Kryetari i LSI-së

” Kryetari i LSI-së z.Ilir Meta takim entuziast me 400 të rinj anëtarë të LRI-së së Durrësit. Marrin teserat e LSI-së 100 të rinj Kryetari i Lëvizjes Socialiste për Integrim z.Ilir Meta zhvilloi sot një takim mjaft entuziast me anëtarë dhe simpatizantë të Lëvizjes Rinore për Integrim të Durrësit. Gjatë këtij takimi u anëtarësuan në LSI rreth 100 të rinj një pjesë të së cilëve i moren kartat e LSI-së nga Kryetari i saj Meta. Ndërsa LSI në Durrës ka pasur një fluks anëtarësimesh të reja gjatë dy muajve të fundit ku kjo degë është përfshirë në një riorganizim të saj cilësor dhe sasior.   

Duke hapur takimin Kryetari i LSI-së në Durrës Prof.Arben Dushi u shpreh se “ky takim kaq festiv ky entuziazëm i mrekullueshëm i juaji tregon që LRI-ja është forca shtytëse që do të vërë në lëvizje të gjithë energjinë pozitive të rinisë durrsake dhe të mbarë vendit. Një ditë pasi Shqipëria bëri edhe hapin e parë për të hyrë në familjen e madhe europiane ky takim në qytetin bregdetar me pontenciale dëshmon se Durrësi është forca hyrëse e Shqipërisë në perëndim dhe në Evropë. Mbështetja juaj si rini do të jetë një konfirmim për rezultatin spektalolar që LSI-ja do ta arrijë në zgjedhjet për pushtetin vendor duke shënuar një dimension të ri të proceseve integruese për Shqipërinë”.
Ndërkaq në fjalën e saj përshëndetëse Kryetarja e LRI-së studentja Erisa Xhixho theksoi se “këtë energji brenda nesh duhet ta shfrytëzojmë jo vetëm në sfidat tona të përditshme por edhe në një sfidë shumë të madhe e cila është ajo për vendimmarrje sfida kur të rinjtë tashmë duhet të jenë pjesë e çdo procesi të rëndësishëm për të ardhmen e tyre. Kjo ndodhi kur u hap dhe u mbyll një Universitet kjo ndodhi kur u vendos mesatarja si kriter për pranimin në shkollat e larta kjo ndodhi kur ne u bëmë pjesë e një sistemi pa e ditur se ku do na çojë. Ne nuk duhet të lejojmë më që të tjerët të vendosin për ne. Ju bëj thirje se ky duhet të jetë një apel që gjithë secilit i lind vetvetiu dhe jemi vetëm ne rinia që mund të bëjmë këtë”.

Duke marrë fjalën në këtë takim Kryetari i LSI-së Meta u shpreh se “jemi sot disa muaj pas zgjedhjeve të 3 Korrikut disa muaj pasi PD fitoi zgjedhjet e 3 Korrikut për shkak të proçesit të Megadushut që e inicioi vetë Partia Socialiste. Pra jemi sot për t’u bërë pyetjen të gjithë të rinjve të Shqipërisë të gjithë maturantëve dhe gjimnazistëve: A po ju liberalizon universitetet z.Berisha dhe qeveria e tij? A po ju pyet ju Berisha për reformën në arsimin e lartë apo mënyrën e pranimit në universitete?! Sigurisht që  përgjigja do të ishte jo. Jemi për t’i bërë një pyetje rinisë të Shqipërisë dhe gjithë atyre që merren me sport a e rriti Berisha buxhetin për sportin?! Jo vetëm sa e përgjysmoi. Jemi këtu për të pyetur biznesin nëse ai ndihet më i sigurtë më me besim për të investuar për të ardhmen e tij?! Jemi për t’u bërë juve një pyetje a besoni ju që duke arestuar një grua e mbajti Berisha premtimin për të luftuar korrupsionin në Shqipëri? Çfarë po bën Berisha për të gjithë ato afera korruptive që ka denoncuar në Parlament? Jemi për t’u pyetur juve dhe gjithë shqiptarëve nëse 50 mijë dollarët që paska kursyer në muaj Sali Berisha nga kursimet e Kryeministrisë a kanë qenë të nevojshme për të rritur rrogat dhe pensionet e prindërve dhe gjyshërve tuaj apo për të rritur investimet publike?! Pra jemi këtu për t’i bërë të qartë të gjithë atyre shqiptarëve të cilët edhe pse e kishin provuar qeverisjen e Berishës në vitet 90-të -por që për fat të keq e harruan për shkak të monopoleve që mblodhi dhe që rriti qeverisja e mëparshme socialiste- se Berisha nuk mund të drejtojë me siguri me vizion dhe me aftësi Shqipërinë drejt Bashkimit Evropian.

Duke folur për nënshkrimin e Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit një ditë më parë Meta u shpreh se “ne jemi shumë të kënaqur që dje u siglua Marrëveshja e Asoocim-Stabilizimit midis Shqipërisë dhe BE-së. Ne nuk jemi aspak të mllefosur siç është për fat të keq një pjesë e opozitës sot. Por duhet t’i themi Berishës dhe qeverisë së tij dhe gjithë shqiptarëve se askush nuk mundet të krenohet për marrëveshjen e sigluar dje sepse ajo marrëveshje duhet të ishte nënshkruar prej vitesh. Sepse qeverisja e dështuar e Partisë Socialiste dhe mënyra e të bërit opozitë nga Partia Demokratike e vonoi dy deri në tre vjet nënshkrimin e kësaj marrëveshje dhe të ardhmen evropiane të Shqipërisë.

Ju jeni ajo pjesë e shoqërisë sonë e cila nuk mund të gënjëhet më fjalime boshe e cila nuk mundet të votojë më qorrazi për partitë e vjetra të cilat nuk mund t’i sjellin asgjë të re këtij vendi përveç lojës politike me maska që kanë bërë në mënyrë të vazhdueshme. Ju kërkoni besim sinqeritet dhe rol vendimarrës në bërjen e gjithë reformave që e bashkojnë vërtet Shqipërinë me Evropën dhe jo siç e kanë lënë në letër këto dy forca politike. Shpreh besimin se LRI-ja do të jetë e aftë për të kontribuar me energjinë e saj me idetë e saj për të përshpejtuar integrimin evropian të Shqipërisë si dhe për të zhvilluar më tej LSI-në si forca më e re e më vitale e cila po e ndryshon politikën në Shqipëri. Nuk mund të luftojnë korrupsionin ekonomik ata të cilët kanë krijuar një sistem politik të korruptuar  që kanë krijuar një sistem  elektoral të korruptuar si ai i Dushkut dhe Megadushkut

0x323030362d30322d3139 AKTIVITETE 11:39)”

Apostoli dhe mbi 500 Socialdemokratë Reformatorë bashkohen me LSI

Apostoli dhe mbi 500 Socialdemokratë Reformatorë bashkohen me LSI Lëvizja e Socialdemokratëve Reformatorë e drejtuar nga një ndër drejtuesit kryesorë dhe themeluesit e PSD-së z.Gaqo Apostoli së bashku me mbi 500 socialdemokratë reformatorë vendosën dje që t’i bashkohen Lëvizjes Socialiste për Integrim. Ky ishte vendimi që u mor dje pasdite nga Konventa e Socialdemokratëve Reformatorë.

Ky bashkim me strukturat e LSI-së u vendos në unanimitet të plotë dje nga të gjithë pjesëmarrësit në Konventë. Duke lexuar edhe vendimin e Konventës ish-deputeti për 13 vite me radhë i PSD-së Apostoli theksoi:

-Si një Lëvizje moderne e së majtës shqiptare socialdemokratët Reformatorë shpallin vullnetin politik për tu inkuadruar në të gjithë strukturat e LSI-së duke ruajtur e zhvilluar më tej identitetin e tyre në Lëvizjen Socialiste për Integrim si një parti me hapësira të gjera të demokracisë dhe solidaritetit brenda saj.

-Socialdemokratët Reformatorë do të jenë pjesë përbërëse e rëndësishme e LSI-së në dobi të zhvillimit dhe bashkëpunimit të së majtës moderne për të gjeneruar politika të reja zhvillimi për ta çuar në rritje vertikale Lëvizjen tonë të përbashkët Socialiste për Integrim të përbërë tashmë nga socialistë dhe socialdemokratë reformatorë për ta çuar në fitore të majtën shqiptare në zgjedhjet e ardhshme dhe për të siguruar një qeverisje të mirë dhe shpejtuar ritmet e integrimit të Shqipërisë në BE.

  0x323030362d30342d3237 11:38)

Konferenca e shtypit e Kryetarit te LSI per Tiranen

” Konferenca e shtypit e Kryetarit te LSI per Tiranen z.Ilir Dashi Lëvizja Socialiste për Integrim e Tiranës përfundoi fazën e ri-organizimit të anëtarësisë dhe strukturave të saj.
Si rezultat i këtij riorganizimi u strukturuan dhe konsoliduan një numër prej 480 organizatash ne baze qendrash votimi rreth 80 organizata mbi bazë Universitetesh dhe profesionesh.
Produkti i kësaj pune është anëtarësia në rritje e LSI se Tiranes e cila tani kap shifrën prej 5390 anëtarësh.
Në strukturat e LSI-së së Tiranës janë ngritur dhe 12 komisione të veçanta për fushat më të rëndësishme që shqetësojnë qytetarët e Tiranës përfaqësuar nga intelektualë të shqetësuar dhe ekspertë të këtyre fushave.
Kjo rritje e vrullshme e LSI-së së Tiranës na çon natyrshëm tani në një hap të ri të përzgjedhjes së kandidaturave më të spikatura të LSI-së për të gjitha nivelet e përfaqësimit të pushtetit vendor për Tiranën si për kryetarët e bashkive dhe mini-bashkive ashtu dhe qindra anëtarëve të këshillave bashkiake.
Dhe kjo faze riorganizimi do të përmbyllet të premten ora 18:00 ku anëtaret e LSI-së së Tiranës do të mbushin sallën e Pallatit të Kongreseve ku do të kete nje harmonizim më së miri te spektaklit politik me atë festiv.
Z. Dashi më konkretisht si do të bëhet përzgjedhja e kandidatëve të LSI-së së Tiranës. Pra në ç’bazë kriteresh do bëhet?
Sapo kemi filluar procesin e përzgjedhjes së kandidatëve dhe e gjithë kjo fazë deri në Qershor do të jetë faza e seleksionimit. Do perfaqesohemi me figurat më të mira dhe më të spikatura të LSI-së që do përfaqësojnë nivele të ndryshme të saj. Pra gjithçka do të bëhet totalisht nga përzgjedhja e anëtarësise në saj të të gjitha takimeve që do të organizojmë me Komitetet Zonale dhe me organizatat e Tiranës.
0x323030362d30342d3236 11:37)”

Deklarate per Media mbajtur nga N/Kryetari i LSI

Deklarate per Media mbajtur nga N/Kryetari i LSI prof.dr. Sokol Axhemi Te sapo kthyer nga nje tur takimesh politike ne Veri dhe Verilindje të Shqipërisë Lëvizja Socialiste për Integrim konstaton  me keqardhje harresën e shtetit dhe qeverisë për këto zona.
Premtimet elektorale të bëra nga Partia Demokratike për banorët fisnikë të Veriut dhe Verilindjes së vendit rezultojnë se paskan qenë demagogji elektorale dhe mashtrim për të marrë votat e tyre. Qeveria aktuale po tregon një mungesë të theksuar përgjegjshmërie për të mbajtur premtimet e dhëna.

 Lëvizja Socialiste për Integrim shpreh shqetësimin e saj për mosangazhimin e strukturave qeveritare në zgjidhjen e mjaft problemeve ekonomike dhe sociale me të cilat përballen kryesisht zonat veriore dhe verilindore të Shqipërisë.

 Problematika kryesore vazhdon te mbetet mungesa e theksuar e investimeve publike sidomos në infrastrukturë e cila eshte treguesi me i qarte dhe konkret i mungeses se zhvillimit ekonomik.

 Nje plagë e spikatur sociale vazhdon të mbetet papunesia e cila në këto zona kap nivele tepër të larta c’ka po sjell përditë e më shumë rrënimin ekonomik te familjeve te tëra duke imponuar nevojën dhe domosdoshmerinë për sigurimin e te ardhurave minimale jetike qe duhen per jetesen e tyre.

 LSI konstaton me shqetesim se pervec ndonje programi te cunguar ne rastin e katastrofave natyrore nuk ekziston asnjë plan apo stategji për rimëkëmbjen ekonomike te këtyre zonave. Ne te njejten kohe ka mungese vizioni nga ana e qeverisë për t’i nxjerrë këta zona nga varfëria e thellë në të cilën ndodhen këta banorë.

 

 Pyetje: Si e komentoni nenshkrimin e marrveshjes se kater partive te opozites pa pjesmarrjen e LSI-se?

 
Pergjigje:
 Firmosja e djeshme e një të ashtuquajture platformë bashkëpunimi nuk përbën asnjë gjë të re për zhvillimet politike në spektrin e majtë të saj.

 Kemi të bëjmë me një lajm të vjetër sepse kjo ishte thjesht “marrëveshja e besëlidhjes” e para 3 Korrikut veçse me ndryshimin që mungonin dy aktorë të kësaj besëlidhjeje që sot janë në qeverinë aktuale të drejtuar nga Berisha.

 Kjo tregon se marrëveshje të tilla janë gjithnjë të paravendosura me logjikën dhe seriozitetin e Dushkut prandaj dhe ka një nxitim të dukshëm për të firmosur pa LSI-në e cila ka kërkuar që para 3 Korrikut që të zhduket njëherë e mirë morali i Dushkut.

 Lëvizja Socialiste për Integrim nuk do të bëhet pjesë e marrëveshjeve të Dushkut sepse nuk kemi atë moral por përkundrazi ne do të shumëfishojmë elektoratin tonë në zgjedhjet vendore duke dëshmuar qartë se kjo është forca e vërtetë e së majtës dhe gjithashtu forcë e përgjegjshme dhe vizionare për zhvillimin dhe integrimin e Shqipërisë.

 Tashmë LSI duke u konsultuar edhe me forumet e saj drejtuese do të hapë dritën jeshile për përzgjedhjen e kandidaturave tona më me vlera për të kandiduar në të gjithë vendin në çdo komunë dhe bashki dhe në këshillat përkatëse të tyre. 

  0x323030362d30342d3232 11:37)

Deklarate e mbajtur nga Sekretari i Pergjithshem i LSI-se

Deklarate e mbajtur nga Sekretari i Pergjithshem i LSI-se z.Petrit Vasili LSI ka ndjekur me shqetesim te vecante konfliktin me te fundit te Ministrise se Shendetsise dhe Institutit te Sigurimeve te Kujdesit Shendetsor me sistemin farmaceutik ne pergjithesi.

 

Pertej demagogjive politike sistemi farmaceutik si nje nga bisneset me te kontrolluara dhe transparente dhe reformimi tij kerkojne veprime te bazuara ne studime te tregut farmaceutik dhe tendencave te tij ne kontestin e Shqiperise si dhe aplikimin e vendimmarjeve te qendrueshme dhe mbi te gjitha qe nuk rendojne njerezit e thjeshte.

 

LSI e gjen teresisht pa vend marjen e vendimeve te njeanshme nga institucionet shteterore dhe zevendesimin e dialogut me sulme mediatike ne distance si prove te nje sjellje teresisht anakronike dhe reflektim te qendrimeve autoritare qe nuk kane te bejne aspak me partneritetin e shtetit me biznesin.

 

Aplikimi i nxituar I ndryshimeve te cmimeve dhe asgjesimi per pasoje I shperndaresve farmaceutike pervec demit direkt mbi keta te fundit do te krijonte probleme per funksionimin normal te sistemit farmaceutik ne te gjithe teritorin dhe do te stimulonte kontrabanden e vogel dhe shitjen e barnave te paregjistruara.

 

Keto veprime si shkurtimi I listes se barnave e aplikimi I nje takses arbitrare per cdo recete me rimbursim kjo e fundit ne shkelje te plote te ligjeve ne fuqi per pensionistet dhe veteranet jane prova te mungeses se plote te nje strategjie ne perballimin e situates.

 

Duket qarte se premtimet elektorale ishin thjesht nje ankand elektoral mashtrues dhe vendin e tyre e kane zene veprimet spontane dhe dritshkurtra te propozuara nga njerez jo profesioniste veprime qe ne vend te zgjidhjes se krizes do te riciklojne kriza te tjera.

LSI kerkon tu jepet fund ketyre qendrimeve agresive dhe arbitrare te drejtuesve te shendetesise qe synojne mbajtjen ne kembe te institucioneve ne krize.

 

Zgjidhja e krizes duhet te gjendet ne permirsimin e sistemit te kontrollit dhe monitorimit dhe jo ne aplikimin e nje sistemi feudalokomunist taksash dhe detyrimesh qe rendojne drejtpedrejte mbi njerezit e thjeshte te cilet nuk mund te perballojne taksa te tjera abuzive dhe rendime shtese mbi varferine e tyre ekstreme.

  0x323030362d30342d3138 11:36)

Legisi: Berisha po sulmon Kushtetutën

” Legisi: Berisha po sulmon Kushtetutën Duke analizuar situatën e krijuar në parlament dhe krizën e gjithëanshme në vend deputeti i LSI Ndre Legisi ka fajësuar në mënyrë të drejtëpërdrejtë kryeministrin Sali Berisha si shkaktar të ngecjes së reformave në vend.

Zoti Legisi ju si një anëtar i komisionit të ligjeve si do ta komentonit situatën e krijuar në Parlament pra mosfunksionimin e tij dhe atë të bllokimit të ligjeve?
Të gjithë jemi në dijeni të situatës së krijuar në Kuvendin e Shqipërisë për shkak të këmbënguljes së panevojshme të Partisë Demokratike për të hequr të drejtën legjitime të deputetëve shqiptarë për votën e fshehtë. Situatat jonormale dhe me një bazë jo kushtetuese filluan të krijoheshin që në ditët e para të veprimtarisë së këtij Kuvendi. Kështu mund të kujtoj se në mënyrë tepër abuzive në këtë Kuvend u paraqit një rezolutë gjoja në emër të luftës kundër korrupsionit. Kjo rezolutë presupozonte kufizimin e imunitetit të deputetëve. Nuk do të kishte asgjë të keqe nëse kjo rezolutë do të miratohej në mënyrë të ngjashme siç ndodh në Kuvendin e Gjermanisë ku me konsensus të plotë të pozitës dhe opozitës Kuvendi i atejshëm vendos të kufizojë imunitetin e tij për rastet kur organet e drejtësisë ndeshin në fakte dhe prova të domosdoshme për hetimin e deputetëve dhe njerëzve të tjerë me imunitet. Kjo rezolutë ka ardhur në Kuvendin e Shqipërisë në mënyrë tepër abuzive me synimin e vetëm për ta paragjykuar opozitën dhe deputetët e saj si njerëz të inkriminuar që e shoqëruar edhe me ato fjalime patetike dhe pa kurrëfarë argumentash ligjore të deputetëve të PD e detyruan opozitën që ta kundërshtojë atë.
Bllokimi i Komisionit Hetimor të ngritur nga Kuvendi i Shqipërisë për hetimin e zgjedhjeve të 3 korrikut fillimisht nga PD dhe PS dhe më vonë vetëm nga PD tregon mësë miri se mazhoranca e sotme nuk është e shqetësuar aspak për legjitimitetin e institucioneve por thjesht për konsolidimin e pushtetit të saj. Të mbrosh dhe të mbash në këmbë një parlament ilegjitim dhe një mazhoranxë ilegjitime të ngritur mbi votën e trafikuar të vjedhur dhe të sakrifikuar tashmë edhe të verifikuar nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve është një diskretitim total që i heq kredon mazho-ranxës aktuale për tu konsideruar një forcë politike e cila “lufton” për të vendosur shtetin ligjin dhe drejtësinë në këtë vend. Më tej vijnë një sërë ligjesh dhe ndryshimesh ligjore që më tepër synonin vënien e opozitës në pozita të vështira si mbrojtës të korrupsionit të krimit se sa ndryshimit dhe përmirësimit ligjor në favor të progresit të vendit. Mund të përmendim këtu ligjin për legalizimet që u paraqit në Komisionin e ligjeve pa u konsultuar aspak me grupet e interesit. Edhe tek ligji për deklarimin e pasurive presioni i deputetëve të PD për t’i bërë ndryshimet sipas oreksit të tyre që tashmë nga vetë PD konsiderohen si ndryshime jo normale ka qenë i qëllimshëm. Ligji për denoncimet në administratë apo ligje të tjera të njohura tashmë si me probleme që cënojnë kushtetuetshmërinë kanë sjellë një situatë jonormale në Komisionin e Ligjeve dhe në funksionimin e Kuvendit të Shqipërisë. Kaq e theksuar ka qenë kjo sa që erdhi momenti kur vetë Kryetari i Komisionit të Ligjeve dhe një pjesë e partive të koalicionit qeverisës u bashkuan me mendimin e opozitës dhe denoncuan papërgjegjshmërinë e strukturave të qeverisë që në mënyrë aspak të menduar apo edhe tendecioze i sjellin këto ligje në Kuvendin e Shqipërisë. LSI ka paraqitur mendimin e vetë në Komisionin e Ligjeve për secilin nga këto ligje. Njëkohësisht mund të theksohet se ishte LSI ajo që dërgoi e para në Gjykatën Kushtetuese ndryshimin e njëanshëm dhe flagrant të Rregullores konsensuale për heqjen e votimit të fshehtë në kuti nga Kuvendi i Shqipërisë. Të gjitha këto kanë treguar për një keqfunksionim të Komisionit të Ligjeve dhe në përgjithësi të Kuvendit të Shqipërisë çka ka çuar jo vetëm në një avashllëk të ecurisë së reformave por edhe në një bllokim prej gati dy muajsh të Kuvendit të Shqipërisë. LSI ndonëse nuk u bë pjesë e orkestrës së bilbilave të PS ajo nëpërmjet përfaqësuese të saj në mënyrë të vazhdueshme ka ngritur zërin kundër të gjithë shkeljeve kushtetuese të gjithë papërgjegjshmërisë së treguar nga ana e maxhorancës qeverisëse por nga ana tjetër ajo është treguar një forcë politike e përgjegjshme për të mbështetur reforma të domosdoshme që kontribuojnë në luftën kundër korrupsionit krimit të organizuar si dhe të reformave të tjera që i shërbejnë integrimit euroatlantik të Shqipërisë. Kontributin e LSI në fitoren e opozitës pas tërheqjes së maxhoranxës qeveritare dhe pranimi i amendamentit për rikthimin e fitores së fshehtë në Kuvend tashmë mund ta lexojë çdo shqiptar.
Si do ta konsideronit aktivitetin e deritanishëm të kryeministrit Berisha dhe konfliktet e shumta të krijuara prej tij?
Ashtu si bllokimi i Kuvendit të Shqipërisë edhe fryma e bashkëpunimit të qeverisë në këtë periudhë vazhdon të mbetet një frymë që nxit konfliktualitetin pozitë-opozitë. Strategu i gjithë konfilktualitetit pozitë-opozitë vazhdon të mbetet njeriu që dhunoi opozitën në vitet 1992-1997 njeriu që udhëhoqi konfliktin popullor dhe që për pak e çoi Shqipërinë në luftë civile njeriu që u priu turmave të ekzaltuara për të sulmuar kryeministrinë dhe institucionet e tjera të shtetit njeriu që fatkeqësisht sot është Kryeministri i Shqipërisë dhe quhet Sali Berisha. Ky njeri në çdo fjalim të tij patetik ka marrë atributet e institucioneve të tjera dhe po luan në stilin e tij të vjetër: rolin e kryeministrin të prokurorit të gjyqytarit të drejtorit të policit dhe të rojes së Kuvendit. E them këtë pasi asnjë herë më parë nuk kishte ndodhur që në derën e Kuvendit të Shqipërisë të deklarohet me krenari se “ne jemi patriotët e Saliut dhe nuk lejojmë deputetët të futen brenda”. Asnjëherë nuk ka ndodhur në Kuvendin e Shqipërisë që podiumi dhe foltorja të rrethohej me gardistë asnjëherë nuk kishte ndodhur që garda e republikës të filmonte veprimtarinë e Kuvendit. Kryetari i LSI Ilir Meta ka folur pikërisht për këtë mendësi bllokuese dhe frenuese për proçesin e zhvillimit të vendit që është kthyer në një praktikë të përditëshme të kryeministrit të Shqipërisë. Drejtuesit e LSI janë shprehur disa herë se zoti Berisha nuk po demonstron aftësi ndërtuese dhe integruese por ka aftësi denigruese bllokuese dhe shkatërruese. Fakti që plani i investimeve në vend është më i ulët se çdo vity tjetër përfshirë edhe vitin 1997 tregon se zoti Berisha nuk zotëron aftësitë e nevojshme për të qeverisur Shqipërinë. Fatkeqësisht dhe luftën kundër korrupsionit ai e ka konceptuar dhe e koncepton si luftë kundër komunizimit dhe jo si një luftë institucionale që presupozon hartimin e reformave të ligjeve dhe të akteve nënligjore që ngushëtojnë hapësirat për korrupsion. Çelësi i suksesit i luftës kundër korrupsionit është ngritja dhe fuqizimi i strukturave operacionale si Prokuroria Policia Kontrolli i Lartë i Shtetit Zyra e Deklarimit të Pasurive Kontrolli i Brendshëm në çdo institucion etj.
Si do ta komentonit luftën e ashpër që kryeministri Berisha ka ndërmarrë ndaj institucioneve të pavaruara dhe kryesisht ndaj kryeprokurorit Theollori Sollaku?
Konflikti Berisha-Sollaku tregon dhe objektivin kryesor që Berisha ka për kontrollin e gjithë institucioneve të pavarura të shtetit shqiptar dhe kryesisht ndaj prokurorisë dhe gjykatave. Kjo që po ndodh sot është formimi i vetë Sali Berishës është një praktikë e njohur e veprimtarisë së tij gjatë periudhës 1992-1997 kur ai ishte president i Shqipërisë. Shqiptarët e mbajnë mend mirë që përpjekja e parë e Sali Berishës për të futur në kontroll drejtësinë ishte lufta për shkarkimin e prokurorit të përgjithshëm Maks Haxhia i cili në ato vite refuzoi të firmoste ndjekjen penale për Ilir Metën dhe Azem Hajdarin. Pasi arriti këtë qëllim Sali Berisha sulmoi Gjyakëtn e Lartë me kryetarin e saj zotin Zef Brozi. Berisha ndryshoi dhe ktheu në manekinë të vetë të gjithë prokurorët dhe gjyqtarët në të gjithë Shqipërinë dhe më pas startoi sulmin kundër opozitës duke e finalizuar me burgosjen e kryetarit të opozitës së atëhershme zotit Fatos Nano. Mendoj se lufta për futjen nën kontrollin e vetë të Prokorusirë së përgjithshmë të KLD-së dhe në përgjithësi të sistemit të drejtësisë ka vetëm një qëllim: krjimin e mundësive dhe shanseve për të shuar etjen e Berishës për goditjen e opozitës. Lufta e Sali Berishës për të futur nën kontroll institucionet e pavaruara është një luftë e dështuar. Kohët kanë ndryshuar dhe Berisha nuk mund të përsëris historinë e hidhur të viteve1992-1997 pavarësisht nga fakti se ne Shqipëri në kohë të ndryshme nuk mungojnë dhe nuk kanë munguar ushtarët dhe sejmenët. Dyshoj që propaganda e Berishës do të zërë vend në opionin publik shqiptar dhe veçanërisht në opionin politik pasi Berisha është lehtësisht i lexueshëm nga të gjithë për shkak të bëmave të tij në këto vite.
Disa politikanë shqiptarë kanë hedhur së fundmi idenë e zgjedhjes së presidentit me votim nga populli. Cili është komenti juaj?
Historia e zgjedhjes së presidentit tashmë është kthyer në një lodër politike të disa drejtuesve të partive politike shqiptare. Mendoj se në qendër të gjithë kësaj loje qëndrojnë njerëzit e interesuar për të kapur pozicionin e Presidentit nëpërmjet formulave konsensuale të aplikuara më parë si në rastin e presisentit Moisu. Ne jemi shprehur se diskutimi për presidentin nuk është një diskutim etik pasi Shqipëria e ka presidentin e vetë i cili po ushtron më së miri detyrat e tij kushtetuese. Së dyti presidenti i ardhshë nëse do të ndiqet e njëjta logjik që u ndoq për shkak të “Minidushkut” të 2001 duhet ti përkasë një forcë politike që është dëmtuar më shumë nga “Megadushku” që ndodhi në zgjedhjet e 3 korrikut të vitit të kaluar në këtë rast LSI-së. Ideja e hedhur pëe zgjedhjen e presidentit nga populli ishte më tepër një presion mbi Lëvizjen Socialiste për Integrim për ta nxjerrë atë nga pretendimet e ligjshme për shkak të dëmit që ajo pësoi në 3 korrik megjithatë ajo e ka bërë të qartë se nuk është e interesuar për zgjedhjen e presidentit nga rradhët e saj. Qëndrimi jonë ka qenë dhe mbetet i qartë: Rrëzimi dhe jetëshkurtësaia e këtij parlamenti jo legjitim i cili u krijua me votat e trafikuara të shqiptarëve. Ne mendojmë se e majta shqiptare e përjashtuar nga puna dhe e dhunuar nga pushteti absurd i Berishës përpara se të ketë nevojë për të rregulluar karrigen e një personi president apo e 40-50 personave që mund të punësohen pranë tij është e interesuar të kthehet në pushtet për të mundësuar korrigjimin e gjithë abuzimit të Sali Berishës me administratën publike kthimin e Shqipërisë në ritmet e zhvillimit dhe të ndërtimit.

0x323030362d30342d3136 ”

Konferenca e plotë e dhënë sot nga Kryetari i LSI-së

Konferenca e plotë e dhënë sot nga Kryetari i LSI-së z.Ilir Meta Dënojmë sot agresionin verbal të Kryeministrit Berisha kundër Institucionit të Prokurorit të Përgjithëshëm i cili është jo vetëm një sjellje e padenjë por njëkohësisht një mënyrë e rrezikshme e komunikimit politik në mënyrë anti-institucionale që mund të sjellë probleme shumë serioze për funksionimin dhe për kredibilitetin e institucioneve në këtë vend. Për më tepër që ky sulm i Z.Berisha vjen pas verifikimit në muajt dhe javët e fundit të një bashkëpunimi të sukseshëm midis Policisë së Shtetit dhe Prokurorisë në luftën kundër disa bandave mjaft të rrezikshme në vend ku ky bashkëpunim ka rezultuar efikas dhe është përkrahur nga ne dhe nga opinioni i gjerë publik. Ndaj mendojmë se vazhdimi në këtë mënyrë i komunikimit të Kryeministrit me Prokurorin e Përgjithshëm jo vetëm që zhvleftëson ato suksese të aritura deri tani në luftën kundër krimit dhe trafiqeve por njëkohësisht rrezikon besueshmërinë e bashkëpunimit midis ekzekutivit Policisë së Shtetit dhe Prokurorisë në të ardhmen në zbatimin e ligjit në këtë vend.

 

Z. Meta a mund të na jepni një koment konkret në lidhje me bashkëpunimin e PS-së dhe LSI meqenëse kohët e fundit keni shkëmbyer deklarata të ashpëra të ndërsjellta?

 

Ajo që kemi ne në dorë është të përgatitemi që të hyjmë të vetëm në zgjedhjet lokale. Nëse do të ketë një bashkëpunim ne e dëshirojmë këtë gjë dhe do të kontribojmë që ky bashkëpunim të jetë i sukseshëm dhe për të verifikuar që koalicioni i Berishës është në minorancë përsa i përket përkrahjes elektorale. Por çdo gjë ka të bëjë me vullnetin e palës tjetër dhe këtu kam parasysh PS-në për të qenë serioze dhe e besueshme në këtë proces bashkëpunimi. Në këtë drejtim nuk dua të ndalem më tej por mund të them që pas propozimeve të LSI-së për këtë platformë jemi treguar të gatshëm për të përcaktuar përfaqësuesit tanë që të negociojnë paraprakisht për elementët konkretizues të platformës. Pra për Reformën Zgjedhore për raportet dhe formulën e përfaqësimit në zgjedhjet vendore dhe për përmbajtjen politike të një dokumenti të tillë.

Por ne nuk do të nënshkruajmë dy marrëveshje pra një në parim dhe një konkrete. Sepse mendojmë që ka ikur koha e marrëveshjeve të pavlera në parim. Marrëveshje të tilla janë nënshkruar shumë në të kaluarën dhe ne nuk duam të bëhemi pjesë e një marrëveshjeve ku angazhimet dhe përgjegjësitë e secilës palë janë të paqarta.

 

Z.Meta nga PS dhe partitë e tjera ka një hezitim për nënshkrimin e marrëveshjes së detajuar që do të thotë për formulën e përfaqësimit në zgjedhjet lokale t’i bashkangjitet përveç platformës dhe harta me zonat e ndara. Pra a nuk ka një marrëveshje në parim për këtë çështje?

 

Mendoj që edhe kjo është një çështje parimore që ka të bëjë me qëndrimet e PS-së ndaj Mega-dushkut. Dhe në këtë drejtim ne kemi të drejtë të jemi skeptik për arsye që brenda një jave PS ka derguar 2 platforma. I vetmi ndryshim midis këtyre ishte ndryshimi i rënditjes së partive në këto dy platforma. Në rastin e parë ku LSI-ja ishte renditur e dyta pas PS-së sikurse është edhe rezultati real i 3 Korrikut. Në platformën e dytë LSI-ja është renditur përsëri e dyta por e para ishte renditur PAD dhe u argumentua se PSD-ja ishte e shqetësuar për renditjen e parë. Pasi pretendonte se ishte ajo e dyta dhe renditja duhesh bërë sipas alfabetit. Ne na vjen keq që PS-ja nuk e ka hapur abetaren kur kan bërë rënditjen sipas alfabetit sepse L është përpara P. Çuditërisht të duken si detaje të vogla por tregojnë një mungesë të madhe të seriozitetit të vetë PS sepse nuk po flas për parti që nuk kanë se çfarë serioziteti të kenë.

 

Z.Meta kryetari i PR-së ka hedhur idenë që Presidenti mund të zgjidhet nga populli si e gjykoni ju këtë gjë?

 

Kjo më parë ka qenë një ide e vetë PS-së. Ne i kemi bërë të qartë se këtu nuk është problemi i Presidentit sepse Mediu thotë të zgjidhet presidenti dhe të shmanget kriza. Sepse kriza nuk është nga Presidenti. Ne sot kemi President dhe jemi në krizë sepse është edhe një president i pranuar nga të gjithë. Dhe kjo nuk është çështja e presidentit por e parlamentit. Edhe në rast të zgjedhjes së presidentit me këtë parlament dhe ilegjitimitetit të tij nuk mund të ketë një stabilitet të vendit.

  0x323030362d30342d3137 11:35)

Konferenca e sotme për shtyp e Kryetarit të LSI-së

Konferenca e sotme për shtyp e Kryetarit të LSI-së z.Ilir Meta Deklarata e plotë

 

Në emër të Lëvizjes Socialiste për Integrim dënojmë taksën e re arbitrare të vendosur nga qeveria Berisha mbi recetat e rimbursueshme prej 1 mijë lekësh. Kjo është në kundërshtim të plotë me ligjin e sigurimeve shëndetësore dhe të filozofisë së tij. Pas shkurtimit të listës së rimbursueshme të barnave kjo është një tjetër goditje sociale e qytetarëve shqiptarë nga qeveria e Berishës në sistemin e shëndetësisë.

Me masa të tilla arbitrare dhe anti- sociale qeveria nuk mund të zgjidh problemet serioze financiare të sistemit shëndetësosor dhe sidomos të sigurimeve shëndetësore.

 

 

Pyetje

 

z.Meta ka mbi dy javë që kryetari i PS ka paraqitur platformën e bashkëpunimit. A mendoni se është e vonuar mbledhja e tryezës për diskutimin e saj?

 

Nuk mendoj se nuk ka ndonjë vonesë pëkundrazi mendoj se është një proces diskutimi dhe një proces reflektimi. E rëndësishme nuk është që të nxitohet në këtë drejtim pasi dihet se problemet kanë qenë mjaft serioze në të kaluarën por e rëndësishme është të reflektohet seriozisht nga të gjitha palët duke u arritur ndonjë marrëveshje e cila do të garantojë besueshmërinë e këtij bashkëpunimi dhe do t’i jap një siguri të plotë të këtij procesi.

 

Cili është roli që kërkon të luajë LSI-ja?

 

Roli i LSI-së ka qenë dhe mbetet jetik për të ndërtuar

një opozitë të besueshme me integritet një opozitë ku dimensioni i sj reformues dhe konstruktiv të jetë në plan të parë.

 

Do vazhdoni të kërkoni zgedhje të parakohëshme në 2007 apo i takon LSI-së presidenti?

 

E kemi bërë të qartë që në 4 Korrik se procesi i Megadushkut kërkon që sa më shpejt të ç’rrënjoset dhe sa më shpejtë vendi të shkojë drejt zgjedhjeve të përgjithshme që do të vendosin legjitimitetin e plotë të parlamentit dhe gjithë institucioneve të tjera.

 

 

 

z.Meta po diskutohet shumë për anëtarin e KQZ ndërkohë PSD shprehet se i takon asaj. Ju keni vendosur një emër konkret?

 

Ekzistojnë procedura kushtetuese dhe ligjore. Ne do të respektojmë ato.

 

Duke pasur parasysh se prej LSI-së është ngritur një grup pune rreth platformës të paraqitur nga PS. Çfarë do të kërkonte LSI- të ndryshojë diçka?      

 

Mendoj se propozimet tona konsistojnë në një përmbajtje më të shëndetshme dhe më cilësore të reflektimeve politike dhe të angazhimeve politike për të ardhmen. Së dyti në bërjen e një dokumenti të plotë dhe të qartë i cili fikson angazhimet dhe përgjegjësitë e forcave të opozitës në këtë proces bashkëpunimi në të ardhmen.

 

 

A do të ktheheni në komisione pas marrëveshjes së sotme nga Këshilli i Rregullores në Parlament?

 

LSI-ja ka punuar që ditën e parë të shfaqjes së krizës së votimit të fshehtë në Parlament. Që votimi i fshehtë në Parlament të rivendoset sa më shpejt dhe së dyti që të ndërtohet konsensus për zhbllokimin e situatës në Parlament. Është e rëndësishme që mazhoranca të hedhë hapin e parë dhe LSI-ja pa asnjë diskutim ka vullnetin të kontribojë që në Parlament të diskutohen problemet e rëndësishme të vendit dhe që kanë shqiptarët.

  0x323030362d30342d3130 11:34)

Senatori Bajden: Të fillojë reforma për zgjedhjet e ardhshme.

” Senatori Bajden: Të fillojë reforma për zgjedhjet e ardhshme. Kryetari i Lëvizjes Socialiste për Integrim Z. Ilir Meta ka marrë një letër nga Përfaqësuesi i Demokratëve në Komisionin e Jashtëm të Senatit të SHBA-së Xhozef Bajden në të cilën midis të tjerave shkruhet:

“Sigurimi i legjitimitetit të zgjedhjeve është detyra më e rëndësishme e çdo demokracie. Unë ndaj me ju shqetësimin se zgjedhjet e fundit në Shqipëri nuk i kanë arritur standartet ndërkombëtare”.

Zgjedhjet që do të zhvillohen në Shqipëri në fund të këtij viti do të jenë një mundësi për të demostruar progres në sistemin politik të vendit. Ashtu siç e dini suksesi i këtyre zgjedhjeve do të jetë një element i rëndësishëm në përcaktimin e prespektivës së Shqipërisë për anëtarësimin në NATO. E kaluara dhe dinamika politike e sotme mund të mos lënë vend për optimizëm. Megjithatë unë vazhdoj të besoj se partitë kryesore politike do të njohin rëndësine situatës do të zbatojnë reformat e nevojshmedhe do të angazhohen për organizimine zgjedhjeve në përputhje me standarete ndërkombëtare.

Unë shpresoj përfundon letrën Senatori Bajden se ju dhe udhëheqësit e tjerë shqiptarë do të keni sukses në ndërtimin e institucineve dhe mbajtjen e zgjedhjeve te liria e të ndershme.  

0x323030362d30342d3036 11:33)”

Deklarate per media mbajtur nga Sekretari per Marredhenie Nderkombetare te LSI-se

Deklarate per media mbajtur nga Sekretari per Marredhenie Nderkombetare te LSI-se z.Edmond Haxhinasto Deshiroj te vleresoj firmosjen e Marreveshje se Tregtise se Lire per gjithe vendet e rajonit duke zgjeruar Zonen e Tregtise se Lire te Evropes Qendrore.
    
Marreveshja do te ndihmoje tregtine rajonale rritjen e aftesise se saj eksportuese drejt BE  dhe do te terheqe investime te huaja nga secili vend.

Firmosja e kesaj marreveshje eshte nje hap ne drejtimin e duhur ne drejtim te rritjes se aftesive integruese te secilit vend dhe rajonit si i tere. 

Por ky organizim i ri i bashkepunimit rajonal nuk duhet ne asnje menyre te ngadalesoje rritmet e procesit te integrimit te secilit vend ne BE ritme qe percaktohen nga performanca individuale e secilit vend.

I nje rendesie te veçante eshte nenshkrimi i kesaj marreveshje nga Kryeministri i Kosoves Çeku gje qe rrit shkallen e veprimit si subjekt i pavarur nderkombetar i Kosoves si dhe krijon mundesi reale per rritjen e shkembimeve ekonomike midis Kosoves dhe Shqiperise.

Nenshkrimi i kesaj marreveshje kerkon nje reagim profesional nga ana e Qeverise se Shqiperise per marrjen e masave perkatese qe ndikimi i kesaj marreveshje te jete pozitiv per rritjen e eksporteve tona dhe per ekonomine shqiptare ne pergjithesi duke forcuar aftesite dhe avantazhet tona konkurruese.

Ne lidhje me Deklarimi e Zotit Solana qe Qeveria Shqiptare te ndermarre iniciativa per te gjetur zgjidhje se bashku me opoziten per situaten ne Parlament.

mund te them se kjo eshte nje thirrje e perseritur per reflektim ndaj Politikes konfliktuale shqiptare kryesisht te partive te vjetra PD-PS qe te tregojne fleksibilitetin dhe tolerancen e duhur per zhbllokuar situaten e legjislativit.

Levizja Socialiste per Integrim ka shprehur ne menyre te vazhdueshme gatishmerine e saj per te ndertuar konsensusin politik per te çuar me perpara reformat integruese te vendit sidomos ne ato fusha ku priten arritje te prekshme nga Bashkimi Evropian.

  0x323030362d30342d3037 11:33)