksionuese, pluralizëm të zhvilluar në të gjitha elementët e tij, Edi Rama servir monizëm, totalitarizëm, kriminalitet dhe korrupsion, të gjitha së bashku si ushqyes të këtij monizmi. Për ta kthyer Shqipërinë në një pre të tij dhe për ta mbajtur vazhdimisht jashtë Europës për të qenë jashtë syve, jashtë monitorimit dhe jashtë vëmendjes. Përkundrazi institucionet Europiane u treguan në lartësinë e tyre të detyrës dhe demaskuan këtë veprim të paprecedentë, të gjithë pluralizmit shqiptar, u refuzohen zgjedhjet që të vëzhgohen sepse ato nuk ekzistojnë edhe në pikëpamje politike, por edhe shoqërore, i vendos vulën një komploti shumë të rrezikshëm, së dyti, dua të ndaj me ju që komploti kishte në plan të parë dhe prioritet përplasen e fortë civile të kërkuar nga Edi Rama me insistim, të provokuar në mënyrë të vazhdueshme edhe gjatë protestave madhështore të opozitës, pasi për Edi Ramën provokimi, dhuna, kufomat dhe çdo gjë tjetër janë të dobishme vetëm dhe vetëm që ti shërbejnë pushtetit të tij e për tu fshehur pas tyre për të bërë të tjerët fajtor. Sot ka vetëm një fajtor, sot ka vetëm një shkaktar, sot ka vetëm një njeri destruktiv, sot ka një njeri të vetëm që urren dialogun, sot ka vetëm një njeri të vetëm që do ti çojë shqiptarët në përplasje civile dhe ky është Edi Rama.

Dje zëvendës kryeministri Italian, Mateo Salvini një mik i madh i Shqipërisë konfirmoi në deklarimet e tij se Shqipëria e Edi Ramës do të ishte një shesh i përplasjes së egër civile dhe përse duhet të ndodhte kjo, sepse gangsterat e Edi Ramës duhet të qëndronin dhe ca ditë më shumë në pushtet për të vjedhur dhe ca pasuri të tjera më shumë dhe për të nënshtruar Shqiptarët edhe më shumë. Sot dita për tu ndarë nga monizmi ka ardhur njëherë e përgjithmonë, ishte një tentativë e fundit e gahmave të vjetra të komunizmit, të cilat u kanë dhënë shpirt për ta ringjallur dhe për ta ringritur këtë monizëm të cilët Shqiptarët e urrejnë, e refuzojnë që të gjithë të majtë dhe të djathtë, pasi janë ndarë njëherë e përgjithmonë dhe asnjeri nga Shqiptarët nuk pranon të bëjë pazar me liritë dhe me të drejtat e tij vetëm dhe ti shesë të gjitha këto për të qenë të gjithë këto liri dhe të drejta dhe mundësitë të jenë vetëm pronë e Edi Ramës i cili do t’jua shpërndajë të tjerëve nga pak ashtu siç do ai. 30 qershori pra përfundimisht të nderuar qytetarë dhe nga pikëpamja kushtetuese dhe nga pikëpamja ligjore dhe në kuptim të funksionimit të shtetit ligjor për të cilët aq shumë kanë aspiruar breza të tërë të Shqiptarëve dhe i ka dhënë përgjigje përfundimtarë kësaj date, pra nuk kemi zgjedhje. Ndërgjegjja që shoqëron qytetarët që refuzojnë monizmin i ka dhënë përgjigje kësaj çështje dhe e ka refuzuar.

Evropa e ka refuzuar tërësisht. Mbajti qëndrimin më të rreptë, më të qartë dhe më evident që ajo mund të ketë mbajtur ndonjëherë. Kushdo që do të donte që ishte garniturë e këtij procesi, a mbështetës i këtij procesi, a përpiqej që të konstruktonte alibitë të çfarëdolloj forme do të ishte as më shumë e as më pak pjesë, mbështetës, inspirues i një monizmi i cili ka vdekur, te cilin, nuk e ngjall dot as babloku Edi Rama dhe askush dhe për të cilën përball do të kishte të gjithë shqiptarët në bllok. Nda të nderuar qytetar dhe qytetare, ne jemi këtu të pa lëkundur për të mbrojtur pluralizmin, paqen në vend, mirëkuptimin mes shqiptarëve dhe për ti parë gjithmonë zgjedhjet dhe ditët e tyre si një ditë ku Shqipëria merr frymë për mundësi dhe qeverisje më të mirë dhe kurrë për ta shndërruar atë në një ditë lufte, dhune dhe përplasjesh të egra mes njëri tjetrit. Faleminderit të gjithëve.

Braimllari: Rama nxit dhunë që të zgjasë agoninë e tij

Sekretari i Përgjithshëm i LSI, Endrit Braimllari, i ftuar në ”A2 News Cnn”, u shpreh se më 30 qershor nuk do të ketë zgjedhje.

“Tashmë për të gjithë shqiptarët është e qartë që nuk ka zgjedhje. I vetmi person që kërkon dhunë është Edi Rama, pasi vetëm kështu zgjat agoninë e tij në politik”, tha Braimllari.

Më tej, ai theksoi se Edi Rama do të jetë përgjegjës jo vetëm për një proces zgjedhor farsë por edhe nëse do të ketë dhunë në 30 qershor.

“Institucioni që vendos për zgjedhjet në Shqipëri është Presidenti i Republikës dhe ai e ka marrë vendimin e tij. Personi që do të mbajë përgjegjësi për 30 qershorin, jo vetëm për të krijuar një proces farsë, por edhe nëse do të ketë konflikt do të jetë Edi Rama”.

Tushaj: Degradimi i institucioneve të shtetit shqiptar nga Rama dhe mazhoranca është i parikuperueshëm

Intervista e Viktor Tushaj për emisionin “7pa5”

Opozita vazhdon të shprehet e bindur që më 30 qershor nuk do të ketë zgjedhje. Ndërkohë sot pritet që Kolegji Zgjedhor të shprehet. Çfarë prisni sot?

Në presim që ta kuptojë mazhoranca dhe Kryeministri se nuk do të ketë zgjedhje. Votimet nëse do të bëhen nga Kryeministri dhe mazhoranca më 30 qershor, do të jetë një precedent shumë i keq për Shqipërinë. Ne nuk presim asgjë nga Kolegji Zgjedhor, sepse nuk e ka tagrin q të shprehet për dekretin e Presidentit. Dekreti i Presidentit të republikës për anulimin e datën 30 qershor si datë zgjedhjesh, unë mendoj se ishte shansi më i madh për mazhorancën dhe për Kryeministrin. Për të bërë një zgjedhje të butë dhe një largim të tij, jo nga skena politike, por nga qeverisja kriminale e Shqipërisë.

Ne kemi qenë të bindur se nuk do të ketë zgjedhje. Nuk është bindja e opozitës, por është bindja e popullit shqiptar që nuk duhet të ketë zgjedhje për shumë arsye. Ne nuk mund të kthehemi më si në kohën e diktaturës që bëheshin votimet 99%. Opozita nuk ka djegur mandatet, nuk është kundër zgjedhjeve, por është kundër keqadministrimit të zgjedhjeve, administrimit kriminal të zgjedhjeve. Që në ditën e parë që kemi hyrë në Parlamentin e Shqipërisë, kemi deklaruar që zgjedhjet nuk ishin të lira dhe të ndershme. Por mosbesimi i mazhorancës dhe i një skepticizmi që qarkullonte në opinionin publik se opozita kërkon pushtetin, nuk është ashtu siç e mendonin. Çdo gjë u vërtetua nga VOA, nga gazeta më prestigjioze në Europë sot, me tirazhin më të madh. Lexohet online nga 20 milionë persona në ditë. Ka tirazh 5 milion në ditë dhe nuk mund të ndikosh politikisht në gazetën kryesorë të Europës për të vërtetuar gjëra që ne i kishim thënë ritmikisht çdo të enjte në Parlamentin e Shqipërisë.

 

Kur opozita thotë që nuk do të ketë zgjedhje më 30 qershor, në pjesën më të madhe të bashkive ka vetëm një kandidat dhe këto nuk janë zgjedhje por thjesht votime, apo mekanizma që përdor opozita që nuk mund të organizohen votime më 30 qershor?

Janë të dyja në pistë. Populli shqiptar nuk mund të lejojë që të bëhen zgjedhje fasadë. Mund të lejojë që pas 30 vitesh demokraci, që të bëhen votime si në kohën e Enver Hoxhës. Ju e keni parë fushatën elektorale që po zhvillohet. Çfarë alternativash po japin sot kandidatët për kryetar bashkie? E fillojnë me filxhanin dhe e mbarojnë me filxhanin. E fillojnë me opozitën dhe e mbarojnë me opozitën pa asnjë lloj alternative. Administrimi i pushtetit vendos kalon përmes një konkurrimi projektesh të cilat publiku i vlerëson se kush mund të jetë kandidati më i vlefshëm për të administruar. Si mundet që në 31 bashki të ketë vetëm një kandidat. Ç’është kjo çmenduri që të bësh zgjedhje me çdo kusht pa opozitën?

Nuk mund ta detyrojë opozitën të marri pjesë në zgjedhje, sepse nëse zgjedhjet do të bëhen si në Dibër që u vërtetua me dosjen 184, apo si në Vlorë, Fier, Lezhë, Shkodër nuk ka zgjedhje. Ka votime dhe ka numërim siç i numërojnë ata. Kjo është arsyeja pse opozita dogji mandatet, bëri veprimin ekstrem që të kuptohet që nuk mund të vazhdohet më kështu.

 

Nëse do të riktheheshit edhe njëherë pas, do ti digjnit mandatet?

Patjetër! Sepse është precedenti më i mirë që i është bërë politikës shqiptare dhe rajonale. Nëse një opozitë arrin në konkluzionin që qoftë edhe një mandat është jo i ndershëm,absolutisht ka të drejtë që të tërhiqet dhe të djegë mandatet.

 

Ju zhvilluat protestën e radhës ditën e premte dhe për çudinë e të gjithëve ishte një protestë shumë paqësore. Ka një skenar politika se çfarë do të ndodhë më 30 qershor?

Nga protesta në protestë ka pasur zhvillime dhe jo dhunë. Ajo çfarë ka ndodhur në Shqipëri në ato protesta është një irritim nga policia ose njerëz të infiltruar të cilët kërkojnë që opozita të dalë nga shina e protestave paqësore. Por, protesta e fundit pa dyshim që e detyroi opozitën që të marrë masa pikërisht për të ndërgjegjësuar dhe qetësuar të gjithë ndërkombëtarët se populli shqiptar nuk është popull i dhunshëm, është popull që do drejtësi, është popull që do demokraci dhe do pluralizmin, sepse përmes pluralizmit si instrument shumë i rëndësishëm, padyshim që realizohen projekte, ide, vizione në këtë vend. Për atë, gjithë bota ka përqafuar pluralizmin dhe përmes pluralizmit ka arritur që të ndërtojë dhe të ecë përpara. Nëse ne do të kthehemi në diktaturë padyshim që Edi Rama do të përballet me urrejtjen popullore. Nuk mund të vazhdojë që protestat të jenë paqësore, sepse urrejtja popullore nuk merr nxitje dhe shtysë nga opozita. Urrejtja popullore shtyhet nga situata në vend, nga gjendja ekonomike, nga rrënimi ekonomik e social. Kemi një tension social të paparë në të gjitha shtresat e popullsisë, kemi emigracion masiv, të gjithë njerëzit duan që të ikin nga ky vend. Të gjithë e keni parë dhe dëgjuar besoj kryeministrin e Shqipërisë që thoshte: Shqiptarët ikin për një jetë më të mirë… Jo, nuk ikin për një jetë më të mirë, ikin sepse në këtë vend u është vrarë shpresa dhe nëse ti një populli i vret shpresën padyshim që urrejtja e tij do të krijojë një revolucion social, mbarëpopullor i cili pastaj nuk dihet se si merr. Kjo arrogancë me të cilën ato po kërkojnë të bëjnë zgjedhje, të cilat nuk do të jenë zgjedhje për të qenë realistë, por do të jenë votime, pikërisht këtu të çon. Kush e kërkon sot përplasjen e popullit shqiptar? Sepse nëse flasim për përqindje janë 48 për qind me 44 për qind, pra 48 për qind është popull i djathtë, i cili nuk është dakord sepse iu janë vjedhur votat, janë shantazhuar… Nëse do të bashkoheshin votat e koalicionit opozitar 48 për qind sot e ka opozita dhe 44 për qind mazhoranca. Por edhe nëse do të marrim votat e 2017-s ashtu të kërcënuara, të shantazhuara ashtu siç ishin, janë prapë 49 me 48 për qind. Por, si mund të lësh 48 për qind të popullit pa u shprehur? Njeriu më i interesuar për një gjë të tillë do të ishte kryeministri i Shqipërisë, do të ishte qeveria dhe mazhoranca.

 

Si e shikoni Shqipërinë pas një jave, mëngjesin e 1 korrikut?

Unë kam bindjen që populli shqiptar tashmë e ka kuptuar, ju besoj e keni parë kur mazhoranca, qeveria dhe kryeministri u binin trumbetave se protestat do të vinin duke u fikur, në fakt ndodhi e kundërta. Protestat erdhën duke u bërë më paqësore, besoj e patë protestën e fundit. Votimet nuk janë vetëm për demokratët, për anëtarët e LSI-së, për republikanët etj, votimet janë edhe për socialistët e thjeshtë, për socialistët e mirë e të ndershëm, sepse edhe ata duan qetësi në familjet e tyre, zhvillim, progres, ide të reja. Pra, nuk mundet që një popull të shkojë e të përplaset, e për çfarë? Për karrigen e blerë të kryeministrit. Ne nuk e kemi kërkuar pushtetin në tavolinën, sepse edhe po ta merrnim nuk ta lejon kush. Besoj e mbani mend vitin 1998 atëherë kur opozita i mori të gjitha pushtetet, por absolutisht askush nuk e njohu dhe e lejoi që të vazhdonte. Pas një dite opozita u kthye dhe vazhdoi opozitën. Ne po kërkojmë standardet e zgjedhjeve, sepse nuk ka opozitë në botë të mos dojë zgjedhje. Por si mund të rrish në pushtet kur çdo gjë u verifikua me dosjen 184? Pra, degradimi institucional që i ka bërë të gjitha institucioneve të shtetit shqiptar kryeministri dhe mazhoranca është i parikuperueshëm. Të arrijë kryeministri i Shqipërisë dhe të mos njohë institucionin e Presidentit, të mos njohë Dekretin e Presidentit, i botuar në Fletoren Zyrtare, është kulmi i papërgjegjshmërisë.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Tushaj: Degradimi i institucioneve të shtetit shqiptar nga Rama dhe mazhoranca është i parikuperueshëm