Floida Kërpaçi: Plani i LSI, e kthen vendin nga një shtet në kontroll të oligarkëve, në një shtet social që mendon për njerëzit në nevojë

Fjala në Kuvend e deputetes së LSI-së, Floida Kërpaçi

Në emër të të gjithë familjarëve të dëmtuar nga largimi i skemës së re të ndihmës ekonomike do doja të flisja në këtë seancë për problematikat e tyre dhe pengesat që hasin në jetën e përditshme dhe mungesën e gjerave bazike që shumë prej deputetëve këtu i marrin për të mirëqëna.

Por më parë, doja të trajtoja një element shumë të rëndësishëm të skemës së ndihmës ekonomike që mendoj se duhet sqaruar për cilindo qytetar, edhe për ata që sot nuk karakterizohen si pjesë e grupimit të familjeve në nevojë.

Skema e ndihmës ekonomike, nuk është e rëndësishme vetëm për familjet në nevojë, për të ndihmuar ato familje në vështirësi, por sipas çdo studimi sociologjik dhe ekonomik, këto skema po aq të rëndësishme për familjet që përfitojnë ndihmën janë po aq të rëndësishme për pjesën tjetër të shoqërisë.

Çdo studim ndërkombetar ka treguar dhe mbështet skema të tilla sociale e solidare, që çdo njeri në nevojë të ndihmohet nga pjesa tjetër e shoqërisë, pasi nëse nuk e bëjmë këtë, në shoqëri rriten sjelljet deviante, rritet kriminaliteti, pasiguria, depresioni, dhe shumë fenomene të tjera të cilat e prishin të gjithë shoqërinë në tërësi.

Të nderuar qytetarë,

Është folur e stërfolur për një reformim në programin e ndihmës ekonomike është premtuar jo më larg se tre muaj më parë nga Ministria e Shëndetësisë dhe e mbrojtjes sociale se do të trefishoheshin pagesat për familjet në nevojë. E sigurisht jo vetëm që nuk ndodhi kjo gjë, por plot 20 mijë familje u përjashtuan nga ndihma ekonomike.

Familje këto që nuk kanë burim tjetër të ardhurash, familje ku pjestarët e tyre janë të papunë, njerëz të thjeshtë që nuk kanë ku të përplasen për të siguruar ushqimin e ditës. Çfarë do ti themi ne këtyre qytetarëve? Si do të mbajmë përgjegjësi që lejojmë diçka kaq kriminale të ndodhë. Në emër të tyre ne nuk mund të heshtim përballë asnjë padrejtësie.

Të korruptuarit që po qeverisin sigurohen mirë që të largohen dhe ato pak Shqiptarë që kanë mbetur këtu ndërkohë që pjesen tjeter I varfëron edhe më tepër. Rriten taksat, rriten çmimet e me të njëjtin ritëm rritet dhe korrupsioni dhe ulet besimi në sistemin e drejtësisë, kështu largohen edhe ato pak investitor të huaj. Duke marr me vete dhe ato vende pune që kishin hapur, kështu mbeten të tjerë të papunë, e tani akuzohen si jo profesionista prandaj nuk e kanë një vend pune e me këtë arsyetim nuk i jepet një ndihmë financiare sado minimale qoftë. Por harrohet se këtu nuk ka mundësi, nuk hapen vende të reja pune ku njerëzit të punësohen sepse nuk ka siguri, nuk ka mundësi për një të ardhme më të mirë për aq kohë sa shteti drejtohet nga krimi dhe bandat që blejnë çdo institucion.

Ne duhet te jemi një shtet social demokratik ku detyrë e qeverisë është ti sigurojë qytetarëve me pamundësi ekonomike të ardhurat bazike, në të kundërt heqja e këtyre të ardhurave, pra kjo qe ju keni bërë pa asnjë lloj transparence dhe arsyeje, është krim ndaj popullit, jo vetëm ndaj qytetarëve në nevojë por ndaj të gjithë Shqiptarëve.

Kriteret e reja të kësaj ndihme bazike janë të padrejta, e të gjithë ekspertët e shkencave sociale i quajnë si subjektive dhe tepër abuzive. Sipas përgjigjes së qeverisë, nëse një familje ka tualet brenda banesës, lavatriçe apo sobë me dru apo pa dru, qeveria e skualifikon nga skema e ndihmës.

Siç vihet re në dokumentin e ri të skemës, qeveria vazhdon të fshehë sistemin e pikëve, që merr secili kriter dhe si përllogariten në çdo zonë ku po aplikohet kjo skemë. Një skemë qartësisht e kontrollueshme sipas interesave të qeverisë, e kush mund ta përjashtoj rastin se si mund të përdoret për qëllime politike duke i kërcënuar familjet për ti dhënë votën në periudha fushate përndryshe do të përjashtohen nga ndihma.

Qeveria jo vetëm ju ka hequr bukën e gojës fëmijëve, të moshuarve apo personave me aftësi ndryshe, por edhe nuk iu jep asnjë sqarim mbi ç’baza dhe cilat kritere janë përjashtuar nga skema e ndihmës ekonomike.

20 mijë të përjashtuar do të thotë largimi i 30% të familjeve që kishin nevojë për këtë ndihmë. Por a shpreh kjo se më parë të gjithë familjet shqiptare që kishin nevojë merrnin ndihmë ekonomike. I përgjigjet mjaft qartë Banka Botërore kësaj pyetje kur thotë se plotë 70% e familjeve në nevojë nuk marrin para nga shteti për të siguruar të ardhurat bazike. Banka Botërore deklaron se 70 për qind e familjeve më të varfra në Shqipëri janë të përjashtuara nga ndihma ekonomike.

Pavarësisht diferencave politike dhe raportit personal qe secili me ne ka me veten, me popullin dhe me vendin, e kemi thirrur këtë mocion me debat sot që edhe ti kërkojmë qevrisë dhe ju deputetë të mazhorancës të ndaloni masakrën dhe shkatërrimin e vlerave të shoqërise shqiptare dhe të bëni gjënë më të thjeshtë që keni në dorë, të nxirrni nga varfëria popullin.

Ndaj dhe Lëvizja Socialiste për Integrim ju ka bërë sot publike dhe ju fton të gjithëve të përkrahni propozimin tonë për Paketën Anti Varfëri.

Kjo paketë e LSI-së, garanton nxjerrjen nga varfëria brenda 2 viteve të më shumë se 320.000 personave. Jo vetëm kaq, por siguron edhe ndihmë ekonomike dinjitoze, ku për një familje me 4 anëtarë llogaritet mesatarisht që familja të marrë 240$ në muaj për çdo familje, pra 2 $ në ditë për çdo të varfër të këtij vendi. Ky është edhe minimum jetik sipas çdo standarti ndërkombetar dhe të gjitha familjet në nevojë këtë pagesë duhet ti kerkojnë qeverisë, dhe ta ndalojnë që popullit ti jepet vetëm një lëmoshë sepse parate e shtetit për fasada e ndërtesa kullash për oligarkët, por t’i çojnë financat e shtetit për të nxjerrë shqiptarët nga varfëria.

Të nderuar kolegë!

Kjo paketë e LSI, e kthen shtetin tonë nga një shtet autoritar i kontrolluar nga oligarkët dhe ku 1% e biznesmenëve të lidhur me qeverinë dhe këta rilindas të makutërisë dhe vjedhjes deri në qindarkën e fundit të parave të qytetarëve, në një shtet social që mendon për njerëzit e popullin në nevojë. LSI beson se shpëtimi nga varfëria absolute e mbi 14% të popullsisë është financiarisht e mundur dhe realiste. Mjaftojnë dy vjet, mjafton vullneti politik i qeverisë dhe arrihet të nxjerrim familjet nga varfëria, të ulim numrin e njerëzve që marrin ndihmë ekonomike pasi shumica e familjeve që do jenë në skemë do aftësohen me njohuri për të kryer punë të vogla e të punësohen dhe kjo do të përmirësojë shoqërinë tonë në tërësi, sepse një shoqëri pa varfëri është një shoqëri e shëndetshme. Një shoqëri ku i varfri lihet në mëshirë të fatit e të zotit, është e destinuar të pësojë vetëm shkatërrim dhe degradim të mëtejshëm ekonomik, social, kulturor.

Mundësitë janë, alternativën ja ku e keni, jeni edhe parti e majtë, opozita është gati ta bëjmë realitet që çdo familje e varfër të marri të paktën 240$ në muaj deri sa të dali nga varfëria absolute.

Të lëmë politikën mënjanë, pavarësisht se ju e keni sëmundje sharjen e shpifjen, por ejani të bëjmë të gjithë detyrën tonë morale e politike, të nxjerrim popullin nga varfëria e te rindezim shpresen që ka shuar Edi Rama e oligarkët e tij nga boshllëku që ka shkaktuar në tavolinat, frigoriferët, shtëpitë, xhepat e shpirtrat e njerëzve të thjeshtë të këtij vendi.

Ju faleminderit!

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Floida Kërpaçi: Plani i LSI, e kthen vendin nga një shtet në kontroll të oligarkëve, në një shtet social që mendon për njerëzit në nevojë

Shezai Rrokaj: Varfëria dhe pabarazia sociale në Shqipëri janë në rritje; bizneset e vogla drejt mbylljes, investimet e huaja në pikën kritike.

Fjala në Kuvend e Deputetit të LSI-së, Shezai Rrokaj:

Varfëria është një koncept i cili shprehet në mënyrë sasiore bazuar në treguesit e të ardhurave për frymë dhe në aftësinë e individëve për të përmbushur nevojat jetësore bazë. Treguesit më të rëndësishëm të nivelit të varfërisë janë: përqindja e popullsisë që jeton në varfëri  absolute (nën 4,891 lek), dhe përqindja e popullsisë që jeton në varfëri ekstreme (persona që kanë vështirësi në përmbushjen e nevojave bazë ushqimore). BB raporton se rreth 25% e popullsisë jetojnë më më pak se 2 $ në ditë dhe më shumë se gjysma e popullsisë jetojnë në fshat, ku shkalla e varfërisë është 66% më e lartë se në kryeqytet.  Sipas BB (1.12. 2017) 4,5 % e shqiptarëve janë më të varfër në blerjen e ilaçeve. Po sipas BB (3.3.2018) nga 75 mijë familje të varfra vetëm 22 mijë marrin ndihmë ekonomike. 70% e familjeve të varfra janë përjashtuar nga skema e ndihmës ekonomike. Shqipëria rezulton vendi me shkallën më të lartë të varfërisë në ballkanin perëndimor.  Kështu, në një raport për vitin 2016 Banka Botërore vëren se gati gjysma e popullisë në vendin tonë jeton në kushtet e varfërisë së moderuar. Statistikisht sipas bankës botërore 45.5% e shqiptarëve jetojnë me më pak se 5 dollarë në ditë, ndërkohë që vendet e tjera të rajonit si: Maqedonia (30.7%), Serbia (13.6%) dhe Mali i Zi (12.8%), janë pra në nivele shumë herë më të ulta të varfërisë, karahasuar me vendin tonë. Eurostat-i e rendit Shqipërinë si vendin e parafundit më të varfër në Evropë, duke lënë pas vetëm Bosnjën.  Sipas një sondazhi të Berzh-it (23 gusht 2017): 73% jetojnë të varfër dhe 53% të pakënaqur prej shërbimit shëndetësor.

Sikur të mos mjaftonte kjo gjendje, në amulli të plotë, qytetarëve iu shtua edhe taksa e banesës, këngën e së cilës do ta shijojnë në ditët në vijim.

Por varfëria është shoqëruar dhe me pabarazinë sociale:

Përveç varfërisë është rritur ndjeshëm pabarazia sociale: Sipas raportit të Forumit Ekonomik Botëror “Rritja gjithëpërfshirëse dhe raporti i zhvillimit” për 2018, pabarazia dhe varfëria janë rritur në Shqipëri gjatë vitit 2017.

Pabarazia neto e të ardhurave (i cilësuar ndryshe si treguesi GINI) ka pësuar rritje me 7.7 për qind, në pesë vitet e fundit sipas raportit. Kjo do të thotë që rritja me 7.7% e këtij treguesi në Shqipëri përgjatë pesë viteve të fundit është indikator i rritjes së pabarazisë në vend.

Koeficienti Gini në Shqipëri ka arritur në 38.4. Ky indeks tregon masën në të cilën shpërndarja neto e të ardhurave (pas taksave dhe pas transfertave) midis individëve dhe familjarëve në një ekonomi devijon nga një shpërndarje e barabartë e përkryer. Një indeks Gini prej 0 nënkupton një barazi të përkryer dhe një indeks prej 100 implikon një pabarazi të përkryer.

Po sipas Forumit Ekonomik Botëror, Shqipëria renditet në 10 vendet e fundit në botë për nga fuqia prodhuese. Thellimi i pabarazisë në vend është konfirmuar më herët edhe nga statistikat kombëtare. Sipas të dhënave nga Anketa e Buxhetit të Familjes për vitin 2016, publikuar nga Instituti i Statistikave verifikohet tendenca ku të pasurit janë pasuruar edhe më shumë, kurse të varfrit kanë vijuar në ekstremin tjetër. Sipas kësaj ankete rreth 90% e familjeve shpenzojnë 78.3% të vlerës së konsumit gjithsej, me një mesatare të shpenzimeve për konsum prej 63.609 Lekë në muaj. Nga ana tjetër 10 % e familjeve shpenzon 21,7 % të konsumit gjithsej, me një shpenzim mesatar prej 158.946 lekë në muaj.

Kjo do të thotë se shpenzimet mesatare për konsum të 10 % e të pasurve kanë 2,5 herë më shumë shpenzime se ato të 90 % tjetër më të varfër. Edhe INSTAT-i konfirmon se shpenzimet mesatare për konsum të familjeve që përbëjnë 10% më të pasur të shoqërisë janë rritur me 14,6 herë në raport me 2015, ndërsa për 90% të familjeve ato u rritën vetëm më po 0,6 herë.

Po biznesi dhe investimet me të cilat lidhet punësimi dhe zhvillimi?

Në raportin e fundit të BERZH-it për investimet e huaja thuhet se Shqipëria është vendi me stokun më të ulët të investimeve të huaja për frymë popullsie në Ballkan, me diferencë të theksuar me vendet e tjera.

Shqipëria i ka investimet për frymë vetëm pak më shumë se 1 mijë euro, kur vendi i parafundit, Bosnja, e ka këtë tregues gati 2 mijë euro. Dhe për të mos shkuar më tej për t’u krahasuar me Serbinë 3 mijë euro apo Malin e Zi 6 mijë euro.

Mijëra biznese po mbyllen dhe mijëra qytetarë po mbeten të papunë. Edhe të vetmet investimet të huaja para vitit 2013, TAP-i dhe Devolli, po përfundojnë.

Mungesa e investimeve të huaja tregon qartë edhe mungesën e besimit për shkak të pasigurisë juridike dhe të korrupsionit, ku futet edhe informaliteti.

A e pyesni veten pse nuk kemi investime të mëdha të huaja; A po i merrni parasysh raportet e BSH-së, ku thuhet se bankat janë më të interesuara për kreditim biznesesh jashtë Shqipërisë për shkak të pasigurisë së kreditimit këtu, lidhur me borxhet?  Situata ekonomike sa vjen dhe rëndohet më shumë dhe ajo çka duhet të na shqetësojë është se qeveria vazhdon të zbukurojë me hartime realitetin, duke refuzuar të shikojë në sy rrënimin që i bëhet çdo ditë familjeve shqiptare. A po e dëgjoni FMN-në që po kërkon pezullimin e koncesioneve (PPP) nga i ashtuquajturi program 1 miliard euro, sepse analiza ekonomike kosto/përfitim është e paqartë dhe se paraqet risk serioz për rritjen e borxhit të brendshëm? A e keni nën vëmendje se një borxh i frikshëm deri në 2 miliardë euro i kanoset vendit prej humbjes së çështjeve gjyqësore në Gjykatën e Strasburgut, që së bashku me koncesionin tjetër prej 1 miliard për rrugët do t’i zhytin shqiptarët në një borxh publik marramendës? Alternativa e vetme që u keni lënë shqiptarëve është braktisja e Shqipërisë.

Pyetini qytetarët pse po ia mbathin, ku vetëm në vitet 2015-2017 kanë kërkuar azil në BE 132 mijë persona, dhe në Francë jemi vendi i parë azilkërkues? Është tronditëse të analizosh shifrat e shqiptarëve që po largohen nga vendi, ku kryesisht dominon rinia dhe shtresa e mesme: 30% e të rinjve janë të pëpunë dhe 70% e tyre kërkojnë të lenë vendin.

Shqiptarët nuk duan burgun si të vetmen alternativë në emër të gjoja të bërit shtet. Ata nuk duan ta braktisin vendin e tyre. Ata duan perspektivën evropiane brenda Shqipërisë së tyre, duke forcuar ekonominë, hapjen e vendeve të reja të punës dhe rritjen e cilësisë së jetës.

Po çfarë u keni ofruar deri tani shqiptarëve për pëmirësimin e cilësisë së jetës? Ka një përgjigje: varësinë prej drogës! OKB-ja, BE-ja, Europol-i, CIA-a, por edhe të Qendra Evropiane dhe Droga e cilësojnë Shqipërinë si furnizuesin kryesor të vendeve të BE-së me kanabis dhe një korridor për kalimin e drogave të forta.  Por deri tani, sa më shumë rriten tonët e drogës aq më shumë peshqit e mëdhenj po bëhen cironka.

Prandaj, të nderuar deputetë, punët e shtetit duhen filluar mbarë, prej aty ku dhemb më shumë, përtej fasadës.

Nevoja për një program kombëtar antivarfëri kërkon:

  1. Projekte zhvillimi të qëndrueshme bujqësore, blektorale e agroturizmi në të gjitha zonat e prekura nga kanabizimi, duke e detoksifikuar tokën dhe njerëzit dhe duke hapur perspektiva punësimi, në mënyrë që të frenohet erozioni i krahut të punës, sidomos për moshën aktive.
  2. Rishikimi i paketës fiskale, në funksion të nxitjes dhe rritjes së punësimit.
  3. Deri në 50 kw energji falas për pensionistët kryefamiljarë, dhe të papunët kryefamiljarë.
  4. Asnjë pension nën 20 mijë lekë dhe paga minimale 35 mijë lekë.
  5. Rrugë dhe ujë i pijshëm, shërbim shëndetësor (me mjek infermierë e ambulanca) dhe arsim të garantuar në të gjitha zonat rurale të vendit, ku ora prej vitesh nuk ndjek trajektoren e diellit, sepse ka mbetur në vend si në një gjendje apokaliptike.

Një program kombëtar kompleks për disiplinimin e ujërave të ultësirës, për të shmangur përmbytjet dhe ulur shpenzimet dhe shpërdorimet e përvitshme nga buxheti i shtetit.

  1. Pezullim i koncesioneve deri në një analizë më të qartë kosto/fitim dhe me ekspertizë ndërkombëtare.

Të nderuar deputetë

Nuk luftohet varfëria dhe pabarazia duke dalë në televizor, prandaj dëgjoni më shumë dhe flisni më pak për të qenë me këmbë në tokë, pranë Shqipërisë reale dhe për t’iu larguar Shqipërisë virtuale, e cila po bëhet pjesë e paranojës së pushtetit,  sepse kur veset bëhen mode ato kthehen në virtute, po parafrazoj Molierin. Po e ripërsëris nga kjo foltore: Kur ka politikë të keqe qytetarët kanë dy rrugë: rrugën e parë e kanë zgjedhur deri tani: kanë ndërruar vend duke ikur prej Shqipërisë. Por ne u themi se është më mirë që së bashku ta ndërrojmë politikën e keqe.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Shezai Rrokaj: Varfëria dhe pabarazia sociale në Shqipëri janë në rritje; bizneset e vogla drejt mbylljes, investimet e huaja në pikën kritike.

Monika Kryemadhi: LSI plan konkret për të nxjerrë 300 mijë të varfër në Shqipëri nga varfëria absolute

Fjala  Kuvend e Kryetares  Lëvizjes Socialiste për Integrim, Monika Kryemadhi  
Nuk di se çfarë të rendisja më parë në morinë e gjithë shqetësimeve dhe halleve që kanë shqiptarët sot, të këtij populli të dërrmuar që po rënkon nga mungesa e zgjidhjeve, qoftë të qeverisë, qoftë edhe të klasës sonë politike, ku pjesë e saj jam dhe vetë.  

E kam të vështirë të flas vetëm për një çështje, vetëm për një hall, apo vetëm për një problematikë, sepse Shqipëria është vendi i problemeve që nuk mbarojnë dhe nuk zgjidhen kurrë. 

I mirëkuptoj qytetarët kur ndjejnë neveri kur flasin politikanët. I mirëkuptoj dhe disa të tjerë kur e shikojnë si një sport zbavitës seancat tona parlamentare.  

Me të drejtë, media jonë i bën jehonë “diktaturës së krimit të organizuar dhe drogës”, sikurse dhe jo rrallë herë i bën fresk edhe “diktaturës së arrogancës” së Kryeministrit, e cila po instalohet frikshëm në Shqipëri.  

Madje, së fundmi ka dhe pseudo-analistë politikë që thonë se shqiptarët janë fatlumë që u ka rënë për hise një dictator, ky Kryeministër, një diktator i ndritur, që ditë më të mira do na presin dhe se Mesia është pranë nesh.  

Të nderuar qytetarë! 

Unë sot nuk do të flas as për drogën dhe as për krimin, jo sepse nuk është një hall i madh ekzistencial për shqiptarët, por sepse kam folur shumë për të denoncuar rrezikun e madh që i kanoset vendit, stabilitetit dhe sigurisë sonë kombëtare.  

Sot kam zgjedhur të flas për hallin kryesor më të cilën zgjohen dhe ngrysen familjet shqiptare, për varfërinë dhe papunësinë që ka pllakosur kudo. 

“Bota është e bollshme për nevojat e njerëzimitpor jo për babëzinë e tij”. Kjo shprehje në fakt është më aktuale se kurrë për këtë Kryeministër të “babzitur”, i cili nuk do të kuptoj se progresi i një shoqërie nuk matet sesa fiton një grusht individësh, por se sa shumë qytetarë të varfër dalin nga gracka e varfërisë. 

Ky zotëri që urren të varfërit, së fundmi me një të rënë të lapsit ka nxjerrë nga skema e ndihmës ekonomike, “lëmoshës ekonomike” mbi 20 mijë familje të varfëra shqiptare. Madje për disa raste flagrante thotë e “ka fajin sistemi”, se tashmë nuk ka më kujt t’ia lërë fajin dhe ja lë teknologjisë.  

Varfëria mbi të gjitha është mungesa e parasë për të mbijetuar me dinjitet dhe integritet dhe për të plotësuar nevojat më bazike.  

Nuk ka asgjë më të kushtueshme për një shoqëri sesa varfëria e qytetarëve të saj sepse ajo mbjell injorancë, kriminalitet dhe prapambetje! Por mbi të gjitha sa më të varfër të jenë shqiptarët, aq më kollaj blihen në zgjedhjet e ardhshme, që janë duke trokitur.  

Shqiptarët akoma e kujtojnë sa brutalisht u rrëzua një regjim diktatorial komunist, jo vetëm sepse erdhi erdhi era e ndryshimit, por mbi të gjitha ishte një sistem i kalbëzuar ekonomik që degradoi në tollonat e varfërisë ekstreme. 

Sot nuk kemi tollona, por kemi një ushtri me njerëz që marrin akoma “ushqimet me lista” në dyqanet e lagjes, të cilët tashmë dhe ato me vendosjen e taksës së TVSH-së do t’i bashkangjiten ushtrisë së varfërisë shqiptare.  
Qeveria do t’i hedhi “hi syve” shqiptarëve, që gjoja po reformon sistemin social, kur sipas të gjitha statistikave ndërkombëtare, ne jemi të fundit në Europë për buxhetimin dhe mbështetjen sociale në raport me popullsinë.  

A mund të më thotë dikush për çfarë sistemi të ri, dixhital apo informatik pikëzimi flasim ne, kur aktualisht 80 mijë familje marrin më pak se 1 euro në ditë, ndërkohë që pragu i varfërisë ekstreme sipas standarteve të Bankës Botërore është 2 $ për person në ditë. 

A e kuptoni sesi mund të mbajnë frymën gjallë rreth 300 mijë shqiptarë më më pak se 300 lekë në ditë, që mjaftojnë vetëm për të blerë një byrek!!! 

Ky është kulmi i talljes, i nëpërkëmbjes dhe i përbuzjes për një popull të tërë! 

Çfarë krimi kanë bërë këto 20 mijë familje që janë përjashtuar nga skema aktuale??? Avokatët e qeverisë klithin duke thënë se i kanë kapur me televizor në shtëpi, apo me lavatriçe. Sa tragji-komike është kjo situate për të gjithë ne.  

Nuk dua të bëj siç ndodh rëndom që të rrëmojmë për të gjetur 1, 2 apo 10 fakte të abuzimeve me skemën. Por askush nuk është aq naiv që të haj sapunin për djath që gjoja njerëz më shtepi dhe makina paskan nevojë për një byrek më shumë në ditë!!! 

Nëse për ato 20 mijë familje qeveria u’a hoqi dhe frymëmarrjen e mbijetesës,  të jeni të sigurtë se 60 mijë familjet e tjera të skemës, të cilat i mbijetuan skemës së pikëzimit të famshëm, sërish do vënë në gjumë fëmijët e tyre të paushqyer.  

Mesa duket Kryeministri të babëzitur nuk po i del e keqja me varfanjakët dhe të vobektët që i çoi në “litarin e qelisë” për një faturë elektrike, ndërsa miqtë e tij grabisin asetet publike dhe boshatisin “arkat e shtetit” me qindra milion euro koncesione. 

Ne kemi shpalosur prej kohësh para qytetareve tanë “alternativën qeverisëse” dhe planin tonë ekonomik, me fokus reduktimin e varfërisë dhe pabarazisë, reduktimin e taksave dhe përmirësimin e klimës se biznesit për të stimuluar prodhimin vendas, për të tërhequr investimet e huaja dhe për të hapur vende te reja pune, kryesisht per të rinjtë tanë që kanë vrarë shpresën dhe duan të braktisin vendin, ashtu siç kanë bërë mbi 450 mijë shqiptarë në 5 vitet e fundit.  

Ne jemi një forcë politike që kemi prezantuar një plan konkret, planin kundër varfërisë, si një kurë jetike kundër sëmundjes së varfërisë”, e cila në themel të saj nuk jep lemoshë, por një ndihmë ekonomike dinjitoze për familjet në nevojë.   Ne kemi një vizion dhe një qasje transformuese, krejtësisht e ndryshme nga skemat aktuale parazitare e lëmoshës.   Ne përqafojmë idenë se çdo qytetar shqiptar duhet ti garantohet ajo që në konceptet moderne ekonomike dhe të mbështetjes sociale quhet “Të ardhurat Bazike Universale”. 

Konkretisht, ne besojmë se mund ti japim fund varfërisë absolute për çdo shqiptar vetëm nese: 

Fondi i Ndihmës Ekonomike do  shkojë  rreth 2 %  GDP-.   

Kjo do të thotë se mbi 80 mijë familje me mesatarisht 4 anëtarë do tju jepet nga qeveria rreth 240 $ në muaj për çdo familje, pra 2 $ në ditë për çdo anëtar të saj në mënyrë të tillë për të kaluar pragun e varfërisë absolute.  
Kështu, përmes kësaj skeme mbi 300 mijë të varfër do të dilnin nga varfëria absolute në të cilën ndodhen aktualisht.  Për ne si forcë progresiste dhe europianiste e së majtës,  “shpëtimi nga varfëria absolute” e mbi 14% e popullsisë është financiarisht e mundur dhe realist si objektiv i realizueshëm. Mjaftojmë që të kursejmë 2 koncesione abuzive në shëndetësi dhe kjo skemë do të jetë mjaft efikase.Impakti ekonomik do të jetë i shpejt dhe i drejtpërdrejtë në konsumin bazik të këtyre qytetarëve, për të rikthyer shpresën e mbijetesës për këto familje si një detyrim universal për çdo qeveri. Sipas planit tonë, kjo skemë e ndihmës ekonomike do të jetë e  mundur maksimumi për 2 vjet për këto familje sepse ne besojmë se gjatë kësaj periudhe atyre do t’u jepet një shans për tu futur në tregun e punës përmes edukimit, kualifikimeve dhe trajnimeve, të cilat do të jenë kushtëzues për përfitimet e skemës. 

Në mbyllje te fjalës time, unë e di se shumë prej jush në këtë sallë janë skeptikë. Do të fillojnë që të thonë këto janë përalla, duke nënqeshur se “nuk kemi buxhet”, “nuk bëhen kështu financat”, “nuk jemi në Danimarkë këtu”. Por unë nuk impresionohem aspak. Sepse të gjitha këto edhe mund të jenë të vërteta dhe fatkeqësisht ne nuk jemi Danimarkë, madje as të krahasueshëm me vendet e rajonit. Por të vërtetën e hidhur ua kemi borxh që tua themi shqiptarëve. 

Është shumë e trishtë dhe ironike që vlera e tregut e vetëm një dërgese kokaine të kapur në Maminas do të mjaftonte për të rikthyer shpresën 80 mijë familjeve shqiptare të varfëra! Zoti e bekoi Shqipërinë me pasuri dhe është detyra jonë që mos të tolerojmë askënd që ta mallkojë atë popullin e tij me varfëri!  Qoftë ky dhe Kryeministri i babëzitur! Sot duke ardhur në Parlament, bashkë me Klajdën,në hyrje të parlamentit më ndaloi një zotëri i cili në pamje të jashtme ishte i lodhur si nga veshja dhe nga rrathët e syve të tij. Më dha një letër dhe tha i kam drejtuar letër deputetit të zonës dhe kryeministrit. E mora me dëshirë  por edhe skeptike se thashë mund të jetë si shumë letra që mund të kërkojnë gjëra pafundësisht. Çudia ishte që kishte të bënte me ndihmën ekonomike faktikisht. Letra vjen nga Pavllo Shegani. Sot iu them dhe mediave do ta keni te trau i Parlamentit. Mban disa zarfa për ti dorëzuar deputetëve.  

Ju lutem z.Kryeministër dhe për sa kohë do të keni ekonomistë kaq të zgjuar me sistemin tuaj dhe pikët që duhej të merrja nuk i dinte as Ministrja e Çështjeve Sociale. Zotërinj unë jam Pavllo Shegani, 60 vjeç familja ime përbëhet nga 5 persona por në këtë kohë kam edhe një vëlla në ngarkim i cili është i paaftë dhe  57 vjeç. Nuk merr asnjë lloj ndihme ekonomike pasi aplikoi dhe doli fitues me zero lekë. Si mund të jesh fitues kur ke zero lekë. Vetëm në Shqipëri ndodhin këto gjëra. Është një letër shumë e gjatë, ka dy fëmijë që i ka studentë të cilët mundohen të punojnë por është e pamundur. Njëri prej tyre ka fituar dhe një gjysmë burse por dhe sot e kësaj dite nuk e ka marrë. Dhe vazhdon pafundësisht dhe ajo që të bën më shumë përshtypje në të gjithë kalvarin e vuajtjeve të ne takimet me deputetin apo me ministren etj është që thotë: Varfëria z.Kryeministër sjell sherrin në shtëpi, zënkat mes familjeve dhe kjo sjell divorce, detyrohen të kryejnë veprime të paligjshme si hajdut, drogaxhinj dhe kriminel. Dhe në fakt Pavllo Nestor Shegani nga qyteti i Pogradecit, komuna Udinisht bën një rezyme të një realiteti të tmerrshëm në të cilin pjesa më e madhe e shqiptarëve jetojnë. Prandaj unë do ju bëja thirrje që të gjithëve të reflektojnë, ta harrojnë politikën për një moment por të mendojnë sado pak që tu sjellim një buzëqeshje këtyre shqiptarëve por jo vetëm këtyre 20 mijë familjeve por të gjithë shqiptarëve sepse po jetojmë një realitet shumë te hidhur, shumë të dhimbsur dhe historia do të na gjykojë për vendimet e gabuara edhe në qoftë se kemi një njeri me probleme i cili nuk di ta drejtojë vendin sepse sot kemi një Shqipëri pa drejtim. Duhet të reflektojmë të gjithë që ti japim atë çka meritojnë shqiptarët. Ne nuk meritojmë të jemi këtu por ne duhet të bëjmë të pamundurën për t’ju dhënë maksimumin shqiptarëve.  

 

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Monika Kryemadhi: LSI plan konkret për të nxjerrë 300 mijë të varfër në Shqipëri nga varfëria absolute

Petrit Vasili: Një qeveri që s’nderton dot vetë as edhe një teatër është e mbaruar.

Intervista e kryetarit të Grupit Parlamentar të Lëvizjes Socialiste për Integrim, Petrit Vasili, dhënë për televizionin “Faxnews”

Z. Vasili, nesër do të ketë një seancë plenare, e cila do të hedhë në votim edhe propozimin e opozitës për ndryshime në ligjin për Kryeprokurorin, ku kërkohet që të jetë një Prokuror i Përgjithshëm i përkohshëm i zgjedhur me 3/5 dhe me veting. Ndërkohë që mazhoranca e ka rrëzuar këtë propozim në komision. Do vazhdoni t’i qëndroni kësaj kërkese?

Në parim kërkesa jonë mbetet e pandryshuar, pasi ajo nuk kërkon asgjë më shumë sesa një zbatim pikë për pikë i Kushtetutës dhe ligjit. Rrëzohet apo nuk rrëzohet nesër kjo, është tjetër gjë. Sigurisht me 99% kjo do të ndodhë duke pasur parasysh një mazhorancë të marrosur, për fat të keq të përkrahur edhe nga ndonjë i huaj këtu. Po ecën në një rrugë të shëmtuar, në një qorrsokak të vërtetë ligjor. Më këtë propozim në kemi edhe një qëllim shumë pozitiv për ta rifutur procesin e reformës në drejtës në hullitë e ligjshmërisë, të asaj reforme që u miratua në Kuvend me 140 vota. Aktualisht kemi një reformë që ka dalë nga shinat. Miratimi i propozimit tonë është një e mirë e madhe për kredibilitetin e reformës në drejtësi, i cili ka rënë së tepërmi. Shqiptarët nuk dallojnë dot më drejtësinë e re, që duhet të lindte me atë që lamë pas. Do të ishte një shans i madh për t’i rikthyer edhe dinjitetin ligjor dhe kushtetues, por edhe integritetin moral kësaj reforme. Deri tani kemi qenë në dhunim dhe në thyerje flagrante, në një poshtërim të Kushtetutës. Kemi një Prokuror të Përgjithshëm, të zgjedhur me numrin më të vogël të votave në histori dhe pa veting. Ndërkohë që po demonstrohet qartë që arsyet pse u zgjodh në këtë formë ishte pikërisht dhe vetëm për t’u kthyer në një instrument politik dhe për të ushtruar edhe kompetenca që nuk i ka. Pavarësisht përbetimeve që Kryeprokurori do të ishte i përkohshëm tashmë e kemi kuptuar mirë që kjo ishte një strategjia dhe ky institucion tashmë po përdoret për të goditur kundërshtarët politikë. Ne e kemi deklaruar gatishmërinë tonë edhe për të punuar për të bërë ndryshimet e nevojshme kushtetuese, pasi dolëm nga afatet e përcaktuara prej saj. Qëllimi ynë i vetëm është një proces i rregullt, ligjor dhe kushtetues.

A mendonin se me rrëzimin e kërkesës suaj marrin fund edhe përpjekjet për ta kthyer reformën në drejtësi te konsensusi?

Nesër është një debat shumë i rëndësishëm. Një provë tjetër para shqiptarëve mes atyre që duan një reformë në drejtësi të vërtetë apo atyre që duan një reformë të një partie. Të ngjashme me atë para vitit 1990 dhe për fat të keq edhe më të keqe se sa drejtësia që kishim para reformës. Kjo është vija e ndarjes. Nëse u dhëmb Shqipëria dhe duan të kenë një sistem drejtësie që funksionon, që i hap rrugë edhe zhvillimit por edhe barazisë para sistemit, të reflektojnë nesër. Nëse nuk reflektojnë, për fat të keq, është një dëm shumë i madh për vendin, por edhe për ta vetë.

Nesër do të ketë edhe një mocion debat për çështjen e familjeve në nevojë të përjashtuara nga ndihma ekonomike. LSI ka propozuar edhe një paketë anti-varfëri, që sipas jush, nxjerr nga varfëria 200 mijë familje. Mendoni se do të mjaftonte kjo paketë për situatën ku ndodhemi?

Ka dy probleme. Nesër do të diskutojmë për mënyrën se si është shkatërruar dhënia e ndihmës ekonomike. Ka lënë mijëra familje të varfra jashtë skemës. Janë kursyer paratë që pastaj këto para t’i hanë oligarkët që i kanë marrë deri tani. Në mënyrë më të pacipë dhe amorale Kryeministri ka përdorur dy raste, të cilat vërtet mund të kenë qenë abuzivë. Dhe me alibinë e këtyre dy rasteve ka dënuar dhjetëra mijëra familje të tjera. Kjo është mizore në radhë të parë. Të jesh i qetë kur të tjerët po i lë edhe pa atë që është mbijetesa biologjike. Ai nivel ndihme ekonomike ka të bëjë vetëm me mbijetesë biologjike, thjesht dhe vetëm për të mbajtur frymën gjallë. 40-50 mijë lekë të vjetra do të thotë vetëm bukë thatë. Dhe t’u heqësh edhe bukën këtyre familjeve dhe pastaj të bësh show është një mizori dhe mynxyrë shpirtërore. Krehja e listave të ndihmës ekonomike ka qenë një detyrë e kahershme. Nuk ka pasur nevojë as për ligj dhe as për reformë por thjesht një zbatim i ligjit. Janë përjashtuar familje të varfra vetëm sepse është gjetur një televizor. I bie që edhe ato dekoderat që shpërndau qeveria të ishin një arsye për heqjen e ndihmës ekonomike. Kemi të bëjmë mbi të gjitha me një sjellje të egër dhe të pashpirt. Në këtë do ta demaskojmë deri në fund. Njëherazi do të promovojmë si aksion politik, aksion i cili po udhëhiqet nga vetë Kryetarja e LSI-së Monika Kryemadhi, për një zgjidhje të qëndrueshme, të vërtetë dhe që i jep zgjidhje rreth 200 mijë familjeve të varfra. Nuk mund të ketë zgjidhje thjesht me çështjen e ndihmës ekonomike, por duhet një drejtim më kompleks, pasi varfëria po bëhet e dhimbshme dhe e skajshme. Është një varfëri eksplozive, e cila krijon një problem shumë të madh shoqëror. Në një vend me 2.8 milionë njerëz 200 mijë familje, që do të thotë 800 mijë banorë jetojnë në varfëri, janë një shifër tronditëse.

Kryeministri e ka shpjeguar që nuk do të jetë më një ndihmë ekonomike, por një formë për të krijuar kurse falas profesionale, për t’i dhënë fund edhe papunësisë.

Kryeministri është një qeveritar i përciptë. Për fat të keq shumë i paditur. Një njeri që as nuk lexon dhe as nuk përqendrohet. Ka vetëm një përqendrim, kur vjen puna tek interesat, që e lidhin me drogën dhe korrupsionin, është shumë i vëmendshëm dhe punon mirë. Pjesa tjetër, ai as di dhe as kupton asgjë. Di vetëm një gjë që jepini një kamerë përpara, të fillojë të gënjejë dynjanë, të bëjë atë portokallinë e radhës, humorin e radhës dhe mbaron këtu. Unë njerëz të tillë karagjozë dhe jo seriozë nuk dua t’i komentoj dhe nuk dua të humbas kohën time.

Mendoni që do të jetë paketa anti-varfëri, që LSI ka propozuar është zgjidhja e këtij problemi?

Unë them që është një zgjidhje shumë e mirë, në qoftë se ajo zbatohet si duhet. Në qoftë se qeveria hap mendjen për herë të parë për të parë zgjidhje më të mëdha dhe afatgjata, sigurisht që do të jetë një zgjidhje e mirë.

Çfarë parashikon konkretisht kjo paketë?

Kjo do të jetë një nga momentet më të rëndësishme të fjalës së kryetares së partisë në seancën parlamentare dhe unë do doja që shqiptarët të njiheshin në tërësinë e saj me këtë paketë, qoftë nga ana e mënyrës si është realizuar, filozofinë që ka brenda dhe instrumentet përkatëse.

Do të flasim pak për një tjetër shqetësim që ju keni shprehur pak ditë më parë. Bëhet fjalë për shqetësimin se administrata publike është kthyer në një çorbë të prishur, ku ju keni thënë se vendin e diplomës e ka zënë tesera e partisë. Ndërkohë që, Kryeministri thotë që tepsia në administratë po shkon për skrap, ju shpreheni se administrata po kalon ditët më të errëta…

T’ju them një gjë. Edhe në parlament, në të gjitha fjalët e mia i kam qëndruar shumë strikt një mënyrë sjelljeje të caktuar: Meqë kemi të bëjmë me një mazhorancë dhe një Kryeministër që nuk ka turp, të flas vetëm me fakte që nuk vijnë nga opozita. Më shumë se 1/3-ta e administratës publike të emëruar nga ky Kryeministër në thyerje të shërbimit civil, nuk e kam thënë unë, por Komisioneri i Shërbimit Civil të Republikës së Shqipërisë. Një raport shumë korrekt, shumë profesional dhe me integritet të lartë moral, pasi i ka rrëfyer gjërat pikë për pikë. Tani, në qoftë se ky merret me opozitën, Komisioneri i Shërbimit Civil nuk është i opozitës, është institucion kushtetues, është një zonjë e nderuar dhe një juriste e shkëlqyer, e cila me integritet ka përshkruar situatën. Ky nuk është konstatim i opozitës. Ky është fakti. Ky është rregulli. Këto janë mijëra njerëz të cilët ikin me lista nga puna. Ka një mijë fakte që njerëz të zotë, me eksperienca shumë të gjata, largohen, dëbohen si qen dhe në vend të tyre vijnë njerëz që nuk ia kanë idenë. Punon një i varfër atje me eksperiencë disavjeçare dhe dhjetë apo pesëmbëdhjetë të tjerë tundin derën dhe hanë bukë në kurriz të tyre. Kjo është situata në administratë. Ligji i Shërbimit Civil, nuk e them unë, por një raport zyrtar, është shkelur me të dyja këmbët. Ka qenë një nga kushtet për të marrë statusin e vendit kandidat, dhe sot është në ditën më të zezë. Nuk ka qenë zbatuar ligji shërbimit civil, në mënyrë kaq të paturpshme sa këtë herë.

Ju jeni duke folur me një gjuhë të ashpër ndaj Kryeministrit. Ai u përgjigj në fakt të hënën, ndërkohë që ju keni postuar në rrjetet sociale një dëshmi të problemeve të tij shëndetësore. A mos është kjo një luftë personale me Kryeministrin?

Jo, absolutisht nuk kam asnjë luftë personale. Unë luftë personale kam gjithmonë me njerëz që kanë vlera në planin personal. Njerëzit që kanë hiç vlera në planin personal, moral aq më pak. Nuk janë njerëzit e konfliktit tim personal dhe nuk kanë për të qenë të tillë. Për sa i takon postimit tim, unë kam cituar dhe kam përdorur një analogji anti-tezore. Dostojevski i madh ka një roman kryevepër të letërsisë botërore, ‘Idioti’, por flet për një idiot të dobishëm, me ide të mira, jashtë kohës, utopik, por pozitiv. Fatkeqësisht ne e kemi një idiot, por e kemi të padobishëm siç është ky. Dhe për sa i takon konstatimit është idiot, edhe politik, por edhe medikal. Këtë medikal e kanë provuar edhe gazetarë të njohur të medias shqiptare. Madje, Mero Baze ka publikuar vite më parë këtë kartelë. Fakti është publik dhe ky është fakt. Biologjikisht është i tillë, politikisht është po i tillë, kështu që edhe moralisht është i tillë. Roma e Lashtë ka pasur një Neron, që pretendonte të ishte më i zoti se të gjithë poetët dhe tragjedianët më të mëdhenj të Romës. Pretendonte se i binte harpës më mirë sesa muzikantët e Romës. Pretendonte se ishte një nga arkitektët më të mëdhenj që kishte parë Roma. Sepse idiotët çfarë nuk bëjnë, por kjo është diçka pa rëndësi.

A janë po këto akuza që e përlotën Kryeministrin ditën e hënë?

Është përlotur shumë herë ai. Ai është përlotur në studion e ‘Klanit’, të gazetarit Blendi Fevziu, vite më parë ka thënë po të njëjtën gjë, por atëherë ka pasur vetëm një problem të vogël që atëherë nuk iu referua Berishës, por Mero Bazes, sepse Meroja kishte bërë publike në gazetën ‘Tema’ dëshminë publike që ai kishte pasur. Një njeri të tillë nuk e qetëson dot as tepsia dhe as kazani. Edhe sikur 2 milionë e 800 mijë shqiptarët t’i thonë ‘mirëmëngjesi’ apo ‘shëndet’ kur teshtin, nuk do jetë i qetë. Ka një hall të brendshëm që nuk e qetëson dot as pushteti. Janë njerëz, të cilët në çdo moment të jetës do jetojnë në një hall të madh. Tani janë shtuar edhe këto hallet e kriminalizimit ekstrem, sigurisht për psikika të tronditura, këto krijojnë një moment eksploziv. Ky është një problem i tiji personal, nuk është yni.

Flasim për marrëdhëniet e LSI me PD. Znj. Kryemadhi ka thënë që nuk ka një ftohje të marrëdhënieve, por ndërkohë si ju, ashtu dhe znj. Kryemadhi ka disa kohë që nuk shkon në PD për të biseduar me kryetarin z. Lulzim Basha. A po funksionon Fronti Opozitar në dy axhenda, si është situata?

Funksionon në mendimin tim shumë mirë i koordinuar. Znj. Kryemadhi ka thënë një detaj shumë interesant sot në një studio, që ne kemi pse të dalim publikisht dhe të kërcejmë napolonin, por ka një koordinim. Unë kam një komunikim të vazhdueshëm me kryetarin e Grupit parlamentar, z. Spaho, me mjaft pjesëtarë të tjerë të opozitës për mjaft nisma, që ne koordinojmë në sallë. Sigurisht dhe në sallën e Kuvendit ka një qëndrim taktik, ka nisma të caktuara, të cilat i promovon më fortë PD, të tjera që i marrim ne. Një interpelancë me ministren e Arsimit e kreu znj. Kejdi Mehmetaj. Një interpelancë tjetër e kreu znj. Albana Vokshi. Një interpelancë me ministrin e Drejtësisë e kreu z. Alibeaj. Çështjen e vetingut të policisë përgjithësisht e udhëhoqi LSI. Ka një prodhim të një aksioni opozitar të vazhdueshëm, i cili nuk ka qëllim protagonizmin, por baraspeshimin e energjive, kualitetet më të forta të demonstrimit politik. Funksionon në mënyrë perfekte dhe nuk shoh as më të voglin problem. Pas 27 janarit e këtej, sigurisht funksionimi ka qenë dhe më i mirë, pasi protesta ndihmoi shumë për një koordinim akoma më të mirë.

A pritet që të ketë dhe një kandidat të përbashkët në zgjedhjet lokale?

Është shumë shpejt. Përpara se të shkojmë te zgjedhjet lokale, ne kemi probleme të tmerrshme. Ju keni përcjellë në mënyrë të vazhdueshme kapjen e 180 milionë eurove kokainë. Shqipëria ndodhet përpara një katastrofe politiko-sociale, të pasojave vërtetë shkatërrimtare. Ne jemi përpara një situate të tillë, ku në rastin e fundit të drogës, ka ndodhur një gjë e padëgjuar, është ndërprerë aksioni i policisë në mes. Sot ka disa pyetje shumë të rënda, që do doja të ishin në vëmendjen tuaj të fortë. Si u ndërpre aksioni i policisë? Përse nuk u ndoq aksioni i policisë deri ku do të shkonte pakoja e fundit e drogës? Sot në Itali u bllokua një grup me 40 njerëz, pra një rrjet. Në Shqipëri 180 milionë euro drogë dhe u kapën një shofer dhe një administrator. Kur do bënte protestën opozita, u tha nga Ministria e Brendshme që kishin marrë dhe konsulencën e ndërkombëtarëve se si do ta përballonte policia protestën më 27 janar. Pra, ishin konsultuar me ndërkombëtarët. Në momentin që morën vesh që kjo drogë erdhi në port, përse nuk i thirrën ndërkombëtarët? Këta i thirrën për një miting opozite që nuk do ndodhte asgjë. Ka një merak shumë të madh për të mohuar bashkëpunimin me ndërkombëtarët. Ndërkohë që, një kolegu juaj bëri publik njoftimet zyrtare të bëra në sitet zyrtare kolumbiane të Ministrisë së Mbrojtjes që konfirmonin bashkëpunimin me Shqipërinë. Përse e fshehin bashkëpunimin? Çfarë ju rëndon? Cila është gjëja negative? Pyetja tjetër është, kjo prokurori dhe kjo prokurore që u zgjodh me 69 vota, u zgjidhën të tilla që mos t’i japin përgjigje këtyre pyetjeve? Pasi përgjigjen e këtyre pyetjeve e presin të gjithë shqiptarët. Maskarenjtë dhe kriminelët mund të fitojnë në pak kohë shumë para, ndërsa me punë të ndershme fitohet më pak para por njeriu fle i qetë. Dhe çfarë Shqipërie ndërtojmë, këtë të kriminalizuar? Këto pyetje përballë këtij evenimenti të frikshëm siç ishte ky i drogës, i sasive të tilla që tronditën Evropën, nuk kanë përgjigje.

Pas protestës së 27 janarit, opozita kishte paralajmëruar që do të kishte një betejë të ashpër me qeverinë, për të luftuar atë që u quajt qeveria antimafia, por nuk ka vazhduar më me protesta. Përse ndodhi kjo?

Beteja ka vazhduar. Protesta është një mjet shumë i rëndësishëm i opozitës dhe absolutisht nuk është i vetmi. Një opozitë e cila bazon gjithçka dhe çdo gjë vetëm të protesta është një opozitë që ka ide të pakta. Në qoftë se mund të ishin 80 mijë apo 100 mijë në atë shesh atë ditë, ne bashkë po komunikojmë me afër 1 milion njerëz që po bashkë ndajmë këtë ide dhe këtë denoncim publik. Mund të ketë dhe plot qytetarë, që e bëjnë, por druhen nga hakmarrja e tmerrshme e qeverisë kundër kujtdo që flet, po e bëjmë së bashku. Dhe kjo bëhet në mënyrë të përditshme, bëhet në sallën e Parlamentit dhe kulmon në protesta të mëdha, do kulmojë në protesta pa kthim. Kjo është gjithçka.

Përse nuk janë mbrojtur artistët në mbrojtjen e teatrit?

Dhe kjo nuk është plotësisht e saktë. Një nga njerëzit e parë që është prononcuar në politikën shqiptare, unë kam qenë dhe kam akuzuar Kryeministrin publikisht.

Ne flasim me protesta konkretisht…

Çështja e teatrit është një çështje e cila është plotësisht e drejtë. Kemi mbajtur një lloj distance të caktuar për të mos akuzuar oponencën tonë për një përdorim politik. Teatri është një çështje që shkon shumë përtej politikës. Është një vlerë kombëtare që rrënohet në sytë tonë dhe është një vlerë që shqetëson të gjithë qytetarët, nuk shqetëson vetëm opozitën. Protestuesit më të mëdhenj të teatrit mund të ishit ju, që jeni njerëz të medias. Ne jemi njësh dhe nuk lëvizim asnjë centimetër, që ajo çfarë thonë artistët është plotësisht e drejtë. Kryeqyteti i vetëm në botë, që do ketë një teatër, pjesë të një batërdie kullash, të ndërtuar me para që vijnë lloj-lloj erërash, por jo erë të mirë, vetëm e vetëm sepse kjo qeveri, e cila shpenzoi para’ në tërë sokakët e Shqipërisë, nuk i kurseu, por nuk i gjetka dot paratë që ta bënte vetë një teatër. Kjo qeveri e cila çirret e bërtet se vdes shumë artin, se me demek e ka pasur artist këtë kryeministrin e vet, ky do ishte i dalluari që do bënte në radhë të parë teatrin. Ky duhej të simbolizohej me një teatër që ishte e tij dhe një nga pikat që njihte qytetin. Unë jam një qytetar i Tiranës dhe e kam ditur gjithnjë që ku është Teatri Popullor, kështu i thoshin atëherë ndërsa tani Kombëtar, e dija ku është cirku, kinematë e qytetit, kinema Republika. Ky na premtoi që do bënte kinema Republikën, ku do bënte një pallat sipër e kinemanë poshtë. U bë 17 vjet që s`është bërë asgjë. Menjëherë u rrënua dhe u prish që të bëhej e nuk u bë më kurrë. Duke pasur këtë histori kaq të dhimbshme me artin, ne të gjithë jemi bërë njësh me këtë çështje dhe duke humbur teatrin, kemi humbur historinë dhe vlerat e qytetit. Pra, kemi hyrë nga një qytet me vlera të shtresëzuara, në një qytet të ri që riciklon paratë me çdo lloj çmimi dhe është shndërruar në një vend të re të kullave të ditëve të zeza e të dhunimit të çdo vlere kulturore dhe historike të Shqipërisë.

A do të bashkoheshit me Partinë Demokratike në një aksion për mbrojtjen e teatrit?

Me kënaqësi çdolloj aksioni në radhë të parë të prirur nga shoqëria civile dhe artistët. Unë do të isha i gatshëm me shumë mbështetësit tanë që të gdhiheshim te teatri, me ditë ose javë të tëra nëse do duhej, duke pasur në ballë artistët. Kjo, për të treguar se aty jemi si qytetarë dhe jo si politikanë, në kuptimin më të mirë të fjalës dhe do jemi të gatshëm të shkojmë në çdo lloj proteste pasi këtu është në vijë identiteti ynë. Këta që nuk kanë asnjë lloj identiteti të brendshëm, qoftë ky moral dhe ky personal, mund të shkatërrojnë çdo gjë. Për ta është e rëndësishme se çfarë të ardhurash u vijnë në xhep. Kjo është një qeveri e mbaruar që nuk gjen para për të ndërtuar një teatër për 4 vjet apo për të ndërtuar qoftë edhe një spital. Prandaj, Shqipëria është pa drejtim. Unë nuk do jem ndonjëherë kryeministër i Shqipërisë, pasi nuk është ambicia ime, por nëse do isha për hir të profesionit tim, nëse nuk do ndërtoja një spital do isha një hiç. Por ky çerek artisti mos të identifikohej me një teatër? Pra, ky është një njeri i mbaruar, ku i kanë vdekur të gjitha sqimat njerëzore të tij. Ky njeri shkel mbi çdo gjë, prandaj teatri është prova e duhur për të treguar se asgjë nuk është e lirë.

Si i konsideroni zërat e disa prej deputetëve të PD-së kundër LSI-së?

S`kam dëgjuar të tillë, të jem i sinqertë. Nuk kam parë njeri të prononcohet kundër, por sigurisht çdo njeri ka qasjet e tij. Ka një vijë që përcakton qëndrimin e gjithsecilit. Përballë kemi një çerek artisti që rrënon teatrin, ku do vazhdojë të bëjë të njëjtën gjë edhe me Shqipërinë. Ky duhet ndalur. Për sa i përket thashetheme kam dëgjuar edhe për ndarje i majtë apo i djathtë, besoj që koha e këtyre dokrrave ideologjike ka mbaruar. Ne kemi parë edhe në qeverisjet e vendeve të ndryshme, ku forcat mund të bashkohen për të bërë diçka të mirë për qytetarët. Në kohën kur Sali Berisha ishte Kryeministër i Shqipërisë, ka përdorur instrumente të suksesshme që kanë qenë praktikisht të majta. Në fund të fundit, prodhoi më shumë stabilitet politik, infrastrukturë, spitale, qetësi publike e më pak drogë. Ky është edhe fronti i madh ku vendosemi të gjithë, gjithsecili me instrumentet politikë dhe kësaj politike i duhet dhënë një kontribut. Të paktën të bëjmë të mundur që ky çerek artisti që po prish spitalet dhe teatrin, të mos copëtojë Shqipërinë.

Një tjetër çështje po zien në fakt në opinionin publik dhe ka të bëjë pikërisht me Partinë Demokratike dhe akuzave në lidhje me kompaninë ruse. Si e shikoni ju këtë?

Kësaj çështje nuk i kam kushtuar shumë rëndësi. Pse e them këtë? Ka pasur shumë teori konspirative, të cilat janë kaq butafori për këtë Shqipërinë tonë të vogël. Problemi është shumë i qartë, por duhet thënë që kjo gjë nuk mund të diskutohet në media e portale. Gjithsesi çështja është shumë e thjeshtë, të paktën sipas pretendimeve që ka Partia Socialiste bazuar në një media të vetme, por këto janë çështje që duhen zgjidhur në Prokurori, që është e gatshme të hetojë çdo gjë. Në fund të ditës të shikojmë se cilat janë faktet e më pas të diskutohet. Në këtë moment kemi vetëm Partine Socialiste të bërë njësh me një media amerikane dhe në anën tjetër është opinioni publik. Në mes është Prokuroria. Kjo e fundit le të marrë faktet nëse ka, të caktojë se kush shkel ligjin e të përgjigjet për çdo gjë. Nga ana tjetër ka edhe një mundësi, ku themi që Prokuroria e verifikoi për këtë aferë, a do kërkojë gjë falje Partia Socialiste? Nuk ka për ta bërë. Skizofrenia dhe histeria duke filluar që nga i pari, ka filluar të infektojë edhe këta të tjerët. Po nëse nuk del ashtu si thotë PS-ja? A do kërkojnë ndjesë publike së bashku me këtë median amerikane për komplotin, pra për `pushtimin rus`?  Ne po pushtohemi nga rusët duke pasur ambasadë ruse. Njerëzit nuk kanë kombësi, por ka njerëz që respektojnë ligjin dhe ka nga ata që e shkelin.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Petrit Vasili: Një qeveri që s’nderton dot vetë as edhe një teatër është e mbaruar.

Monika Kryemadhi: Politika shqiptare të unifikohet në luftën kundër varfërisë

Intervista e Kryetares së Lëvizjes Socialiste për Integrim për News24

Znj.Kryemadhi në deklaratën që keni bërë një ditë më parë, ndër të tjera, keni deklaruar diçka që kaloi shkarazi dhe unë do doja të dija më shumë detaje, në zgjedhje lokale mund të dilni me kandidatë të përbashkët me PD. Kjo do të thotë se ju i keni nisur konsultimet dhe jeni duke u përgatitur për to?

Nuk kam deklaruar kështu, ose ju mund ta keni perceptuar. Ne jemi në diskutime por ajo çka është e rëndësishme, të gjitha partitë politike kanë fazat e tyre. Ne kemi shpallur fazën e diskutimeve për kandidatët, jo për kryetar bashkie por më shumë për anëtarët e këshillave bashkiak, gjë që është shumë e rëndësishme për të krijuar grupet e këshilltarëve të cilët do të jenë prezantues. Dhe ajo që dua të them, është që zgjedhjet lokale nuk janë zgjedhje politike. Zgjedhjet lokale janë zgjedhje që kanë të bëjnë me menaxhimin e jetës së përditshme të qytetarëve. Dhe kandidati është shumë i rëndësishëm, personi i cili jo vetëm fushatën për kryetar bashkie por të marri përsipër dhe gjithë zgjidhjen e problemeve dhe strategjive të zhvillimit të qytetit në të cilin ai do kandidoj. Sigurisht që ne do fillojmë dëgjesa dhe do të kërkojmë që partia jonë të hapet drejt figurave të reja, faktorëve të rinj që ka në jetën politike shqiptare. Mos të harrojmë që tashmë LSI, është një parti në opozitë, ka rolin e saj dhe duke qenë një parti në opozitë, shanset dhe mundësitë e saj për t’u hapur janë shumë më të mëdha për të vetmen arsye, sepse sot ka nevojë, politika shqiptare ka nevojë për njerëz të rinj, sjellje të reja, gjak të ri, frymë të re, kualitete të reja. Dhe ajo çka dua të them, që kandidatët tanë do të jenë kandidatura që do të hidhen në tryezë për sa iu përket diskutimeve që janë të rëndësishme. Megjithatë është shumë herët për ta shpallur kush do të jetë kandidat për kryetar bashkie në Tiranë, Durrës, Elbasan, Korçë. Ajo çka dua të them, që LSI ka filluar proceset e saj për të qenë e përgatitur në të gjitha llojet e varianteve, pra si për planin A, B, C, D. Planet tona janë nga më të ndryshmet. Nga eksperiencat tona që kemi pasur në zgjedhjet lokale, ku kemi qenë edhe në kandidatura të përbashkëta qoftë me PS apo PD, dua t’u bëj të qarta që në shumicën e rasteve, nuk po i quaj të tradhtuar por strukturat e partive përkatëse nuk e kanë përkrahur kandidatin e LSI. Ndërkohë ka ndodhur e kundërta që strukturat e LSI gjithmonë e kanë përkrahur kandidatin qoftë të PS, qoftë të PD. Kështu që strukturat tona duhet të jenë të përgatitura, ne do të hyjmë në një proces zgjedhor, i cili sjell jo vetëm vota për të sjellë fitues kandidatët tanë, por do të jetë dhe një proces i cili është shumë i rëndësishëm për të orientuar jo vetëm votuesin e LSI, por edhe shumë votues të tjerë për ta çuar votën në drejtimin që ka të bëjë më zhvillimin e një qyteti. Ajo çka është më e rëndësishme është që koha nuk është as e gjatë, as e shkurtër. Ne jemi parti që jemi në opozitë dhe duke qenë parti në opozitë nuk ke shanse dhe mundësitë e një partie shtet, e cila ne tashmë jemi mësuar dhe na duket normale pavarësisht që është shkelje ligji që tashmë strukturat e shtetit janë kthyer në falanga të partisë që është në pushtet dhe i ka shërbyer asaj. Kështu që ne si LSI, do të përgatisim gjithë strukturat tona organizative në mënyrë të tillë që të jemi të përgatitur për çdo lloj skenari që mund të vijë në të ardhmen.

Kur mund të nisin dëgjesat?

Ne kemi filluar, ndërkohë javën tjetër do të kemi mbledhje të Komitetit Drejtues, i cili do të orientojë gjithë aksionin politik dhe organizativ të LSI në 61 bashkitë e Shqipërisë të cilat do të sjellin jo vetëm kandidatura të reja por edhe platformat përkatëse për sa iu përket premtimeve dhe programit elektoral në bashkitë e veçanta që do të jenë.

Ju jeni një parti e majtë në opozitë dhe nuk e di se sa të rëndësishme janë për ju zgjedhjet lokale…

Unë mendoj që Shqipëria nuk ka të majtë, të djathtë. Unë mendoj që sot Shqipëria ka vetëm shqiptarë të varfër, të cilët janë pa drejtim. Sot kemi një vend, një popull që nuk ka më drejtues. Shqipëria sot nuk ka më kohën dhe luksin për të ndarë programet të majta, të djathta. Sot ajo çka është më e rëndësishme, është që të gjitha forcat politike të unifikohemi për sa i përket luftës kundër varfërisë që është një nga problemet tona më të mëdha. Vetëm duke nxjerrë shqiptarët nga varfëria mund të kemi shansin dhe një opinion publik të pavarur dhe jo vetëm të pavarur, por edhe një shoqëri të pa shitur. Pra, që për shkak të varfërisë dhe mjerimit, shet shpirtin e saj për të mbijetuar dhe për të mbajtur fëmijët gjallë.

 

Flisni që qëllimi juaj është që të hapet partia, LSI. Më kujtohet një deklaratë e juaja bërë pikërisht në këtë studio përpara protestës së 27-janarit. Ju patët deklaruar se shumë shpejt në partinë tonë do të afrohen të tjerë duke aluduar edhe për të majtë. Çfarë ka ndodhur pas asaj deklarate?

Sigurisht që janë afruar. Ne kemi filluar grupet e punës të cilat janë jo vetëm nga ana organizative, por janë grupe pune edhe për sa i përket anës programore për përgatitjen e alternativave. Paketa anti-varfëri që LSI e ka bërë prezente, ka ardhur si rezultat i grupit të punës të caktuar të komisionit të ekonomisë dhe specialistëve ekspertë. Ashtu si dhe 19 amendamente për ligjin e policisë, për vetingun në polici, nuk erdhi si rezultat i dy apo tre deputetëve. Erdhi si rezultat i një grupi pune me shumë ekspertë. Kanë punuar rreth 13 ekspertë të ndryshëm, të cilët janë pa asnjë lloj bindje politike, por kanë qenë edhe anëtarë të PS, të cilët kanë kontribuar në përgatitjen e këtyre amendamenteve, apo edhe anëtar të PD. Ajo që është e rëndësishme, është që mungesa e funksionimit të strukturave mendoj në të gjitha partitë, sjell që ne të kemi këto lloj problemesh. Kemi prodhimtari të legjislacionit shumë të varfër, pra prodhojmë një ligj shumë të varfër dhe te pazbatueshëm. Ne kemi vetëm propozime që na vijnë nga grupet e interesit apo nga oligarkë të cilët përgatisim projektvendimet e qeverisë, i sjellin në parlament si një teatër kukullash, ngrenë dorën dhe votojnë interesat e tyre. Kur në fakt nuk kemi institucione që masin indikacionet e ligjeve që ne kalojmë, cilat janë efektet pozitive dhe negative. Gjë që të cilën ne duhet ta bëjmë dhe nuk e kemi bërë asnjëherë, sepse prandaj është dhe arsyeja që në vazhdojmë tranzicion. Ajo çka mendoj unë që është shumë e rëndësishme dhe që ne kemi filluar, nuk është e thjeshtë, është e vështirë se është çështje mentaliteti nuk është një brumë që merr formën apo një strukturë që ti e gdhend me dorë. Se edhe skulpturën kur e gdhend do kohën e vet. Jo më të gdhendësh mentalitetin apo psikologjinë e njerëzve, të cilët nuk janë njerëz dosido, janë njerëz të cilët kanë arritur diçka në jetë, kanë punuar fort për të qenë profesionistë. Dhe mbi të gjitha ne si LSI duhet t’iu ofrojmë atyre garancinë që ne ju ofrojmë atyre. Ne po i shikojmë rezultatet e para qëkur diskutuam ligjin e vetingut që u paraqitën 19 amendamente, të cilat u pranuan të 19-a dhe u reflektuan në ligjin e vetingut për policinë, gjë që ishte shumë pozitive. Ku bashkëpunëtor kishim dhe ICITAP-in, të cilët na dhanë një ndihmesë jashtëzakonisht të madhe. Dhe i falënderoj publikisht për mungesën e kompleksit që patën për të na ndihmuar dhe informuar për problematikat që kishte ligji gjë që të cilën ne e kemi pasur shumë të vështirë për ta pasur në institucione të tjera ndërkombëtare të cilat kanë treguar jo vetëm ndjenja kompleksi por edhe primitivizëm të tyre për mos reagimin. Duke pasur parasysh që grupet parlamentarë që edhe një deputet i vetëm që është në parlamentin e Shqipërisë ka të drejtën të informohet për sa i përket projektligjeve të cilat asistohen nga komuniteti ndërkombëtar. Ne gjithmonë pretendojmë që nganjëherë ndërkombëtarët janë më të mençur se ne por kjo nuk është gjithmonë e vërtetë. Është relative në disa raste. Por megjithatë kjo është shoqëria në të cilën ne jetojmë, sepse po të ishim një shoqëri perfekte nuk do të vazhdonim të ishim në tranzicion, por do ishim si vendet e tjera të BE.

 

Nga ana tjetër edhe PD po punon për hapjen e partisë me ndryshimet në statut etj. Ju dy partitë ndërkohë po punoni që të jeni më të ngushtë bashkë, apo është e vërtetë kjo ftohja që flitet se ka ndodhur mes jush?

 

Nuk ka asnjë lloj ftohje, kam folur me z. Basha sot prapë, kemi pasur komunikim.

 

Kur jeni takuar për herë të fundit?

 

Në parlament, nuk mendoj që takimet në zyrë janë produktive. Takimet në zyrë kanë pasur të bëjnë me grupin e punës për sa i përket organizimit të protestave, apo dhe iniciativave ligjore, të cilat kanë qenë më grupe pune që ishin me ekspertë. Siç ishin ndryshimet që propozuam për Kushtetutën në mënyrë të tillë që të funksiononte KLP dhe KLGJ në mënyrë ligjore. Pra, të mos kalonte parlamenti të bënte veprime antikushtetuese, por të ribënim nenet, të cilat e zhbllokonin zhvillimin e KLP dhe KLGJ. Për sa iu përket angazhimeve të tjera nuk ka pasur takime mes meje dhe z. Basha, por ka pasur takime mes z. Vasili dhe z. Spaho. Midis z. Vasili dhe z. Alibeaj. Midis z. Naço dhe z. Bylykbashi.

 

Në fakt është folur për një ftohje të marrëdhënieve midis jush dhe z. Basha, jo mes dy partive…

 

Po ne nuk do kërcejmë Napolonin bashkë që të kuptojnë njerëzit që jemi të lumtur. Z. Basha është kryetari i Partisë Demokratike, unë jam Kryetare e Lëvizjes Socialiste për Integrim. Të dy së bashku përfaqësojmë grupet tona politike dhe detyra jonë është që, përveçse të përfaqësojmë këto grupime politike, mbi të gjitha është që të mos cenojmë në asnjë moment dhe të luftojmë dhe të punojmë për interesat e të gjithë shqiptarëve, pavarësisht bindjeve politike. Unë nuk jam vartësja e z. Basha dhe as z. Basha nuk është vartësi im dhe kjo bën që secili nga ne, jo vetëm të ruajë identitetin dhe integritetin e partisë së tij, por ajo çka është e rëndësishme është që ne duam të sjellim edhe një lloj sjellje të re në politikën shqiptare, ku asnjëri nga ne nuk duhet të sillet në formën e një vasali. Në fakt, në këto vite tranzicion jemi mësuar ta shikojmë këtë lloj komunikimi. Unë nuk e mendoj kështu. Unë jam takuar dhe me z. Berisha. Kam pirë kafe, kemi biseduar, por nuk ka nevojë që të jetë publike për mediat.

Kur ka ndodhur?

Para dy, tre javëve. Ishim gjithashtu në Kosovë në 10-vjetorin e Pavarësisë së Kosovës. Unë isha me z. Basha dhe me z. Berisha, ishim bashkë, shkuam në parlament bashkë, por ndoshta këto juve nuk iu bëjnë përshtypje. Nuk është funksionimi dhe bashkëpunimi i partive politike, nuk është bisedat apo kafetë që pinë kryetarët e tyre. Funksionimi i partive politike, bashkëpunimi i tyre vjen në bazë. Nëse terreni, baza janë vetë ato që e kërkojnë bashkëpunimin, çfarëdo që të bëjnë kryetarët e partive është e pamundur për ta ndryshuar këtë gjë. Ajo çka është e rëndësishme besoj nuk ka të bëjë se si është humori mes Bashës dhe Kryemadhit, por se çfarë do kenë shqiptarët nesër për të ngrënë dhe me çfarë do të ushqehen fëmijët e tyre. Vetë Partia Demokratike dhe vetë Lëvizja Socialiste për Integrim, pavarësisht hapësirave se cila prej tyre ka në jetën politike, konvergojnë dhe janë në të njëjtën pikë të përbashkët, ashtu siç është edhe pika e luftës kundër krimit dhe trafikut të drogës.

 

Thatë që keni biseduar vetëm dje me z. Basha në telefon, apo jo?

Jo, dje biseduam për çështjet që kanë të bëjnë për seancën e ditës së enjte në parlament.

Ju ka rënë rasti të diskutoni dhe për çështjen e lobimit, apo akuzave që i adresohen z. Basha? Jua ka shprehur si shqetësim?

Fare, unë kam përshtypjen se ky është më shumë një shqetësim i Partisë Socialiste dhe i subvencionuar nga Partia Socialiste në media.

Ky është një investigim i MotherJones..

Po investigimet që kemi dëgjuar dhe lexuar ne për Edi Ramën, nuk kemi parë që të flitet kaq shumë minuta për trafikun e drogës, për bandat, për krimin e organizuar në Evropë, i cili drejtohet nga Shqipëria. Me sa kam kuptuar me aq kohë sa jam në politikë, sot me pak dollarë mund të hedhësh shkrime në çdo gazetë dhe në çdo media po të jetë fjala për të sharë dhe për të sulmuar. Ajo çka dua të them është se kompanitë lobiste nuk ka ndonjë rëndësi, nëse janë ruse, gjermane, amerikane, hebre apo italiane. Unë vetë si Monikë jam kundër kompanive lobiste. Përveçse janë shumë të shtrenjta, janë dhe kompani që funksionojnë me një lloj strategjie të të bëj pak pis sot, që nesër të të pastrojë. Dhe tjetra, ajo çka dua të them, është se unë jam shumë e hapur që në Shtetet e Bashkuara të Amerikës rruga më e mirë për të bërë lobizmin dhe për të qenë institucional është Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Pavarësisht marrëdhënieve që mund të kenë parti të caktuara, apo individë të caktuar me ambasadën, me stafin e ambasadës, me stafin lokal të ambasadës, sepse ka dhe staf lokal të ambasadës, të cilët janë shqiptarë, kanë interesat e tyre, kanë familjarë të tyre që punojnë, kanë bizneset e tyre dhe mund të kenë konflikt interesi, pavarësisht nga kjo në fund të ditës ata janë të detyruar që çdo parti politike që kërkon të bëj një vizitë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës është e detyruar që t’i drejtohet Ambasadës së SHBA dhe ata t’i marrin përsipër axhendën. Nga ana tjetër, kompanitë lobiste në Shqipëri nuk kanë ndonjë vlerë shumë të madhe, sepse për momentin Shqipëria sot ka nevojë për të nxjerrë vendin nga varfëria, për të luftuar krimin dhe drogën, gjë që të cilat nuk i bëjnë kompanitë lobiste. Kompanitë lobiste mund të sigurojnë dy fotografi, një takim apo një kafe, gjëra të cilat për mua nuk janë asgjë. Nuk janë të nevojshme dhe nuk janë të rëndësishme absolutisht.

LSI e ka bërë dikur këtë gjë?

LSI ka pasur kompani lobiste vetëm në kohën e Reformës në Drejtësi, përpara votimit të Reformës në Drejtësi. U mor një grup i specializuar nga LSI-a, një grup i specializuar, që ishin ekspertë të ligjit, të cilët konstatuan dhe orientuan LSI-në për qëndrimin që duhet të mbante për sa i përket Reformës në Drejtësi. Sepse kakofonia dhe mungesa e informacionit që vinte nga Komisioni i Reformës në Drejtësi, nga grupet e punës që punuan, nga mënyra se si u bë dhe u përpunua Reforma në Drejtësi nuk solli gjë tjetër përveçse solli një kakofoni, tymnajë shumë të madhe dhe pasiguri për sa i përket kësaj reforme. Dhe LSI në atë kohë kontraktoi një kompani, ku erdhi dhe një ish-prokuror nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Kompania ishte nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës?

Po, e kemi të deklaruar ne atë. Faktikisht prokurori është takuar dhe me z. Basha, ka zhvilluar takime dhe në ambasadën amerikane për t’u njohur me këndvështrimet dhe qëndrimet dhe menjëherë pas funksionimit të kësaj kompanie, ne si LSI mbajtëm qëndrimin e prerë kur kërkuam nenin 88, që ja kërkuam dhe Partisë Demokratike dhe Partisë Socialiste, që e vendosëm si kusht dhe arritëm në konkluzion dhe e votuam Reformën në Drejtësi me 140 vota.

 

Pra, nuk qenkan kot kompanitë lobiste?

 

Po jo kompani lobiste për të bërë fotografi dhe as për të takuar, por kompani lobiste për të prodhuar. Pra ashtu, sikurse Partia Demokratike ka bërë një program fantastik për zgjedhjet e 2017-ës, unë nuk e kam lexuar për hir të së vërtetës, por nga shumë miq të mi që janë të huaj, më kanë thënë, që edhe ata nuk është se kanë punuar me kompani lobiste, kanë punuar me strukturat e CDU më duket, të cilët kanë një pasur ekonomik jashtëzakonisht të mirë dhe është një program shumë i mirë për të nxjerrë dhe për të kaluar këtë situatë të tmerrshme ekonomike që po kalon Shqipëria në një fazë tjetër, për sa i përket rritjes së investimeve të huaja.

Kjo është e vetmja kompani lobiste që ka kontraktuar LSI-a?

Është edhe kompania e sondazheve, të cilat i bëjmë njëherë në vit. LSI nuk është më një parti e vogël, tashmë është një realitet tjetër politik në Shqipëri, kështu që sondazhet janë të domosdoshme jo vetëm për të krijuar strategjinë e saj politike dhe organizative, por edhe për të krijuar tragetin, si dhe për të krijuar një qasje tjetër ndaj njerëzve. Po të kemi parasysh, nëpërmjet sondazheve ne kemi nxjerrë dhe sloganet tona, të cilat ju i mbani mend dhe unë po e humbas modestinë dhe po them se sloganet e LSI-së gjithmonë kanë qenë sloganet më të mira politike. Kanë qenë edhe goditëse për njerëzit. Për shembull, slogani i fundit që ishte “Një Shans për të gjithë”, ka qenë vërtet një shans shumë i mirë. Është shansi i të gjithëve për të folur e për t’u shprehur për të qenë dikush. Duhet të kuptojmë dhe diçka. Uashingtoni është një qendër që jeton me kompanitë lobiste. Atje është më se normale. Atje nuk ka ngjyrë dhe as nacionalitet lobizmi. Kush ka para dhe buxhet të planifikuar për kompani lobiste i përdor, kush nuk ka nuk i përdor. Unë për veten time do ta quaja shpenzim të tepërt për partinë tonë që të shpenzonim para përsa i përket lobizmit. Do të ishte shumë më mirë për të paguar një strategjist të huaj, i cili njeh strategjinë e vendeve në tranzicion siç është Shqipëria, gjithsesi ky strategjist amerikan do të funksionojë me mentalitetin e një Amerike të madhe, dhe nuk do të funksionojë me mentalitetin mesdhetar që kanë shqiptarët.

Pra edhe njëherë znj. Kryemadhi ju me z. Basha nuk keni diskutuar për këtë çështje?

Unë kam përshtypjen se z. Basha nuk i bëhet vonë fare për këtë gjë.

Po ju çfarë besoni që ka ndodhur me këtë çështje?

Unë nuk e besoj fare. Mua më duket shumë qesharake.

Përse del në skenë tani në gjykimin tuaj?

Për të larguar vëmendjen nga droga dhe krimi i organizuar.

Për drogën flitet gjithë ditën?

Po, por ndërkohë ne kemi 20 minuta që flasim bashkë për kompanitë lobiste. Në këtë drejtim për mua është thjesht një heqje vëmendje. Është thjesht për të bërë pis diçka. Për mua nuk ka asnjë lloj problemi. Shqiptarëve nuk u intereson kjo. Nëse PD ka pasur para nga buxheti i vetë ka bërë shumë mirë.

Po diskutimi është që në lojë janë rusët.

Po i bëjmë rusët sikur me qenë alienë. Sa rusë ka që jetojnë në Amerikë, në Angli, në Francë? Me miliona. Po Vuçici çfarë është? Në sjellje është më antishqiptar se rusët. Dhe Edi Rama ha, pi, bën marrëveshje, lë në dorë të Vuçicit gjithë ekonominë shqiptare apo jo? Se ne po i shikojmë rusët sikur të jenë armiku te porta. Kjo është një lloj ndjenje inferioriteti që kemi.

A duhet zbardhur gjithsesi kjo çështje?

Kjo çështje duhet zbardhur nga ana korruptive, në qoftë se ka korrupsion.

A do të tronditet opozita shqiptare nëse hetimet na çojnë në ndonjë të vërtet?

 

E para njëherë unë nuk e shikoj çështjen e fotografisë të Lulzim Bashës me Presidentin Trump, se paska paguar një person, i cili është kompani lobiste, që qenka me origjinë ruse, se ca të tjerë thonë që është me origjinë kanadeze. Po edhe sikur të jetë rus. Ky njeri kërkohet nga ligji? Është vrasës? Është terrorist? Është trafikant? Është kriminel? Nëse nuk i ka këto gjëra, çfarë problemi ka? Problemi që mund të themi në është z. Basha paratë që ka paguar i ka nxjerrë nga Partia Demokratike apo i ka nxjerrë nga xhepi i tij? Nëse i ka nxjerrë nga xhepi i tij, i ka para të pastra, i ka para të deklaruara, i ka paratë e veta personale.

Juve ju shqetëson kjo çështje?

Fare shqetësim. Për mua, kjo është një humbje kohe dhe harxhim energjish të tepërta. Unë mendoj që kjo është një gjë shumë qesharake. Po të jetë kështu ne duhet të merreshim pafundësisht dhe me çështjen e fotografisë së z. Rama me Presidentin Obama, për të cilën u ngrit një komision investigues dhe hetimor dhe personi bëri burg në Shtetet e Bashkuara të Amerikës pse mori z. Rama dhe e çoi të bënte fotografi me Barak Obamën. Madje, u paraqit dhe si bashkëshortja e tij. Pse? Sepse ka shkelur ligjet e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, të cilët nuk lejojnë marrjen e parave nga forca politike që janë jashtë SHBA. Në qoftë se ka gjë që duhet dënuar ligjërisht është fotografia e Edi Ramës me Obamën. Ndërsa për çështjen e fotografisë së Lulzim Bashës me Presidentin Trump kjo është një gjë tjetër. Nëse janë paratë e PD-së, apo janë paratë e Lulzim Bashës këtë le ta sqarojë prokuroria. Por për çështjen e Rusisë, mua më duket shumë qesharake. Dhe unë mendoj që ne duhet të jemi shumë të kujdesshëm, sepse nuk mund të bëhesh i dashur për amerikanët, duke sharë rusët. Dhe e them këtë sidomos për Partinë Socialiste dhe për z. Rama, duke pasur parasysh që në tre vizitat e fundit që ka pasur në SHBA, nuk ka pasur asnjë vizitë me asnjë zyrtar në Departament të Shtetit, apo në institucione të tjera të SHBA-ve. Për sa i përket pozicionimeve që ai kërkon të bëhet i mirë me amerikanët, duke sharë rusët, mua më duket qesharake, se kush është më pro gjerman dhe anti turk etj. Unë mendoj se Shqipëria nuk e ka luksin për të bërë politikë destruktive dhe nuk e ka luksin për të bërë gabime në politikë të jashtme. Deri më sot Shqipëria ka marrë gjithmonë notën 10 nga Bashkimi Evropian për sa i përket sjelljes në politikën e jashtme. Unë mendoj që ne duhet të jemi shumë të kujdesshëm në mënyrën e të bërit politikë. Ka argumente për ta luftuar Lulzim Bashën sa të duash politikisht, ashtu sikurse ka dhe argumente për ta mbrojtur, për ta përkrahur dhe për t’i dhënë avantazhin pse PD-ja dhe Lulzim Basha kanë të drejtë. Ashtu sikurse ka argumente pafundësisht për ta rrënuar dhe për ta tërhequr zvarre Edi Ramën nga karrigia e Kryeministrit, ashtu sikurse ka dhe gjëra të mira, që nuk ka asgjë të keqe që t’ia përmendësh dhe nuk kemi përse të kompleksohemi. Unë mendoj që tranzicioni ka ardhur dhe për shkak të këtij lloji mentaliteti dhe për shkak të kësaj situate vulgare të të bërit politikë. Sot shqiptarët prandaj dhe janë të pakënaqur me klasën politike.

 

Në lidhje me drogën e kapur në Maminas, PD mendon që ka pasur garanci politike dhe pas gjithë kësaj qëndron Kryeministri Rama. Është artikuluar dhe emri i vëllait të tij. Çfarë mendon znj. Kryemadhi për këtë?

 

Unë mendoj që sigurisht garancia politike është, sepse pa garanci politike nuk do të guxonte njeri. Ajo që më bën të dyshoj është se sot nuk kemi kokë dhe pronarë të drogës. Ne sot kemi një shofer, i cili ka transportuar kamionin nga porti në magazinë. Mua nuk më shqetëson droga që vjen në Shqipëri dhe shkon në Evropë, le ta kapin evropianët atje, sepse sot Shqipëria në këtë gjendje është edhe për shkak të tyre, sepse kanë mbyllur sytë, kanë mbyllur gojën, kanë mbyllur veshët, kur opozita dhe çdo element tjetër politik kanë thërritur dhe kanë bërtitur fort për sa i përket çështjes së krimit të organizuar, trafikimit,drogës e shumë gjëra të tjera. Mua sot më intereson dhe kam hallin se çfarë ndodh në Shqipëri. Fatkeqësia jonë më e madhe nuk është çështja e atyre 613kg drogë, fatkeqësia më e madhe është që shqiptarët sot zënë vendin e parë në botë në përdorimin e kokainës. Janë populli më i varfër në Evropë, dhe ndërkohë janë populli i parë në botë që përdor kokainë, ku kokaina është nga drogat më të shtrenjta. Ne kemi një brez të ri të kërcënuar fortësisht nga droga. Nesër nuk do të kemi mësues, por do të kemi drogaxhinj, nuk do të kemi inxhinierë dhe mjekë, por do të kemi inxhinierë dhe mjekë ose të droguar, ose nuk do të kemi fare. E thashë dhe dje, do hipësh në një shofer taksie, i cili në vend që të çojë në destinacionin e duhur do të çojë në destinacionin e gabuar. E kam thënë gjithmonë me të huajt që problem është trafikimi dhe Shqipëria po kthehet në një destabilitet për rajonin dhe për Evropën. Dhe në fakt është kthyer dhe kjo gjë e ka kthyer Shqipërinë për t’i krijuar barriera shumë të mëdha qoftë për hapjen e negociatave, qoftë edhe për lëvizjen e lirë të qytetarëve. Ne në radhë të parë duhet të fillojmë të sensibilizojmë qytetarët shqiptarë, duke filluar që të merremi me fëmijët tanë, të merremi me shkollat, sepse po na i kthejnë fëmijët në spaçatorë, janë kthyer në spaçatorë dhe ky është një nga problemet më të mëdha që ka Shqipëria.

Kur do të protestoni sërish?

Ne jemi duke rakorduar dhe përgatitur strategjitë. Unë i kam kërkuar dhe komisionerit Hahn në një letër që i kam drejtuar për hapjen e negociatave pa kushte. Ndërkohë dhe z. Basha e ka bërë këtë gjë dhe jam shumë e lumtur për këtë arsye, sepse për ne rëndësia më e madhe është hapja e negociatave, sepse hapja e negociatave do t’u krijonte shqiptarëve mundësinë e një realiteti komplet tjetër dhe do të krijonte një diapazon komplet të ri, që shqiptarët të ecin përpara. Mos hapja e negociatave është një fatkeqësi e jashtëzakonshme dhe shumë e madhe për shqiptarët. Për klasën politike jo, sepse klasës politike do t’i interesojë konflikti. Do t’i interesojë kjo lloj mungese bashkëpunimi dhe në bazë të kësaj do të lulëzojnë gjithmonë njerëzit me problematikë dhe agresivë. Do të lulëzojnë njerëzit që bëjnë allishverishe dhe do të zhduket ajo pak elitë që ka mbetur dhe shpreson që mund të ndodhi diçka. Do të largohet nga Shqipëria për të mos u kthyer më. Prandaj dhe deri ditën e negociatave, ne si opozitë, flas në emër të LSI-së, por jam e bindur dhe Partia Demokratike, në qëllim të objektivit dhe pikave tona, janë negociatat. Pas negociatave, atëherë do të jenë dhe hapat e tjerë të njëpasnjëshëm. Por mos harrojmë dhe një gjë. Mos hapja e negociatave nuk është faji i politikës shqiptare. Faj të parë do të ketë edhe vetë Bashkimi Evropian me ndikimin e tij negativ dhe mëkatet që kanë krijuar në jetën politike në Shqipëri, sepse mbyllja e syve, përdorimi i politikës shqiptare për interesat e tyre personale ka sjellë që ne sot të kemi këtë situatë që kemi sot. Dhe në fund të ditës, të gjithë këta ambasadorë që janë sot këtu dhe bëjnë sikur u dhimbset Shqipëria do të largohen dhe nuk do ta kthejnë më kokën mbrapa, ndërsa ata që do të mbajnë mbi kurriz të gjithë mëkatet e tyre do të jenë shqiptarët dhe fëmijët tanë.

Pra, duket që ka një bashkërendim të punëve midis jush dhe PD për aksionet tuaja të mëpasshme. Është konsultuar PD me ju për komisionet hetimore?

Patjetër që jemi konsultuar. Ne kemi punuar për ligjin e vetingut në polici, PD ka punuar për Rregulloren e Parlamentit. Kemi bërë një ndarje detyrash. Ka një lloj ndarje dhe rakordimi të punës, por nuk mendoj që është ky problem. Mendoj që problemi më i madh është që ne duhet të gjejmë një zgjidhje të përbashkët për sa i përket çështjes së varfërisë, sepse vetëm ajo është elementi kyç me të cilin përfiton krimi i organizuar, përfiton korrupsioni, përfiton i papërgjegjshmi.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Monika Kryemadhi: Politika shqiptare të unifikohet në luftën kundër varfërisë

Bashkëbisedimi me gazetarët i Kryetares së LSI, Monika Kryemadhi

 Përshëndetjw

Faleminderit për interesimin tuaj,
Në fakt u bë një kohë e gjatë që nuk kemi bashkëbiseduar por shpresoj tju kemi lënë pak kohë edhe ju por edhe shumë njerëzve të tjerë për të reflektuar gjatë gjithë atyre prononcimeve që LSI ka paraqitur në arenën politike. Jam e bindur që pjesa më e madhe e juaj dhe e shqiptarëve 5 vite më parë besuan te rilindja e Shqipërisë sepse besonin te rilindja e arsimit, ekonomisë, shëndetësisë shqiptare por shpresat dhe ëndrrat janë një ndjesi që faktikisht mbajnë në këmbë njeriun, njeriu mban familjen, familja shoqërinë dhe shoqëria mban kombet. Dhe ne si shqiptar jemi një komb i vogël në fakt por jemi një komb që shpresat dhe ëndrrat i kemi shumë të mëdha duke pasur parasysh që jemi një komb mjaft i ri. Vitet e Rilindjes së shek 21, janë kthyer nga vite shprese në vite të ankthit. Ku e vetmja rilindje ishte rilindja e krimit, e drogës, e varfërisë e trafikut dhe mbi të gjitha ishin vite që ngjallën jo vetëm në popull por sidomos te të rinjtë dhe të rejat shqiptare, braktisjen, mungesën e shpresës dhe harresën. Por o vetëm te ata por edhe te rilindasit dhe te socialistët. Të gjithë sëbashku pa dallime politike jemi sot në fakt përballë një sfide të madhe, sfidës së mbijetesës. Mbijetesës jo të politikës në fakt sepse politika do të mbijetojë por mbijetesës së një brezi të tërë i brezit të ri i cili çdo ditë dhe më shumë po largohet nga Shqipëria, po ndihet i braktisur dhe do të kërkojë që ti mbijetojë errësirës dhe asfiksimit që është krijuar në Shqipëri dhe do të kërkojë një hapësirë të re duke u larguar nga Shqipëria. Shqiptarët duhet të kthehen në Shqipëri dhe në fakt të marrin në dorë fatet e tyre sepse situata në të cilën ne po kalojmë është një situatë me të vërtetë shumë dramatike. Sot Shqipëria është vendi më i varfër në rajon, e themi këtë shpeshherë të shqetësuar me gjuhën e ekonomistit me statistikat e tyre, e institucioneve ndërkombëtare ashtu si dhe BERZHI së fundmi renditi Shqipërinë si vendi i fundit në rajon përsa i përket investimeve të huaja për  frymë dhe që ta rrisi me ritme mesatare dhe të arrijmë vendet e rajonit. Por për këtë ne na duhen të paktën mbi 60 vjet. Themi për taksa të larta mbi biznesin e vogël që futet dhe përfshihet në skemën e TVSH-së. Themi për investimet, flasim për strategji, flasim për reforma por në fakt në fund të ditës harrojmë që 90% e shqiptarëve diskutojnë kafshatën e bukës ku tashmë në Shqipëri jemi kthyer në filmin e famshëm që kemi parë gjithë lojërat e urisë. Të cilët po i detyrojnë shqiptarët që tashmë të vendosin në bast jetën e tyre dhe të ardhmen e fëmijëve të tyre. Urrejtja politike, makuteria e pushtetit e cila po i errëson sytë qeverisë shqiptare, nuk kërkon të njohi dhe të pranojë këtë realitet për të reflektuar sa më shpejt. Nuk mund të reflektosh po nuk pranove realitetin dh pëgjegjësitë e tua dhe është njerëzore të bësh gabime por është djallëzore ti pranosh ato. Prandaj dua të bëj të ditur që situata në të cilën po jetojnë sot shqiptarët jo vetëm kaotike por është edhe e pasigurt. Për diktimin e diktatit të krimit të organizuar dhe overdozës së qeverisë së saj. Heqja nga skema e ndihmës ekonomie të 20.000 familjeve nuk është më zgjidhje e nxjerrjes nga skamja dhe varfërisë së familjeve të varfra por i fut ato në qerthullin e korrupsionit, të manipulimit të përdorimit, dhe të përdorimit të skemës së pikëzimit të ndihmës ekonomike si një kamzhik në duart e jesmenëve të qeverisjes politike. Nuk është zgjidhje kjo por zgjidhja është paketa antivarfëri që ka që ka propozuar LSI disa kohë më parë. E cila nxjerr nga varfëria 200.000 familje shqiptare dhe ju jep mundësi shqiptarëve që të ndërtojnë të ardhmen e tyre në Shqipëri. Kjo qeveri në fakt nuk beson te shqiptarët. Duke mos besuar te shqiptarët kemi parë që ka importuar dhe shumë mendje të ndritura në thonjëza për të qeverisur shqiptarët

Por ne përsëri ftojmë ata që të diskutojmë bashkë me ta, iu ofrojmë atyre përslri paketën tonë antivarfëri ashtu siç bëmë me ligjin për policinë e shtetit ku u paraqitën 19 amendamente dhe ata u pranuan. Pa asnjë lloj kompleksi e themi këtë sepse për ne ka shumë rëndësi lufta kundër varfërisë

Nxjerrja nga varfëria e 200.000 familjeve shqiptare sesa pushteti i një grushti njerëzish. propozojmë të rikthehet dhe njëherë në parlament ligji për taksat sepse kjo nuk është më një çështje egoje personale e Edi Ramës dhe asnjë fjalë e dhënë ndaj oligarkëve shqiptarë por është çështja e mbijetesës së qindra dhe mijëra bizneseve shqiptare të cilët taksat e larta jo vetëm i varfërojnë por i çojnë drejt shpërbërjes

Shkatërron shtresën e mesme që në fakt është boshti kryesor i ekonomisë shqiptare. Është frymëmarrja e ekonomisë shqiptare dhe shtresa e mesme është dhe garanci për demokracinë shqiptare. Vetëm një i marrë dhe i pangopur me dashuri që në fëmijëri dhe që urren njerëzit që ka rreth tij, mund tia bëj këtë vendit të tij. Në vetëm 2 muaj 2500 biznes, taksa e banesës garazheve dhe makinës që rritet çdo ditë ku krahas tyre rriten dhe çmimet e produkteve bazë të shportës dhe rrogat rrinë në vend, nuk sjelin gjë tjetër por vetëm varfëri mungesë shprese dhe eksod të shqiptarëve. Pra varfëria dhe papunësia po lulëzojnë në vend. Në këtë vend që prisnit të rilindte. Dua tu kujtoj që në projektbuxhetin që u kalua në dhjetor, LSI ka propozuar amendamentin e saj për uljen e TVSH-së për çmimet produkteve bazë të shportës në 5%.Dhe pse kjo nuk u pranua ne i bëjmë thirrje qeverisë që ta rishikojë dhe njëherë. Në këto kushte varfëri kaq ekstreme që po jetojnë shqiptarët mendoj që është shumë e rëdësishme për të parë zgjidhjen e problemit sesa është e rëndësishme për të parë fasadën e një godine e cila i ka themelet e kalbura.

Të rikthehem dhe njëherë te varfëria dhe papunësia që po lulëzojnë në vend, nuk ka inkurajuar veçse një valë masive të emigracionit të të rinjve që në të vërtetë do jetë fatkeqësia e këtij vendi që jo vetëm kj qeveri do të hyjë në histori që po i detyron ata të ikin por edhe ne si opozitë do të hyjmë në histori që nuk bëmë asgjë për ti ndaluar ata. Sepse tashmë shqiptarët janë pa drejtim dhe ne duhet ti japim drejtim këtij vendi. Raporti i BERZH na paralajmëron që pas 60 viteve ne do të kemi shansin të kemi ritme mesatare me BE. Pra kur unë të jem 104 vjeç ne do të jemi pothuajse si europianët dhe jam e bindur që stërnipërit e mi do më thonë tu thaftë dora që ajo çizmja jote nuk i ra në kokë Edi Ramës që ta shkundte pak nga trutë dhe të bënte diçka të mirë për këtë vend. Dhe breza të tërë gjatë këtyre 60 viteve do të largohen nga Shqipëria dhe nuk do ta kthejnë më kokën pas duke parë ritmet me të cilat po zhvillohet ky vend. Por ne si LSI shpresojmë dhe mendojmë se shpresa vdes e fundit. Ndoshta njeriu vdes më shpejt se shpresa prandaj dhe ne shpresojmë te integrimi europian. te negociatat të cilat mund të jenë antidoti i këtij realiteti të hidhur që po jetojmë dhe këtu edhe ne nuk jemi pa kontribut. Procesi i integrimit europian dhe çelja e negociatave është një sfidë e madhe për Shqipërinë në muajt që do të vijë dhe qeveria do të fokusohet në përmbushjen e kritereve. Opozita dhe kryesisht LSI ia kanë krijuar qeverisë të gjitha kushtet me një komoditet të jashtëzakonshëm për negociatat sepse mendojmë që negociatat janë shumë më të rëndësishme se axhenda politike e partive politike. Ne jemi shprehur zyrtarisht duke i kërkuar Komisionit Europian çeljen e negociatave pa kushte për Shqipërinë dhe këtë e kemi bërë me bindje sepse negociatat nuk  i meriton klasa politike por i meritojnë shqiptarët, ju gazetarët të cilët raskapiteni çdo ditë, nxënësit, studentët, të gjithë ata që mundohen dhe japin kontributet e tyre pafundësisht për këtë vend. Edhe pas protestës madhështore të 27 Janarit edhe pse shumë kërkesa na vijnë nga qytetarët për të vazhduar protestat. Ne po tregohemi të matur po i japim kohën dhe mundësinë kësaj qeverie, po ia shtrojmë me petalet e kuqe të dashurisë ndaj saj që të shohim vendin drejt negociatave. Po e them përsëri sepse hapja e negociatave është shumë e rëndësishme dhe nuk i shërben klasës politike por qytetarëve shqiptarë. Por qeveri në fakt nuk tregohet aspak serioze duke pasur parasysh që është ekzekutivi ai që merr vendime për raportime me BE. Reforma në administratën publike e cila ka qenë një nga kushtet kryesore për marrjen e statusit kandidat. Edhe nëse nuk e mbani mend dua t’jua rikujtoj qytetarëve shqiptar që ishte LSI ajo që bëri të mundur kalimin e tre ligjeve të famshme në parlamentin e 2009-2013 të cilat ishin kushte të domosdoshme për marrjen e statusit kandidat. Një nga këto ishte dhe reforma në administratën publike. Sot institucionet nuk janë më funksionale dhe strukturat tona janë totalisht të çorientuara. Janë 120 mijë ushtarë të administratës publike te cilët jo vetëm nuk drejtohen por janë të çorientuar sepse shqiptarët nuk kanë drejtim. Sepse qeveria dhe ministrat e saj janë te fokusuar te konçensionet e tyre,te makuteria politike dhe ekonomike për të marrë dhe pikën e fundit të gjakut të këtij shteti. Dhe absolutisht nuk janë të fokusuar në funksionimin e një administrate e cila ne miratimin e strukturës qeverisëse ëahtë shkrirë dhe shpërbërë totalisht dhe nuk ka më as kokë dhe as bisht .Komisioneri i ri për mbikëqyrjen e shërbimit civil, institucioni që monitoron punimet e administratës civile në Shqipëri konkludon se të 30% e të gjitha marrëdhënieve te punës të verifikuara nga institucionet e shtetit janë kryer në mënyrë të paligjshme me emërim të drejtpërdrejt nga titullari i institucionit dhe pa konkurs. Kjo tregon tashmë dhe rrënimin e respektimit të ligjit të nënpunësit civil që ka qenë dhe kusht për statusin e vendit kandidat. Reforma në drejtësi është vendosur në pikëpyëtje të madhe. Në fakt nuk do doja të merresha më fare me pjesën e reformës në drejtësi sepse ka treguar me atë çfarë shikojmë kohët e fundit, nuk është më reforma që aspironin shqiptarët, e cila do të bënte shqiptarët më pak të varfër dhe më të sigurt. Nuk është reforma e cila do të luftonte krimin e organizuar, trafikun e drogës dhe korrupsionin. Nuk është më reforma në drejtësi e cila aspironin shqiptarët për të mos ndenjur me vite të tëra në dyert e gjykatave por tashmë është kthyer në një unazë në gishtat e duarve të krimit të organizuar pra veçse një bizhu në sirtaret e tyre. Lufta kundër drogës vazhdon të mbetet një sfidë por dhe çelësi i imazhit të Shqipërisë në botë. Kultivimi dhe trafikimi i drogës dhe lidhja me krimin në politikë e mbajnë peng çeljen e negociatave të vendit tonë .Kjo çështje ka kaluar tashmë kufijtë tonë duke cënuar sigurinë kombëtare por edhe sigurinë europiane .Pandëshkueshmëria e grupeve kriminale dhe moskonfiskimi i aseteve të tyre është nje tjetër kusht për disa nga vendet e BE ashtu siç është edhe Franca që është një nga vendet kryesore. Ndaj edhe qeveria duhet të lërë propagandën e saj, të merret seriozisht më këto çështje madhore të vendit të cilat çdo ditë e më shumë krijojnë probleme jo vetëm shqiptarëve por edhe qeverisë vetë. Sepse një ditë të gjithë do të paguajmë por se ku paguajmë nuk ka rëndësi. E rëndësishme është që të gjithë të kemi një faturë mbrapa vetes tonë.

Znj.Kryemadhi, rasti i Gjirokastrës dje kur kishit një bashkëpunim mes LSI dhe PD a është një sinjal për bashkëpunim për zgjedhjet që vijnë? A është një sinjal për PS? Është interpretuar edhe mungesa juaj në media edhe si një sinjal për zgjedhjet e ardhshme qe mund të ketë një lloj afrimi me PS të paktën në zona të caktuara.

Përsa i përket mungesës sime në media doja ta theksoja që ne jemi mësuar me modele të vjetra të politikës që të shikojmë kryetarët por partia nuk është e kryetarit është e të gjithëvë. Dhe politika shqiptare ka nevojë për elita të reja, për njerëz të rinj, për tu dhënë shansin dhe mundësinë shumë burrave dhe grave dhe po të shikoni gjatë gjithë kësaj kohe LSI nuk ka munguar asnjëherë, ka qenë prezent. Mund të mungojë imazhi i Monika Kryemadhit por nuk mungon, Klajda Gjosha, Petrit Vasili, Luan Rama, Floida Kërpaçi, Endrit Braimllari, Edmond Haxhinasto, Nasip Naço e kështu me rradhë. Siç thotë edhe znj. Ferja që është mamaja e Petrit Vasilit, më mirë të qani nga malli sesa nga halli. Më mirë të keni mall për mua sesa të kenë mall socialistet që të kërcasi ndonjë çizme tjetër se me situatën qe ka ardhur jo vetëm çizme që nuk dalin. Megjithatë unë dua te them diçka përsa i përket rastit të Gjirokastrës. Jo vetëm ky rast ka dhe shumë të tjera që janë në funksion. Kjo nuk ka të bëjë thjesht përsa i përket bindjes politike apo angazhimeve ne partitë politike. Ka të bëjë në funksionimin e Këshillave Bashkiak të cilat janë në shërbim të drejtpërdrejt me qytetarët. Nuk kemi te bëjmë më një parlament, nuk merremi ne diçka personale apo me një projektligj i cili është në shërbim të një grupi interesi por kemi te bëjmë me funksionimin e një bashkie. Ju e dini që kohet e fundit Bashkia e Gjirokastrës ka pasur shume probleme përsa i përket rrëshqitjeve të tokës, dëmtimeve të disa banesave të qytetarëve të Gjirokastrës dhe indiferenca nga qeveria ka qenë shumë e madhe. Jo vetëm nga qeveria por edhe reagimi i strukturave të Bashkisë të cilat drejtohen në segmente të caktuara nga elementë të PS, jo vetëm që e kanë bojkotuar por përveç se e kanë bojkotuar edhe e kanë sabotuar. Sepse ndonjëherë politizimi i elementëve të strukturave partiake, është aq i madh sa verbëria dhe injoranca politike kalon mbi ndjenjat njerëzore qe ë duhet të kemi secili nga ne. Unë mendoj që ka qenë një vendim i duhur i Këshillit qoftë të PD qoftë të LSI për ti dhënë zgjidhje situatës. Këshilltarët në çdo këshill bashkiak nuk janë këshilltarë të partive politike por janë këshilltarë të cilët paraqesin interesat e qytetarëve.

Ju znj.Kryemadhi u shprehët që keni gati paketën antivarfëri ndërkohë kërkoni dhe rikthimin e projektligjit për uljen e taksave. Ndërkohë thoni që po i japin qeverisë kohë pasi vendi ka nevojë për hapjen e negociatave. Kjo do të thotë që ju do nisni bisedimet me qeverinë për keto reforma apo për këto që doni?

Bashkëpunimi ynë në shërbim të luftës kundër varfërisë, kundër krimit të organizuar , të një jëtë më të mirë për shqiptaret, të ndalimit të kësaj hemoragjie njerëzore që po i ndodh Shqipërisë  është i hapur dhe transparent. Nuk kompleksohemi, jemi te gatshëm. Ashtu si për ligjin e policisë qe ne dhamë 19 votat tona, për Vettingun që duhet bërë në rradhët e policisë, për rifunksionimin e policisë kanë qenë të hapura, ashtu do të jetë  për çdo gjë që ka të bëjë në ndihmë të qytetarëve. Edhe për rastin e TVSH-së për biznesin e vogël, pra që ne do ta rikthejmë përsëri dhe njëherë, edhe në rastin e paketës antivarfëri, kur unë mendoj që është një gjë shumë e thjeshtë sepse ju vetë gazetarët e keni paraqitur dhe shpjeguar vetëm në rastin e konçensionit të shëndetësisë që firmës fituese i ka shërbyer vetëm 300 mijë euro investim për të fituar 12 milionë euro  në vit. Sikur këto para të cilat i fiton një individ të shkojnë në ndihmë të familjeve të varfra lër tu krijuar shanset dhe mundësitë për ti trajnuar dhe për ti hapur mundësinë e punësimit të tyre do të jetë shumë më e mundshme dhe efektive. Duke pasur parasysh që atë investim që ka bërë privati mund ta bënte dhe shteti shqiptar sepse ka pasur strukturën, janë personeli që punojnë. Të cilët janë pjesë e strukturës sepse janë laburantë që kanë punuar 100 vjet nëpër spitalet shqiptare. Nuk na hapi konçensioni i shëndetësisë laborator  për analizat për herë të parë në Shqipëri. Ne jemi të hapur për të dhënë alternativën tonë. Nuk kemi asnjë kompleks që edhe ti marrin propozimet tona edhe ti bejnë copy paste dhe ti vërë firmën dhe vulën e Rilindjes Edi Rama. Për ne është e rëndësishme që të zgjidhet procesi. Por ajo cka dua të thëm siç e thashë edhe në statement pak më para është që për shkak të luftës kundër varfërisë. Për ne është më e rëndësishme dalja nga skema e varfërisë së 200 mijë familjeve shqiptare se sa pushteti apo karriget e një grushti njerëzish.

Znj.Kryemadhi LSI propozoi disa amendamente për ligjin e Vettingut në Polici. A ka një bashkëpunim mes jush dhe Partisë Socialiste dhe si janë marrëdhëniet tuaja me z.Basha, pasi nuk ju kemi parë më të shkoni në selinë e Partisë Demokratike?

E kam thënë dhe e them gjithmonë, marrëdhëniet e mia qoftë me Z.Basha, edhe me z.Rama personale janë marrëdhënie shumë të mira. Me z.Basha aktualisht jemi në marrëdhënie bashkëpunimi përsa I përket frontit opozitar. Përsa I përket bashkëpunimit politik, në 27 vite tranzicion nuk jemi mësuar që të shikojmë partitë e opozitës që të jenë të hapura për të ofruar zgjidhje dhe alternativa. Jemi mësuar që të shikojmë, dhe në fakt është bërë një steriotip në Shqipëri dhe prandaj vazhdojmë të jemi akoma në tranzicion, jemi mësuar të shikojmë PO ose JO. Ka edhe Mundet, ka edhe MUNDET për ti zgjidhur gjërat. Sepse ajo çka është e rëndësishme ne duhet të fillojmë të mendojmë që tu shërbejmë njerëzve, të mos I shërbejmë politikës. Thashë pak më përpara, mbijetesa e një brezi të tërë, sepse politika do mbijetojë. Politika ka mbijetuar. Politika I mbijetoi edhe 50 viteve të diktaturës. Politika I mbijeton edhe 27 viteve të tranzicionit, por të vetmit që nuk mbijetojnë dot do të jenë brezi I të rinjve, të cilët do të largohen nga Shqipëria dhe nuk do të kthehen më. Pra do të kemi një varfërim jo vetëm të anës intelektuale dhe profesionale, por do të kemi dhe një varfërim të jetës njerëzore në Shqipëri. Nga një popull I cili kemi qenë populli më I ri në rajon, do të kthehemi në popullin më të plakur në rajon, me atë çka po ndodh me këto ritme. Doja tju pyesja si I komentoni akuzat e PS-së në drejtim të PD-së në lidhje me bashkëpunimin me rusët? Mua më duken shumë qesharake. Problemi sot më I madh nuk është se a ka bërë fotografi me Presidentin Trump Lulzim Basha, apo ka paguar Partia Demokratike nga fondi apo buxheti I saj për lobing në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Besoj që e mbani mend që Edi Rama veshi fustan për të bërë një fotografi me Obamën para disa viteve dhe nuk ishte kjo gjëmë kaq e madhe. Unë vetë personalisht jam kundër kompanive lobiste, sepse kompanitë lobiste kanë një strategji që të bëj pak pis, që të të pastrojë nesër. Unë mendoj që e gjithë klasa politike marrëdhenien e saj me Shtetet e Bashkuara të Amerikës duhet ta ketë nëpërmjet Ambasadës së SHBA-së, të cilët janë ata prezantuesit e institucioneve të shtetit amerikan dhe janë të detyruar ti përgjigjen klasës politike përsa I përket axhendës politike të partive të ndryshme apo dhe individëve të ndryshëm. Unë besoj nga eksperienca ime, besoj në bashkëpunimin e Ambasadës Amerikane. Megjithatë kjo ka të bëjë me zgjedhjen individuale të lidershipit të çdo partie, sepse të jeni të bindur që edhe vetë Z.Rama, dhe vetë qeveria po të kenë strukturat e investigimit, qoftë të prokurorisë apo të policisë së shtetit, edhe kontaktet me interpolin apo me institucione të tjera do të shikoni që janë me miliona euro apo dollarë që paguhen për lobimin e Z.Rama në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Por unë nuk mendoj që problemi I varfërisë që ka pllakosur në Shqipëri është te lobimi që bëjnë partitë politike.

Janë me milionë euro apo dollarë që paguhen për lobimin e zotit Rama në SHBA. Por unë nuk mendoj që problemi i varfërisë që ka pllakosur Shqipërinë është tek lobimi që bëjnë partitë politike. Unë mendoj që problemi që ka sot Shqipëria është mungesa e vendeve të punës, mungesa e alternativave, dhe mungesa e alternativës nuk vjen për shkak të parave që paguajnë partitë politike nga buxheti i tyre për kompanitë lobiste. Ndoshta do ishte më mirë që këto poara le të ishin dhe të shërbenin në shenjë solidariteti me familjet e varfra. Do ishte shumë më mirë, por megjighatë kjo është zgjedhja personale që bëjnë lidershipet e tyre. Ajo çka dua të them dhe që është shumë e rëndësishme, filmat që po shikojmë të llojit ‘Agjenti 007’, apo ‘Royal Casino’, siç janë këto filmat e fundit janë bërë me thënë të drejtën shumë qesharakë, se duke pas parasysh se situata që po krijojmë, përralla nga e kaluara, e tashmja dhe e ardhmja mund të largojnë vëmendjen nga problemet e ditës. Unë mendoj se problemi kryesor që kanë shqiptarët sot është e ardhmja e fëmijëve të tyre. Mos harrojmë që sot Shqipëria mban vendin e parëm në botë për përdorimin e kokainës. Ne diskutojmë kapjen e 613 kilogramëve kokainë në Shqipëri.

 

Në fakt, po bëhem shumë egoiste, po e heq petkun e kryetares së partisë. Mua nuk më intereson se çfarë ndodh me të rinjtë ne Europë. Por më intereson se çfarë ndodh me të rinjtë në Shqipëri. Dhe droga që vjen në Shqipëri apo konsumohet këtu e rendit Shqipërinë të parën në botë për përdorimin e kokainës. Dhe të kesh sot një brez të ri qëe mban vendin e parë në botë për përdorimin e kokainës, do të thotë që shumë shpejt, brenda 3-4 vitesh si si Shqipëri, si shtet, si komb, nuk do ofrosh më mësues, pra shkollat tona do vijnë duke u varfëruar çdo ditë e më shumë. Nuk do ofrosh më mjekë, shoferë taksie, po një taksixhi që është i bërë në vend që të të nisi në destinacionin e duhur do të çojë në destinacion të gabuar, dhe ky është një nga problemet më të mëdha që ka sot shoqëria shqiptare. Ajo nuk gjendet thjesht përballë sfidës të mbijetesës politike, por gjendet përballë sfidës së një brezi të ri. I cili do jetë një brez që do ofrojë drogë dhe kriminalitet apo një brez që do ofrojë dije, zhvillim dhe emancipim të shoqërisë shqiptare, të cilën ne e kemi shumë të nevojshme.

Zonja Kryemadhi, ditën e enjte është një interpelancë me kryeministrin Rama për ndihmën sociale, e kërkuar nga PD. Cili do jetë qëndrimi i LSI dhe duke marrë shkas nga ajo që thatë pak më parë që do keni mirësinë për t’i lënë rrugën e hapur qeverisë në këto muaj që mbeten deri në përgjigjen për çeljen e negociatave. Do të ketë një ulje të toneve tuaja politike apo një bashkëpunim underground në parlament, në komisione me PS-në?

Unë dua të them që historia e bashkëpunimeve underground në LSI nuk do ekzistojë. E them këtë sepse bashkëpunimet do jenë transparente, jo vetëm për mediat, por në radhë të parë për partinë, për gazetarët dhe gjithë shqiptarët. Bashkëpunimet underground janë bashkëpunime që prodhojnë kriza, destabilitet dhe varfëri dhe prodhojnë pushtet për oligarkët. Vetëm bashkëpunimet e hapura dhe transparente mund të nxjerrin Shqipërinë tashmë nga ky llum në të cilin ajo ka rënë. Dua të them që ditën e enjte, mocioni me debat që ka të bëjë përsa i përket varfërisë është një ditë e rëndësishme. Nuk ka vendimmarrje por ka të bëjë për sa i përket, në ato 9 orë debate do të jenë 9 ora të cilat do të shërbejnë sadopak për ndërgjegjësimin jo vetëm të opinionit publik, por edhe të gjithë klasës politike, për sa i përket situatës në të cilën gjendemi. Dua të them që të gjithë deputetët e LSI-së, që do mbajnë fjalën atë ditë, aq kohë sa na është lënë në dispozicion do të jenë dhe do i referohen paketës anti-varfëri të cilën LSI ka përgatitur, për ta bërë prezente në parlament dhe për t’iua ofruar pa asnjë lloj kushti dhe pa asnjë lloj kompleksi qeverisë shqiptare që ta përdori. E themi këtë për ta përdorur dhe për ta bërë realitet paketën anti-varfëri se sot është shumë më e rëndësishme të nxjerrim shqiptarët nga varfëria dhe t’u japim një shpresë për të jetuar dhe punuar në Shqipëri sesa për të menduar dhe plotësuar një axhendë politike që mund t’i shërbejë vetëm një grupi të caktuar njerëzish. Për sa i përket pastaj toneve në parlament të jeni të bindur që tonet LSI-së nuk i kanë munguar asnjëherë, kanë qenë të drejtpërdrejta dhe të ashpra, edhe emocionale mund të them dhe gjuha e drunjtë për të thënë shumë gjëra dhe për të mos thënë asgjë nuk ka për të qenë. LSI ka qenë shumë e qartë, shumë e kthjellët në qëndrimet e saj dhe ashtu do vijojë të jetë dhe e drejtpërdrejtë. Le të jemi më pak të sofistikuar por le të jemi më shumë të drejtpërdrejtë dhe të kuptueshëm për qytetarët. Mendoj që shqiptarët kanë nevojë për vërtetësi, për të parë veten e tyre tek politikanët shqiptarë dhe nuk kanë nevojë për të parë shembuj të kopjuar shëmtuar nga ato çfarë na janë ofruar deri më sot.

Në muajin dhjetor keni paralajmëruar një protestë i gjithë fronti i opozitar. Ndërkohë një gjë të tillë nuk e kemi parë deri tani. Ju përmendët edhe faktin që do keni një ulje tonesh për sa i përket deri në qershor, deri në vendimin për hapjen e negociatave. A do të thotë kjo që ka një vendimmarrje të dytë dhe do prisni muajin qershor për të rinisur atë paralajmërim që e keni bërë.

Që të jem e qartë edhe njëherë. Protesta e 27 janarit ishte një nga protestat më të mëdha që është bërë në këto 27 vjet. Nuk dua ti vë emër, Ajo ishte protestë e shqiptarëve, nuk ishte protestë e opozitës. Ishte një protestë që i tregoi Edi Ramës që ti je vetëm në gjithë këtë mision, dhe vetmia që e ka kapur atë është një vetmi e cila nuk shërohet më. Ka vetëm një ilaç për të shëruar vetminë e Edi Ramës, që të largohet nga qeveria dhe ti japë shansin dhe mundësinë dikujt tjetër që të nxjerrë Shqipërinë nga ky qerfull i errët në të cilin ai e ka futur. Tonat tona, e them sërish, nuk kanë të bëjnë me ato që kanë të bëjnë në funksion të negociatave. Personi të cilit i intereson më shumë moshapja e negociatave është Edi Rama, sepse hapja e negociatave e vendos brenda një kuadrati ligjor dhe rregullash të cilat ai nuk i ka me shumë dëshirë ti zbatojë. Hapja e negociatave janë kushte, hapja e negociatave janë detyrime që duhet ti bërë qeveria shqiptare dhe jo opozita, sepse opozita të vetmen gjë që ka në dorë është vetëm një monitoruese e qeverisjes dhe ka fjalën e saj në Parlament, ka fjalën e saj me protesta në rrugë për të thënë që këto gjëra janë gabim. Por, kësaj qeverie nuk i ka mjaftuar opozita, ndoshta edhe për shkak se forcat politike janë të pabarabarta. Është sikur të bësh mundje apo boks me dy pesha të ndryshme. Megjithatë, ne edhe pse të vegjël në peshë por të mëdhenj në bazament, kemi pranuar që të ndeshemi me kundërshtarin politik për të qëndruar në llogoret tona përsa i përket problematikave shqiptare. Por, hapja e negociatave nuk është më thjesht një spektator në ringun e politikës shqiptare, por do të jetë një arbitër që do të vendosë rregullat e lojës shumë të qarta për klasën politike shqiptare. Që do të thotë së pari, mospërdorimi i parave të drogës për deformimin e mandateve në parlamentin shqiptar. Së dyti, do të thotë mosndërhyrjen e krimit të organizuar në strukturat e shtetit shqiptar. Së treti, mospërdorimi i parave të drogës dhe injektimi i tyre në ekonominë shqiptare, të cilat nuk janë gjë tjetër veçse disa nga elementët kryesorë që jo vetëm kanë kriminalizuar shtetin shqiptar, jo vetëm kanë kriminalizuar institucionet shqiptare, por kanë mbjellë një varfëri dhe një pasiguri të qartë në Shqipëri, e cila është shumë e vështirë për ta ç’rrënjosur, E vetëm hapja e negociatave është vetëm një nga antidotët kryesorë të këtij realiteti të hidhur për të ç’bërë këtë realitet. E them këtë me bindje të plotë dhe për këtë jam e bindur, sepse edhe në letrën që i kam dorëzuar dhe dërguar Komisionerit Hahn, të cilën në fakt nuk e kam bërë publike, është një letër, ku personalisht në emër të LSI-së i kam kërkuar hapjen e negociatave pa kushte për Shqipërinë, pavarësisht se kush e drejton Shqipërinë, pavarësisht se kush është mazhorancë në Shqipëri. Për ne ajo që është më e rëndësishme është fakti që negociatat janë në shërbim të qytetarëve. Negociatat janë garanci për shqiptarët, për investitorët e huaj, që do të thotë më shumë vende pune. Pra atë 1 mijë dollarë për frymë për shqiptarët për investimet e huaja të mos ta kemi aq, por të paktën ta kemi sa Mali i Zi që e ka 6 mijë dollarë për frymë për investime të huaja, që është sa ¼-ta e Shqipërisë, qoftë në territor, qoftë në popullsi.

Pak më parë ju u shprehët që nuk kompleksoheni nga qeveria. Në këtë kuadër, a jeni të gatshëm të bashkëpunoni me Partinë Socialiste në zgjedhjet lokale?

E para, ky nuk është një vendim që më përket mua. E dyta, ky është një vendim që i përket strukturave të partisë. E treta, zgjedhjet lokale nuk kanë të bëjnë me programet politike, zgjedhjet lokale kanë të bëjnë me individët. Pra, individi do të jetë ai që do të garojë, nuk garon Monika Kryemadhi si kryetare e LSI-së, por garojnë individë të tërë në listat e këshillave bashkiakë, të cilët në fund të ditës janë ata që përplasen për ujin e pijshëm, për rrugët, për kanalet e ujërave të zeza, për shkollat dhe tavanet e shkollave që shemben, për kopshtet, për çerdhet e për shumë e shumë gjëra të tjera. Për certifikatat ku rrinë me orë të tëra në radhë për ti marrë dhe duhet të paguajnë lek nën dorë. Kështu që, ka të bëjë me individin. Përsa i përket bashkëpunimit elektoral, LSI është e vendosur në pozicionin e saj opozitar. Ne mendojmë që tepsia e vetme në duart e Rilindjes besoj se është mëse e mjaftueshme dhe besojmë se do të jetë e domosdoshme për ta për ta mbajtur dhe për ti treguar edhe shqiptarëve se kush ka qenë tepsixhiu, kush ka qenë tepsia, kush e ka ngrënë dhe kush e ka bërë pis tepsinë. Kështu që të gjithë kemi nevojë për reflektim. Ashtu sikurse LSI-a që ka nevojë për t’u pozicionuar në pozicionin e saj, ashtu edhe Partia Socialiste me rilindësit e saj ka nevojë që të shikojë se kush janë ata që e kanë pasur, e kanë dhe do ta kenë tepsinë, sepse socialistët e shkretë prapë në rrugë do të vazhdojnë të qëndrojnë.

Znj. Kryemadhi, a është problem që SHISH është ende pa një drejtues, pasi kreu i Shtetit ende nuk e ka dekretuar propozimin e Kryeministrit Rama?

As nuk më intereson fare. Po të kishim pasur ndonjë institucion në Shqipëri që po të mos kishte pasur drejtues do të kishte bërë gjëmën, nuk do të ishim këtu ku jemi sot. Nuk do të na kishte pushtuar droga dhe krimi. Për mua është një institucion që nuk ekziston. Le të vazhdojmë me politikanët shqiptarë se në rregull është.

Ju thatë në fillim të fjalës suaj se ju jeni të përqendruar më tepër tek hapja e negociatave me BE-në dhe jo tek emrat konkretë. Ndërkohë nga selia blu ka një përqendrim të të gjithë aksionit opozitar tek emrat konkretë duke filluar nga Erion Velia, Olsi Rama, Agron Xhafa, Artur Meçollari madje për hapjen e negociatave me Greqinë. Mos ka ndoshta një mosakordim të aksionit opozitar mes dy selive?

Çështja e marrëveshjes së detit me Greqinë është një çështje që duhet të përfundojë, sepse do të përfundojë një ditë. Është një histori që ka 100 vjet që ka nisur. Mund të shkojë edhe 300 vjet të tjera, por shanset janë që të bëhet. Sa më transparente të jetë marrëveshja, sa më e drejtpërdrejtë, sa më pandjenja inferioriteti të ketë shteti shqiptar ndaj të tjerëve, do të jetë shumë më dinjitoze për ne shqiptarët. Unë nuk jam ekspertë për këtë gjë, sepse çështja e negociatave për marrëveshjen e detit është çështje kompasi, është çështje hartash. Nuk kam mbaruar shkollë apo për hartografi, as për gjeometri që të vendos kompasin. Kam mbaruar specializimin tim. Kam gjithë jetën që merrem me këtë gjë, por kam menduar dhe kam kuptuar një gjë që, mosshkelja e ligjit, qenia transparent, i drejtpërdrejtë dhe i qetë janë disa elementë të cilat të shpëtojnë jo vetëm kokën, por edhe dinjitetin, fytyrën dhe emrin. Dhe unë do të dëshiroja që çdo shqiptar që është pjesë e këtij grupi negociator të mos harrojë që është shqiptar në radhë të parë, dhe në radhë të dytë, ka një detyrim moral ndaj Kushtetutës së Repulbikës së Shqipërisë, por ka edhe një detyrim moral ndaj popullit dhe vendit të tij. Të mos harrojmë që Shqipëria është një vend dhe një popull që ka vuajtur jashtëzakonisht shumë dhe shpresoj që brezi ynë të mos jetë një brez që t’i shkaktohet akoma më shumë dhimbje.

Mos ka ndonjë tërheqje nga ana e LSI-së për të denoncuar me emra konkretë aferat korruptive apo keqqeverisjen?

LSI nuk është organi i akuzës, nuk është Prokuroria e Përgjithshme. LSI është një parti politike e cila ofron alternative. Dhe në 27 vite tranzicion jemi mësuar që të përbaltim njerëzit, jemi mësuar që të ngremë akuza. Unë nuk jam prokurore, as gjyqtare. Unë mbi të gjitha jam nënë në radhë të parë, jam bashkëshorte, por jam zgjedhur edhe kryetare e Lëvizjes Socialiste për Integrim dhe detyra jonë është që ne tu japin njerëzve alternativa për zgjidhjen e problematikave. Alternativa e LSI-së nuk është përmendja e emrave. Denoncimin sigurisht që duhet ta bëjmë. Por ajo që është më e rëndësishme është që ne nuk bëjmë politikë për të kënaqur ambiciet dhe etjen e militantëve tanë. Ne duhet të bëjmë politikë duke dhënë alternativë dhe duke zgjidhur problemet. Dhe unë mendoj që zgjidhja e problemeve nuk ka të bëjë thjesht me emrat por zgjidhja e problemit është vendosja e gishtit në plagë dhe duke dhënë alternativën. Unë mendoj se sot ato 200 mijë familje shqiptare që jetojnë në varfëri nuk besoj se kanë problem për Artur Meçollarin, nëse është apo nuk është spiun. Nuk besoj se e kanë problem nëse ka dalë apo nuk ka dalë Lulzim Basha me Donald Trump-in. Unë mendoj se këto 200 mijë familje shqiptare, minimum me nga katër veta, janë pothuajse 800 mijë shqiptarë kanë hall bukën e përditshme, çfarë do hanë sot për drekë, apo se si do t’i vënë fëmijët e tyre në gjumë sot në darkë. Ky është problemi kryesor dhe ne si politikanë por edhe ju si media duhet të fokusohemi tek zgjidhja e problemeve. Unë përfitoj nga rasti të përgëzoj të gjitha ato televizione, të cilat kanë bërë shumë emisione për sa i përket ndihmës ndaj individëve apo familjeve të caktuara në nevojë. Të gjithë kemi nevojë për mesazhe të tilla dhe për reflektim që duhet të kemi për këto situate të vështira. Megjithatë reflektimin më të madh duhet ta bëjë klasa politike, e cila varfërinë e shqiptarëve nuk duhet ta zgjidhë me individë të caktuar por varfëria zgjidhet nga qeveria, zgjidhet duke ndryshuar sistemin dhe zgjidhet në funksion të të gjithë shoqërisë shqiptare. Mos harrojmë që të gjithë ne sot që jemi nga 40 vjeç shumë shpejt do të jemi pensionistë dhe do të jemi edhe ne në radhë për të marrë një pension i cili nuk del për të paguar as ilaçet e pleqërisë. Kjo është një nga arsyet pse të gjithë së bashku duhet të bëjmë një reflektim.

Doja një koment të shkurtër për përballjen e djeshme të Kryeministrit me artistët. Keni një koment në lidhje me këtë? Nuk i keni mbështetur artistët apo jo?

Ne i kemi mbështetur por nuk duam ta politizojmë çështjen. Ne i mbështesim të gjitha grupet e interesit që luftojnë për të drejtat e tyre. I mbështesim politikisht dhe nuk kemi asnjë lloj problemi por ajo që kemi dashur ishte që të mos i politizojmë problematikat e tyre. Ka qenë z. Vasili në konferencë shtypi, kemi marrë pjesë në debate të ndryshme. Në të gjitha debatet televizive të gjithë kemi diskutuar. Në fakt ka një problem: ne nuk kemi nevojë për teatër sepse kemi aktorin e madh Edi Rama. Ka filluar të bëhet një aktor vetë. I ka kthyer në arena teatrale të gjitha studiot televizive; diku qan, diku qesh, diku kërcënon, diku përkëdhel. Kështu që duke pasur parasysh që ne kemi një Kryeministër të gjithanshëm, edhe sportist, edhe artist, edhe shkrimtar, edhe piktor, edhe ushtarak, edhe polic, edhe bodiguard kemi edhe godinën e Kryeministrisë dhe ai nuk ka nevojë për Teatër Kombëtar. Ne kemi godinën e Kryeministrisë për teatër. Kështu mendon Rama, ky është mentaliteti i tij. Ndaj them që tranzicioni në të cilin po kalon Shqipëria është një tranzicion i cili, jo vetëm që nuk do të marrë fund por është një tranzicion i cili pasi po i varfëron shqiptarët në mënyrë ekstreme, pasi po detyron pjesën me energjike dhe më kualitative të shoqërisë shqiptare të emigrojë dhe të largohet nga Shqipëria, tashmë po mundohet të eliminojë përfundimisht edhe vlerat kulturore dhe artistike, siç është edhe Teatri Kombëtar. Ne kemi shumë artistë të cilët janë edhe anëtarë të partisë tonë, dhe janë shumë aktivë. Dhe ne momentin që ato do të kërkojnë daljen tonë publike ne jemi të gatshëm, jo vetëm për të bërë deklarata por edhe të përballemi dhe të luftojmë për të drejtën e tyre dhe për të qenë bashkë me ta ditën që do të shembet godina. Por për momentin ne kemi vendosur që të mos japim shkas që të thuhet që çështje po politizohet. Ndaj edhe kemi mbajtur këtë lloj pozicionimi. Kemi shprehur vetëm përkrahjen nëpërmjet të deklaratave publike. Por të jeni të bindur që jemi totalisht me ta, në mbështetje të tyre dhe të gatshëm për çdo lloj nevoje që ata kanë. Dhe jo vetëm për artistët.

Si ju duk projekti i paraqitur ditën e djeshme?

Kjo është çështje shijes dhe çdo njeri zgjedh mënyrën e jetesës së vet. Ne e kemi parë z. Rama për shembull i cili ka shumë dëshirë të bëj plazh lakuriq dhe unë skam parë ndonjë nga LSI-a ta bëj diçka të tillë. Është çështje shijesh, është çështje këndvështrimesh. Megjithatë shijet e njëri-tjetrit ne nuk mund t’ia imponojmë askujt. Ajo çka është e rëndësishme është që për vlera të tilla artistike dhe kulturore, që kanë edhe vlera historike, Edi Rama nuk mund të na imponojë shijen e tij.

Teatri i ri do të ndërtohet mbi rrënojat e godinës së vjetër. Artistët këtë protestojnë, kundër tjetërsimit të Teatrit Kombëtar. LSI është kundër apo pro këtij projekti?

Ne jemi kundër tjetërsimit të Teatrit Kombëtar. Ne më mirë të kemi një Teatër Kombëtar që ka të paraqitura, më falni, të brendshmet e Violeta Manushit, se sa një Teatër Kombëtar ku shikohen vizat e kokainës të regjistruara aty.

Mirë pra, ju falënderoj shumë! Dhe mos u shqetësoni shumë kur nuk dal shpesh në media sepse është edhe një lloj strategjie që e ka ndjekur LSI për t’i dhënë hapësira të gjithë drejtuesve dhe strukturave të saj. Shumë shpejt ne do të kemi edhe një axhendë, jo vetëm programore dhe alternative por edhe një axhendë organizative. LSI do të shpallë fushatën e përzgjedhjes së kandidatëve të saj për zgjedhjet lokale, qoftë për kandidatët për anëtarë në Këshillat Bashkiake për edhe për kandidatët për kryetarë bashkie aty ku LSI pretendon që të ketë fituesit e saj. Kandidatët për kryetarë bashkie nuk do t’i zgjedhim 45 ditët e fundit të fushatës. Edi Ramës i janë dashur 5 vite për tu bërë kryetar i Bashkisë së Tiranës, edhe duke pasur gjithë atë mbështetje të qeverisë në atë kohë. Pas protestës së 27 janarit LSI ka vendosur në punë strukturat për evidentimin e kandidaturave.

Do të keni kandidatura të përbashkëta me PD-në?

Po edhe mund të kemi.

 

 

 

 

 

Floida Kërpaçi: Shqipëria duhet të kthehet në shtet social, qeveria të garantojë ndihmën ekonomike për të gjitha familjet në nevojë.

 

Deputetja e Lëvizjes Socialiste për Integrim, Floida Kërpaçi, në fjalën e saj gjatë bashkëbisedimit me studentët e Shkencave Sociale për ndihmën ekonomike, ka deklaruar se problemi nis pikërisht te transparenca. Sipas saj, ky është një ndër problemet më madhore të skemës së re të ndihmës ekonomike. Kërpaçi thekson se nuk ka shtet social. Nuk iu jepet shanse të barabarta familjeve në nevojë për të përfituar ndihmën ekonomike, thekson ajo. “Sot për të pasur ndihmën ekonomike, për të përfituar diku ti duhet të jesh ai që merresh me drogë, ai që ke lidhje me shtetin, ai që je një biznesmen i fuqishëm dhe që ke lekë që të përfitosh. Kjo është alternativa, ndërkohë që për të varfrin, për të papunin, për dikë që kalon nga zyra në zyrë, nga dosja në dosje dera është e mbyllur dhe ky është fakt”, deklaroi Kërpaçi. 

Fjala e plotë e deputetes  LSI 
Përshëndetje të gjithëve, dua t’u falënderoj të gjithëve për këtë qasje që po i bëni sot problemit, i cili nuk është problemi i një familje, por është problemi i shoqërisë. Mënyra se si po e trajtojmë sot dhe alternativa që ju na sillni sot në këtë aktivitet do të thotë shumë për këto familje, për shoqërinë, pikërisht për të gjetur një zgjidhje dhe për të gjetur së bashku se ku qëndron problemi. Ashtu siç ju e prekët, problemi nis nga transparenca. Në momentin që nuk ka transparencë që në momentin se si aplikohet pa diskutim që bën të pamundur që të kesh gjithë informacionin e duhur që është një e drejtë e çdo familje për të aplikuar dhe për të përfituar ndihmën ekonomike. Ky është një nga problemet më madhore të skemës së re të ndihmës ekonomike. Për të vazhduar pastaj me sistemin e pikëzimit, që asnjë nga familjet e dala, por edhe ato që janë pjesë e ndihmës ekonomike nuk kanë informacion. Pra nuk dihet se çfarë të dhënash po hedhin, ku po shkojnë këto të dhëna dhe a do të jenë ata fatlumët që do t’i bjerë për të fituar. Flasim për një shtet që e quan veten të majtë, por politika që ai ndjek nuk është absolutisht e majtë, sepse po dalin nga skema e ndihmës ekonomike 20.000 familje dhe kjo nuk është çështje politike. Nuk është çështje të qenit i majtë apo i djathtë, ka të bëjë me familjen me ndihmën me dorën që ti i shtrin asaj familje për ta ndihmuar. Sot gjithsecili prej nesh që është këtu, ndoshta nuk e ka këtë problem por çfarë do të ndodh nëse në të ardhmen ky problem rikthehet te ne. Nuk mund të heshtim, sepse ajo ndihmë ekonomike për një familje është buka e gojës, ndihma që merr nga shteti. Dhe shteti e ka detyrë të garantojë dhe të bëjë politikën e duhur për të stimuluar dhe për të qenë pranë këtyre familjeve.  
Pyetja që shtrohet sot është a kemi ne një shtet social? Ju sot këtu jeni student të Shkencave Sociale dhe padyshim që vetvetiu përgjigjja është që jo. Sot nuk kemi një shtet social, sepse nuk është një shtet  që i jep shanse të barabarta të gjitha familjeve në nevojë për të pasur ndihmën ekonomike. Pra sot për të pasur ndihmën ekonomike, për të përfituar diku, ti duhet të jesh ai që merresh me drogë, ai që ke lidhje me shtetin, ai që je një biznesmen i fuqishëm dhe që ke lekë që të përfitosh. Kjo është alternativa, ndërkohë që për të varfrin, për të papunin, për dikë që kalon nga zyra në zyrë, nga dosja në dosje dera është e mbyllur dhe ky është fakt. Nuk është kjo ajo që duam dhe prandaj alternativa që sollët ju sot tregon një vizion të ri se si të rinjtë dhe profesionistët e rinj e mendojnë për të pasur një shtet social për t’u përfshirë të gjithë grupet në skemën e ndihmës ekonomike, Por është shumë e lehtë për t’u thënë që po ka abuzivitet, po do t’i nxjerrim, por kjo është ndihma që jep shteti? Nuk është kjo. Problemi më madhor është riintegrimi i këtyre grupeve, ku do të punësohen. Sot secili prej jush endet me moton kërkojmë të rinj me eksperiencë pune. Më thoni cili nga ju ka pasur shansin për të punuar dhe për të pasur eksperiencë. Asnjë, sepse shanset janë zero. 

Dhe këtu kalojmë te problemi tjetër i të rinjve që emigrojnë dhe largohen nga vendi për këto probleme sociale që ka vendi ynë. Politika është demagogji, por mënyra se si ju e sollët sot ishte ndryshe përtej parimit politik. Ju treguat realitetin. Secili prej nesh ka një të afërm, një familjar, edhe të rinj që familja e tyre ka dalë nga skema e ndihmës ekonomike. Duke i hedhur këto propozime, ne si deputetë të parlamentit, si LSI, si anëtar të Komisionit të Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë do të lobojmë fort dhe do të ngremë zërin për të çuar paketën tuaj të propozimeve për ndihmën ekonomike se si e mendoni ju dhe se si shteti duhet t’i qaset këtij problemi. Nuk mundet thjesht të themi që po dolën 20.000 familje nga skema e ndihmës ekonomike dhe problemi është te familja. Ky është problemi i shoqërisë se çfarë do të ndodhi në momentin që këto familje dalin nga skema e ndihmës ekonomike. Do të shkojnë drejt zgjedhjeve negative të sjelljeve në shoqëri. 
Duke qenë se ekonomia është shumë e rënduar papunësia është  nivele alarmante. Këtu rriten edhe sjelljet e tjera, kriminaliteti, droga, vjedhjet, pra fillojnë problemet në shoqëri, të cilat janë pasoja po përsëri për shtetin, por edhe për shoqërinë. Prandaj problemi i skemës së ndihmës ekonomike është një problem për të gjithë shoqërinë. Dhe pa diskutim që gjithsecili prej nesh është i ndjeshëm, por duhet të kuptojmë që politikat që shteti vë në zbatim nuk duhet të jenë të ftohta. Duhet të jenë politika me zemër, që i shërbejnë familjes dhe nuk përjashtojnë asnjë familje, por krijojnë shanse të barabarta për çdo familje, për të kandiduar, për të fituar dhe për t’i dhënë zgjidhje reale problemit, situatës ekonomike që ata kanë me familjen. Kështu qe me propozimet tuaja me përpjekjen tonë, por edhe me ardhjen tuaj në grupin parlamentar, si grupe interesi për të ngritur zërin dhe për të thënë që po të rinjtë kanë ide, ne jemi profesionistët e rinj, ne kemi një ide dhe hajde shohim se si mund ta rregullojmë, duke ndjekur këtë lloj modeli që ndoqëm sot duhet të vazhdojmë ta ngremë me gjithë grupimet e tjera të të rinjve për të diskutuar për problemet thelbësore të shoqërisë dhe se si ne do të ngremë politika konkrete për të përmirësuar situatën reale në Shqipëri. Ne kemi ligje shumë të mira të shkruara, por jemi shumë mbrapa me zbatimin e tyre. Jo që na intereson ne është se si zbatohet, si ndikon te jeta jonë e përditshme. Në fund të ditës familja ime e merr ndihmën ekonomike? Kjo është pyetja që i lind gjithsecilit prej nesh dhe kjo është lufta që duhet të bëjmë. Është një problem që kërkon reagim sot ashtu siç ju reaguat, për nesër. Ju falënderoj dhe njëherë dhe do doja ta vazhdonim këtë sfidë të madhe që kemi për të bërë, për të kërkuar një shtet që jep shanse të barabarta të gjithë qytetarëve. Edhe më fort duke reaguar me çdolloj forme demokratike që ne kemi mundësi.

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Floida Kërpaçi: Shqipëria duhet të kthehet në shtet social, qeveria të garantojë ndihmën ekonomike për të gjitha familjet në nevojë.

Nora Malaj: Problematikat e skemës ekonomike, ndihmë grupeve në nevojë

 

Deputetja e Lëvizjes Socialiste për Integrim, Nora Malaj, ka qenë e pranishme ditën e djeshme në bashkëbisedimin e realizuar me studentët e Shkencave Sociale në lidhje me problematikat e ndihmës ekonomike. Malaj i kushtoi një rëndësi të madhe varfërisë, njerëzve në nevojë, kategorive vulnerabël, por gjithashtu edhe problematikave që hasen te të rinjtë sot. ‶Qëllimi i skemës është për ato kategori që janë të diskriminuar, në nevojat bazike që kanë. Dhe nevoja bazike është nevoja e të ushqyerit, nevoja e shtëpisë, e punësimit, e arsimimit. Të realizojë arsimimin e tyre, dhe nëse arsimimi i tyre do kohë, t’u japë shansin një arsimimi profesional dhe paralelisht të realizojnë dhe arsimimin në mënyrë që të jenë në dy sektorë të mundshëm″, thotë deputetja e LSI-së. Sipas saj, Shqipëria po vazhdon në 2018-ën tranzicionin e tejzgjatur dhe problemi më i madh radikal dhe kryesor lidhet me atë që quhet ekonomi e paqëndrueshme. 

Fjala e plotë e deputetes Malaj 

Është një nga takimet më të mira që po organizojmë sot dhe po e fillojmë javën pikërisht me një nga krye problemet që ka sot në Shqipëri, që lidhet me nevojën e ndihmës ekonomike dhe që lidhet me pikëpyetjen më të madhe: Varfëria është shkak, apo pasojë? Sigurisht paneli i sotëm, grupi i interesit të sotëm, për ne si përfaqësues dhe deputetë të Parlamentit, është grupi më interesant, pasi lidhet me nivelin e studentëve tanë, të cilët këtë kauzë nuk e shohin vetëm në aspektin për të bërë një analizë të thellë dhe shkencore të situatës aktuale dhe për ta parë si dukuri të shoqërisë, por edhe për faktin se si mund të bëhen zgjidhje, duke kuptuar që sot studentët duhet të jenë pjesa reale e zgjidhjes së problemit. Në mënyrë që problemi të mos ngelet pa zgjidhje. Ne kemi dy muaj e ca që po diskutojmë pa fund edhe në grupet parlamentare, në dëgjesa të ndryshme, në debate televizive për këtë problem shumë madhor, që tashmë qeveria e ka marrë si prioritet, por që ka mbrapa shumë problematika, që lidhen së pari me transparencën; së dyti, me mënyrën se si po aplikohet. Së treti, lidhet me mënyrën se si me një të rënë të lapsit po ikin grupet, të cilat janë në nevojë të domosdoshme për të realizuar standardin e jetesës së tyre si një masë shpëtuese për nivelin më të ulët të varfërisë.  

Së katërti, për t’i dhënë shansin kategorive në nevojë, kategorive vulnerabël, njerëzit me aftësi të kufizuar për t’u krijuar mundësinë për të realizuar sfidën e jetës, për t’u mirarsimuar dhe më pas për t’u punësuar. Së pesti, për ta bërë skemën sa më të plotë. Cilat kanë qenë problemet dhe përse ne sot jemi bashkë këtu? Sepse qeveria e filloi në 2014 si një ide, si një projekt pilot dhe pas tre viteve u bë projekti dhe ne nuk dimë asgjë se çfarë solli projekti? A solli ndryshim skeme? A solli mekanizëm pozitiv? A krijoi mundësitë që bashkitë që duhet ta realizojnë këtë si instrumenti bazë dhe mekanizmat që duhet ta realizojnë këtë realisht në 6% e GDP së tyre, të buxhetit të tyre e realizojnë këtë gjë? Qëllimi i skemës është për ato kategori që janë të diskriminuar, në nevojat bazike që kanë. Dhe nevoja bazike është nevoja e të ushqyerit, nevoja e shtëpisë, e punësimit, e arsimimit. Të realizojë arsimimin e tyre, dhe nëse arsimimi i tyre do kohë, tu japë shansin një arsimimi profesional dhe paralelisht të realizojnë dhe arsimimin në mënyrë që të jenë në dy sektorë të mundshëm. Dhe ata që janë të aftë për punë të ikin nga skema e ndihmës ekonomike dhe t’u japë shansin një familje tjetër të hyjë në skenën e ndihmës. Të krijojë mënyrën që mekanizmi që do ta realizojë këtë të jetë shumë profesionist, që do të thotë të kemi një data-base shumë të saktë dhe informacion shumë të saktë, të ketë mundësi që njerëzit të mos i heqim nga skema, ku në mënyrë arbitrare dhe jo të drejtë, meqenëse nuk funksiononte skema, apo me një të rënë të lapsit i heqin nga skema. Ky është një mekanizëm që po prek shumë qasjen sociale. Përse them që është shumë e rëndësishme dhe pse duhet në kohën e duhur, në momentin e duhur? BERZH jo më larg se sa sot, nxjerr një nga informacionet më të rëndësishme ku thotë: Shqipëria është ulur në stokun më të madh të investimeve nga kapitali i huaj për vende pune, apo oferta. Dhe sot investimi që bëhet në Shqipëri është 1000 euro për frymë dhe është vendi më i fundit në raport me vendet e rajonit.  

Tregon që tashmë varfëria ulet këmbëkryq dhe qeveria nuk po bën gjë. Për fatin tonë të keq, po bën një make-up, po rregullon me aksione dhe me nisma të pastudiuara situate, duke lënë familje, të cilat realisht janë shumë nevojë për t’u realizuar dhe me të vërtetë quhen drejt varfërisë dhe drejt urisë. Një problem tjetër që shfaqet sot dhe që ne ende nuk e dimë, dhe qeveria ende nuk ka marrë përsipër të bëjë raportimin dhe të japë se cili është niveli i standardit të minimumit jetik, që duhet të ketë një familje shqiptare? Jemi larg standardit dhe nevojës për të analizuar situatën dhe për të thënë se çfarë duhet të bëjmë të gjithë së bashku për të bërë ndryshimin. Nga ana tjetër, shohim një propagandë të jashtëzakonshme që personazhe apo politikëbërës bëjnë sikur janë pranë familjeve dhe po mundohen që shitjen e varfërisë ta quajnë si kauzë të tyre. Pse është i rëndësishëm ky debat? Pse janë të rëndësishme reformat? Shqipëria po vazhdon në 2018-ën tranzicionin e tejzgjatur dhe problemi më i madh radikal dhe kryesor lidhet me atë që quhet ekonomi e paqëndrueshme. Nuk kemi ende një pakt kombëtar për realizimin  e ekonomisë së vendit tonë. Mundohen që njerëzve t’u imponojnë pozicione të tilla, që kur nesër të vijnë zgjedhjet lokale, t`i bëjnë presione për bukën e gojës dhe vendosjen në skemat ekonomike. E drejta e punësimit, e arsimimit dhe e strehimit janë të drejta kushtetuese edhe si të tilla, të gjithë taksapaguesit shqiptar që janë pjesë e buxhetit të shtetit, duhet të jenë pjesë reale e zgjidhjes së problemit. Shteti ka detyrime ligjore që t’u garantojë qytetarëve sigurimin e jetesës dhe një standard jetese më të mirë.  

E parë në këtë prizëm dalin probleme sociale shumë të mëdha. Këto lidhen me problemet e dhunës, por edhe me familje me problematika të ndryshme. Ju e dini kur një familje nuk ka të ardhura është i detyruar të punojë dhe të kryejë punë të rënda. Shqipëria po kalon situata shumë të vështira sot, më gjithë problematikat e mbartura dhe për fatin tonë të keq, sot me gjithë pozicionin që ajo është kthyer, nga një vend që duhet të ishte e përfolur për turizmin e saj, apo për zhvillimin e traditës, është kthyer në qendrën e luftërave  dhe pjesën më të rëndë që lidhet me drogën dhe krimin. Për të vazhduar më tej, të gjitha moshat e reja nga 18 vjeç e lart duhet të kenë shansin e barabartë për tu futur në tregun e punës. Situata bëhet akoma edhe më e rëndë sot, aktualisht kur flasim për bizneset, ku janë mbyllur mbi 1000 dhe mos harroni se deri në prill do kemi një situatë aq të trishtë, saqë ne nuk do donim kurrsesi të ishte kështu. Ju e shikoni që realiteti është shumë i dhimbshëm dhe i trishtë, por ka ardhur një moment që ne të ndërgjegjësohemi të gjithë bashkë. Ne në radhë të parë që jemi pjesë e politikës, sepse në fund të ditës të bësh politika të mira sot, të zbatohen siç duhen dhe që janë pjesë e interesave të qytetarëve, nuk lidhet me siglën partiake, por me detyrimet që ne kemi përpara gjithë taksapaguesve. E dyta, lidhet edhe me atë që quhet pakt kombëtar dhe patriotik. Të jesh patriot nuk do të thotë të jesh i tillë vetëm në ditët e shënuara, por do të thotë që secili prej nesh në punën e tij të bëjë më të mirën e mundshme për vendin tonë. E treta, për të ndihmuar cilindo dhe për t`i dhënë shansin e munguar atyre që ndihen të përbuzur. Gjithashtu, për të kuptuar që Shqipëria nuk është e pushtetarëve, por është e shqiptarëve dhe si e tillë duhen mbështetur ata. Së pesti, për nevojat që kemi e sidomos për të rinjtë. Të mos harrojmë që këtë vit pjesa më e madhe që janë larguar janë rreth 70% të rinj nga mosha 17 deri 34 vjeç, që është mosha më aktive në punë dhe të gjithë duhet të jemi të vëmendshëm dhe duhet të sensibilizojmë shoqërinë çdo orë dhe çdo ditë. Kjo, për të treguar që jeta duhet jetuar me dinjitet. 

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Nora Malaj: Problematikat e skemës ekonomike, ndihmë grupeve në nevojë

Të rinjtë: Kjo qeveri po tregon se nuk ka asnjë qëllim të luftojë skamjen dhe varfërinë

LRI zhvillon një bashkëbisedim me studentët e Shkencave Sociale me temë “Ndihma ekonomikenjë e drejtë e munguar 

Lëvizja Rinore për Integrim zhvilloi ditën e djeshme një tryezë bashkëbisedimi me studentët e Shkencave Sociale të Universitetit të Tiranës me temë “Ndihma ekonomike, një e drejtë e munguar”. Në këtë tryezë diskutimi rreth skemës se re të ndihmës ekonomike ishin të pranishme deputetet e Lëvizjes Socialiste për Integrim Nora Malaj dhe Floida Kërpaçi. Problematika e madhe e çështjes së lënies së mbi 20 mijë familjeve pa ndihmë ekonomike nga të ashtuquajturat ‘reforma’ të qeverisë po lënë të gjithë këto familja, dhjetëra-mijëra shqiptarë në një skamje totale, pa asnjë mundësi që të mbijetojnë. Studentët e Shkencave Sociale u shprehën se realiteti në Shqipëri çdo ditë e më shumë po na tregon që varfëria ka pllakosur familjet shqiptare. Sipas tyre, vendimet e qeverisë duke i hequr dhe kafshatën e bukës familjeve po tregojnë se kjo qeveri nuk ka asnjë qëllim ta luftojë këtë plagë më të madhe të shoqërisë. Diskutimi i djeshëm u orientua në disa pika kryesore të lidhura me çështjen e ndihmës ekonomike si kriteret e aplikimit, mos trajnimi i punonjësve socialë, mënyra e aplikimit, integrimi i individëve qe janë pjesë e skemës në tregun e punës si dhe çështja e banesave sociale. Në përfundim të kësaj tryeze u arrit në disa konkluzione, që do përkthehen në propozime reale, të cilat më pas do të paraqiten nga deputetet e LSI-së në Komisionin e Shëndetësisë dhe Çështjeve Sociale, ku do diskutohet edhe projektligji i ri. 

whatsapp-image-2018-03-12-at-20-58-08

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Të rinjtë: Kjo qeveri po tregon se nuk ka asnjë qëllim të luftojë skamjen dhe varfërinë

Petrit Vasili: Hetim rrënjësor se pse qeveria fshehu peshkaqenët dhe garantët,pse sabotoi asgjesimin e rrjetit për 613 kg kokaine dhe pse dhe kush duan ta mbyllin këtë skandal kriminal gjigand.

Bashkëbisedimi me gazetarët i Kryetarit të Grupit Parlamentar të LSI, Petrit Vasili  

Është kënaqësi që të bisedojmë dhe të ndajmë disa vlerësime për disa çështje të mëdha të ditës.Po nis me argumentin e parë shumë të rëndësishëm I cili ka të bëjë me atë që është konsideruar me të drejtë një aksion i shekullit të paktën për sasinë dhe paratë, vlera që kishte kokaina e kapur  pra 613 kg. Dhe për këtë çështje duke mos besuar dhe duke mos i qëndruar asaj që qeveria por dhe aktorë të tjerë duan ta quajnë këtë ngjarje si një ngjarje që zgjat tre ditë dhe pastaj harrohet. Pasi ka një strategji të mirë menduar për ta futur në një ngjarje rutinë, të zakonshme që bëri lajmin e rradhës dhe kaq. Pyetja ime e parë që shtroj këtu publikisht dhe në raport me ju është: Kush ka interes që kjo ngjarje të trajtohet si një ngjarje e zakonshme? Kush ka interes që të mos hidhet mbi rrjetin i cili nuk u zbulua, rrjetin kriminal që pasonte. A u vunë në lëvizje mbas marrjes që njoftimit nga organet shqiptare parterët ndërkombëtar që dhe ata të bëheshin pjesë e aksionit për zbulimin e mëtejshëm të rrjetit. Cilat janë arsyet që qeveria shqiptare ka pasur qëndrime kontradiktore ndërmjet deklarimeve të kryeministrit dhe ministrit të brendshëm lidhur me rolin e partnerëve ndërkombëtarë dhe bashkëpunimin me ta. Pohimi dhe mohimi brenda ditës. Cilët ishin garantët politikë të saj çështje? Të çfarë niveli janë garantët politikë aq më tepër që ai që ishte me demek pronari i mallit, u kuptua dhe u evidentua që nuk ndodhej në Shqipëri por ndodhej jashtë vendit. Por nuk ishte këtu sepse ishte i qetë sepse kishte garantët këtu që vazhdonin operacionin. pra këto çështje shumë të mëdha nuk mundet ti shpëtojnë rutinës . Kjo nuk është nga ato çuditë që zgjasin tre ditë apo për të duartrokitur të ashtuquajturin aksion të rradhës por që ishte një aksion i kriminalizuar dhe lidhur me këtë çështje, përgjigjet duhen të jenë shumë të qarta. Pasi të gjithë e dinë dhe kjo është bërë publike edhe në studiot e mediave, prezente këtu me mua që ngarkesa u identifikua dhe u trajtua si ngarkesë e kontrolluar pra nën vëzhgim dhe papritmas atëherë kur të tëra ngarkesat me destinacionet përkatëse do duhej të evidentohej deri në destinacionin përkatës dhe publiku shqiptar të kishte atje para kamerave tuaja një rrjet të tërë kriminalë që asgjesohej ashtu sikurse ndodh në të gjithë vendet që përballen me këtë problem , ne u përballëm me disa anonim qesharak, çuditërisht të mbrojtur nga avokatë që kërkojnë pagesa shumë të larta dhe papritmas kjo ishte thjesht një drogë që u desantua me vlerë 180 milionë euro të afërt me ndihmat dhe mbështetjet që FMN-ja ijep gjithë Shqipërisë. Ju e kuptoni për ça shifrash flasim dhe gjithçka pastaj bie në harresë. Mendoj se organi i prokurorisë është shumë hapa mbrapa. Dua sinqerisht të besoj që kjo mos të jetë e qëllimshme. Por në bazë të politizimit ekstrem që i është bërë Prokurorisë dhe reagimit të saj të fortë për çështje nga më minoret dhe një heshtje dhe një flegmatizëm i çuditshëm në thonjëza përpara një çështje të madhe të tillë, e vë përpara të gjithë opinionit publik, përpara riskut të tmerrshëm që kriminalizimi vazhdon dhe nuk ndalet .Pasi ditën që bëhet gjithçka për të fshehur një rrjet kriminal. Pasi rrjetin kriminal nuk e ka asnjë nga ju parasysh. Rrjeti kriminal do të ishte kushdo destinatar që do të merrte atë pakon e drogës me kodet përkatëse, do të ishte zbuluar. Kështu që kjo çështje kërkon një qasje, krejtësisht tjetër. Kërkon ekspertizë të fortë ndërkombëtare. Nuk duhet të harrojmë që shqetësimi për drogën është bërë në dimensione kaq madhore sa kolegët tuaj, Deutch Vele, kanë përgatitur një dokumentar i cili tashmë është publik që shpjegon dhe qartëson që në çfarë dimensionesh të rënda tronditëse ka marrë ky fenomen për Shqipërinë. Dhe të gjithë lojërat e tjera, tymnajat e tjera të ditës ti lënë mënjanë pasi një Shqipëri e kriminalizuar në këtë nivel, nuk mund të jetë vend as për investime të huaja as për qetësi publike as për siguri por do të kthehet në një plasdarmë kriminelësh dhe mbështetës të aferave kriminale. Për fat të keq qeveria ka treguar qartë që është një proporcionuese e saj mbështetëse dhe inaktiviteti i plotë i saj por edhe mbështetja e plotë, ndërprerja njëkohësisht e operacioneve në mes, ashtu sikurse ndodhi me Xibrakën, janë këmëbana alarmi që kjo situatë është akoma në më e rrezikshme se më parë. Dhe vullneti i qeverisë për ta mbuluar e mbështetur është akoma më i fortë se më parë. 

Meqë ishte pjesa e kokainës, një ditë më parë në prononcim për Neës 24, Ambasadori Amerikan e cilësoi Arbër Çekaj si peshkun e madh të drejtësisë dhe i bëri thirrje partnerëve të Shqipërisë që ta kthej në Shqipëri dhe ta dorëzojnë para drejtësisë shqiptare. A ndani dhe ju të njëjtin mendim si Ambasadori Amerikan që Arbër Çekaj është peshku i madh apo ai është thjesht një ngjalë e vogël dhe peshqit e madh fshihen pas kësaj historie? 

Para pak bëra një pyetje, të cilës po i përgjigjem, në përgjigje të pyetjes suaj. Arbër Çekaj në momentin që 613 kg kokainë me vlerë 118 milionë euro ndodhej dhe u kap në Shqipëri, ndodhej në Gjermani. Është peshku i madh Arbër Çekaj apo garantët që i thanë rri i qetë në Gjermani se këtu jemi ne që i dalim për zot kësaj pune që ajo të shpërndahet .Në rast se kapet, ta ndërpresë që mos të zbulohet rrjeti dhe kjo është pyetja. Ka pasur ca peshq shumë të mëdhenj që e detyruan që kjo cironka të rrinte e qetë në Gjermani dhe këtu punët mund tia bënin të tjerët. Në rast se do ishte ndryshe do ishte këtu në krye të punëve të tij kriminale. Besoj kjo është një logjikë që është shumë e lehtë për tu arsyetuar jo për mua që në fund të fundit jam një politikan karriere tashmë. Kurse dhe për ju të gjithë është shumë e thjeshtë .Një operacioni i prijnë ata që janë në krye të operacionit.Ai ka qenë atje shumë i qetë, këtu ka pasur garantë shumë të fortë. Unë i kam quajtur në një status në Facebook, peshkaqen, janë më të mëdhenj se peshqit. 

Z.Vasili, kërkoni që kjo çështje duhet të ndiqet nga ekspertizë ndërkombëtare. Kur thoni ekspertizë ndërkombëtare , ku do e përcillni dhe kur flisni për prokurorinë keni rezerva ndaj këtij institucioni për këtë çështje? 

Së pari unë kam kërkuar publikisht, ky është statusi që kemi ne si opozitë. Nuk mund të kërkojmë zyrtarisht institucione ndërkombëtare. Nuk e kemi këtë të drejtë nga ana kushtetuese. kemi të drejtë dhe detyrim të sugjerojmë. Unë kam kërkuar të ketë një prezencë fikse të DEA-s në Shqipëri pasi dimensioni i problemit, roli shumë negativ në nivel rajonal që Shqipëria ka për çështjen e drogës, shndërrimi i saj në nyje të trafikut që nga Afganistani deri në Kolumbi dhe anasjelltas i ka dhënë një dimension të jashtëzakonshëm çështjes në Shqipëri. DEA është absolutisht institucioni më i shkëlqyer në nivel botëror i cili mund të përballet qoftë nga ana profesionale, qoftë nga ana morale. Kjo çështje kërkon njerëz që janë të gatshëm të përballen për jetë a vdekje mbi një fenomen shkatërrimtar kriminalizues. 

Çfarë do të ndërmerrni si LSI? 

LSI ka detyrë publike gjë që unë po e bëj dhe me ju duke pasur mundësi ti kem si bashkëbisedues, që të ngrejë këto çështje dhe pyetje të mëdha të cilat nuk kanë marrë ende përgjigje. Ne nuk bëjmë hetuesin, nuk bëjmë dot prokurorin nuk është detyra jonë. Kemi kryeministrin që bën prokurorin dhe hetuesin në shumë raste e keni parë po ne nuk e bëjmë këtë gjë. Dhe po i kërkojmë shqip dhe qartë, neve por ju në rradhë të parë se ju mund tia kumtoni gjithë opinionit publik, të na vënë në dispozicion rrjetin e kapur. Në qoftë dhe FMN kazan sic thotë një mendjeshkatërruar, atëherë Shqipëria është në rrënim e sipër dhe kjo kambanë alarmi duhet të bjerë për të gjithë. Po u shpjegoj qartë dhe thjeshtë që një borxh I tmerrshëm publik, I cili thellohet për shkak të koncesioneve, krijon premisat e një rrënimi të një krize ekonomike pa kthim. Këto duhet t’ju shqetësojnë të gjithëve, pasi një krizë ekonomike pa kthim do të thotë që të gjitha aktivitetet ekonomike janë pa kthim, duke filluar që nga sipërmarrjet e zakonshme e deri te sipërmarrjet mediatike  sic jeni ju, të cilat në kushtet e krizës ekonomike nuk mund të mbijetojnë më. Pra Shqipëria është në prag kolapsi ekonomik. Këtë opozita dhe unë si anëtar I opozitës I bëjmë jehonë, nuk është konstatimi ynë është konstatimi I institucionit më prestigjoz botëror, mikut më të madh të Shqipërisë, kredituesit të Shqipërisë, asistuesit jo vetëm të  Shqipërisë, por edhe e vendeve më të zhvilluara të botës. 

Vendet më të zhvilluara të botës vlerësohen, monitorohen dhe orientohen nga FMN. Shqipëria refuzon. Kjo situatë patjetër është një situatë alarmi, duhet të ketë vëmendjen e të gjithëve, tuajën e të opinionit publik që kërkon përgjigje, pasi po kriminalizohen ditë e përditë edhe fondet qeveritare. Edhe këto paratë e këtyre 613 kg kokainë, janë koncesione të pakërkuara, fonde 1 miliard, që I jepen qeverisë, qeveria kthehet në borxhlie të madhe, ne kthehemi në borxhli të mëdhenj, ndërkohë këta pastrojnë paratë. 

 

Në qoftë dhe FMN kazan sic thotë një mendjeshkatërruar, atëherë Shqipëria është në rrënim e sipër dhe kjo kambanë alarmi duhet të bjerë për të gjithë. Po u shpjegoj qartë dhe thjeshtë që një borxh I tmerrshëm publik, I cili thellohet për shkak të koncesioneve, krijon premisat e një rrënimi të një krize ekonomike pa kthim. Këto duhet t’ju shqetësojnë të gjithëve, pasi një krizë ekonomike pa kthim do të thotë që të gjitha aktivitetet ekonomike janë pa kthim, duke filluar që nga sipërmarrjet e zakonshme e deri te sipërmarrjet mediatike sic jeni ju, të cilat në kushtet e krizës ekonomike nuk mund të mbijetojnë më. Pra Shqipëria është në prag kolapsi ekonomik. Këtë opozita dhe unë si anëtar I opozitës I bëjmë jehonë, nuk është konstatimi ynë është konstatimi I institucionit më prestigjoz botëror, mikut më të madh të Shqipërisë, kredituesit të Shqipërisë, asistuesit jo vetëm të  Shqipërisë, por edhe e vendeve më të zhvilluara të botës. 

Vendet më të zhvilluara të botës vlerësohen, monitorohen dhe orientohen nga FMN. Shqipëria refuzon. Kjo situatë patjetër është një situatë alarmi, duhet të ketë vëmendjen e të gjithëve, tuajën e të opinionit public që kërkon përgjigje, pasi po kriminalizohen ditë e përditë edhe fondet qeveritare. Edhe këto paratë e këtyre 613 kg kokainë, janë koncesione të pakërkuara, fonde 1 miliard, që I jepen qeverisë, qeveria kthehet në borxhlie të madhe, ne kthehemi në borxhli të mëdhënj, ndërkohë këta pastrojnë paratë. 

 lidhje me koncesionetmasterplani për gazin është zbuluar kohët e fundit  do  bëhet me PPP? 

Tani ju e dini që me PPP duhen të shtrohen që nga mënyra se si evidentohen faturat e TVSH-së deri të shëndetësia e cila po gërmohet komplet, është praktikisht e dërrmuar dhe asnjë ngjarje nuk është e re dhe për këtë gjë unë kam vetëm një përgjigje: FMN u thotë stop koncesioneve, asnjë hap përpara koncesioneve, qëndrojmë këtu pasi situata po rrëshqet krejtësisht nga kontrolli. Po krijohen premisa prej këtyre koncesioneve të pa kërkuara dhe të parave me origjinë të paqartë, që paraja e qeverisë shqiptare të kriminalizohet kryq e themel. Prandaj hapi I parë është stop çdol loj koncesioni, ribërje e kuadrit të koncesioneve , transparencë e fortë publike dhe parlamentare. Kjo praktikë është shpërdoruar si në asnjë vend të rajonit dhe duhet të bindemi njëherë e përgjithmonë që nuk ishin këta më të zgjuarit në botë që zbuluan koncesionin, sikur të ishte një instrument kaq I rëndësishëm, se pot ë ishte kaq I rëndësishëm do e përdorte gjithë globi. Por është një instrument me një rrezikshmëri të jashtëzakonshme që asfikson ekonominë dhe sot ky apel duhet të jetë një apel I madh publik, jo vetëm I politikës po I gjithë publikut. Boll e futët Shqipërinë në borxhe dhe në ndarjen e parave të pista që duhet të pastrohen. 

-Nga PD ka pasur denoncime me emra konkretë  kanë përfituar nga koncesionet, LSI a ka informacione  tillapër persona   kanë përfituar nga paratë publikeDhe le ti rikthehemi dhe njëherë punësimit  administratë. LSI është një forcë politike  është akuzuar për punësimet  administratë, Çfarë mendoni ju cili do  jetë mekanizmi  do ta reformojë dh eta pastrojë administratën? 

Mekanizmi I reformave në administratë është një dhe vetëm një, që të realizohet ai ligji I shërbimit cilvil dhe ligji në fuqi, pikë për pikë. Kushdo që nuk është punësuar sipas tij, le të largohet. Ky është shërimi I vetëm që ka ligji dhe ky lloj konstatimi që është konstatuar nga Komisioneri I Shërbimit Publik, nuk e konstatuan për ne, por e konstatuan për maxhorancën se vetëm në 6 muaj janë qindra. I tërë kuadri me sebepin e ristrukturimit të ministrive janë larguar qindra njerëz dhe janë future qindra të tjerë, ta dini që janë larguar edhe njerëz me kualitete profesionale të shkëlqyera.  

Këtë ua them me përgjithësi, për  hir të jetës së gjatë politike por edhe shtetërore, shumë prej tyre kanë qenë edhe bashkëpunëtorë të mitë, apo vartës të mitë që s’kanë pasur lidhje fare as me LSI, ka prej tyre që kanë qenë mbështetës të kahershëm të PD, PS s’ka asnjëlloj rëndësie por kanë qenë profesionistë të mirë të cilët janë larguar. Sot ministritë shqiptare janë katandisur, që kanë nga një të vjetër që ka mbetur me eksperiencë atje, I cili mban me punë 15 të paaftë të tjerë që vijnë rrotull. 

Kjo është situatë skandaloze, është paradoksi më I madh që një administratë e tillë, të ekzistojë në 2018, kur nuk ka qenë kaq e dobët as 10 apo 15 vjet më parë. 

Ndërsa pyetja tjetër, koncesionet për mua janë I tëri një fenomen kriminal I madh, emrat konkretë janë thjesht ato kukullat që interpretojnë çështjen, por në qoftë se nuk përballet problemi I madh, ata personazhe janë të mbuluar nga qeveria. 

Ju keni një konstatim që media e ka bërë, në mënyrë shumë të çuditshme, një institucion me halle të mëdha, me nënfinancim sic është shëndetësia, ishte bërë një lajm nga të dhënat shqiptare që vetëm koncesioni I check up-it 4fishon fitimet brenda dy vjetësh. Që shëndetësia të bëhet një veprimtari kaq fitimprurëse? Shëndetësia është gjithmonë një borxhlie e madhe, sepse I duhen gjithmonë e më shumë para për të mbijetuar, ka një nënfinancim në rendin 15-20 herë nga media. Ajo rezulton me të dhënat e FISK-ut që koncensionarët kanë 4fishuar fitimet. Kanë hyrë me 220 mijë euro fitim dhe kanë realizuar 800 e ca mijë euro. Këto gjëra flasin qartë, nuk ka nevojë për komentet e mia. 

Do thoni ju po si e ka emrin përfituesi, po ç’rëndësi ka, dihet emri I përfituesit. Instrumenti shtetëror që iu vu në dispozicion I krijoi këtë gjë, që ai të fitojë për vete, të fitojë edhe për qeverinë. 

Qëndrimi I LSI- për lobimin nga Lulzim Basha? 

Se kam ndjekur fare këtë çështje, biles jam këtu para jush, sepse kam mbi dy javë me një staf shumë të kualifikuar të ekspertëve të sigurisë, që po ndjekim hap pas hapi veprimet që po ndërmerren me tendencën për të mbuluar, për ta kthyer në ngjarje të zakonshme një ngjarje shumë të rëndë, siç është 613 kg kokainë. Pa e zbardhur këtë çështje mua s’më intereson asnjë çështje tjetër. Për të gjithë çështjet e tjera, kushdo që ka problem të shkojë në Prokurorinë shqiptare, kushdo që shkel ligjin të dënohen nga I pari te I fundit, unë s’kam asnjëlloj ndjeshmërie, por t’I japim përgjigje patjetër kësaj gjëje. 

Në qoftë se kryeministri shqiptar që është një fjalaman I nderuar, komenton edhe kur ngordh një mace në një fshat të Shqipërisë, nuk flet për 613 kg kokainë, nuk flet për administratën publike, e cila shkatërrohet para syve të tij dhe me bekimin e tij, e nuk flet për koncesionet kur të tjetër I thonë ndal se po na rënon ekonominë, të tjerat janë fjalë boshe. 

-Si po ecën reforma zgjedhore? 

Reforma zgjedhore është në fillimet e veta, është lajm i mirë që po fillon të punohet që herët dhe dua të filloj të besoj se në qoftë se nuk ka asnjëlloj paragjykimi dhe ka vullnet të mirë nuk ka pse mos të eci. Do ishte mirë që të vazhdojë të ecet e të mos ndalet, sepse kemi pasur historira që filloi dhe u la në mes për fat të keq dhe ne në zgjedhjet e 2017 nuk patëm reformë zgjedhore. 
 

 

/ In News / By Elisa Piperi / Comments Off on Petrit Vasili: Hetim rrënjësor se pse qeveria fshehu peshkaqenët dhe garantët,pse sabotoi asgjesimin e rrjetit për 613 kg kokaine dhe pse dhe kush duan ta mbyllin këtë skandal kriminal gjigand.