Nga Luan Rama: Edhe një herë për zonjën Artë dhe për Prokuroren e Përgjithshme…

Edhe një herë për zonjën Artë dhe për Prokuroren e Përgjithshme…
Nga Luan Rama

Më duhet ta them përsëri për të gjithë ata që nuk e dinë, por edhe për ca të tjerë që bëjnë sikur nuk e kuptojnë, a thua se nuk e dinë që vetëprezantimi si i paditur nuk e përligj injorancën, se Prokurori i Përgjithshëm, e afërmendsh, edhe të gjithë prokurorët e tjerë, nuk komunikojnë me letra të hapura me askënd, me asnjë institucion e aq më pak drejtuar popullit!
Kushtetuta u njeh atyre vetëm një instrument, dhe ky është ligji, prej nga ku buron edhe autoriteti që ata kanë si bartës të tagrit kushtetues për të përfaqësuar akuzën në emër të shtetit!
Kësisoj, letrat a pamfletet publike që nuk janë instrument ligjor i punës së prokurorëve, s’janë asgjë tjetër, por dëshmi e paaftësisë për të kuptuar dhe zbatuar ligjin në përmbushje të detyrës, janë tregues se ata nuk dinë se cila është praktika zyrtare e komunikimit në e për zbatim të ligjit!
E në këtë kontekst, nëse ka një situatë problematike në funksionimin institucional e ligjor brenda prokurorisë, Prokurorja e Përgjithshme nuk mund e nuk duhet t’a trajtojë atë nën refrenin populist “të dashur qytetarë të vendit tim”, që është motivi i letrës së saj publike, sepse kjo praktikë, më së shumti tipike e sjelljes dhe gjuhës mediokre politike, bie ndesh me përcaktimin kushtetues sipas të cilit, “Prokuroria ushtron ndjekjen penale, si dhe përfaqëson akuzën në gjyq në emër të shtetit…”.
Duke besuar e shpresuar se të gjithë ata që si jeniçerët kokëboshë e trutharë janë gati të fillojnë e të bëjnë shërbëtorin e verbër, të paktën këtë koncept bazik do ta kuptojnë, të tjerët i ftoj të pranojnë se qëndrimet e mia publike nuk kanë të bëjnë fare me qytetaren Arta Marku dhe as me atë si grua, si nënë a si zonjë shtepie në shtëpinë e vet. Madje, kurrë e asnjëherë nuk jam marrë e as merrem me jetën dhe privatësinë e të tjerëve, e në zbatim të këtij parimi, ju siguroj se e respektoj privatësinë e zonjës Arta Marku shumë më tepër nga ata që po e përdorin politikisht e publikisht nën moton “të dashur qytetarë të vendit tim”!
Ndërkaq, të gjithë ata që më shkruajnë se “pse e kritikon Prokuroren e Përgjithshme se “ajo është grua e mirë”, “është e urtë”, “është prej rradhëve të të përndjekurve politikë”,”ti je rritur në Mirditë e nuk të takon të sulmosh një mirditore”, “është nga Veriu e duhet ta mbrosh”, e të tjera përgjërime të këtij lloji, fatkeqësisht po më dëshmojnë se nuk kanë kuptuar asgjë nga realiteti kriminal e kolapsi institucional në të cilin gjendet prokuroria edhe për faj të politikës, por jo vetëm prej saj natyrisht!
Legjitimiteti dhe ilegjitimiteti ndahen jo prej emocioneve, po prej ligjit e zbatimit të tij në zgjedhjen apo emërimin, në rastin tonë të Prokurores së Përgjithshme!
E nga ky përcaktim, zgjedhja në kundërshtim me detyrimin kushtetues e bën ilegjitime zgjedhjen e saj, e bën ilegjitim e të pavlerë autoritetin e saj!
Dhe për fat të keq, këtu fillon e keqja, këtu fillon abuzimi, këtu fillon shpërdorimi!
Këtë e di shumë mirë edhe zonja Prokurore e Përgjithshme, e cila edhe letrën e vet publike, pasi e fillon me refrenin “ të dashur qytetarë të vendit tim”, e nënshkruan në fund, Arta Marku, Prokurori i Përgjithshëm i Përkohshëm, një emërtim antikushtetues dhe i paligjshëm, sepse edhe në Kushtetutë, edhe në ligj asnjeherë e asgjëkundi nuk flitet për Prokuror të Përgjithshëm të Përkohshëm!
Mjafton edhe vetëm ky element formal, për ta konsideruar jo vetëm letrën e saj publike, po çdo akt të nënshkruar prej saj me këtë atribut si të paligjshëm e të pavlerë. Ose më e pakta nul, meqë përcaktimi nul është edhe koncept juridik!

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Nga Luan Rama: Edhe një herë për zonjën Artë dhe për Prokuroren e Përgjithshme…

Haxhinasto: “Vettingu” e ka vënë drejtësinë nën tutelën e plotë të mazhorancës. Sot kemi një drejtësi me dy standarde

Fjala e Deputetit të LSI-së, Edmond Haxhinasto në takimin me strukturat e LSI Elbasan

Edhe për mua është kënaqësi të takohemi përsëri, me ato spartanët e vendosur të LSI-së që janë gjithmonë të gatshëm të fillojnë betejat politike zgjedhore dhe si gjithmonë të dalin me sukses. Nuk është rastësi dhe mandati ynë në Elbasan sepse është shprehje absolutisht e një kontributi të jashtëzakonshëm që secili prej jush jep kur vjen momenti politik, momenti zgjedhor dhe për këtë patjetër që LSI-ja iu është shumë mirënjohëse. Ju jeni pjesë e LSI-së pa diskutim, edhe pjesa rinore që sot e shoh që është me disa përfaqësues këtu, patjetër që ka një vlerë të jashtëzakonshme në strukturat tona. Në fakt Kryetarja bëri një analizë të sintetizuar të situatës shumë dramatike që po kalon vendi. Mendoj se edhe në këtë moment politik kaq delikat, angazhimi dhe rezultati ynë zgjedhor pa diskutim që është i nevojshëm dhe i domosdoshëm. E përsëris është i domosdoshëm, sepse angazhimi i LSI-së në luftën politike gjithmonë e çon politikën drejt kahut të duhur politik. LSI-ja është akuzuar shpesh se është parti gjoja e pushtetit, që rend pas pushtetit.

Po të ishte kështu çfarë e pengonte LSI-në përpara zgjedhjeve të kaluara që të qëndronte në maxhorancë. Ja keni bërë pyetjen vetes? Por preferoi që edhe pas një marrëveshje shumë të gjerë politike të luftonte dhe të arrinte atë rezultat që arriti. Pra akuza që na bëjnë që rendim pas pushtetit, është një akuzë e gënjeshtërt, e bëjnë kundërshtarët tanë politik. Ne rendim pas vlerave, ne rendim pas moralit politik, ne rendim pas interesit që kanë qytetarët shqiptarë. Kjo është LSI-ja që në themelim. Në 2004 LSI-ja ishte në pushtet dhe doli në opozitë. Në 2017 ishte në pushtet, doli në opozitë. Pra duhet të gjejnë ndonjë tezë tjetër për të goditur LSI-në ata që thonë që LSI-ja rend pas pushtetit. Kështu do të bëjmë përsëri sepse siç tha dhe Kryetarja situata është shumë dramatike. Për mua është një moment kyç historik dhe ajo që e bën akute situatën është besimi i vjedhur totalisht, pra që kanë qytetarët tek politika, besim i cili duhet rindërtuar. Ne jemi te gatshëm ta rindërtojmë besimin e qytetarëve dhe t`i japim atyre një qeverisje e cila është e besueshme dhe bën gjërat e duhura. Pse nuk po bëhen gjërat e duhura sot në Shqipëri?  Pse e them që është në një situatë kyç kombëtare? E para, njëherë është një problem i madh kombëtar. Kryetarja e ka përmendur vazhdimisht. Është emigracioni i jashtëzakonshëm, të gjithë shqiptarët i kanë sytë për të lënë këtë vend dhe për të ikur diku tjetër.  Kush do ta ndërtojë Shqipërinë?  Ku është brezi i ardhshëm që duhet të kualifikohet, të trajnohet dhe të jetë i gatshëm të marrë frenat e lidershipin në Shqipëri për ta çuar përpara?  Ku janë ata njerëz që duhet të kualifikohen dhe përkushtohen në Shqipëri, që ta çojnë vendin në BE? Të gjithë e kanë syrin për tu larguar.

Kjo është një situatë, nuk e ekzagjeroj po them, një tragjedi kombëtare. Dhe si të tillë duhet ta kuptojmë. Tjetër, ekonomia. Shikoni se çfarë ndodh. Ka një mungesë ndjeshmërie të pazakontë nga qeverisja për atë se si jetojnë njerëzit, për nivelin e jetesës së njerëzve. Taksat janë rritur. Shikoni taksat vendore. Dikush thotë qe taksat kombëtare janë bërë në mënyre progresive, dikush që merr më shumë, paguan më shumë, por ata që marrin më shumë që janë tek ai 3%, ata marrin dhe gjithë kontratat në fakt. Pra, përveç taksave kombëtare të shikojmë dhe ato vendore që janë 5-fishuar, një mungesë ndjeshmërie e jashtëzakonshme se si jetojnë njerëzit. Sipas vetë INSTAT, 90% e shqiptarëve konsumojnë më pak. Vetëm 10% kanë rritje të konsumit të tyre. Borxhi për frymë për çdo qytetar është rritur si rezultat i koncesioneve që janë dhënë. Po çfarë janë koncesionet? Koncesionet janë dhënë në mënyrë të tillë që jepet kontrata, me prokurorinë drejtpërdrejtë dhe si shtet thua se po të paguaj ty borxhin për të gjitha paratë që investon. Këto janë koncesionet që ne jemi kundër për t`i ndryshuar dhe për t`i futur në kuadër ligjor, pasi sot nuk janë. Shikoni parlamentin. Dikush po më thoshte që nuk ka ndjeshmëri sot mazhoranca sepse këtë ka bërë vetë kur ishte në opozitë. Nuk ka ndjeshmëri, do ta fusë parlamentin në një funksionim normal institucional e ligjor. Dhe kalojnë ligjet pa diskutuar duke mbështetur interesat e grupeve të caktuara, klientëve aktualë të qeverisë. Shikoni krimin, Shqipëria është në një situatë lufte midis bandave, situatë lufte në thonjëza nëpër rrugë, vdesin njerëzit çdo ditë, ndërkohë që shqiptarët paguajnë miliona miliona euro me projektin e Bankës Botërore për sigurinë rrugore dhe asnjë efekt nuk ka në sigurinë rrugore. 120 milionë euro projekt, asnjë efekt nuk ka në përmirësimin e situatës së sigurisë në rrugë. Shikoni aspektet e tjera të sigurisë. Sigurinë shëndetësore, ka njeri prej jush sigurime shëndetësore. Në mënyrë absolute jo, shkoni nëpër spitale çfarë shërbimesh do merrni.

Duhet të shkoni patjetër te privati dhe të paguani kursimet e jetës për të pasur një trajtim siç duhet. Shikoni ushqimin, shikoni çfarë skandalesh bëhen me sigurinë ushqimore dhe ajo që del nëpër televizione është maja e ajsbergut. Ato ushqime të skaduara të prishura që vijnë importohen në Shqipëri dhe kjo shpjegon dhe rritjen e sëmundjeve serioze për shqiptarët. Nuk i mjafton emigracioni dhe zvogëlimi i lindshmërisë në Shqipëri por tani duhet dhe për arsye të ushqimit dhe të sëmundjeve. Pra imagjinoni tani me gjithë këtë situatë ne të mendojmë seriozisht dhe ti besojmë ndokujt që thotë që jemi në rrugë të mbarë për integrimin. E beson njeri këtë?  Që Europa na thotë duhet të rrisni shumë herë më tepër gjithë standardet  e jetës. Se BE për standardet e jetës është nuk është për standardet si vishen ministrat. Pra pikëpyetje shumë e madhe integrimi. Pse nuk bëhet reforma zgjedhore? Pse nuk e bën mazhoranca reformën zgjedhore. Sepse nëse bëhet reforma zgjedhore ju e keni përjetuar në mënyrën më dramatike se çdo qytet tjetër se çfarë masakre bëhet gjatë zgjedhjeve. E dini vetë, se i keni provuar armët secili prej jush. E pse nuk bëhet kjo? Sepse nëse do të bëhet një reformë ku qytetari të shkojë të votojë i pa intimiduar, i pafrikësuar dhe të japë votën për atë që dëshiron, do dalë jashtë funksionit banda, i forti, do dalë jashtëfunksionit ai që paguan lekë për votën.

Dhe pa diskutim që kjo është një sfidë shumë e madhe politike të cilën LSI e ka promovuar gjithmonë reformën zgjedhore. Duke e quajtur si një nga reformat më të rëndësishme që ka Shqipëria.Apo për Vettingun që gjithashtu u përmend që fatkeqësisht e ka shkatërruar sistemin gjyqësor. Rasti i Dash Xhikës është një rast ekzemplar. Dalin edhe për gjendjen e sigurisë po të shikoni. Trajtohen në gjendje të lirë ata që janë me prova të angazhuar në aktivitete kriminale dhe një politikan, një nënpunës shumë serioz  i shtetit, mbahet i burgosur dhe kur thuhet ça ka bërë ky njeri se nuk ka asgjë në dosje kundër tij thuhet po ne kemi porositë. E kuptoni ku ka degjeneruar kjo punë? Dhe Vettingu në vend që të krijonte një system të pastruar ku barazia jepet për të gjithë, të gjithë të ishin të barabartë para ligjit ka krijuar një sistem që e ka vendosur sistemin e drejtësisë në tutelë të plotë politike të mazhorancës. Pra në këto rrethana imagjinoni sesa i jashtëzakonshëm është angazhimi dhe kontributi ynë si LSI, qoftë në politikën kombëtare qoftë në politikën vendore. Prandaj është një emergjencë kombëtare që ne padiskutim të realizojmë të gjithë detyrimet organizative  siç i kemi realizuar për të arritur atë funksionimin tonë si një makineri perfekte elektorale por edhe në kuadër më të gjerë, angazhimi ynë politik sot është më i domosdoshëm se kurrë, prandaj jam shumë i kënaqur që shoh dhe buzëqeshje dhe vendosmëri në sytë dhe fytyrat tuaja dhe jam i bindur që Elbasani si gjithmonë këto 14 vite dhe në të ardhmen do tregojë që do të përfaqësojë në mënyrën më ekselente traditën e jashtëzakonshme të qytetarisë Elbasanase

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Haxhinasto: “Vettingu” e ka vënë drejtësinë nën tutelën e plotë të mazhorancës. Sot kemi një drejtësi me dy standarde

Kryemadhi: Marrëdhënia e opozitës me parlamentin e Edi Ramës, nuk ka më asnjë lloj kuptimi

Fjala e Kryetares së LSI-së, Monika Kryemadhi në takimin me strukturat e LSI Elbasan

Ne jemi në kuadrin e lëvizjes në të gjithë Shqipërinë. E filluam me Vlorën që ishim bashkë me grupet parlamentare, ta vazhdojmë me Elbasanin dhe kështu me radhë. Takimi i sotshëm nuk është thjesht në kuadrin e anës organizative, por edhe për të bërë një lloj sqarimi për sa i përket hapave që do të ndjeki Fronti Opozitar, i cili do të ketë një axhendë shumë efikase dhe shumë të organizuar.

Tashmë marrëdhënia e opozitës me Parlamentin e Edi Ramës nuk ka më asnjë lloj kuptimi. Nuk është opozita ajo që e bojkoton Parlamentin, por është maxhoranca ajo që ka bojkotuar Parlamentin. E ka bojkotuar Parlamentin për sa i përket të gjithë angazhimit të saj në marrëdhënie me qytetarët. Axhenda jonë do të jetë një axhendë shumë e shpejtë, do të jetë një axhendë shumë energjike dhe ne do të na duhet që strukturat e Lëvizjes Socialiste për Integrim në të gjithë Shqipërinë të jenë mjaft të angazhuara dhe të ri organizuara.

Sot kemi takimin me drejtuesit kryesorë të partisë, sepse më pas do të vazhdojmë edhe me strukturat e rinisë dhe me të gruas. Por ajo çka është më e rëndësishme është që ne do të na duhet krijimi i një axhende dhe evidentimin jo vetëm të problematikës që kemi në qytet, por dhe zhvillimin dhe evidentimin e të gjithë anëtarësisë së Lëvizjes Socialistë për Integrim, e asaj anëtarësie të Partisë Socialistë që është larguar dhe është e pakënaqur nga ajo, ashtu sikurse të gjithë elementëve të tjerë që janë jashtë politikës por janë faktorë jo politikë.

Qyteti i Elbasanit ka një rëndësi shumë të veçantë për ne për vetë faktin se është një nga qytetet më të mëdha të Shqipërisë por edhe një nga strukturat më të forta që Lëvizja Socialiste për Integrim ka patur. Ju besoj e dini shumë mirë goditjen që i është bërë LSI-së së Elbasanit. Dhe vetë arrestimi i Dashamir Xhikës është një goditje që bëhet për LSI-në e Elbasanit, duke pasur parasysh që struktura e LSI-së së Elbasanit është një strukturë që i doli jashtë parashikimeve Partisë Socialiste në zgjedhjet e 2017.

Ju keni qenë vetë prezent, e keni ndjerë vetë fushatën, sa agresive ka qenë dhe përveç agresivitetit që ka pasur edhe dhunës që është ushtruar ndaj njerëzve. Dhe duke parë që nuk ja dolën dot kësaj gjëje vazhduan me presione të tjera. Ne jemi shumë koshientë për sa i përket çështjes së Z. Xhika i cili është anëtar i Lëvizjes Socialistë për Integrim, ka qenë krye koordinatori ynë për Elbasanin dhe ndalimi i tij, ne nuk marrim përsipër për sa i përket angazhimit të tij në administratën shtetërore, por jemi të bindur 100% që ndalimi i tij është bërë për arsye politike.

Dhe ne nuk do të ndalemi jo vetëm në denoncimin e kësaj, por do të ndalemi deri sa i gjithë procesi në të cilin e kanë futur atë të jetë i vërtetë, i pastër dhe larg të gjithë atij konflikti interesi apo atij shantazhimi që është bërë ndaj strukturave të LSI-së. Duke pasur parasysh që menduan që duke krijuar pozicione të tilla apo duke krijuar edhe presione të tilla ndaj strukturave të LSI-së menduan se puna jonë do të ndalonte. Përkundrazi, jo vetëm që nuk ka ndaluar por është zgjeruar dhe krahu i LSI-së tashmë  është zgjeruar dhe është rritur jashtëzakonisht shumë.

Na duhet që ne si strukturë këtu në Elbasan të jemi më të përgatitur për ta hapur dhe për ta zgjeruar strukturën e partisë sepse ka shumë djem dhe vajza sidomos pjesa e universitetit, ashtu sikurse ka dhe nga shoqëri të tjera, pra nga grupe të tjera interesi të cilat duan të angazhohen. Përveç kësaj në anën tjetër strukturat tona të Lëvizjes Socialistë për Integrim shumë shpejt do të fillojmë dhe do të rakordohemi edhe me strukturat e tjera, qofshin këto të Partisë Demokratike apo të PDIU-së, në mënyrë të tillë që angazhimi dhe riorganizimi i përgatitjes për zgjedhjet lokale të jetë në mënyrë unione.

Përveç zgjedhjeve lokale deri ditën e zgjedhjeve do të kemi ndërkohë edhe përgatitjen e të gjithë strukturës dhe axhendës së aksionit politik që do jetë opozita e bashkuar. Nuk ka nevojë për të bërë sqarim për sa i përket situatës politike, për sa i përket gjendjes më prokurorinë e përgjithshme se besoj të gjithë e keni marrë vesh që Prokuroria e Krimeve të rënda është shkrirë për shkak të mbylljes sa më shpejt të çështjes së Emiliano Shullazit dhe Saimir Tahirit. Po kështu, nga ana tjetër kemi një prokurore të përgjithshme, e cila u quajt e përkohshme por vetëm e tillë nuk ishte.

Shërbeu për të krijuar një rrëmujë të tillë, atë çka po ndodh sot. Kemi ndërkohë një dyndje të bandave dhe krimit të organizuar në të gjitha qytetet e Shqipërisë dhe çdo ditë e më shumë po rritet dhe zhvillohet, por nga ana tjetër, është rritur dhe presioni i ndërkombëtarëve.

Ndërkohë, ndërkombëtarët çdo ditë e më shumë po sqarohen për sa i përket gjithë abuzimit që është bërë me Reformën në Drejtësi, pra mashtrimit dhe manipulimit që i ka ndodhur institucioneve ndërkombëtare, qofshin këto nga faktorë shqiptarë apo ndërkombëtare dhe i shikojmë që çdo ditë e më shumë e vërteta po del sheshit.

Thjesht gjendja ku jemi sot me Prokurorinë e Krimeve të rënda, tregoi dhe njëherë që Edi Rama dhe mazhoranca kane dashur të kapin sistemin e Drejtësisë. Pavarësisht nga kjo, nuk na bën ne të tërhiqemi, por do të na japë më shumë argumentin për të luftuar, ndërkohë ndërkombëtarët po qartësohen çdo ditë e më shumë.  Opinioni publik po angazhohet dhe ndoshta këtu në Elbasan e kanë më pak të vështirë, për shkak të rrethanave në të cilat është situata dhe qyteti, por në shumë qytete të tjera dhe sidomos Tirana, është një nga qendrat dhe vatrat kryesore të vlimit të revoltës popullore.

Besoj që e keni parë dhe e keni ndjekur se ju vetë jeni njerëz që e shikoni mundësinë dhe mungesën e parasë apo dhe të vendeve të punës. Një pagesë shumë të ulët, mungesa e angazhimit apo dhe përfitimit të njerëzve qofshin këto në bankat e shkollës, apo qoftë kjo në ekonomi, biznes, taksat e larta, çmimet e larta dhe ndërkohë janë rrogat që nuk janë rritur aspak. Pra, të gjitha këto problematika, tashmë si opozitë janë përgatitur.

Z. Haxhinasto, profesori, ka qenë i angazhuar me grupin e punës i cili ishte  për paketën ekonomike. Sigurisht që aksioni politik i opozitës nisi, me Vetting-un në politikë që ju e patë vetë dhe e dëgjuat që Rama është kundër sepse ka tre vjet që bërtet “Vetting”, ku nuk la njeri pa futur në Vetting, me prokurorë, gjyqtarë, me policë, por kur vjen puna për të bërë Vetting për Edi Ramën, ai nuk pranon.

Kështu që, tregon se sa i sinqertë ka qenë ai në të gjithë angazhimin e tij dhe ndërkohë do vazhdojmë dhe me hapat e tjera siç janë Vetting-u për ekonomi, oligarkët e kështu me radhë. Pra për të gjitha këto ne duam tashmë që kjo zyrë e LSI të jetë e hapur, të ndajmë disa detyra sepse tashmë nuk do kemi takime periodike që mund t`i bëjmë njëherë në muaj, por takimet do jenë të përhershme dhe të shpeshta, në mënyrë të tillë që funksionimi me departamentin e organizmit në Tiranë, të jetë me eficencë të plotë.

Ndërkohë, të rakordohen dhe strukturat e LSI-së së Elbasanit me strukturat e partive të tjera që janë pjesë e Frontit Opozitar, në mënyrë që të kemi përgatitjen e të gjithë situatës dhe aksionit politik që do vijë hap pas hapi.

 

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Kryemadhi: Marrëdhënia e opozitës me parlamentin e Edi Ramës, nuk ka më asnjë lloj kuptimi

INTERVISTA/ Monika Kryemadhi: Opozita, mazhorancë numerike, aksioni i saj ka nisur. Vettingu të nisë me Kryeministrin Rama

Intervista e Kryetares së LSI-së, Monika Kryemadhi për emisionin “Kjo Javë” në News 24

Znj. Kryemadhi e nisim bisedën me shqetësimin për ngërçin me Prokurorinë e vendit. Një shqetësim i madh për ju, për opozitën shqiptarët, por opozita a qenë ajo që ka akuzuar fort Arta Markun në lidhje me gjithçka po ndodh. 11 prokurorët, nisja  procedimit apo hetimit disiplinor ndaj tyre, zhvendosja e Hajdarmataj-t. Çfarë po ndodh?

Normal që mënyra se si u zgjodh Kryeprokurorja do përfundonte këtu. Madje, kur zgjat pak më shumë se c`duhet. Vetë mënyra se si funksionon tashme Prokuroria e Përgjithshme, unë nuk kam asnjë lloj dileme që do shkonim në shkrirje të Prokurorisë së Krimeve të Rënda sepse dhe zgjedhja e saj kishte për qëllim sabotimin e hetimit të dy heshtjeve më të rëndësishme, çështjes Shullazi dhe Saimir Tahiri. Nuk bën asnjë lloj habie për ne të opozitës, duke pasur parasysh që Prokurorja e përgjithshme u zgjodh me 69 vota, ku sipas Kushtetutës dhe ligjit duhet zgjedhur me 84. Nuk ka në Kushtetutë Prokuror  të Përkohshëm, por ka vetëm Prokuror të Përgjithshëm. Nuk ka në Kushtetutë Prokuror që zgjidhet me votat e Parlamentit, por ka Prokuror që zgjidhet me votat e KLP-së. Kështu që , automatikisht ne nuk mendonim se do shkonte kaq larg, por kjo tashme dhe me bekimin e EURALUS-it, i cili nxori atë fletën e famshme që mund të zgjidhet dhe me 36 vota prokurorin e përgjithshëm, tregon që krimi i organizuar i ka shtrirë falangat e tij deri në institucionet ndërkombëtare. Pra, zgjedhja e Prokurores së Përgjithshme me 69 vota dhe miratimi i kësaj ose imponimi i klasës politike për ta zgjedhur këtë prokurore të përgjithshme me 69 vota, duhet të sqarojë jo vetëm opozitën, por edhe shqiptarët. Ky institucion ndërkombëtar, i cili, në emër të politikës, zgjedh një Prokurore të Përgjithshme dhe imponoi, duke thënë që kjo prokurore do jetë 2-3 muaj, por në fakt  po bëhet muaji i nëntë. Kështu që, për opozitën nuk ishte asnjë lloj dileme, ne ishim të qartë ku do shkonim, por nuk mendonim që papërgjegjshmëria dhe amoraliteti i tyre, do të kalonte deri në këtë fazë saqë nga burgu të futen hallexhinjtë dhe të dalin kriminelët.

Dhe pikërisht PD kërkon pezullimin e Arta Markut, madje procedim penal ndaj saj. Të njëjtën gjë kërkon dhe LSI?

Sigurisht, është dërguar procedim në prokurori nga të dy anëtarët, z. Spaho dhe z. Vasili, por unë nuk e di se kush do ta hetojë znj. Marku. Ne do kemi gjithnjë një vazhdimësi, por ne si opozitë do depozitojmë çdo padi në çdo institucion, pavarësisht se institucionet janë legjitime, duke filluar që nga mungesa e gjykatës Kushtetuese, gjykata e Lartë, Prokuroria e Krimeve të Rënda, e kështu do shkojë hap pas hapi. Mungesa e KLP, KLGJ, SPAK-ut. Pra, vetëm mënyra se si e ndërtoi Edi Rama këtë gjë, nuk solli gjë tjetër vetëm një degradim të kësaj reforme, pra një vdekje të reformës në Drejtësi, në mënyrë të tillë që njerëzit mos të kenë më shanset dhe mundësitë ku të ankimojnë problemet e tyre që kanë sot.

Dosja Shullazi dhe dosja Tahiri, keni prokurorin Hajdarmataj, ku në fakt e kishte pranuar gjithsesi pjesën e Shullazit apo jo, pra transferimin e tij në Pogradec. Sipas informacioneve që ju vijnë si LSI, çfarë dini ju?

Gjuetia e shtrigave ndaj prokurorëve dhe gjyqtarëve ka qenë e jashtëzakonshme, diskriminuese, intimiduese, shantazhuese në mënyrë të tillë që pak nga pak të vendoseshin në një cep dhe në mënyrë të tille të asimilohej pushteti i tyre drejt duarve të qeverisjes së Edi Ramës. Kjo, është shumë e qartë për opozitën, por këto problemi nuk qëndron tek çështja e z. Hajdarmataj sepse ai dhe pse në mënyrë të parregullt, znj. Arta Marku i tha dhe i ngarkoi për të marrë çështjen e Shullazit, ai ia bëri të qartë duke thënë nuk është se i shmangej, por kjo nuk është legjitime. Sot, sipas kushtetues, prokurori i përgjithshëm nuk ka të drejtën e delegimit të çështjeve, të marrë dhe të çojë dosje. Sot, prokurori i përgjithshëm s`ka asgjë faktikisht. Aq më keq Prokurorja e Përkohshme që në njëfarë mënyrë, nuk ka asnjë lloj kompetence për ta bërë sepse tashmë gjërat janë sipas Kushtetutës së re, janë nëpërmjet shortit, janë nëpërmjet mënyrave të tjera të shpërndarjes së dosjeve. Por unë nuk dua të ndalem shumë tek kjo ,por më shumë tek problematika që ka sjellë Reforma ne Drejtësi, e cila kapja e saj nuk solli gjë tjetër veçse një lulëzim të krimit të organizuar. Nuk sjellë gjë tjetër veçse një pasiguri tek shqiptarët dhe vetëm zgjidhje për shqiptarët nuk do ketë sepse ne do kemi zgjidhje për kriminelët, por për shqiptarët që kanë vite të tëra që rropaten  dyerve të gjykatave apo prokurorisë për të zgjidh problemet e çështjet e tyre, nuk kanë për tu zgjidhur asnjëherë. Kjo reformë nuk është bërë për shqiptarët, por ka qenë për politikanët.

Ka pasur një super operacion nga ana e policisë së shtetit, në bashkëpunim, sigurisht znj. Kryemadhi, por a mendoni se është momenti për ta komplimentuar Policinë e Shtetit për këtë super operacion, ku goditet një bandë në veri të vendit..

Ajo çka dua të them është që ne e inkurajojmë dhe e suportojmë Policinë e Shtetit. Nuk suportojmë inkriminimin e policisë së shtetit, por individ të policisë së shtetit, ne i inkurajojmë dhe i suportojmë. Mos të harrojmë që është një aksion shumë i mirë, urojmë që policia vërtet t`i kenë të ndaluar, por dokumentet që ta shoqërojnë, të jenë të sakta në mënyrë të tillë që gjykatat mos t`i lejojnë të dalin nga dyert e burgu, për shkak të mungesës së provave.  Sepse mund të arrestosh dikë dhe nuk asnjë provë dhe e liron siç janë liruar dhe shumë të tjerë. Ose shpresoj të jetë një aksion që siç është në të vërtetë, në bashkëpunim me partnerët ndërkombëtarë, që ka ardhur si rezultat i kërkesës nga partnerët ndërkombëtarë. Dhe po të lexoje dhe sot statusin e ambasadorit të misionit të BE, tregonte hapur që ky ishte një aksion i përbashkët. Pavarësisht nga kjo, nuk është e nevojshme për të thënë çfarë po ndodh dhe si po ndodh, por ajo që është shumë e rëndësishme dua të them është që sa është i lidhur Edi Rama me këtë bande, Ditmir Bushati me këtë bandë? Sa kanë ndikuar këto në zgjedhjet e vitit 2017? Cili është impakti i tyre dhe përfshirja e tyre në të gjithë administratën shtetërore, qarkut të Shkodrës. Sa janë përfshirë këto në institucionet shtetërore dhe deri ku shtrihen falangat e tyre? Pra, nuk është thjesht ideja, kap 10 burra dhe futi në burg, por problemi është network-u i kësaj bande deri ku shtrihet.

Çfarë dini ju për përfshirjen e z. Bushatit, znj Kryemadhi?  

Z.Bushati i ka pasur bodyguard-ët e  tij të përfshirë në fushatë elektorale. E dimë shumë mirë sesi terrorizoheshin njerëzit në Shkodër dhe aq më shumë, kishte bërë dhe z.Paloka një status shumë të lezetshëm meqë 6 muaj kanë qenë në përgjim sa herë ka dalë z.Bushati përgjuar aty por që  mendoj se nuk është thjesht e z.Bushati sesa është më shumë vetë z.Rama ai i cili iu ka lejuar makinën e blinduar, transaksionet bankare, iu ka lejuar shumë gjëra të tjera. Besoj ndoshta mund të mos ti kënë institucionet shqiptare përgjimet e tyre por duhet ti kenë ato ndërkombëtare.

Ju keni besim se do të ndodh një gjë e tillë?

Unë kam besim se ka ndodhur jo se do të ndodhi, sepse nuk mund të fshihet dot, vetë njerëzit që kanë qenë më njerëzit në fjalë nëpër tavolina kanë parë kur ata kanë komunikuar me z.Rama. Nuk ka ndonjë çudi, z.Rama bashkëpuntor të tij këtë kontigjent njerëzish ka. Nuk ka bashkëpunëtor socialistët e vërtetë të cilët i japin vlerë PS dhe qeverisjes së saj. Nuk ka ndonjë çudi në këtë drejtim.

Ju gjithmonë përbëni lajm kudo që shkoni znj.Kryemadhi, madje dhe ato  92 votat që do të shkarkonit z.Meta edhe pse nuk është hera e parë gjithsesi bën shumë bujë.

Pse bën bujë? Pse bashkëshortja kërkon të shkarkojë bashkëshortin?

Si bashkëjetoni politikisht kjo është pyetja…

Sigurisht që politikisht është shumë e vështirë, për hir të së vërtetës nuk diskutohet për politikë, në qoftë se ka ndonjë gjë më shumë se ç’duhet nga ana ime e thënë, ka një lloj indiference mund ta quajmë ose një mëri sadopak për shkak të një deklarate që mund të ketë pak më shumë ose pak më pak. Por nga ana tjetër ka dhe një reagim të fortë nga ana ime ku nëse unë nuk do të jem vetvetja dhe nëse unë nuk do të them atë që mendoj do të jetë shumë e vështirë që njerëzit të besojnë Monikën më pas. Sepse Monika nuk mund të jetë thjesht një Kryetare Partie e cila lexon deklarata të përgatitura me qetësi dhe dashuri por Monika duhet të jetë një kryetare partie që është në opozitë e cila përballon sfida shumë të mëdha. Është një parti e cila ka qenë sandwich gjatë gjithë kësaj periudhe. Ka kaluar momentet më të vështira në historinë e saj mbas kohës së grevës së urisë  në 2008. Kështu që nëse Monika do të ishte më “intelektuale” se ç’duhet jam e bindur që shumë njerëz të LSI-së do të ishin më indiferentë por duke parë që vetë Monikën e kanë si vetja e tyre ajo dhe i motivon ata dhe i bën që të afrohen dhe më shumë në LSI dhe të japin kontribut më të madh.

Edhe çdo mëri do kalohet?

Po dhe po nuk kaloi do kalojë pastaj më vonë…

Duke iu referuar seancave plenare, kur do të ktheheni znj.Kryemadhi? Ishte ligji për Teatrin i cili kaloi..

Nuk ka kaluar ligji për Teatrin.

Pritet Presidenti?

Jo, është qesharake, edhe Presidenti sepse çfarë ka ndodhur? Në momentin që ata kanë pranuar dekretin e Presidentit automatikisht ligji bie. Pra qeveria duhet të sjellë një ligj të ri me rekomandimet e Presidentit. Nuk mund të amendosh dekretin e Presidentit por mesa duket logjika ka humbur totalisht në grupin socialist dhe në ato pak juristë që kanë mbetur. Nga juristë që kanë qenë, profesor të nderuar tashmë janë kthyer në jeniçerë të një grupi të caktuar hajdutësh të cilët nuk përfaqësojnë më asgjë tjetër. Dhe ata duhet të sjellin një ligj  të ri për këtë gjë. Kështu që çdo lloj gjëje që mund të bëjnë është e paligjshme. Sot ai mendon se kontrollon policinë prokurorinë dhe gjykatën por nuk do të jetë e përjetshme kjo gjë dhe ka hapa të tjerë. Përsa i përket rikthimit në Parlament, nuk ka ik opozita nga Parlamenti, ka ik Rilindja nga Parlamenti. Opozita është me njerëzit. Ne përfaqësojmë mandatet e qytetarëve. Janë mandate gjaku, djerse, janë mandate që i kanë marrë deputetët tanë përballë kriminelëve si këta që arrestohen sot dhe shumë e shumë të tjerë që janë në kërkim dhe janë larguar. Ose janë njoftuar që të largohen. Pra mandate që janë më të forta dhe më solide se mandatet e mazhorancës. Por mazhoranca nuk ka bërë gjë tjetër vetëm e ka kthyer Parlamentin në një kuvli ose teatër kukullash që njëra është më e vjetër se tjetra.

Pra ky revolucioni që do të niste në shtator i opozitës ju thoni se tashmë ka nisur apo jo? 

Absolutisht që ka nisur, do të ndiqen hapat  hap pas hapi. Mos të harrojmë që kemi një propozim të opozitës që është Vettingu në politikë. Ku z.Rama automatikisht nuk e pranoi sepse ka dy vjet që bërtet Vettingu por doli që ky njeri që bërtiste më shumë për Vettingun ishte njeriu që duhej vetuar i pari. Sepse ne bëjmë Vetting për policët, për gjyqtarët, për prokurorët po për politikanët pse nuk e bën Vettingun? Në fakt pjesa më e madhe e politikanëve e kanë kaluar Vettingun por i vetmi njëri që se ka kaluar është Edi Rama.Edi Rama dhe personazhet e tij. Dhe Vettingu për politikanët duhet bërë institucional. Nuk mudn të jetë Vetting i bërë sipas dëshirave të Edi Ramës apo segmenteve të Edi Ramës. Ka një vendim qeverie që njofton bankën e Shqipërisë dhe banka e Shqipërisë njofton gjithë bankat e nivelit të dytë ku është një listë me 400 emra. 380 e ca emra janë personazhe të opozitës dhe familjarëve të tyre. Pra është Monika, vëllai i Monikës, nusja e vëllait të Monikës, Mond Haxhinasto, vëllai i Haxhinastos, Tit Vasili, Kejdi Mehmetaj etj. Pra nëse ne do të bëjmë një transaksion në bankë ne duhet të plotësojmë një formular për pastrim parash. Dhe në këtë listë nuk është vëllai i Edi Ramës dhe as gruaja e Edi Ramës asnjë familjar I tij. Kush është Edi Rama që bën këtë listë me 400 emra. Ça përfaqëson Edi Rama sepse jam shumë dakord që ti mund të fusësh në një listë të gjithë deputetët dhe familjarët e deputetëve.Po Edi Rama nuk është deputet? Arben Ahmetaj nuk është deputet? Mirela Kumbaro, Senida Mesi nuk janë deputete? Pse këta nuk janë në listë? Dhe nuk flet njeri për këtë që është shumë e rëndë, shumë e turpshme por dhe kriminale. Ka pafundësisht skandale të cilat janë të panumërta në të gjithë jetën e tij si kryeministër, që ndoshta mendon se do të jetë kryeministër I përjetshëm. Edhe Enver Hoxha nuk ishte i përjetshëm.

Si do të largohet Edi Rama nga pushteti dhe kam parasysh dhe një thënie të z.Berisha, a bashkoheni dhe ju me thënien e tij që me Ramën në pushtet pas kryeministër asnjëherë nuk do të ndërrohet pushteti?

Prandaj dhe ka nisur aksioni opozitar hap pas hapi, mos të harrojmë që sot kemi mbi 500 mijë shqiptarë më pak, të cilët kryesisht janë forcë opozitare ata që kanë ikur për shkak të ekonomisë.Mos të harrojmë që në anën tjetër kemi një polici të inkriminuar dhe kemi një shtet të inkriminuar i cili është në zinxhir me bandat, krimin e organizuar dhe me grupet e interesit. Kështu që aksioni i opozitës është të fillojë me Vetting-un, pra hapja e një sesioni me Vetting-un e politikës. është paraqitur dhe do të paraqitet platforma për sa i përket Vetting-ut të oligarkëve. Pra të gjithë këta oligarkë të cilët marrin paratë e buxhetit të shtetit, ku i kanë marrë paratë e tjera, ku i investojnë, si injektohen paratë etj etj, duke pasur parasysh që paratë e drogës dhe të gjithë këtij trafiku droge i cili funksionon dhe transportohet në Shqipëri injektohet në ekonominë shqiptare nëpërmjet oligarkëve. ky është hapi i dytë dhe më pas do të jenë edhe hapat e tjerë. Sigurisht që ne duam të qëndrojmë sadopak enigmatikë për shkak të situatës dhe për shkak të presionit dhe kërcënimeve që bëhen qofshin këto politike por kanë qenë edhe kërcënime jetësore për individë dhe njerëz të caktuar.

Dua t’iu pyes pak për zgjedhjet. Nuk na ndajnë shumë nga zgjedhjet. A ka një linjë sesi do të shkojë në  këto zgjedhje Lëvizja Socialiste për Integrim?

Ne jemi shumë të qartë. E gjithë opozita e bashkuar që tashmë është bërë një mazhorancë numerike. Të mos harrojmë kemi një mazhorancë numerike po të mblidhen votat e të gjithë partive, të PD, LSI, PDIU, është maxhorancë numerike, pra Edi Rama është në minorancë. Kjo maxhorancë numerike e cila tashmë po konsolidon strukturën e saj si një front i bashkuar opozitar kundër qeverisë së krimit, po përgatitet për fushatën e zgjedhjeve lokale. Këto zgjedhje kanë të bëjnë qoftë me listat për këshilltarë, qoftë dhe me kandidatët fitues për bashkitë e Shqipërisë. Është shumë herët për të folur për to sepse ka gjëra të tjera më të rëndësishme deri në përgatitjen e zgjedhjeve lokale. Kështu që gjërat do të vijnë hap pas hapi dhe njëra pas tjetrës. LSI-ja, dhe një nga arsyet pse jemi në takimet me strukturat e partisë, kjo ka qenë për shkak të funksionimit, lëvizjes, zgjimit dhe ndezjes së motorëve të strukturave të partisë, gjë që e kanë filluar të gjitha partitë e tjera të opozitës, qoftë Partia Demokratike, qoftë PDIU-ja dhe Partia Republikane e të tjerat.

Sa bashki pretendoni ju si Lëvizje Socialiste për Integrim?

Unë nuk mendoj që këtu ka të bëjë ndarja e bashkive sot. Ne nuk jemi në një situatë normale, pra që jemi në një koalicion normal dhe kemi përballë një kundërshtar që luan me rregullat e lojës dhe të demokracisë. Ne sot jemi në një situatë anormale. Sot nuk  diskutohet më çfarë do marrë LSI-ja, çfarë do marrë PD-ja apo PDIU-ja. Jo ka një gjë tjetër. Sot është shumë e rëndësishme që opozita duhet të kërkojë largimin përfundimtar të kësaj qeverie e cila është bërë mjaft e rrezikshme, jo vetëm për demokracinë në Shqipëri por është bërë e rrezikshme edhe për shqiptarët. Dhe po kthehet dhe në një element shumë të rrezikshëm edhe për rajonin dhe Europën. Prandaj dhe çështja e zgjedhjeve lokale ose ndarja e tortës elektorale po themi, për ne nuk ka fare rëndësi. Për ne ka rëndësi të kryhen zgjedhje të lira dhe të ndershme, të jetë numërimi i votës i saktë, të mos ketë shit blerje të votës dhe të mos ketë intimidim dhe deformim të votës. Për ne kjo është e rëndësishme. Pastaj pjesa tjetër janë qytetarët ata që e marrin përfitimin drejtpërdrejt nëpërmjet kandidatëve. Këtu pastaj është grupi i punës i cili përgatit kandidatët të cilët duhet të jenë kandidatë fitues. Unë mendoj që në këto kushte që është sot jeta politike shqiptare nuk kemi nevojë për kandidatë politikë me flamur, por kemi nevojë për kandidatë të mirë, kandidatë që i japin njerëzve dhe qytetarëve besim edhe siguri për të ardhmen.

Pra për ta kuptuar qartë, opozita do të hyjë në zgjedhje me Ramën kryeministër?

Kjo s’ka rëndësi sepse unë kam përshtypjen që Rama nuk do rezistojë dot deri për zgjedhje.

Në qershor…

Po, jam e bindur.

Po si do të iki?

Ka mënyra nga më të ndryshmet për të ikur. Ne se dimë se çfarë i ndodh Ramës. Rama edhe mund të çmendet sot, në fakt i çmendur është, por mund të kthjellohet nga çmenduria e tij dhe thotë që largohem. Me gjithë ato zullume që ka bërë ai, e vetmja zgjidhje është ajo.

Do të jetë kusht largimi i tij edhe nëse nuk ndodh kjo?

Po nuk është problemi për të qenë kusht largimi i tij. Sepse unë nuk mendoj që duhet të flasim sot për mbas 8 apo 9 muajsh. Unë mendoj që sot është i rëndësishëm aksioni politik i opozitës, cilat janë hapat e saj që do të ndjekë. Pra siç kemi Vetting-un politik, a është Rama për Vetting politik apo nuk është. Tha që nuk jam. Shumë mirë, filluan dhe ndërkombëtarët të kuptojnë sepse gënjenin edhe ndërkombëtarët që Vetting-un në politikë e bën SPAK-U. Domethënë kaq idiotë i bëjnë njerëzit. Por si mund ta bëjë SPAK-u Vetting-un në politikë, ai heton politikanin nuk i bën Vetting-un. I fusin edhe ndërkombëtarët që janë dhe njerëz edhe zonja të nderuara, i fusin në qorrsokake të tilla, në fjali që tregojnë mungesë logjike, koherence por edhe mungesë niveli të inteligjencës. Kështu që Vetting-u i politikës është shumë  i rëndësishëm. Pastaj vjen hapi i dytë Vetting-u i oligarkëve, që dhe ky është një hap i rëndësishëm dhe pastaj vijnë hapat e tjerë, të cilët unë nuk jam e autorizuar që ti them sot në emision.

Pas 8 viteve në pushtet dhe më pas kalimin në opozitë, cilat janë mësimet që ka nxjerrë Lëvizja Socialiste për Integrim?

E para që të ruhet nga shushunjat sepse pushteti gjithmonë i mbledh siç ngjiten shushunjat mbas trupit të cilët nuk i kanë dhënë gjë tjetër por vetëm kosto LSI-së, duke pasur parasysh që pjesa më e madhe e atyre që kanë qenë në administratë kanë qenë njerëz të cilët thjesht vinin me një diplomë në dorë dhe thonin që mund të ishin shumë më të zotë se shumë të tjerë që kishin mbaruar shkollën në Shqipëri. Por që nuk ishin gjë tjetër, ishin vetëm disa burokratë servilë të cilët e kthyen pushtetin e LSI-së në interesat e tyre.

Për kë e keni fjalën?

Sa të duash ka. Ke këta që janë drejtorë, që janë me Edi Ramën sot  që kanë qenë njerëz të LSI-së pa kontribut në LSI, që vinin si shoqëri civile.

Po emër…

Ka sa të duash. Keni ,Krislen Kerri drejtorin e Aviacionit Civil, i cili babai i tij është përgjegjës për vdekjen e dy fëmijëve në qoftë se e mbani mend në rrugën e Kavajës. Ke drejtorë pafund të cilët kanë qenë pjesë e administratës të cilët quheshin si të LSI-së, por që në fakt nuk janë farë të LSI-së. Por mos kujtoni se kemi pasur ndonjë nivel të lartë, nuk ka pasur shanse sepse duke qenë pjesë edhe e administratës publike, DAP-i nuk i jepte shansin njerëzve të LSI-së që të hapnin mundësitë e kandidimit e vendeve të reja të punës nëpër ministri. Pavarësisht nga kjo, po të marrim një rast të tillë që e kam nga kjo apo kontigjentë të tjerë të cilët kanë qenë të përfshirë në institucione të tjera në poste politike. Kjo është një katarsis që e kishte të nevojshme LSI-ja. LSI-ja ka shumë djem e vajza të reja që ndoshta mund të mos kenë eksperiencën dhe anën profesionale, por kanë pasionin dhe dëshirën për ta dashur këtë vend dhe për të mos ta shikuar si një lopë për ta mjelur LSI-në, siç e kanë parë shumë veta deri më sot. Megjithatë mendoj që 8 vite të qeverisjes i shërbyen LSI-së për të kuptuar të mirën dhe të keqen, i shërbyen për të kuptuar bashkëpunimin dhe kam përshtypjen që do ti shërbejë akoma dhe më shumë brezit të ri të LSI-së për të kuptuar marrëveshjet politike të cilat nënshkruhen, mbahen, zbatohen në bazë të një marrëveshje të nënshkruar transparente dhe jo marrëveshje të cilat janë të fshehta dhe nuk bëhen prezente asnjëherë as për mediat dhe as për partinë.

 

 

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on INTERVISTA/ Monika Kryemadhi: Opozita, mazhorancë numerike, aksioni i saj ka nisur. Vettingu të nisë me Kryeministrin Rama

Kryemadhi: Qeveria i ka kthyer qytetarët në armiqtë e qeverisjes

Fjala e Kryetares së LSI-së, Monika Kryemadhi në takimin me strukturat e LSI-së, Vlorë.

Në fakt do doja të falenderoja përfaqësuesit e LSI të Vlorës dhe të ftuarit që janë nga bashkia e Selenicës. Duke qenë se grupet parlamentare të opozitës bënë një takim në Vlorë, ne e pamë të domosdoshëm takimin me strukturat, sepse duke filluar që nga dita e sotme, aksioni politik do të vazhdojë me takimet me qytetarët. Bashkia e Vlorës ose qarku i Vlorës është një nga qarqet më të rëndësishme, për vetë faktin se dhe argumentimet e saj politike që konkludon dhe përmbledh i gjithë qarku i Vlorës.

Nuk dua të zgjatem shumë në argumentat politikë për të bërë analizën e varfërisë, kriminalitetit, e të tjera, sepse jeni ju ata që i dini më mirë se sa ne që i artikulojmë çdo ditë në media, por ajo ç’ka është më e rëndësishme është që sot ne na duhet për të ristrukturuar strukturat e LSI. Atë ç’ka ne kemi lënë në detyrat e Komitetit Drejtues Kombëtar, evidentimin e anëtarësisë, evidentimin e organizatave të LSI-së dhe më pas shtrirjen e të gjithë strukturave të saj në çdo qendër votimi, por jo vetëm të partisë, por edhe të gruas, edhe të rinisë.

Kjo është një nga detyrat sa e parëndësishme në dukje, por është shumë e rëndësishme, sepse në bazë të kësaj do të vijojë edhe aksioni politik. Sigurisht që qytetarët të gjithë janë të angazhuar, të gjithë kanë pakënaqësi, sepse ne jemi koshientë dhe e shikojmë që njerëzit çdo ditë e më shumë janë më të varfër, çdo ditë e më shumë janë më të pasigurt, çdo ditë e më shumë ndihen jo vetëm të frustruar dhe të intimiduar nga bandat dhe krimi i organizuar, por ndihen të gllabëruar prej tyre.Jo më larg se dje kemi parë se çfarë ndodhi në Jalë të Himarës, apo Vunoit si të doni ju ta quani, një mënyrë sjellje kriminale, abuzuese dhe mund të themi që vjen si rezultat i arrogancës që qeveria ka krijuar me qytetarët e saj. Duke harruar që qytetarët janë votuesit e saj, duke harruar që qytetarët duhet të marrin shërbimin më të mirë nga qeveria, i ka kthyer qytetarët në armikun e qeverisjes.

Këtë gjë e kanë bërë edhe me biznesin. Biznesin nuk e shohin më si partner që mbush buxhetin e shtetit me taksat që paguajnë, por e shikojnë si një armik të hapur, këtë kanë me shkollat, me mësuesit, me arsimtarët që nuk i shikojnë si bashkë udhëtar për brezin e ri, për ti shkolluar dhe për ti edukuar që të ecin përpara në rrugën e jetës, por i kanë shpallur armiq dhe i kanë kthyer në jeniçerë të bindjeve të tyre politike.Këtë gjë e kanë bërë edhe me minatorët, të cilët në vend që t’i japin Statusin e Minatorit, ajo që u takon me ligj dhe me të drejtë të Zotit, ua mohojnë. Të njëjtën gjë bëjnë edhe me infermierët, me mjekët që çdo ditë e më shumë po largohen, po ngrenë plaçkat dhe po shkojnë drejt vendeve të tjera të BE-së, sepse kanë jo vetëm respektim më të mirë, jo vetëm pagesa më të mira, por kanë edhe dinjitetin i cili u mungon.Mund të zgjatemi dhe mund ti marrim të gjitha profesionet në Shqipëri, të cilat për hir të së vërtetës jo vetëm janë shumë më pak të paguara, për hir të së vërtetës jo vetëm kemi rritje të çmimeve, për hir të së vërtetës kemi jo vetëm rritje të varfërisë, por shikojmë që çdo ditë e më shumë ne po na prezantohet një qeveri e kapur nga krimi ku koka e saj është Edi Rama.

Këtu Edi Rama është edhe deputet i qarkut të Vlorës dhe po të shikosh të gjitha investimet të ashtuquajtura, nuk kemi asnjë nga këta përfituesit që po vijnë nga Vlora. Të gjithë janë të importuar të sjellë nga jashtë. Pra do të thotë që papunësia në Vlorë është aq e madhe dhe vijnë njerëz që vijnë nga rrethe të tjera, për të ndërtuar Vlorën, që në fakt më mirë se ç’mund ta ndërtojnë vlonjatët, nuk mund ta ndërtojnë as FUSHA dhe as Monika që nuk jetojnë në Vlorë.

Pra çfarë ka ndodhur? Ka ndodhur që këtu për hir të së vërtetës jo vetëm që është grabitur shteti, jo vetëm që po grabitet prona publike, por këtu tani po kërkojnë t’u grabisin edhe shpirtin shqiptarëve.

Nuk na mbetet gjë tjetër, sepse dëgjojmë gjëra nga më të ndryshmet, ne i kemi bërë të gjitha ato ç’ka i takon opozitës për të bërë, të gjitha amendimet që kemi paraqitur në ligj, debatet, pjesëmarrjen tonë aktive, edhe në moment të caktuara kemi dalë jashtë vetes tonë, edhe jashtë strukturave tona u kemi dhënë dorën dhe ua kemi shtrirë dorë për të bërë gjëra që janë shumë të rëndësishme për t’u bërë në të mirë të qytetarëve, por arroganca e qeverisjes është e jashtëzakonshme edhe për shkak të lidhjes të tij me strukturat e krimit të organizuar.

Në fakt dita e sotme ka qenë një ditë goxha e ngarkuar dhe ne do të vazhdojmë dhe pasdite sepse tashmë të gjithë deputetët e LSI por dhe strukturat e partisë do të shpërndahen në gjithë Shqipërinë. Strukturat tona do të rakordohen me strukturat e PD, PDIU, PR. Ne zhvillojmë mbledhjen këtu ndërkohë në selinë e PD po bëhet mbledhja e saj me strukturat. Duhet të rakordohemi për të pasur jo vetëm një organizim dhe rakordim në terren por mos të harrojmë që situata politike do vijë duke u zhvilluar e duke ecur shumë shpejt. Mos të harrojmë që kemi një pozicionim komplet ndryshe tashmë jo vetëm të faktorit ndërkombëtar por kemi dhe një pozicionim komplet ndryshe dhe të elementëve dhe të faktorëve të tjerë, qofshin këto ndërkombëtar dhe jo politik por edhe politik dhe ndërkombëtar të cilët jo vetëm kanë ndryshuar qëndrimin, por nga ajo dhënia e informacionit ose sensibilizimi që ka bërë opozita tashmë qëndrimet e tyre po shkojnë drejt unifikimit me opozitën.

Jo për shkak se po mbaj një qëndrim politik por për shkak të evidentimit dhe sqarimit të situatës. Mos të harrojmë që manipulimit që i është bërë opinionit publik por dhe opinionit ndërkombëtar ka qenë jashtëzakonisht i madh dhe vetë kapja e mediave, vetë uzurpimi i tregut mediatik, sepse pronarët e mediave janë edhe biznesmen, për shkak të përfitimeve të tyre financiare i vënë në funksion mediat që për hir të së vërtetës në bazë të ligjit mediat janë institucion informimi jo institucion manipulimi. Ka arritur që pak nga pak ti lëvizim gjërat por gjërat mund të lëvizin akoma më shpejt nëse ne do të kemi strukturat tona të cilat do të vijnë të riorganizohen dhe të rifunksionojnë. Mos të harrojmë që zhgënjimi është jashtëzakonisht i madh nga strukturat e PS,mos të harrojmë që zhgënjim ka dhe nga vetë njerëzit që ja kanë dhënë votën PS, por nuk janë të përfshirë në strukturat e PS. Prandaj ne na duhen struktura jashtëzakonisht solide të LSI, në mënyrë të tillë që jo vetëm të kontaktohen me këto kontingjent njerëzish që janë të zhgënjyer nga qeverisja por përveç kësaj të zgjerojmë dhe hapësirën e angazhimit dhe të afrimit të shumë faktorëve të tjerë që nuk kanë qenë të përfshirë në politikë por që mund t’ua japim shansin dhe mundësinë. Vlora është qytet universitar pra duhet të punojmë fort dhe me studentët por dhe me stafin akademik, ndërkohë është një qytet që ka mundësinë e zhvillimit të biznesit jashtëzakonisht të madh pavarësisht se biznesi është një nga shtresat me të goditura dhe më të dëmtuara gjatë kësaj periudhe për shkak të taksave të larta, për shkak të monopolizimit të ekonomisë shqiptare. Për shkak të injektimit të parave të drogës me ekonominë shqiptare gjë që e cila ka sjellë dëmtimin dhe dobësimin e biznesit.

Prandaj dhe na duhet që përfshirja e të gjithë këtij grupi interesi qoftë të biznesit, qoftë stafet akademike, qoftë studentët, qoftë shtëpiaket gratë që janë në shtëpi. Një pjesë e madhe e grave në Vlorë sot janë kthyer shtëpiake për shkak të mungesës së punës, për shkak të mungesës së zhvillimit të zonës. Janë shanse shumë të mira për ti sensibilizuar, jo për ti përdorur politikisht por për ti kthyer në efiçencë të plotë në mënyrë të tillë që bashkimi bën fuqinë, nuk ka dalë kot kjo fjalë. Në mënyrë të tillë që lëvizjet politike dhe aksioni politik jo i opozitës tashmë por i gjithë shqiptarëve të jetë sa më i shpejtë dhe me efikasitet sa më të plotë. Ndërkohë nga ana tjetër strukturat tona duhet të fillojnë të bëhen gati sepse vitin tjetër do të jenë dhe zgjedhjet lokale dhe ne duhet të jemi të gatshëm për çdo lloj skenari të mundshëm. Dhe nuk mund të jesh i gatshëm për çdo lloj skenari nëse ti nuk ke struktura të organizuara, të forta dhe të shtrira në të gjithë bashkinë. Unë dua tu falenderoj shumë edhe për gatishmërinë në këtë orar, ndoshta dhe të papërshtatshëm sepse një pjesë e juaja jeni dhe nëpër punëra por në fund të fundit angazhimi në opozitë bën që të mos shikojmë shumë orare por të jemi në gatishmëri të plotë. Unë do të doja që të organizohemi dhe për organizimin e një takimi të madh sepse mendoj që Vlorës i ka ardhur koha për të bërë një takim të madh të LSI. Jo vetëm me strukturat drejtuese por me Kryetarët e organizatave, me strukturat drejtuese të LRI-së, me anëtarësinë e tyre, me LGI po ashtu sepse mendoj që është shumë e domosdoshme për të krijuar një frymë tjetër që Vlora e ka shumë të nevojshme. Mos të harrojmë që gjithë revolucionet e mëdha nga Vlora kanë nisur. Pse jo dhe tani që këtej ta nisim dhe kjo jo e rastësishme ishte dhe sot me këtë takim.

Monika Kryemadhi: Nuk ka bashkëbisedim me Edi Ramën. Rama të shprehet nëse është pro apo kundër Vettingut

Fjala e Kryetares së LSI, Monika Kryemadhi në takimin e përbashkët opozitar në Vlorë

Nuk do të doja të zgjatesha shumë por dua që edhe në emër të Lëvizjes Socialiste për Integrim t’i uroj mirë se ardhjen kolegëve tanë. Në fakt sa më shumë të zgjerohet tryeza e opozitës, aq më i qartë bëhet imazhi në të cilën gjendet sot Shqipëria. Dhe bashkimi i forcave opozitare është një element dhe një sinjal shumë pozitiv për shqiptarët. Sigurisht që ata presin gjëra më të mëdha dhe shumë më të forta nga opozita, por ne duam të jemi shumë të kujdesshëm, por mbi të gjitha edhe shumë racionalë në veprimtarinë tonë politike. Atë që tha edhe pak më përpara Z. Basha, ne tashmë jemi gati në axhendën e radhës, takimet me qytetarët sepse janë ata që na kanë mandatuar dhe na kanë dhënë mandatet tona. Dhe këto mandate janë mandate që kanë ardhur si rezultat i mundit, i djersës dhe i sakrificave së qytetarëve duke votuar siglat e partive tona. Kështu që është shumë e rëndësishme që bashkëbisedimi me qytetarët do të na çojë më tej në vazhdimin e axhendës dhe të aksionit tonë politik.

Të jemi të sinqertë situata nuk është normale. Është një situatë anormale të cilën Edi Ramës dhe bandës së tij i intereson për ta kthyer në rutinë apo në një normalitet. Por kjo gjë nuk ka për të ndodhur sepse aksioni jonë politik do të jetë një aksion i cili do të vazhdojë hap pas hapi. Të gjithë thonë cili do të jetë sepse edhe vetë kurioziteti i mediave është se ku është aksioni opozitar. Por aksioni opozitar do të jetë një aksion opozitar, dhe ju vetë sepse në kontaktet që kemi në kontaktet dhe takimet me qytetarët, e kuptojmë që revolta, urrejtja dhe mundësia për ta rrëzuar këtë janë shumë të mëdha. Sigurisht që dhe ne kemi për detyrë që organizimi i strukturave të partive tona, po jo vetëm të partive por dhe të shumë faktorëve të tjerë që janë jo politikë, për t’i përfshirë dhe për t’i angazhuar në aksionin politik të shqiptarëve jo më tashmë të opozitës.

Opozita tashmë nuk është thjesht një institucion politik. Opozita tashmë është përfaqësim jashtëzakonisht i madh i të gjithë atyre njerëzve të cilët janë të shtypur, janë të diskriminuar dhe u janë grabitur të drejtat nga Edi Rama. Unë mendoj që angazhimet tona janë shumë të qarta dhe struktura jonë politike si opozitë e bashkuar, pra të gjithë deputetët tanë pavarësisht siglave politike që kanë duhet të jenë në terren në zonat e tyre për të organizuar dhe për të ristrukturuar dhe për të ballafaquar sepse problemet janë aq shumë të mëdha saqë njerëzit duan të diskutojnë. Dhe kjo që tha pak më përpara dhe kryetari Basha është ide dhe kërkesë nga qytetarët për t’u takuar dhe për të bashkëbiseduar me ta. Nuk kemi më çfarë bashkëbisedimi të bëjmë me Edi Ramën. Edi Rama të thotë nëse është po apo jo për çështjen e Vetting-ut. Të ulemi, të kalojmë Vetting-un në politikë sepse kjo është gjëja më e rëndësishme. Po ju bëjmë Vetting dhe po i fusim në sitën e Vetting-ut edhe edukatoret e kopshteve dhe çerdheve dhe nuk bën Vetting Edi Rama që është i pari i këtij sistemi që duhet të vetohet. Kështu që mund të flasim pafundësisht por mendoj që të kalojmë pastaj në detaje të tjera në mënyrë të tillë që të ecim më shpejt për të vazhduar edhe me axhendën.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Monika Kryemadhi: Nuk ka bashkëbisedim me Edi Ramën. Rama të shprehet nëse është pro apo kundër Vettingut

INTERVISTA/Vasili: Rilindja vjedh Parlamentin, sikurse dhe Teatrin

Intervista e Grupit Parlamentar të LSI-së, Petrit Vasili për Ora News.

Z.Vasili, në seancën parlamentare të së enjtes do të votohet me shumë gjasa, nga mazhoranca, pasi opozita duket se do bojkotojë sërish, Ligji i Teatrit. Kjo ka shkaktuar debate edhe në Komisione. LSI i qëndron kundërshtive të saj dhe a do të jetë e pranishme në seancën parlamentare?

Jo thjesht dhe vetëm LSI, por opozita si një bllok i tërë ka një qëndrim të qartë, pa ekuivokë lidhur me çështjen e teatrit. Së pari, e tërë çështja e teatrit që nga fillimi gjer në fund, që nga momenti i rrëmbimit të teatrit dhe i pronës publike  dhe në të gjitha etapat ku kjo vjedhje ka kaluar, qoftë në përbuzjen e pushtetit dhe rrëmbimin e kompetencave nga kryetari i baskisë së Tiranës, qoftë në shkelje të Kushtetutës, qoftë në shkelje të të gjithë rregullave me të cilat trajtohet prona publike, përpos edhe idesë monstruoze për të shpartalluar në mënyrë përfundimtare Tiranën, e cila është tashmë një qytet i shkatërruar, pasi është zaptuar qendra, i është deformuar. Tirana ka pasur probleme me trafikun, sot po përballet me një trafik nga më të vështirit dhe më penalizuesit për qytetarët. Pra, në tërësinë e tij dhe me finalizimin në këtë Komisionin e famshëm të Veprimtarive Prodhuese u konsumua një shkelje kushtetuese totale. E ka vënë përfundimisht vendin përpara situatës së zhbërjes së Parlamentit, pasi Parlamenti, një Komision i caktuar Parlamentar, me urdhër politik sigurisht nga kryeministri dhe mazhoranca, ka vendosur të çojë në sallë ligjin më të paligjshëm në botë që të vejë të ndryshojë, të miratojë dekretin e Presidentit dhe të bëjë disa ndryshime ligjit. Dekreti i Presidentit është që një ligj i caktuar të kthehet mbrapsht në sallë, përsëri në komisionet parlamentare dhe të fillojë puna për ndryshimet e tij sipas shumë vërejtjeve që Presidenti ka bërë në momentin që nuk kemi as Gjykatë Kushtetuese në vend, pasi sigurisht mund të kishim dhe kemi rezerva shumë të mëdha dhe do duhej t’i drejtoheshim Gjykatës Kushtetuese, por kjo mazhoranca për të qenë e qetë dhe e paatakueshme ka lënë vendin pa Gjykatë Kushtetuese dhe Gjykatë të Lartë. Pra, në qoftë se janë dakord, ligji kthehet për ripunim në Parlament, merr kohën e tij si ligj i zakonshëm dhe vjen përsëri në sallën e Parlamentit pas një kohë të caktuar me ndryshimet përkatëse në qoftë se kanë reflektuar. Këta ç’duan të bëjnë në mënyrën më antikushtetuese në botë? Në vend të miratojnë dekretin, pra të thonë po ose jo, pra ti përgjigjen kësaj kërkese të Presidentit për ta kthyer ose jo ligjin, thonë: ne gjejmë sebep për ta ndryshuar. Këta e kanë humbur të drejtën për ta ndryshuar, sepse e kanë paraqitur ligjin, e kanë votuar dhe kanë mbaruar punë me këtë ligj në sallën e Parlamentit dhe e kanë çuar Presidentit për firmë.

Këto kundërshtimet dhe argumentet tuaja përse nuk i paraqisni në Kuvend?

I kemi paraqitur në Komisionin e Veprimtarive Prodhuese, i cili ishte instanca parlamentare. Sepse Parlamenti funksionon me rregulla, nuk është një tollovi të pacipësh që shkelin Kushtetutën, pasi ne jemi në një vend i cili synon të zbatojë ligjet. Evropa ku ne duam të shkojmë për të zbatuar ligjet, në qindra vjet i ka zbatuar ato qoftë edhe duke gjymtuar njerëzit, boll të bëjë të kuptojë që ligji është i paprekshëm dhe i barabartë për të tërë. Ne thamë që kjo është një nga gjërat me antikushtetuese. Për më shumë, i jemi drejtuar me shkrim kryetarit të Kuvendit që mos ndërmarrë hapin e shpërbërjes së Parlamentit, pasi futja e një ligji të tillë, pra e një deformimi kushtetues të një dekreti t tillë do të thotë zhbërje parlamenti. Pra, që Parlamenti nuk është më institucioni që vepron me kushtetutë, rregullore dhe ligj.

A bini dhe ju dakord me termin e z. Basha që e cilësoi ‘Akt grusht shteti’?

Është saktësisht një grusht shteti dhe këtë e kemi pohuar. Personalisht e kam komunikuar edhe në një komunikim në Facebook ku kam thënë që këtu po konsumohet një moment i zhbërjes së Republikës Parlamentare, pasi në momentin që parlamenti zhbëhet, republika parlamentare bie. Dhe i kam përsëritur edhe njëherë ftesën për të ndalur këtë shembje të parlamentit kryetarit të Kuvendit. Që së paku nga ana procedurale të përmbajnë atë babëzinë e tyre për ta miratuar sa më parë. Sepse ka një babëzi të paparë për ta votuar sa më parë për të rrëmbyer atë teatrin atje, se janë nja 200 milion atje që t’i ndajmë shpejt e shpejt, në mos i paçin marrë paradhënie këto para. Pra, duke shkatërruar ligjet në njërën anë, duke rrëmbyer pronën publike, duke shkatërruar ligjet në njërën anë, duke rrëmbyer pronën publike dhe duke dhënë mesazhin përfundimtar, dhe këtu do ta mbyll përgjigjen time, që në këtë vend nuk sundon ligji por sundon hajdutëria qeveritare.

Prisni reflektim nga mazhoranca? Sot ka pasur edhe një thirrje nga opozita drejtuar deputetëve pikërisht për këtë ligj…

Ne në radhë të parë i bëjmë të qartë popullit shqiptar se çfarë po bën kjo mazhorancë. Detyra jonë është ta demaskojmë nga e para deri tek e fundit. Për çfarë arsye? Ky nuk është interesi i ngushtë i opozitës. Ky është meraku i çdo shqiptari, i cili do të kuptojë që përfundimisht nuk do të ketë ligj, por do të ketë që ai që është i preferuari apo shërbëtori i partisë, mund t’i mbrohet ndonjë punë. Ligji s’ka më asnjë rëndësi. Ndërsa ata që janë njerëz të zakonshëm, unë apo ju, që do të shkojmë në zyrat e shtetit ku duhet të marrim shërbimet e zakonshme duke menduar që ka një ligj të cilin e përmbushim, ne sigurisht do jemi të pa privilegjuar, të poshtëruar dhe të përbuzur. Pra ky është raporti me ligjin. Raporti me ligjin çfarë do të thotë? Ja kam kujtuar dhe Gramoz Ruçit sot në thirrjen publike që i bëra. Gramoz Ruçi nuk është kryetar i Parlamentit të Partisë Socialiste, është kryetar i Parlamentit të Shqipërisë. Pra në sallën e parlamentit janë të gjithë përfaqësuesit e popullit, të Rilindjes, të LSI-së, të PD-së dhe të gjithë partive të tjera. Dhe rregullat e parlamentit janë të njëjta dhe të barabarta për të gjithë. Zërat në parlament një nga një janë të barabartë për të gjithë. E vetmja diferencë që kemi është numri i votave, por jo privilegjet ndaj ligjit. S’ka asnjë privilegj asnjë deputet, qoftë ky i mazhorancës apo i opozitës.

Ku do të jetë opozita nesër Zoti Vasili? Do të vazhdoni me takimet në rrethe?

Sigurisht do të jetë në një qytet tjetër simbol të krimit, simbol të trafiqeve për fat të keq, simbol të korrupsionit të madh qeveritar dhe simbol të sundimit të kriminelëve, që është Vlora. Për fat të keq nga një qytet që do duhej të ishte, një nga mrekullitë e Mesdheut, ka qenë shumë e bukur dhe shumë e mirë Vlora edhe para viteve ’90. Për fat të keq sot ka marrë atë damkë që nuk i ka takuar kurrë një populli dhe një qyteti e cili e ka udhëhequr mendimin më të mirë patriotik dhe filozofik të vendit.

Nuk është pak e rëndë të thuhet që ka kaq terror dhe kriminalitet në të gjitha qytetet që po vizitoni dhe po zhvilloni takime së fundmi?

Nuk e them unë. E thonë të gjitha raportet e ndërkombëtarëve. E thonë të gjitha faktet që janë pafund. E thonë trafiqet. E thonë tonelatat pa fund që nisen, trafikantë pa fund që janë atje deri përfshirë edhe vëllanë e ish ministrit që është emblematike, që skam çfarë i bëj komente më.

Dhe çfarë synon opozita me këtë takim? Cili është qëllimi? Doni të përcillni ndonjë mesazh më afër qytetarëve?

T’iu bëj një pyetje shumë të thjeshtë. Në kuptimin jo juve por një pyetje retorike. Ku mund të jemi? Duhet të rrimë në Parlamentin ku vidhet Teatri apo duhet të jemi atje ku qytetarët janë të shqetësuar? Ne ishim në Shkodër, ju e dini që pak orë pasi ne u larguam, shkuan forcat e policisë në Shkodër. Çfarë të bëjmë t’iu themi qytetarëve që jeni vetëm? Jeni në dorë të këtyre banditëve të qeverisë? Ti themi popullit që tashmë jeni në dorë të Zotit, këta do t’ju vjedhin kur të duan, do t’ju fusin në burg kur të duan. Ishte bërë një status shumë interesant nga një bloger shqiptar që një i dënuar për drogë i famshëm i Xibrakës u dënua me 2-3 vjet, kurse një që kishte vjedhur 150 mijë lek energji elektrike ishte dënuar me 5 vjet. Ky nuk është shtet apo jo? Nuk mund të jetë shtet ky. Ky shtet i cili trafikantët i nxjerr dhe i vë dhe në krye të vendit. Edhe kriminelët e së djeshmes i vë që të qeverisin dhe të kërcënojnë strukturat.

Janë pranuar tashmë problematikat me sistemin e drejtësisë. Po reformohet…

Cili sistem? Sistemi i drejtësisë po reformohet? Ne nuk kemi sistem drejtësie. Nëse ju mendoni që ka sistem drejtësie atëherë po ju pyes unë juve, Besmira Palushi ku do shkojë të ankohet për pronën e saj meqë gjykata e lartë, Gjykata Kushtetuese që janë instancat që e drejtojnë nuk ka? Kjo është pyetja, për qytetaren jo për gazetaren. Ju nuk keni asnjë mundësi. Ku do shkojë për paligjshmëritë e mëdha që po konsumohen në mes të vendit, jo thjesht opozita, një grup, shoqëria civile. Drejtësia e re që po lindte duhet të ndërtontë qeverisjen e saj që ishte KLGJ që do të zëvendësonte KLD që keni dëgjuar, Këshillin e Lartë të Prokurorisë dhe Inspektorin e Lartë të Drejtësisë ku shkojnë ankesat e gjithë qytetarëve. Ne qytetarët nuk kemi ku të ankohemi. Autoritetin nuk e ka ministria e drejtësisë po e ka inspektori. Inspektor nuk kemi, KLGJ,KLP nuk kemi, Byro Kombëtare të Hetimit nuk kemi, SPAK, nuk kemi. Nuk kemi asnjë institucion.

Po përse jemi në këtë ngërç z.Vasili?

Pasi për të kapur reformën të gjitha afatet kushtetuese ranë. Pasi në 21-22 korrik miratuam një reformë konsensuale që do të thoshte detyrime të përbashkëta. Dhe do vazhdonim po në te njëjtën mënyrë për të miratuar të gjitha ligjet e tjera që zbërthenin reformën. Ju e dini shumë mirë që të gjitha ligjet e tjera u miratuan në mënyrë të njëanshme.

I vetmi ligj i miratuar me konsensus është ligji për byronë e hetimit SPAK i cili dhe ai është i bllokuar. Për çfarë arsye? Sepse për të vonuar, për të kapur institucionet mazhoranca bllokoi ngritjen e tyre. Po jap një shembull që ta kuptojnë qytetarët dhe kolegët e tu gazetarë. Këshilli i emërimeve në drejtësi i cili do seleksiononte kandidatët për KLP dhe KLGj, u hodh shorti dhe u zgjodh. Tani mazhoranca bashkë me këtë komisionin e shpartalluar të ligjeve, këtë turpin e parlamentit shqiptar tha: nuk mundet kurrsesi këta të vazhdojnë punët e tyre pa bërë Vettingun. Ndërkohe Kushtetuta e vendit thoshte që Prokurori i Përgjithshëm kushdo qoftë që do të zgjidhet patjetër duhet të zgjidhet me Vetting. Ju e dini që Kryeprokurorja e Përgjithshme e bëri Vettingun pas 8 muajsh. Pra Kryeprokurorja e Përgjithshme që e zgjodhën vetë se e kishin merak, që e zgjodhën dhe atë në mënyrë antikushtetuese mund të funksiononte megjithëse ishte në një pozicion shumë delikat, edhe pa Vetting. Kurse për ta bllokuar Këshillin e Emërimeve sepse sipas tyre nuk kishte atë përbërjen që u pëlqente atyre e bllokuan dhe e lanë drejtësinë pa institucione. Pra ka vetëm një fajtor që sot nuk kemi ngritje të organeve të sistemit të drejtësisë. Dhe lënien e Shqiptarisë pa kokë drejtuese. Fajtori i vetëm është mazhoranca e udhëhequr nga kryeministri i vendit.

Ju thoni që ky proces është në ngërç, megjithatë paralelisht me këtë proces opozita kërkon edhe Vettingun në politikë. Ju vetë jeni pjesë e grupit  të punës me konkretisht për dekriminalizimin e plotë përmes Vettingut të politikanëve të lidhur me krimin. Si do të bëhet Vettingu i politikës z. Vasili?

Po ju bëj unë një pyetje. U bë Vettingu i Gjyqtarëve dhe Prokurorëve? Sepse janë njerëz publik apo jo. Po ne ramë dakord që të bëhet Vettingun pa asnjë  problem madje LSI ndihmoi me votat e saj me ndërgjegje të plotë që të kemi pastrim edhe për policin më të fundit të trafikut. Ç’është ky shqetësim kaq i madh për vettingun e politikanëve?

Nuk është shqetësim, por po i kërkoni edhe mazhorancës për të cilën po thoni se po pengon, por votat duhen edhe nga mazhoranca për ta votuar…

Në rast se mazhoranca që ka bërtitur, sepse edhe ju nga mazhoranca e keni mësuar termin vetting, se keni mësuar nga ndonjë tjetër se mazhoranca ka bërtitur shumë për këtë, vetting-u, vetting-u do shpëtojë Shqipërinë…

Edhe opozitës i shërbeu kjo, sepse e huazoi vettingun për të bërë vetting politik…

Nuk është fare e vërtetë kjo! Mazhoranca bërtiti fort, kjo ka qenë një ide e opozitës, PD-së dikur si ide e vettingut të gjyqtarëve dhe prokurorëve, aq shumë sa e pandehën qytetarët  vettingun si një instrument çudibërës, që s’kishte të bënte vetëm me drejtësinë, por kishte të bënte edhe me zhbllokimin e tubave të ujit, hidrauliket, nuk e kuptuan më. Vettingu ishte mrekullia.

Pra mazhoranca ishte e adhuruar pas vettingut, por jo vettingut që kishte të bënte për veten e tyre. Së bashku ramë dakort më 21-22 korrik që të bëhej vettingu te gjyqtarët dhe prokurorët.

Por çfarë do të bëjë më konkretisht ky vetting? Çfarë do të vetojë? Vetëm politikanët apo edhe familjet e tyre?

Në radhë të parë duhet të biem dakord që të ketë një vetting të politikës. Duhet ta miratojmë me Kushtetutë këtë gjë. Me vettingun përkatës, ashtu siç bëmë me atë të prokurorëve dhe gjykatësve, sepse ju e dini që më 21-22 korrik nuk kemi votuar ligjin e vettingut, kemi votuar ndryshimet kushtetuese, që i hapëm rrugët dhe më tutje pas 6-7 muajsh u votua me hapjen e sesionit me 21-22 korrik, u miratua dhe në tetor miratuam vettingun. I kërkojmë mazhorancës, në qoftë se ka vetëdije për ta pastruar Shqipërinë.

Në radhë të parë duhet të pastrohen ata që marrin vendimet më lart, nga politikanët se po pastrojmë ata që janë nën politikën, ne po pranojmë që peshku të jetë i qelbur nga koka, por s’ka rëndësi. Rëndësi ka që të pastrojmë bishtin e peshkut.

Kështu i bie. Politikani të mos vetohet, por të vetohet polici i trafikut rrugor. Atëherë nëse biem dakord, së bashku me këtë për ta përmbledhur, gjetën instrumenta për dekriminalizimin që nxori 333 zyrtarë të lartë nga zyra deputetë, kryetarë bashkish. Ka mekanizëm edhe për këtë! Por përpara se të flasim për mekanizmin, të flasim nëse jemi dakord për ndërtimin e vettingut të politikës, po apo jo? Kjo është në tryezën e Parlamentit, le ti thonë po.

Këta për të kaluar riazhurnimin e parave, për buxhetet shtesë, i kalojnë me procedurë të shpejtuar, i votojnë brenda natës.

Vettingu e kthen opozitën në Parlament?

Ç’lidhje ka vettingu me kthimin e opozitës? Opozita nuk e ka bojkotuar Parlamentin ka një marrëdhënie të kushtëzuar me Parlamentin. Nuk ka shpallur bojkot. Ka thënë për çështje të caktuara do të jemi në sallë, për atë që nuk do jemi do të jemi pranë qytetarëve. Ky është qëllim politik, demokratik, korrekt dhe që i përgjigjet situatës në terren.

Në mënyrë përfundimtare po them përsëri, nuk mund të rrijë opozita në Parlament dhe të bëjë lloqe, ndërkohë që bizneseve u venë javë për javë kriminelët dhe u vënë gjoba, dhe pot ë mos ishte për paratë që paguajnë, u rrëmbejnë edhe ushqimet nga raftet.

Kështu që në këtë situatë të pushtuar nga krimi, sigurisht që është i kushtëzuar për të kuptuar që këtu ka një anomali politike që po gërryen çdo ditë e më shumë Parlamentin, që ka rrëmbyer qeverinë për qafe dhe ka korrupsion. Tani para pak çastesh kishit raportin e DASH, që thoshte që Shqipëria po gërryhet nga korrupsioni, ndërkohë që na ka futur po ky raport në listën e zezë të pastrimit të parave.

INTERVISTA/Kryemadhi:Parlamenti që voton ligjet që favorizojnë oligarkët dhe krimin e organizuar ka bojkotuar shqiptarët

Intervista e Kryetares së Lëvizjes Socialiste për Integrim, Monika Kryemadhi, për Syri.Net

Po e filloj këtë intervistë për vizitën e ministrit të Jashtëm gjerman, i cili bëri një deklaratë të fortë në konferencë shtypi, në krah të Kryeministrit shqiptar, Edi Rama, ku u shpreh: Lërini fjalët, kryeni reformat, përmbushni kushtet që të hapen negociatat në verën e vitit 2019… A bën pjesë opozita tek lënia e fjalëve dhe ndihma për reformat?

Këtu e ka pasur fjalën drejtpërdrejt tek Edi Rama, kryeministri i vendit, sepse opozita nuk ka çfarë të bëjë më. Opozita e ka thënë fjalën e saj, ka bërë edhe të gjitha propozimet. Është shumë e qartë në pozicionin e saj, që me konsensusin që ka dhënë më 21-22 korrik për Reformën në Drejtësi. Më pas, edhe pse LSI i besoi ndërkombëtarëve, të cilët thanë: votoni 7 ligjet sepse reforma do ecë, dhe i votoi 7 ligjet kur doli që kishte Partia Demokratike të drejtë, prapë ia dhamë këtë të drejtë. Por, kapja e Reformës në Drejtësi nga Rama dhe krimi i organizuar nuk ka sesi ta çojë më këtë reformë përpara. Sepse që kjo reformë të ecë përpara duhet të bëhet KLD-ja, KLP-ja, KLGJ-ja, SPAK-u, Byroja e Hetimit, të cilat janë institucione që z. Rama nuk do të kërkojë kurrë t’i ngrejë, ose këto institucione do të ngrihen vetëm në momentin pasi personat që do të marrin pjesë ose që do të jenë në këto institucione do të jenë njerëzit e Edi Ramës, të cilët menaxhohen dhe kontrollohen totalisht prej tij. Kështu që, ajo deklaratë është shumë e qartë, por mendoj disi e vonuar nga ministri i Jashtëm gjerman, duke pasur parasysh që përfaqëson edhe Partinë Socialdemokrate gjermane dhe duke pasur parasysh po ashtu që Partia Socialiste ka disa marrëdhënie disi më të ngushta me socialdemokratët. Mendoj që mund t’i shtonte edhe një fjali tjetër, ku t’i bënte thirrje mazhorancës për përgjegjësi dhe përgjegjshmëri në zbatimin e reformave, sepse sot ne nuk mund të themi që ka ndonjë reformë të realizuar apo të arritur në Shqipëri, siç kemi edhe Reformën Administrative që ka shumë probleme në realizimin e saj. Sepse menaxhohen vetëm qendrat e qyteteve, nuk menaxhohen rrethinat e tyre, të cilat dikur kanë qenë jashtëzakonisht të menaxhuar nga kryetarët e Komunave, të cilët sot janë thjesht dhe vetëm rrogëtarë që emërohen nga kryetarët e Bashkive dhe nuk kanë asnjë lloj përkujdesjeje ndaj qytetarëve.

Deri në këtë moment, opozita, për arsye që i ka bërë publike, po i bojkoton punimet e seancës plenare…

Nuk po i bojkotojmë ne punimet e seancës, Parlamenti ka bojkotuar shqiptarët. Që të shkosh të ulesh me kriminelët në një vend dhe të votosh ligjet që favorizojnë ata, që favorizojnë krimin e organizuar dhe oligarkët, për mua ky është bojkoti që i bëhet shqiptarëve.

Ju po thoni që shefi i diplomacisë gjermane ka takuar shefin e kriminelëve të legjislativëve shqiptarë?

Edi Ramën? Kjo nuk është ndonjë gjë për t’u çuditur. Kjo është mëse e vërtetë. Ne kemi disa muaj që e artikulojmë diçka të tillë.

Kur jeni kaq e bindur për Edi Ramën, lidhjet e tij me krimin dhe ulja e tyre në karriget e Kuvendit, kjo do të thotë që ju nuk ktheheni më në atë kuvend?

Meqë përmendët pak më sipër fjalën ‘bojkot’, po jua them që janë ata që kanë bojkotuar shqiptarët. Përsa i përket qëndrimit të opozitës në lidhje me marrëdhënie me institucionet e kriminalizuara, opozita është shumë e qartë. Prandaj, edhe arsyeja e vettingut të politikanëve, që ka ardhur si propozim i opozitës, që e gjeti ndoshta në një farë mënyre të papërgatitur z. Rama dhe tani po mundohet të bëjë ato akrobacitë e veta të fundit për të krijuar ide nga më të ndryshmet, është një nga hapat që do të çojë drejt dekriminalizimit jo vetëm të institucioneve, të shkojmë drejt vettingut të politikanëve. Por jo që ta bëjë Edi Rama vettingun. Që të shkojmë drejt këtij procesi të vettingut, duhet t’i rikthehemi fillimit të procesit që është data 21-22 korrik. Sepse kur flasim për vettingun dëgjojmë ndërkombëtarë apo ambasadorë që thonë që procesi ka ecur shumë mirë. Në 6 muaj vettingu iu bë vetëm 26 prokurorëve e gjyqtarëve dhe me ato ritme i binte që procesi i vettingut të përfundonte pas 20 viteve. Kur opozita ta artikulonte këtë gjë në takime të ndryshme qoftë me përfaqësues të Departamentit të Shtetit, apo me përfaqësues të institucioneve të tjera të Bashkimit Evropian, të cilët janë të interesuar drejtpërdrejtë për realizimin e kësaj reforme, atëherë institucionet e vettingut i futen me listë kalimin e prokurorëve dhe gjyqtarëve, saqë u quajtën prokurorë dhe gjyqtarë të kaluar edhe ata që kishin fshehur qindra milionë lekë dhe kishin harruar ta deklaronin sepse nuk i ishte printuar faqja e fundit e deklarimit. Por, ndërkohë kishim prokurorë dhe gjyqtarë, të cilët për një arsye ose një tjetër, për në ballafaqim që mund të kenë pasur në të shkuarën me z. Rama, ishin larguar nga vettingu, qoftë edhe pse nuk kishin deklaruar një faturë kafeje diku në një bar edhe pse mund të ketë kushtuar 1.5 euro apo 2.5 euro.

Në qoftë se ju nuk uleni sot në këtë Parlament tëkriminalizuar, pse do uleni nesër?

Së pari, mendoj që nuk është koha sot për ta thënë këtë gjë. Aksioni i opozitës ka filluar në etapat e veta, pra do të fillojë hap pas hapi. Të jeni të sigurt që opozita tashmë është shumë e qartë në axhendën e saj politike, duke pasur parasysh metodën e saj. Është pak enigmatike për mediat dhe opinionin publik, por për hir të së vërtetës, duke pasur parasysh që sot jeta politike nuk bëhet në kushte normale, por tejet anormale. Është një opozitë disi enigmatike në raport me mediat, për arsye se sot kemi media të kapura nga qeveria.

Enigmatike apo pak inegzistente?

Jo, unë do ta thosha enigmatike, për arsye se nuk duhet të harrojmë që sot opozita nuk e bën dot funksionin e saj si në një shtet normal demokratik. Sepse po të ishim në një shtet demokratik, opozita do ishte në Parlament sot dhe nuk do të kishim atë karagjozllëkun e Komisionit të Veprimtarive Prodhuese, që pranon dekretin e Presidentit, dhe më pas thua: do bëj amendime mbi dekretin e Presidentit. Kurrë në histori nuk ka ndodhur kjo. Pra, është shumë qesharake dhe e gjithë kjo vjen në mediat shqiptare, por edhe në institucionet ndërkombëtare si një arritje shumë e madhe. Nga ana tjetër rrugët e Shqipërisë janë mbushur me kriminelë dhe në një pasiguri të plotë. Kemi një Polici dhe një administratë shtetërore, e cila funksionon në mënyrë perfekte për të dënuar njerëzit e opozitës. E dini që ju që qoftë Policia e Shtetit, Policia Ndërtimore, Task-Forcat, OSHE, etj, etj, nuk shkojnë aty ku janë shërbëtorët apo kriminelët, të cilët janë në funksion të Edi Ramës, por shkojnë aty tek ata qytetarë që nuk kanë mundësi të paguajnë energjinë elektrike për t’ia prerë atë. Nuk shkojnë të presin energjinë elektrike disa institucioneve që mund të kenë miliona euro për të paguar, por shkojnë të një njeri i thjeshtë i cili edhe ndihmën ekonomike që merrte nga shteti, i është hequr.

Më thatë opozitë enigmatike. A keni ndonjë gjë që po fshihni?

Nuk po fshehim por do t’i nxjerrim të gjitha etapat hap pas hapi. Di të them që opozita ka filluar tashmë një axhendë e cila nuk ka kthim mbrapa. Është shumë e qartë në pozicionimin e saj, pra me zgjerimin e fronit opozitar, me afrimin e PDIU-së tashmë.

Cili është ky aksion i opozitës që e paska filluar?

Së pari, bashkimi i opozitës është ajo që shkon tek njerëzit, pra vajtja në Shkodër, Elbasan, Durrës, vajtja në Vlorë. Pra, janë shumë të rëndësishme sepse në një farë mënyrë ne u japim edhe mesazhin njerëzve që, pak nga pak ne do të vijmë këtu me ju, do të jemi me ju për t’iu dhënë zemër dhe për t’iu ç’tensionuar atë ndjenjë frike që është mbjellë dhe instaluar nëpër qytete. Besoj se i patë pamjet e Jalës. Ishin të tmerrshme, një sjellje rrugaçërie, një sjellje e pavend. Sepse në fund të fundit, në qoftë se ato ndërtime atje kanë mbi 20 vjet pa leje, shteti është përgjegjës në fund të fundit për ato. Në qoftë se ti nuk i legalizon për arsye se do t’ia japësh dikujt tjetër për të ngritur atje një resort, ti ke detyrimin ta dëmshpërblesh, sepse është një vendim i Gjykatës së Strasburgut për të Drejtat e Njeriut, që disa ndërtime të palegalizuara në Turqinë e para 20 viteve, për vetë faktin që ti si shtet i ke lejuar dhe për vetë faktin që kanë qëndruar më shumë se pesë vjet, automatikisht ato quhen pronë dhe shteti ka të drejtën dhe detyrimin e dëmshpërblimit të tyre. Ajo e djeshmja ishte shumë e rëndë. Ne e dimë shumë mirë, sepse ne atje bëjmë Kampin e Jalës dhe ata atje janë njerëz, të cilët vetëm me atë gjë jetojnë. Me ato dy muaj verë atje jetojnë, atje banojnë, atje i çojnë edhe fëmijët e tyre përditë në shkollë.

Ajo që më bëri përshtypje në reagimin e z. Basha për atë që ndodhi në Jalë, ishte fakti që z. Basha atakoi drejtpërdrejt pronarin e resortit ku LRI dhe FRESSHbëjnë takimet e verës…

Jo, nuk është e vërtetë që LRI dhe FRESSH qëndrojnë atje. LRI ka kampin e saj, një kamp ku e ka marrë tokën me qera. Ndërsa për të thënë të vërtetën unë kam qenë disa herë në atë resort dhe atje pas kaq vitesh që është dhënë leja, pavarësisht pjesës së ndikimit mjedisor, nuk besoj që ka të bëjë me personin, sepse këtu janë dy anë të kundërta. Personat që flitet nuk kanë lidhje me të, pasi flasim për persona që japin dhomat me 20 mijë lek të vjetra nata. Ndërsa resorti që ju përmendni ka çmime të tjera komplet. Aty duhet parë se cila është arsyeja dhe mënyra sesi ata kanë funksionuar. Në momentin që ti këtyre njerëzve nuk u ofron asgjë ose kur nuk ke në mendje që këtu të bësh asgjë, atëherë mos u hiq bukën e gojës.

Znj. Kryemadhi, sot kishte një raport të një institucioni ndërkombëtar, i cili në fakt ishte i tmerrshëm, sipas të cilit, vendi që ka numrin më të lartë të të burgosurve për 100 mijë banorë në raport me popullsinë në rajon ishte Shqipëria. Sërish, pas kohës së Enver Hoxhës rikthehemi në vendin me numrin më të lartë të të burgosurve…

Sepse është mentalitet komunist, diktatorial. Sepse kërkon t’i frikësosh njerëzit me burgun, duke i kërcënuar.

Kemi këtë lloj situate. Çfarë do të bëjë opozita për ta ndaluar?

Së pari, krimi i organizuar nuk ndalet duke burgosur njerëzit, por ndalet duke e çrrënjosur atë nga institucionet e shtetit. Për herë të parë në 27 vite të tranzicionit në Shqipëri, ne shikojmë që institucionet e shtetit janë të kapura nga krimi i organizuar. Kemi parë, kemi dëgjuar, kemi punuar, kemi qenë në pushtet, kemi qenë në opozitë, në pozicione nga më të ndryshmet dhe mund të them vetë këtë gjë që, kriminelët asnjëherë nuk kanë kaq të deklaruar apo kaq të qenë prezent në tryezën e pushtetit. Mund të kenë qenë të lidhur me individë të caktuar, me deputetë të caktuar që përdoreshin gjatë fushatave elektorale në ditën e zgjedhjeve, por asnjëherë nuk i kishe në vendimmarrje. Ndërsa sot, krimin, drogën, paratë që vinë nga krimi i organizuar, nga pastrimi i parave po injektohen në ekonominë shqiptare dhe nëpërmjet institucioneve që janë të lidhura drejtpërdrejtë me kryeministrin, të cilat funksionojnë nëpërmjet PPV-ve të famshme. Rritja e numrit të të burgosurve vjen si pasojë e faktit se në burg nuk futet koka e krimit, pra ai që ka investuar në ngritjen e rrjetit të trafikimit të drogës, por futet shoferi, roja i fushës, futet pronari i një kompanie, por nuk futet ai që e investon, e ideon dhe që në fund përfiton prej saj. Ne kemi pasur dikur një fshat që quhet Lazarat, që cilësohej për çështjen e kanabizimit dhe shihnim që paratë e Lazaratit shtriheshin deri në qytetin e Fierit. Me politikën e ‘Policisë që duam’, e cila u përkrah edhe nga ndërkombëtarët, gjë që ngjalli edhe shumë dyshime dhe do të ishte shumë mirë që në një moment që do të kishim një sistem drejtësie të pavarur, të drejtë, një parlament të pahapur, një klasë politike të përgjegjshme, pavarësisht pozicionimeve dhe ideologjive politike, do ishte shumë e rëndësishme hapja e një Komisioni Hetimor për të investiguar edhe ndërkombëtarët dhe rolin e tyre në këtë gjë. Sepse prishja e Lazaratit e ktheu të gjithë Shqipërinë në një Lazarat të tërë. Por, po ta kapësh në logjikën financiare i bie që shqiptarët duhet të ishin të pasur. Jo vetëm shqiptarët nuk janë të pasur, por shqiptarët u varfëruar shumë më shumë. Domethënë këto paratë ku shkuan? Ose kanë vajtur në xhepat e Edi Ramës dhe 5 trafikantëve të tij, ose kanë vajtur në xhepat e ndërkombëtarëve, sepse Edi Rama thotë unë s`kam.

E keni hedhur këtë ide tek një komision hetimor për rolin e ndërkombëtarëve?

E kam diskutuar me ndërkombëtarët kur kam qenë në Shtetet e bashkuara të Amerikës, që kjo gjë duhet investiguar sepse jam shumë dakord që në shumë komisione hetimore, çështja e kanabisit nuk është problematike, pra sepse shumë vende e kanë liberalizuar, e kanë licencuar kanabisin si kanabis medicinal, por nga ana tjetër këto para në një farë mënyre nëse do shkoje drejt një legalizimi të kanabisit, ishin paratë që duhet të shkonin në xhepat e fshatarëve, që kanë tokën, që e kanë mbjellë dhe kanë korrur e përpunuar. Këto para nuk kanë vajtur faktikisht sepse njerëzve jo vetëm që nuk u është dhënë paraja, jo vetëm nuk janë paguar, por njerëzit dhe janë vrarë më pas. Dhe nga ana tjetër, shikojmë që këto para nuk janë injektuar më pas në ekonominë shqiptare, se nuk po them të injektohen koncesionet, që janë prapë 2 njerëz. Por është injektim që ti e vendos tek shishja e ujit, çokollata, libri, tek bluza, tek mënyra si po funksionon. Në fakt, këto para nëse nuk janë në Shqipëri, ku janë? Nëse Edi Rama i ka çuar këto para jashtë Shqipërisë, nëpërmjet kujt i ka çuar? Transaksionet nëpërmjet kujt janë bërë? Pra, këtu nuk është çështja për të vetuar apo hetuar klasën politike, që mori vendime për ta kanalizuar Shqipërinë, por këtu çështja është për të hetuar dhe investiguar edhe këta ndërkombëtarë që kanë qenë pjesë e këtij komploti dhe kësaj skeme të kanabizimit të Shqipërisë. Paratë e kanabisit tashmë nuk janë më para kanabisi, por janë kthyer në para kokaine, heroine, armësh dhe para segmentesh të cilat janë shumë të rrezikshme që rrezikojnë jo vetëm sigurimin e Shqipërisë, por janë edhe rrezik për në Bashkimin Evropian.

Znj. Kryemadhi, mënyra se si po trajtohet sot dhe nga opinioni situata në Shqipëri, në qoftë se ka dy elementë që njerëzit kanë qejf kur e dëgjojnë, pas vettingut të drejtësisë, është politika dhe ndërkombëtarët. A ju ka shtyrë një farë populizmi për të hedhur këtë ide apo nuk është utopizëm ndaj e shikoni realisht të mundur të vetoni politikën dhe ndërkombëtarët?

Ka dy opsione le të themi. Që do vetojnë politikanët, janë më të lumturit.

Nuk ka gjë që dëgjohet me qejfin më të madh, por jo vetëm të qytetarëve të përgjegjshëm, por edhe kriminelëve i thonë sa mirë. Pra ne na votuan, tani të vetoheni dhe vetë…

Kjo është shumë e drejtë, ka dy gjëra. Kur themi vetting për politikanët, janë dy grupe politikash të jemi të sinqertë. Unë do dëshiroja mos ta fusja veten time për shumë arsye, se mendoj që nuk futem në atë grup politikanësh të cilët kanë pasur pushtet sepse në të gjitha vitet e karrierës sime politike, nuk kam pasur kurrë mundësinë qoftë për të drejtuar një institucion apo për të qenë pjesë e një grupimi po themi.

Ke qenë thjesht ligjvënëse..

Kam qenë thjesht ligjvënëse dhe në shumicën e rasteve kam qenë kundër shumë vendimeve që kanë qenë në funksion të mazhorancës. Por ajo që dua të them, pavarësisht nga kjo, prapë po e fus veten time tek grupi i politikanëve, për shkak të bashkëjetesës sime familjare, duke qenë në krah të Ilir Metës, derisa Ilir Meta ka qenë për një periudhë kohe Kryeministri i Shqipëri, Kryetar Kuvendi, dhe sot është Presidenti i Shqipërisë, unë nuk kam pse ta përjashtoj veten time për të qenë pjesë e vettingut. Por, duhet të kuptojmë dy gjëra. Kjo klasë politike si puna jonë, që kemi kaq vite në politikë pavarësisht të mirave dhe të këqijave që kemi bërë, opinionit publik, propagandës që bëhet, nuk mund të krahasohet as me Floida Kërpaçin, as me Endrit Braimllarin, as me Kejdi Mehmetajn, as Nada Muçostepën, që është e Vlorës apo po themi një deputet tjetër të ri. Ashtu sikurse nuk mund të them për shumë deputetë të tjerë, të cilët mund të kenë vite të tëra që janë në politikë, por nuk kanë qenë pjesë e drejtpërdrejtë. Por ka një problem. Vettingu është shumë i rëndësishëm..

Zonja Rama ka të drejtë të hapi bankë?

Jo, ka të drejtë të hapë bankë dhe mos të deklarojë fare se si e ka hapur këtë bankë. Nga vijnë paratë e hapjes së bankës? A është audituar apo jo dhe me çfarë parash mbahet kjo bankë. Nuk ka të drejtë. Dhe po të kërkosh raport te Banka e Shqipërisë siç kërkon raport për gjithë bankat e tjera të nivelit të dytë, tek banka e zonjës në fjalë nuk jepet asnjë e dhënë. Pra, janë disa gjëra që do thoni ju pse Rama do e pranojë një vetting të tillë. Por dhe duhet ta pranojë, nëse nuk e pranon të vazhdojë krahun dhe të jetojë si një biznesmen i lirë, siç jetojnë dhe të tjerë ty dhe të përballet para ligjit dhe shtetit me sistemin fiskal si gjithë të tjerët. Pra, dua të them që vettingu është një gjë shumë e rëndësishme si parim dhe shqiptarët mezi po e presin.

Z. Ramës po i jepni dy mundësi. Ose të pranojë vettingun dhe të jetojë si politikan, ose të refuzojë dhe të jetojë si biznesmen. Mundësi tjetër nuk ka për të?

Unë besoj që ka edhe një mundësi tjetër, të ikë fare. Është me zero, as biznesmen e as politikan sepse do ishte më i qetë. Por, unë nuk do e shikoja në këtë aspekt.

Megjithatë qetësia e z. Rama pak kujt i intereson, por meqënesë ka bërë kaq shumë para siç thoni, me para krimi, duke përdorur dhe kriminelët, në fuqinë që i ka dhënë pushtetit…

Mjafton të dëgjoni sekretarët e përgjithshëm të të gjithë ministrive, drejtorët juridikë ,të cilët thonë edhe një tender prej 500 mijë lekësh të vjetra menaxhohet nga zyra e Edi Ramës. Mjafton të dëgjosh, pasi kanë pirë gotën e dytë të verës, ministrat e Edi Ramës se si marrin leje qoftë edhe për një udhëtim jashtë shtetit tek Edi Rama, pra ta presin biletën këtu apo jo, sepse tani ka bërë dhe agjenci biletash. Pra, të gjitha institucionet kanë bërë që duhet ta presin në këtë agjenci biletën e udhëtimin dhe në asnjë tjetër. Pra, mënyra se si ky njeri kërkon ta menaxhojë nuk është thjesht dhe mendoj që nuk mund ta shikoj si një financier përgjegjës, siç është ajo psikologjia që financierja harton më shpejt dhe paguan më vonë, por si një psikologji perverse, të cilën nëpërmjet parasë mendon të kontrollojë pushtetin e tij. Sepse duke kontrolluar paratë, ai mendon se po kontrollon dhe njerëzit e tij, se ai nuk i beson kurrë. Ai nuk i beson as ata që ka në zyrën e tij, pranë, as ministrat e tij q ëi ka pjesë të kabinetit, nuk beson as familjen e tij për shkak të frikës që ka dhe nga tanket. Sepse ai mendon që duke kontrolluar financat, do kontrollojë pushtetin e tij. Kjo është një çështje pastaj që duhet të hysh në analizat frojdiane ,për sa i përket anës psikologjike te tij, psikanalizës që ka. Është një temë tjetër që unë nuk e marrë dot përsipër për ta diskutuar këtë.

Kthehemi tek enigma e opozitës. Ish- ministri i Drejtësisë, një nga zyrtarët më të lartë të LSI, Ylli Manjani sot ka hedhur një ide e një bojkoti përfundimtar për ta degjitimuar këtë sistem sepse sipas tij opozita me jetën parlamentare, nuk po bën gjë tjetër veçse normalizon, krijon dhe legjitimon lëvizjet e Ramës.

Deri diku, jam shumë dakord me z. Manjani, për shkak të çdo sjellje normale të opozitë, që po legjitimon Edi Ramën. Tregon që këtu ka demokraci, që këtu gjërat janë normale sepse fundja opozita vjen në parlament, bën fjalë etj etj. Unë mendoj që deputetët e opozitës nuk duhet ta shikojnë pozicionimin e tyre si një vend pune që duhet të marrin rrogën, por duhet ta shikojnë si një pozicionim të tyre, për sa i përket sepse secili nga ne nuk përfaqëson veten e tij dhe familjen, por partinë politike. partia politike ka disa pika dhe një lloj platforme të cilës i qëndron asaj. Ne jemi për dekriminalizimin klasës politike, për çrrënjosjen e krimit nga politika dhe institucionet e shtetit. Ne jemi për një zhvillim ekonomik të Shqipërisë, për krijimin e një situatë normale dhe për një ripërtëritje ekonomike, sepse ne flasim, por në fund të ditës njerëzit janë të pakënaqur pavarësisht politikës që bëjmë ne. Njerëzit shikojnë se çfarë kanë në tryezat e tyre në darkë, shikojnë sa është fatura e dritave, ujit, shkollës, makina, nafta dhe sa është taksat e tjera që i vendosën dhe në fund të ditës shikojnë që nuk i dalin paratë, por duhet të marrin borxh për të mbyllur muajin. Pra, të gjithë këto shkojnë paralelisht dhe kjo që thotë z. Manjani do të vijë në fazën e saj, në etapën e fundit sepse mandatet tona nuk janë tonat personale, por që na i kanë vënë qytetarët dhe do jenë ata që do marrin vendimin përfundimtar. Ne kemi filluar bashkëbisedimet, jo publike, por kemi filluar bashkëbisedimet me strukturat.

A duket nga mënyra se si po sillet opozita, shumë hermetike, a duket si opozitë ilegale e inekzistente?

Që të jemi të sinqertë, shumë veprime do i bëjmë ilegale. Mos harrojmë që përballemi me kriminelë, mos harrojmë që derën e shtëpisë nuk të troket më policisë, i ngarkuari i zonës, por të troket killeri i zonës dhe të thotë o merre këtë zarfin me para, ose do hash plumbin nesër. Ne këtë e kemi parë. Kanë qenë dy rastet e fundit, dy çobanë janë vrarë. Mos kujtoni se çobanët u vranë për dy dele, sepse nuk të futet plumbi me snajper për dy dele, apo jo?

Mënyra se si po i thoni qytetarëve është se po veproni në ilegalitet dhe nga frika e kriminalitetit…

Jo, nuk kemi frike ne se po te dalësh sot siç del Lul Basha dhe unë që flasim me emra, nuk është frikë, apo jo? Por ama unë, Lulzim Basha dhe të gjithë kryetarët e opozitës nuk marrim dot përsipër që të përballemi nesër me viktima që nuk do i gjendet kurrë vrasësi i tyre sepse është edhe shoferi i ministër të Brendshëm që është vrarë dhe nuk iu gjet vrasësi.

I vrarë apo i vetëvrarë?

Nuk e di, unë njëri me 6 plumba nuk kam parë të vetëvritet. Kur nuk gjendet vrasësi i shoferit të ministrit të Brendshëm apo opsioni bindës për opinionin publik për shoferin, ne nuk kemi pse marrim përsipër njerëzit. Ne, do marrim përsipër kur njerëzit bashkë me ne të vijë ajo situatë, kur kjo gjë mos të ketë më as çadër e as protesta të tjera, që vijnë njerëzit për të parakaluar dhe ikin, por do vijmë në atë proces që nuk do ketë kthim prapa në fund. Organizmi, ajo që për hir të së vërtetës ka qenë pak e vështirë sepse nuk është e kollajshme, të mos harrojmë ka pasur një opozitë të shpërndarë, ku sot ke një opozitë që po unifikohet çdo ditë e më shumë, po vijmë në një pikë të përbashkët që të gjithë, në një pikë kulminante që është shumë e rëndësishme për të rritur, por nuk është vetëm Lulzim Basha e Monika Kryemadhi, Fatmir Mediu, Dashamir Shehi, e Shpëtim Idrizi. Ne vijmë se ne politikanë jemi, pra ne e marrim formë menjëherë, por janë bazat poshtë. Janë strukturat e partive, të cilat kanë mënyrën e tyre të organizmit për të ardhur, por nga ana tjetër, mos të harrojmë dhe një gjë tjetër shumë të rëndësishme që është tundimi i njerëzve, qofshin me para e kërcënime është shumë gjë e madhe.Prandaj, ne duhet të jemi shumë të kujdesshme që në këtë aksion politik mos të ketë kthim prapa për asnjë njeri e për askënd. Në momentin që aksioni politik, veprimtaria opozitare qoftë e rrugës, e bojkotit, e luftës, nuk do ketë më kthim prapa. Pra, nuk do ketë më as deklaratë e kujtdo qoftë që qytetarë evropianë apo amerikanë, mos dilni se do ju vrasim. Nuk doket më asnjë lloj deklaratë qoftë kjo evropiane, shqiptare, policore, ungjillore që të na kthejë më prapa. Dalja jonë ën rrugë nuk do ketë më kthim prapa dhe të jeni të bindur që do jetë shumë e shpejtë.

Në fakt, duken pak si paralajmërimi të përsëritura znj. Kryemadhi..

Por ndoshta dhe jeni mësuar dhe mund të duken si të përsëritura, por unë mendoj që alternativë tjetër nuk ka.

Në momentin që opozita del në rrugë, nuk ka më kthim prapa?

Unë them po.

A e keni diskutuar këtë tezë me z. Basha?

Sigurisht që e kemi diskutuar, jo vetëm me z. Basha por gjithë deputetët në mbledhjet e grupeve parlamentare që i bëjmë bashkë, të cilat janë pa praninë e kamerave. Pjesa më e madhe e deputetëve, pavarësisht përfaqësimit që janë se dhe ka intelektualët që mendojnë se mund të bëhet në mënyrë ndryshe, por gati 90% e deputetëve janë të radikalizmit të situatës. Mos të harrojmë dhe një gjë, që kushdo të jetë nuk mund ta përballojë më këtë po themi çnderimin që Edi Ramapo i bën institucionit të Parlamentit. Jo vetëm Parlamentit, por qeverisë, institucionit të ligjit. Për ligjin e Teatrit nuk ka firmosur ai, ka vënë dy gra të firmosin, një zëvendës kryeministre dhe një ministre kulture. Por nesër këto do mbajnë përgjegjësi. Ndërsa Edi Rama do mbushi valixhet, do i hipi çarterit dhe ta gjejmë në ndonjë nga ishujt e Bahamasit.

Mjafton të keni vullnet se kushdo gjendet Znj Kryemadhi. Me qenë se jemi tek opozita, ditët e fundit opozitës i është bashkuar edhe Shpëtim Idrizi. E sollët ju tek opozita, e solli Z. Basha apo e përzuri Z. Rama?

Unë mendoj që as unë nuk e solla, as Z. Basha nuk e solli, as Z. Rama nuk e përzuri. Unë mendoj që kushtet politike në të cilat gjendet sot vendi, çdo njeri i përgjegjshëm ndjen dhe lëviz. Mendoj që u poq situata. Erdhën kushtet. Mos të harrojmë që Z. Idrizi kaloi një kalvar problematik shumë të madh mbas zgjedhjeve të 2017 për shkak të rrëmbimit të votës, për shkak të presionit që iu bë, për shkak të deformimit të mandateve të PDIU, që mos të harrojmë kanë qenë tre mandate të PDIU të cilat sot janë konvertuar në socialistë. Ato vërtetë mund të kenë qenë vota personale të kandidatëve për deputetë por deri diku. Për një pjesë tjetër kanë qenë edhe vota të PDIU të cilat u konvertuan në mënyrë të menjëhershme në vota socialiste në parlament. Pavarësisht nga kjo Z. Idrizi i duhej koha e vet institucionale për të arritur dhe për të realizuar gjërat këtu ku është sot. Jam e bindur që Z. Idrizi mund të ketë pasur joshje nga më të ndryshmet nga Z. Rama sepse e di si funksionon Z. Rama, por mendoj që në tetë vite që Z. Idrizi ka qenë kryetar i PDIU ka qenë një nga partitë politike i cili ka angazhuar po themi strukturat e partisë, qoftë kur ka qenë me PD-në në koalicion dhe qoftë kur ka qenë me PS-në, ka pasur një korrektësi në marrëdhënie me të dyja partitë. Dhe faktikisht përfitimet nuk kanë qenë të drejtpërdrejta për të, qoftë për çështjen çame po qoftë edhe për gjërat e tjera.

Por ka një perceptim që e ka zgjeruar fuqinë elektorale pa asnjë lloj Vetting-u të asaj çka ju po kërkoni…

Nuk mendoj që Z. Idrizi është kundër Vetting-ut të politikanëve edhe kundër ligjit të dekriminalizimit.

Në momentin që këto mandate të pavetuara e kanë lënë dhe janë bashkuar me Z. Rama ndoshta jo, por çfarë garancie keni që Z. Idrizi apo partitë e tjera aleate do të ishin të gatshëm të vetonin strukturat e tyre në rrethe…

Unë kam përshtypjen që edhe Z. Idrizi vetë është i gatshëm për këtë gjë. Sepse unë them që këtë gjë ndoshta duke krijuar këtë lloj mentaliteti që ndoshta duhet të jesh i fortë, duhet të jesh kriminel, duhet të kesh para, duhet të kesh armë, edhe ti krijon votat dhe nuk i lë njerëzit të qetë. Dhe kjo do të na shtyjë të gjithë ne jo vetëm për të krijuar një klimë të qetë politike zgjedhjesh por dhe për të pasur një garë të pastër.

A e ka forcuar ardhja e Z. Idrizi, ardhja e PDIU-së opozitën?

Unë mendoj që çdo element dhe çdo faktor politik ose jo politik që i afrohet opozitës është shumë i vlefshëm për opozitën. Sepse në çdo moment sa më shumë të jemi aq më shumë të fuqishëm, aq më shumë të organizuar bëhemi dhe aq më prezent jemi. Sa më të përçarë të jemi, unë mendoj se është një faktor që favorizon Ramën me bandën e tij. Mendoj që çdo ditë e më shumë njerëzit po i largohen Ramës, pra faktorët politikë, njerëz që janë të angazhuar në politikë por edhe në shoqëri civile. Dhe lënia vetëm e tij nuk mund ta dobësojë po themi fizikisht dhe materialisht, por e dëmton psikologjikisht vetë Ramën sepse Rama ju e dini mirë që i vetëm e ka shumë të vështirë përballjen.

Ardhja e Idrizit ka larguar Dulen…

Atë nuk e dimë. Besoj se Z. Basha ka qenë në një takim me Z. Dule mbas ardhjes së Idrizit. Unë mendoj që gjërat janë shumë të qarta. Z. Idrizi ka qenë shumë i qartë me sa kuptoj dhe në deklaratën dhe shkrimin që kanë bërë bashkë me Z. Basha, qoftë për çështjen çame qoftë për gjërat e tjera. Mendoj që ka realitete të tjera tashmë për sa i përket opozitës sepse dhe vetë Z. Idrizi është koshient dhe të gjithë anëtarët e partisë, e kuptojnë shumë mirë që acarimi i situatës me Greqinë për çështjen çame ka qenë thjesht një kartë që e përdori Z. Rama për të përfituar politikisht dhe për të krijuar një lloj afrimiteti apo garancie për grupe të tjera interesi dhe për të krijuar një lloj strategjie që unë po prishem me Greqinë për shkak të çështjes çame sepse po rregulloj një situatë tjetër me dikë tjetër. Pra për të luajtur një lojë, që siç bën Rama, përça e sundo. E bëri këtë gjë. E shpërdoroi faktikisht sepse çështja çame nuk zgjidhet duke sharë, duke akuzuar dhe duke baltosur por çështja çame do të zgjidhet duke u ulur dhe duke biseduar në mënyrën sipas ligjeve dhe standardeve ndërkombëtare, dhe jo vetëm folklorizma politikë që Z. Rama ka krijuar për të hapur po themi sfera të tjera debati ndryshe nga ato që kanë qenë problemet kryesore të Shqipërisë.

Zonja Kryemadhi, LSI-ja e Ilir Metës është shquar për një element që pak parti e kanë pasur. Domethënë ndryshe nga partitë e mëdha që vetëm kur kanë pasur nevojë i kanë shtrirë dorën çdo faktori politik. Të paktën LSI-ja nën drejtimin e Ilir Metës për gjëra që ka menduar që është e arsyeshme por që që duhet të kthehen në kauza i ka shtrirë dorën çdo faktori politik, qoftë majtas apo djathtas. A është e gatshme LSI-ja e Monika Kryemadhit të bëjë të njëjtën gjë? Pyetja është pak më konkrete. Përveç Shpëtim Idrizit, që keni pasur një raport të mirë edhe kur keni qenë bashkë në qeverisje me Partinë Socialiste, kë do këshillonte Monika Kryemadhi, për cilin emër do këshillonte Lulzim Bashën që t’i shtrinte dorën e bashkëpunimit në opozitë?

Të gjitha pa përjashtim. Të gjithave partive politike. Edhe Partisë Komuniste.

Nuk jeni skeptike për asnjë gjë?

Absolutisht jo.

Edhe Partisë Komuniste me Partinë Demokratike?

Edhe Partisë Komuniste me Partinë Demokratike sepse po të shikosh të përndjekurit politikë me komunistët do shikosh në të dy palët partizanë që kanë luftuar në luftën kundër fashistëve dhe gjermanëve dhe më pas hyri një njeri që krijoi probleme, që i vrau dhe i preu për pushtetin e tij. Po të njëjtën gjë kemi dhe sot. Sot nuk ka të majtë dhe të djathtë në Shqipëri. Sot ka vetëm të varfër dhe kriminelë të cilët janë të pasur. Dhe sot ti nuk i ndan dot më me ndasi politike. Më gjej kush është më i djathtë se Edi Rama sot që ka marrë gjithë pronën publike të shqiptarëve dhe ja jep një njeriu. Me gjej ti mua kush është më i djathë sot se Edi Rama që po mbledh dhe po u merr shpirtin shqiptarëve me taksa dhe vetëm të pasurit nuk takson, por takson atë fukarain që ska bukë të hajë dhe nuk arrin dot të ushqejë fëmijët e vet me bukë. Më gjej një ndasi të tillë politike. Unë si Monikë kujtdo do ja shtrija dorën. Por mos harroni që në 2011 Z. Lulzim Basha nga 1500 votat e komunistëve mori mandatin e kryetarëve të bashkisë. Prandaj ajo çka dua të them është që komplekse të tilla, unë jam ndoshta më e hapur se Ilir Meta në këtë drejtim. Më tha një miku im mos fol më si grua dhe si nënë, fol si politikane. Pavarësisht nga kjo ndjesia e nënës është një ndjesi shumë e fortë dhe gjithmonë del edhe mbi disa ndjesi të tjera. Një nënë do të bënte çdo gjë për të shpëtuar fëmijët e saj. Edhe politika edhe opozita duhet ta konsiderojë veten si një nënë që bën çdo gjë për ta shpëtuar vendin nga një krim i tillë ku ka rënë. Sot nuk është më problem. Kemi 260 mijë nxënës më pak në bankat e shkollës. Por çfarë do të thotë? Do të thotë që 260 mijë fëmijë të cilët do të ishin mjekë, infermierë, mësues, inxhinier gazetarë, aktorë, e çdo gjë sot nuk janë më në Shqipëri, por kanë ikur nga Shqipëria. Pra është kaq e tmerrshme sa në ’91 kur pati dyndje të jashtëzakonshme të shqiptarëve vetëm atëherë ka ndodhur ky fenomen. Pra këtu nuk ka më çështje ndasish politike. Dhe unë mendoj që ndasitë politike janë të shtirura dhe të stisura nga grupe të caktuara dhe qarqe të caktuara antishqiptare për t’i përçarë shqiptarët. Ne jemi aq pak sa për t’u përçarë në bindje politike.

Një pyetje sa për ta bërë opozitën pak më enigmatike. Zgjedhjet lokale janë për më pak se një vit Zonja Kryemadhi. A keni filluar të bisedoni me Z. Basha për të ndarë qarqet?

Jo nuk kemi filluar për të ndarë qarqet. Kemi filluar të organizojmë punën tonë nëpër bashki të ndryshme, për të ulur kryetarët e partive dhe strukturat tona për tu ulur dhe për të gjetur kandidatët më të përshtatshëm. Sepse mos te harrojmë që po te shikojmë qoftë raportet e 2015, qoftë raportin e votave të 2017, bilancet janë të gjitha pozitive për opozitën. Por tashmë ne nuk duhet të bëhemi tamahqarë, duhet të jemi shumë të kujdesshëm. Sot shqiptarët nuk kanë nevojë për të pasur një emër politik sesa kanë nevojë për të pasur një emër që t’iu ngjalli shpresën. Dhe mendoj që në bashkitë kryesore nuk bëhet fjalë për të gjetur kandidatin e LSI-së apo PD-së apo të gjithë partive të tjera, sa bëhet fjalë për të gjetur kandidat fitues dhe një kandidat që t’i ofrojë njerëzve diçka. Dhe nga ana tjetër është shumë e rëndësishme dhe përbërja e këshillave bashkiakë që ne deri diku kemi qenë gjithmonë liberal në aspektin e kësaj që ai që është edhe pjesë e strukturave të partisë ska pse të jetë anëtar i këshillit bashkiak. Mendoj që Këshillat bashkiak duhet të jenë këshilla politik përsa i përket përfaqësuesve por që përfaqësojnë fusha të ndryshme.

Bojkotin e zgjedhjeve lokale nuk e keni si alternativë?

Kemi kohe deri atëherë, unë nuk e përjashtoj. Nuk e përjashtoj në aspektin e mirëfilltë të fjalës sepse nuk mendoj që ne mund të shkojmë në zgjedhje përballë një situatë kur janëparacaktuar rezultati i zgjedhjeve. Nuk kam pse të shkoj të bëj diku zgjedhje kur rezultati është firmosur diku tjetër.

Znj. Kryemadhi jeni Kryetarja e LSI-se, por jeni dhe bashkëshortja e Ilir Metës Presidentit të Republikës. Nëpolitikën e brendshme keni folur pa dorashka dhe asnjëherë nuk e keni vendosur veten si zonjën e parë dhe nuk keni nguruar për të thënë atë çka mendoni. Sa i përket politikës së jashtme në raport të Shqipërisë me BE serish keni qenë mjaft të hapur keni folur për ndërkombëtarët që na janë bërë si nënë dhe babë, qëduhen vetuar, duhen hetuar nuk ju kam dëgjuar të flisni për tezën e Hashim Thaçit për ndarjen e Kosovës, temë e përkrahur dhe nga Presidenti serb Vuçiç, në heshtje dhe nga z.Rama sipas mediave ndërkombëtare. A ka Monika Kryemadhi si Kryetare e LSI-së një qëndrim për këtëçështje?

Mendimi im i parë ndoshta gabohem por po të lexosh deklaratat e z. Thaçi mua më duket sikur lexoj z. Rama aty edhe pse ai nuk ka qenë prezent. Jam e bindur, nuk mund tëthem 1000% por me 100% që historia e ndryshimit të kufijve vjen si një ide e z. Rama dhe për këtë kam qenë gjithmonë e sigurt. Edhe pse jam shumë e kujdesshme për ta thënë për shkak se ka të bëjë me Kosovën, ku unë nuk jam politikane e Kosovës, as zgjedhëse e Kosovës dhe nuk kam asnjë lloj tëdrejte të flas për vendosjen apo vetëvendosjen që do të bëj vetë populli i Kosovës. Mendoj që ideja e z. Thaçi, për mua është ideja e z. Rama. Dhe përveç se ideja e z. Rama i bashkëngjiten dhe shumë gjëra të tjera të dyshimta të cilat unëhistorikisht në të gjitha takimet e mia që kam me miq qoftënga Kosova qoftë nga shqiptarët e Maqedonisë, kam kërkuar vetëm një gjë. Të mos kompleksohen nga modernizimi fshatar i Edi Ramës. Pse e them këtë. Sepse si Kosova si Maqedonia si shqiptarët e Malit të zi e shikojnë Shqipërinë si vendin mëmë dhe klasa politike shqiptare e shikojnë me një adhurim pavarësisht se çfarë përfaqësojmë ne. Dhe duke qenë Edi Rama një kryeministër që vishet me kostum dhe atlete mendojnë që është diçka trendy. Por jo idetë e tij janë trendy. E them këtë sepse idetë e tij janë si idetë e Hitlerit në vitet 33-34 që në fillim më dukeshin si të bukura por më pas krijuan pastaj fatkeqësi të mëdha për gjithë njerëzimin. Dhe do doja që kjo ide mos të përsëritej për kufijtë e Kosovës. Pra ideja e një lëvizje të tillë që ka një kosto. Ne kemi një shprehje. I gjalli me te gjallin, i vdekuri me të vdekurin. Në fakt kjo ështëpër njerëz që vdesin në mënyrë natyrale, disa mund te vdesin dhe më shpejt po prapë për shkak të tyre por ka shumë djem dhe vajza të cilët kanë vdekur për lirinë e Kosovës. 34 janëshqiptarë të cilët nuk kanë asnjë lloj lidhje shpirtërore me Kosovën por janë nga Kuçova nga Berati nga Kavaja po themi, nga Kukësi nga Dibra. Janë njerëz që kanë dhënë jetën për Kosovën dhe përveç se kanë dhënë jetën trupat e tyre dhe janë çnderuar nga serbët. Janë varur në helikopter dhe tregoheshin në mënyrën më barbare. Ashtu si them për djemtëshqiptarë them dhe për qindra dhe mijëra djem kosovarë apo gra dhe vajza kosovare të cilat kanë përballuar represione, dhunë dhe përdhunime nga më të ndryshmet. Nuk do dëshiroja që asnjë politikan qoftë ky modern apo openminded ti harrojë këto gjëra. Ashtu sikurse edhe ne momente tëcaktuara duhet ta lëmë që korja të zërë vend në mënyrë të tillëqë të mos jetë si dëshmi për të krijuar hasmëri dhe për të mos ecur përpara. Por shenjat dhe plagët në trup janë gjithmonëmemorie të cilat nuk duhen harruar por duhet të na bëjnë që tëndihemi krenar për atë që jemi por edhe të kujtojmë që të mos çnderojmë ata të cilët kanë dhënë jëtën. Sepse sot ne të gjithëflasim për Kosovën sikur kemi bërë luftë shumë të madhe por asnjëri nga ne nuk e ka dhënë jetën. Sot ne të gjithë bëjmësikur kemi valëvitur flamurin e Kosovës por asnjëri nga ne nuk e ka dhënë jetën.

Ka bërë luftë z. Thaçi i cili është i gatshëm të lërëopozitën…

Nuk po flas për këtë gjë por po them për shumë të tjerë të cilët përveç se kanë bëtë luftën kanë bërë edhe burgun edhe janëpërballur si burra dhe sot e kësaj ditë janë prapë në jetën politike kosovare me të mirat dhe të këqijat e tyre. Prandaj unë them që duhet të jemi shumë të kujdesshëm. Nga ana emocionale dhe patriotike. Ndërsa nga ana ndërkombëtare mos të harrojmë që çështja e Kosovës nuk ka qenë thjesht e luftës, e jona e shqiptarëve por ka qenë çështje luftë dhe e aleatëve tanë. Mos të harrojmë SHBA, Mbretërinë e Bashkuar, Gjermaninë, të cilat kanë qenë shtetet kryesore dhe vendosën veton për të pasur sot një shtet më vete Kosovën. Dhe mos të harrojmë dhe nga ana tjetër që trazira të tilla apo provokacione të tilla mund të kenë kosto shumë të madhe për Evropën dhe për vendet e BE. Sigurisht që për shqiptarët do tëjenë shumë më te mëdha. Ne akoma nuk na kanë ikur pasojat e 97, akoma nuk kanë ikur pasojat e luftës së Kosovës nëKosovë. Unë nuk mendoj që shqiptarët janë të gatshëm për tëbërë një gjë tjetër. Akoma më shumë që një histori e tillë për të krijuar të ashtuquajturën Shqipëri e madhe të cunguar, sepse po të ecim me variantin që thuhet do të shkonim pastaj drejt një problemi shumë të madh me BE dhe me vendet e tjera për shkak të krijimit të një etnie të vetme pra duke menduar apo shpopulluar zona të caktuara.

A ka Monika Kryemadhi një preferencë për politikan apo politikane të veçantë për Kosovën?

Në fakt të jem e sinqertë i njoh të gjithë. Nuk është se nukkam. Kam por ndoshta po ta thosha do thoshin pse e thotë. Nëpërgjithësi kam një lloj simpatie për UÇK për shkak të luftës sepse edhe në kohën e krizës jam marrë me emigrantët qe vinin sidomos sapo kisha lindur Borën dhe jam marrë më këta që vinin me fëmijë të vegjël. Kam një lloj simpatie per ta. Por sigurisht dhe për Ibrahim Rugovën duke pasur parasysh që e ka pasur shumë të vështirë dhe i vetëm fare fillikat ka përballuar një presion shumë të madh të bindte Papa Vojtilënpër të filluar një sensibilizim dhe ai nga ana e tij një me vendet më të rëndësishme te Aleancës së NATOS. Ndikimi i tij ka qenë i jashtëzakonshëm për ndërkombëtarët. Ashtu sikurse luftëtarët e UÇK që kanë qenë një pjesë e këtij realiteti te hidhur për shkak të viktimave dhe të bukur për shkak tëpavarësisë së Kosovës.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on INTERVISTA/Kryemadhi:Parlamenti që voton ligjet që favorizojnë oligarkët dhe krimin e organizuar ka bojkotuar shqiptarët

Ligji për Teatrin/Klajda Gjosha:E pafalshme dhe e patolerueshme shkelja e Kushtetutës nga mazhoranca

Deputetja e LSI-së, Klajda Gjosha ka qenë mëngjesin e sotëm e ftuar në emisionin 7pa5 në Vizion Plus për të folur për aktualitetin politik. E pyetur në lidhje me Ligjin e Teatrit dhe veprimeve politike të kryera ditën e djeshme nga mazhoranca në Komisionin e Veprimtarive Prodhuese Gjosha u shpreh se është e patolerueshmedhe e pafalshme sjellja e  mazhorancës e cila ka shkelur Kushtetutën dhe ligjet e vendit.

“Për mua ishte shokuese gjithë sjellja e mazhorancës për një arsye të vetme sepse ne kemi një Kushtetutë mbi bazën e të cilës funksionon i gjithë sistemi, institucionet, ligjet e këtij vendi. Dhe të shkelësh Kushtetutën, duke e njohur atë aq më tepër, bëhet fjalë për parlamentar, njerëz që punojnë me Kushtetutën dhe me ligjet çdo ditë të jetës, është e pafalshme e patolerueshme.” – u shpreh Gjosha.

Intervista e Deputetes së LSI-së, Klajda Gjosha për emisionin 7pa5 në Vizion Plus

Mazhoranca pranoi dje dekretin e Presidentit Meta por ndërkohë nga ana tjetër  dhe propozimet e relatorit Ilir Beqja për konkurrencën gjë që ka shkaktuar irritim te opozita dhe te ju personalisht që keni thënë se do ti drejtoheni verdiktit të qytetarëve. Çfarë keni pasur parasysh, protestat?

Unë besoj se të gjithë e kemi parë dje se çfarë ka ndodhur në Komisionin e Veprimtarive Prodhuese. Për mua ishte shokuese gjithë sjella e mazhorancës për një arsye të vetme sepse ne kemi një Kushtetutë mbi bazën e të cilës funksionon i gjithë sistemi, institucionet, ligjet e këtij vendi. Dhe të shkelësh Kushtetutën, duke e njohur atë aq më tepër, bëhet fjalë për parlamentar, njerëz që punojnë me Kushtetutën dhe me ligjet çdo ditë të jetës, është e pafalshme e patolerueshme. Bëhet fjalë për ligjin e Teatrit, dekretin e Presidentit i cili e ktheu sërish në Kuvend. Mazhoranca pranoi dekretin e Presidentit, pra në të gjitha mënyrat pranoi  me fjalë dhe me votë që ligji ishte antikushtetues, që ishte vjedhje e hapur e pronës publike. Që ishte në shkelje të plotë të Marrëveshjes së Stabilizim-Asocimit për sa i përket konkurrencës së lirë, garës së shumë kompanive për të marrë pjesë në një tender të hapur. Të gjitha këto mazhoranca i pranoi dje. Ajo çka ne nuk mund ta besonim ishte pikërisht fakti kur në momentin kur Kushtetuta thotë ju ose pranoni ose e rrëzoni dekretin e Presidentit. Këtu mbyllej seanca e djeshme. Ndodhi e papranueshmja pasi ligji kishte rënë filluan të shpjegoheshin amendimet që do të bëheshin ligj. Besoj që ky është një rast i cili jo vetëm nuk duhet të përsëritet më në jetën parlamentare, që është për të ardhur keq se parlamenti çdo ditë e më shumë  kthehet në një teatër dhe jo në një institucion serioz se duhet të jetë i tillë. Por në kushtet ku ne jemi ku nuk ekziston Gjykata Kushtetuese që është një rast tjetër shumë i rëndë për një vend me demokraci kaq të brishtë saç është Shqipëria, hallka më e lartë I cili kontrollon parlamentin, ndaj dhe ne themi që parlamenti po funksionon jashtë çdo kompetence, jashtë  çdo lloj rregulli sepse nuk ka atë institucion që ta kontrolloj Kuvendin e Shqipërisë për të gjitha nismat që ai ndërmerr/ Pikërisht këtu ne mbetemi para një fakti të kryer. Cili është fakti? Do ju drejtohesh qytetarëve. Është e vetmja mënyrë që të merret një vendim.

 Si do ti drejtoheni qytetarëve?

Qytetarëve i drejtohesh në të gjitha mënyrat. Janë ata që vendosin. Ata duhet të vendosin vetë nëse do presin ditën që do zgjedhin me votë për të ndryshuar këtë mazhorancë apo do ju drejtohen protestave sepse dhe protestat janë një mjet demokratik që i njeh e gjithë bota. Ne po mundohemi të komunikojmë në mënyrë të drejtpërdrejt  me qytetarët ndaj dhe opozita po ta shikoni të gjitha seancat parlamentare kanë filluar të shtrihen në terren. Aty ku në fakt ndodh jeta reale e gjithësecilit prej nesh. Për të kuptuar atë çka duan tashmë qytetarët. Duan më të vazhdojnë sërish me këtë qeveri e cila ndërmerr nisma që janë në shkelje të Kushtetutës dhe të ligjeve të vendit apo duan realisht të shohin ndryshim në këtë vend. Nuk është çështja vetëm për të ndryshuar emrat, ndryshojmë kryeministrin apo ndryshojmë qeverinë. Këtu duhet të fillojë të ndryshojë mentaliteti për mënyrën sesi duhet të funksionojë vendi. Ndaj dhe është shumë e rëndësishme shpalosja e platformave por dhe të individëve të cilët kanë një  mundësi për ta qeverisur ndryshe vendin.

Është bërë tashmë traditë le të themi që në nisje të këtij sesioni, ditën e enjte që ka seanca plenare ju jeni në qytete të caktuara të Shqipërisë aty ku zhvillohet edhe mbledhja e opozitës së bashkuar. Për nesër ishte planifikuar në Vlorë, do të jeni në Vlorë apo do të jeni në sallën e Parlamentit?

Ne ende do të kemi një diskutim sot pranë Grupit Parlamentar të LSI-së. Besoj që edhe të gjitha partitë e tjera opozitare do të kenë takimet e tyre për të marrë një vendim besoj deri sot në mesditë do të kemi.

Dua të ndalem pak te Vetting në politikë. Vettingut të politikanëve, një nisëm e PD, por duhet se është mision i të gjithë opozitës. Besoni se mund të realizohet në Shqipëri?

Unë do të tregohem e sinqertë me ju. Për mua fjala Vetting është një shpikje le të themi për sistemi shqiptar, pasi nuk funksiononte asgjë, nuk funksiononte drejtësia, nuk funksiononte sistemi i pavarur në këtë vend, biznesi kuptohet se si operon në të gjitha kushtet, koncesionet se si jepen, politikanët që në 30 vite e kanë bërë në të vërtetë jetën e qytetarëve shumë herë më të vështirë se sa ç’duhet ta kishin ata dhe në këto kushte ka pasur një shpikje para disa vitesh për këtë fjalën e shumëpërfolur Vetting.  Në një vend tjetër nuk do ishte normale të bëhej Vetting nga asnjëlloj trupe, përveçse kur kemi një rast të dyshuar, i cili paraqitet para gjyqësorit dhe gjyqësori duhet të merret me individin përkatës. Por në këto momente kur qytetarët nuk kanë më asnjë besim, pra e kanë humbur shpresën dhe besimin e tyre te politika, dhe të gjithë sa herë flitet për politikanët po të shkosh perceptimin e qytetarëve, është një perceptim që edhe në që jemi pjesë e politikës, të bën të ndihesh keq. Pse? Sepse është gjithmonë ai perceptimi kanë vjedhur, kanë mashtruar, kanë bërë çfarë kanë dashur, janë të korruptua, janë kriminelë, kanë lidhje me krimin, po është e pamundur që të jetë të gjithë njësoj. Ashtu sikundërse në një familje, edhe pse jemi pjesë e një gjaku, nuk jemi të gjithë njësoj, edhe në politikë nuk mund të jemi ashtu.Ndaj është e rëndësishme që edhe në Shqipëri të ndahet njëherë e mirë klasa politike, të ndahen ata që me të vërtetë kanë lidhje me krimin e organizuar dhe që e mbajnë peng shtetin.

Mesa duket liderët politikë dështuan që listat që ata propozuan të kishin lista të pastra dhe me njerëz me integritet në politikë.

Patjetër, ligji për dekriminalizimin ka funksionuar deri në një farë pike. Me pas u pa që sërish krimi i organizuar e ka mundur politikën, e ka mundur ligjin, ashtu sin ë nivele botërore që gjithmonë është një hap përpara se ndryshe nuk do të ishte në këto nivele që është dhe ka mundur sërish të depërtojë në politikë dhe në të gjitha sferat e jetës. Ndaj dhe është shumë e rëndësishme që të kemi një Vetting në politikë, të mirëfilltë, si për fshehjen e pasurive, gjithçka që është diskutuar për gjyqtarët dhe prokurorët, por mbi të gjitha ajo ç’ka është më e rëndësishme sot është lidhja e politikës me krimin.  Është shumë e dëmshme kur shtetin e drejton krimi, se sa të drejtohet nga një grup njerëzisht të themi, ne mund të pranojmë njerëz të cilët janë me më pak eksperiencë në politikë, se sa të kemi njerëz që kanë lidhje me krimin e më pas shkatërrojnë gjithçka.

Besoni se do të realizohet Vetting në politikë duke parë edhe vullnetin e politikanëve, duke parë edhe gjendjen në të cilën është politika? Por duke parë edhe qytetarët, se sa të vendosur janë për ta vendosur politikën në një stad të tillë?

Nëse do të pyesni qytetarët për reformën në drejtësi dhe Vettingun e prokurorëve dhe gjyqtarëve, diku të 90%  për politikanët do të ishin 100%. Besoj se kjo është pyetja.

Sa ja imponojnë politikës një skemë politike të pastër? 

Patjetër që po! Por ekonomia është një pjesë shumë kryesore e mënyrës se si sillen qytetarët në një vend, për zërin e tyre, për fuqinë që ata kanë, për  të kërkuar llogari. Patjetër që kjo është një rast zgjedhor nga krahu tjetër, e cila është sërish punë e politikës për ti sjellë qytetarëve një sistem ku ata mund të votojnë të lirë, të qetë, pa presione dhe besoj se këto janë shtylla kryesore. Por sot kemi një nisëm konkrete, e cila qëndron në dyert e Kuvendit të Shqipërisë, ajo ç’ka nevojitet sot nga mazhoranca është të thotë nëse është pro apo kundër  Vettingut të politikanëve. Më pas patjetër që do të vijë i gjithë diskutimi për mënyrën se si do të bëhet dhe të gjitha me radhë. Por sot është shumë e qartë, jemi pro apo kundër, pra do ti hapim rrugën ndryshimeve kushtetuese që do na çojnë në këtë nisëm konkrete, apo do ta bllokojmë dhe këtu do të mbyllet e gjithë nisma opozitare, e cila nuk do të ishte mirë të mbyllej këtu. Sepse ashtu sikundër është deklaruar nga opozita e bashkuar tashmë, nëse këto dyer do të mbylleshin për Vettingun në politikë, besoj që rruga jonë e vetme më pas do të jenë protestat masive në të gjithë vendin.

Qershori i 2019 do të jetë një datë shumë e rëndësishme për Shqipërinë për çeljen e negociatave, por për të arritur deri te ajo pikë kemi detyra shumë të rëndësishme. Si ish-ministre e integrimit dhe si personi që e njeh kaq mirë këtë proces, mendoni se do t’ja arrijmë, si duken gjasat?

Unë kam keqardhje kur flas sot për procesin e integrimit europian. Kanë mbetur dhe rreth 7 muaj përpara raportit, përpara se ne të dorëzojmë raportin, sepse kanë kaluar muajt. Ka kaluar dhe vera. Ka kaluar edhe show i jashtëzakonshëm që ne kishim për çeljen e negociatave e cila nuk ishte absolutisht asnjë çelje por ishte për të thënë që filloni punën sepse qershori tjetër do të jetë ai ku ju do të kuptoni nëse i keni çelur apo jo negociatat. Unë nuk shoh edhe asnjë fjali të vetme të përmendur nga qeveria për sa i përket këtij procesi. Dhe është për të ardhur keq. Ende nuk ka grupe pune. Pra nëse do të kemi negociata vitin tjetër kush janë njerëzit që do ta bëjnë. Se procesin e bëjnë njerëzit. Nuk bëhet as me fjalë as me letra. Ne mund të shkruajmë strategji sat ë duam. Kam shkruar edhe unë dhe ja kam lënë gati Z. Bushati strategjinë e negociatave. Çështja është tek njerëzit.

I kemi ne njerëzit? E kemi ne administratën të përgatitur për këtë proces që është shumë i rëndësishëm por dhe shumë i vështirë?

Ne kemi një problem të madh sot. Shkatërrimi që iu bë ministrive mori me vete dhe shumë njerëz të cilët kishin themeluar këto institucione. Kishin dhe memorie institucionale. Dhe këtu nuk bëhet fjalë për militantë partie. Bëhet fjalë për qytetarë shqiptarë, ekspertë që kanë një eksperiencë të caktuar në pozicionin e punës. Dhe ata bëhen shumë të rëndësishëm pas njëfarë kohe. Pra le të themi pas dy apo tre vitesh në një pozicion pune, ata bëhen njerëz të rëndësishëm sepse kanë një eksperiencë dhe mund të dinë të flasin më profesionalizëm për sektorin e tyre. Sot kjo mungon. Ne madje kemi shkuar edhe më tej. Sot mungon qeverisja totale e vendit. Sot kemi kryeministrin i cili është edhe ministër, edhe drejtor, edhe shef sektori, dhe specialist, është gjithçka. Por nuk mund të funksionojë kështu. Është e pamundur në një proces të integrimit europian apo të negociatave. Kroacia ka përdorur mbi 10 mijë ekspertë të jashtëm, pa menduar për ata ekspertë të cilët ishin pjesë e institucioneve dhe që kanë qenë pjesa më kryesore e shtyrjes përpara të procesit. Më thoni mua cila është lista e sotme e ekspertëve të jashtëm shqiptarë që do të bëhen pjesë e procesit që do të negociojnë. A janë këta duke u trajnuar? E dini ju që gjuha europiane është totalisht ndryshe nga e përditshmja jonë apo anglishtja e thjeshtë që mund të flasim ne më njëri-tjetrin.

Vitin tjetër janë dhe zgjedhjet në Parlamentin Europian. A e vështirëson kjo akoma dhe më shumë? Sepse nuk e dimë se kë do të kemi përballë…

I vështirëson shumë. Në nuk e dimë cili do të jetë Komisioni Europian, cilët do të jenë ata individë të cilët do të jenë përgjegjës për zgjerimin e Shqipërisë, sepse edhe drejtoritë përkatëse ndryshojnë personat që merren me shtete të caktuara që aspirojnë të jenë pjesë e BE-së. Edhe ata ndryshojnë me zgjedhjen e Parlamentit Europian. Ndaj edhe është shumë e rëndësishme që ne të ecim me ritmet tona. Pra ne duhet të vazhdojmë në procesin e reformave. Ne duhet të vazhdojmë të jemi seriozë me partnerët tanë. Ne nuk jemi seriozë. Ne lidhim marrëveshje dhe pastaj sjellim në Kuvend po të njëjtat marrëveshje për t’i shtyrë ato sepse nuk i kemi implementuar në kohën e duhur. Sepse kemi harxhuar paratë e qytetarëve europianë, të taksa paguesve të tyre dhe më pas kërkojmë shtesa sepse ka shkuar keq projektimi e kështu me rradhë. Ne nuk jemi seriozë. Pra ne duhet ta fillojmë njëherë nga vetja dhe më pas të merremi me zgjedhjet e Parlamentit Europian. Dhe për të mos harruar ne kemi edhe zgjedhjet tona, që janë zgjedhjet lokale. Ne kemi dhe një problem të jashtëzakonshëm që sa herë ka zgjedhje shteti nuk funksionon në një mënyrë abstrakte.

Pra nuk e kemi administratën të shkëputur….

Absolutisht. E gjithë administrata vihet në dispozicion të zgjedhjeve dhe pot ë shkoni pranë institucioneve nuk do të merrni dot as shërbimet tuaja sepse në oraret e punës shpeshherë njerëzit janë duke u marrë për mbledhje votash. Në 2013 iu bë thirrje policëve për të hequr kapelat, imagjinoni specialistë të thjeshtë të një ministrie sesa e thjeshtë është ta nxjerrësh për fushatë.

I themi dhe dy fjalë për vendimin e Bashkimit Europian, për liberalizimin e vizave me Kosovën. Një lajm i mirë për Kosovën?

Unë jam kënaqur shumë. Pavarësisht se nuk është hapi përfundimtar sepse do të duhet që Këshilli të marri vendimin dhe ne gjithmonë i respektojmë këto hallka. Por është një gëzim shumë i madh që të kemi arritur deri në këtë pikë. Pasi Komisioni rekomandoi patëm një ratifikim të Parlamentit Europian. Pra pikërisht të këtij rekomandimi. Dhe tashmë jemi në hallkën e fundit që është Këshilli. Unë uroj shumë qe vendet anëtare të mos ta lënë Kosovën jashtë lëvizjes së tyre të lirë. Kosovarët kanë lëvizur të lirë atëherë kur të gjithë ne e kishim të pamundur të udhëtonim në Europë. Imagjinoni sot në 2018 ata ende vazhdojnë të bisedojnë nëse do të kenë liberalizimin e vizave apo jo dhe kjo është e padrejtë.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Ligji për Teatrin/Klajda Gjosha:E pafalshme dhe e patolerueshme shkelja e Kushtetutës nga mazhoranca

Kryemadhi: Roli i faktorit politik shqiptar shumë i rëndësishëm për stabilitetin dhe integrimin euroatlantik të Maqedonisë

Kryetarja e LSI-së Monika Kryemadhi pret Kryetarin e PDSH-së në Maqedoni Menduh Thaçi

Kryetarja e LSI-së znj. Monika Kryemadhi priti në një takim në selinë e LSI-së, Kryetarin e PDSH-së të Maqedonisë z. Menduh Thaçi, me të cilin bisedoi rreth zhvillimeve politike ne të dy vendet tona dhe për forcimin e bashkëpunimit midis dy partive në veçanti dhe faktorit shqiptar në tërësi.

Z.Thaçi informoi Kryetaren e LSI-së për zhvillimet politike në Maqedoni , në mënyrë të veçantë për përgatitjet për Referendumin, duke evidentuar kompaktësinë e faktorit politik shqiptar në Maqedoni, si një faktor i rëndësishëm jo vetëm për stabilitetin, por edhe për integrimin euroatlantik të saj.

Kryetarja e LSI-së Monika Kryemadhi pasi e falënderoi z.Thaçi për ekspozenë që ai bëri, theksoi se edhe për LSI-në stabiliteti i Maqedonisë është i rëndësishëm, ashtu siç është i rëndësishëm për rajonin tonë anëtarësimi i Maqedonisë në NATO dhe në këtë kontekst ajo përshëndeti dhe vlerësoi rolin e faktorit politik shqiptar në Maqedoni si shumë të rëndësishëm. Në vijim të dy kryetarët folën për bashkëpunimin e mirë që ekziston midis dy partive dhe domosdoshmërinë e forcimit të bashkëpunimit në të ardhmen.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Kryemadhi: Roli i faktorit politik shqiptar shumë i rëndësishëm për stabilitetin dhe integrimin euroatlantik të Maqedonisë